• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlk kez anne olanlar için faydalı olabilir...

yesimpatdursun

just to want
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2007
1.068
28
643
41
:emir_bebek:

Soru:Sütüm az geliyor ne yapmalıyım?
Anne sütünün azalmasına neden olabilecek bazı noktalar şunlardır:
** Annenin ruh halinin sütün salgılanması ile doğrudan ilişkisi vardır. Sütün salgılanmasının henüz düzensiz olduğu ilk haftalarda annenin ruh halinin iyi olmaması, süt salgılanmasını oldukça etkiler.
** Yorgunluk, anne sütünün salgılanmasını azaltan önemli etkenlerden bir diğeridir. Dinlenmek için kendinize zaman ayırmalı, çevrenizdekilerden bu konuda destek ve yardım istemelisiniz.
** Sütün salgılanmasını etkileyebilecek diğer bir etken de, bebeğin her iki göğüsten düzenli biçimde emzirilmesidir. En son hangi göğüsten emzirme yapıldıysa, bir sonraki emzirmeye o göğüsten başlanılmalıdır.
** Bebeğe herhangi bir nedenle biberon verilirse, biberona alışan bebek meme emmeyi reddedebileceğinden, süt salgılanması da azalır.
** Anne sütünün düzenli gelişi on beş gün ile üç hafta arasında değişebilir. Bu nedenle sabırlı olunmalıdır.
** Sütün salgılanmasının, göğüslerin büyüklüğü ya da küçüklüğü ile bir ilgisi yoktur. Büyük göğüs, daha bol süt anlamına gelmez. Asıl önemli olan, bebeğin düzenli emzirilmesi, annenin uygun beslenmesi ve yeteri kadar dinlenmesidir.

Soru:Meme ucum yok nasıl emzireceğim?
Bebek meme ucunu emmez, meme ucu ve çevresindeki halkayı ağzına alıp bir “meme başı” oluşturur. Meme ucu bebeğin ağzındaki “meme başı”nın yalnız üçte birisini meydana getirir. Gebelik döneminde ve doğumdan sonraki ilk hafta memenin uzayabilme kabiliyeti artar. Yani gebeliğin ilk zamanlarında memeler düz görünse de bu bebeğin emmesinde zorluk çıkarmayabilir. Bebek emdikçe memeyi ve ucunu dışarıya çekecektir. Bazen memenin elle şekillendirilmesi bebeğin işini kolaylaştırır. Elle şekillendirme için avuç memeyi aşağıdan desteklerken başparmak da yukardan yavaşça bastırılır. Eli meme ucundan uzak tutmaya özen gösterilmelidir.
Uygun Tedavi
Annenin özgüvenini sağlanmalı
Yerleşme düzeltilmeli
Emzirmeye devam edilmeli
Tıkanıklık için sık emzirme ve sütün sağılması sağlanmalı
Candida enf. belirtileri varsa tedavi edilmeli
Memeyi günde sadece bir kez sabunsuz yıkaması
Havlu ile sertçe kurulamaması
İlaç ya da sabun kullanmaması
En son gelen sütü meme ucu ve çevresine sürmesi

Soru:Emzirme süresi ve sıklığı ne kadar olmalı?
Yenidoğan bebekler sıklıkla beslenmeye gereksinim duyarlar, kesin bir şemaya bağlı kalmadan en azından her iki saatte bir olmalıdır.Böylece göğüsleriniz hızla uyarılır ve süt üretimi artar. Anne sütü formül mamalara göre daha çabuk hazmedildiği için bebeğinizi daha sık beslemeniz gerekebilir.Bebekler büyüdükçe daha az sıklıkta beslenirler.
Emzirme süresi 10 dakika ila 30 dakika arasında pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Eğer bebeğiniz tam kenetlenmiş ve güçlü emiyor ise 15-20 dakika yeterlidir.Emzirmenin başlarında gelen süte ön süt denir şeker ve sudan zengindir.Bu süt bebeğinizdeki susuzluğu ve kan şekeri düşmesini önler.Beslenme süresi uzadıkça bebeğiniz arkadaki yağlı süte ulaşır ve onun sonuna doğru tokluk duygusuyla memeyi genelde uyuyarak bırakır.Sadece ön sütü alan bebek kısa süre sonra acıkacak oysa arkadaki yağlı sütü de alan bebek daha uzun süre tok kalacaktır.Bir sonraki emzirmede en son emzirdiğimiz memeden başlamalıyız.

Soru: Bebeğimin göbeği ne zaman düşer?
Göbek kordonu bir ve dördüncü haftalar arasına düşer.

Soru: Göbek bakımında nelere dikkat etmeliyim?
Göbek düşene kadar o bölgeyi ıslatmamak ve banyo yaptırmamak yerinde olur.Göbek bölgesini havalandırıp temiz tutmalı iyileşmesinin hızlı olması için önemlidir.Bebeğin bezini bağlarken bezi göbeğin altına doğru kıvırırsak o bölgeye hem idrar gelmez hemde hava alır.Bebeğinizin göbeğinde sızıntı şeklinde de olsa kanama görürseniz doktorunuza danışmalısınız. Bebeğin göbek kordonu düşene kadar yapılacak pansumanı ve kullanmanız gereken malzemeyi doktorunuzdan detaylı biçimde öğrenebilirsiniz. Genel olarak, günde iki kez %70’lik alkol ile pansuman yapılması tavsiye edilmektedir.
Bebek kordonu steril bezle sarılarak kuru tutulmalıdır.
Kordonun temizliği ucundan nazikçe tutarak, çevreden kordona doğru yapılmaldır.

Soru: Bebeğimi hangi pozisyonda emzirmeliyim?
Dört Temel Nokta:
Bebeğin başı ve gövdesi düz bir hatta olacak;
Yüzü memeye bakacak, burnu meme ucunun karşısında olacak;
Vücudu anneninkine yakın olacak;
Yeni doğmuşsa poposundan da tutulacak

Soru:Sütüm yetiyor mu?
Bunu anlamanın birkaç yolu var

1.Bebek günde 8-10 kere altını ıslatıyor ve idrarı renksiz
2.Bebek anne sütü emerken yutkunuyor
3.Meme emdikten sonra bebeğiniz mutlu ve ağlamıyor
4.Doğumdan 3 ay sonraya kadar adet görmediniz
5-Bebeğinizi haftalık olarak tartın ,kilo alıyorsa yeterli anne sütü alıyor demektir
Sütün miktarını arttırmak için ise birincisi yeterli miktarda sıvı tüketmektir. Bu sadece süt değildir, su yada meyve suyu olabilir. Susuzluk ihtiyacı gidermek için bir göstergedir. Ancak bütün işi yapmaz. Daha fazla sıvı tüketmeye özen gösterin. Bebeğinizi emzirirken bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Bol sıvı tüketmek size süt yaptırmaz ancak kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmanızı sağlar.

Soru: Bebeğim 3 günlük oldu.Yüzü,gözleri sarı görünüyor.Doktora götürmeli miyim?
48 Saatten sonra çıkan sarılık fizyolojiktir.İlk 24 saat içinde çıkan sarılık patolojiktir. Sarılık bebeğin mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Soru: Bebeğim ilk çişini ve ilk kakasını ne zamana kadar yapmalıdır?
Bebeğiniz ilk çişini 24 saat,ilk kakasını da 48 saat içinde yapmalıdır.Bebeğiniz ilk 3-4 gün yeşilimsi - siyah renkte,yapışkan kıvamda dışkılar.Bu bebeğinizin anne karnındayken bağırsaklarında biriken mekonyum adlı maddenin dışarıya çıkmasındandır. 3-4 gün sonra bebeğinizin kakası sarıya döner,sulu veya taneli olabilir.

Soru: Bebeğimin bıngıldağı beni korkutuyor.Ne zaman kapanır?
Bebeğin başında 6 tane bıngıldak (kemikleşmemiş yer) vardır.Bunların 5 tanesi birinci ayda kapanır.Ön bölgede yer alan en büyük bıngıldağın kapanması ise 18.ayı bulabilir.

Soru: Bebeğimin gözü sanki kayıyor.Evdeki büyükler normal diyor.Ne yapmalıyım?
Bebeklerde şaşılık görülebilir,ilk aylarda bebeğin her iki gözü her zaman beraber hareket etmeyebilir.Göz kasları güçlendikçe bu durum düzelebilir.Ancak 4.ayda hala devam ediyorsa göz doktoruna danışmak iyi olur.

Soru: Bebeğim görebiliryor mu?
Bebeğiniz 20 cm kadar uzağı görebilir,parlak cisimleri daha iyi rahat fark eder.

Soru: Bebeğim işitebiliyor mu?
Bebeklerin anne karında 5.aydan itibaren işitebildiği gözlenmiştir.Ani ve yüksek seslere tepki gösteren bebeğiniz,yavaş ritimli sesleri duyduğunda sakinleşir.İşitme ile ilgili problemleri atlamamak adına yenidoğan bakımına işitme testiniz yapılmasında fayda vardır.

Soru: Bebeğimi kaç günde bir yıkamalıyım ?
Göbek kordonu düşdükten sonra bebeğinizin ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.Haftada 2-3 defa bebeğiniz yıkamanız yeterlidir.Yemekten hemen önce veya hemen sonra banyo yaptırmak uygun değildir.Bebeğinizi günün herhangi bir saatinde yıkayabilirsiniz,Ancak akşam uykusunda önce banyo yaptırdığınızda bebeğiniz daha rahatlamış olarak uykuya dalacaktır.

Soru: Banyo yaptırırken oda sıcaklığı ne olmalıdır?
Banyo yapılan odanın ısısının 24-25*C sıcaklıkta ve esintisiz olması önemlidir.

Soru: Banyo yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bebeğinizi yıkarken sakin ve rahat olun.Suyu bebeğinizi yıkayacağınız kaba doldurun,dirseğinizde suyun sıcaklığını kontrol edin.Bebeğinizin önce altını temizleyin.sonra suyun içine sokun.Bir elinizle bebeğinizin başını ve boynunu destekleyin.Önce bebeğin vücudunu,sonra da başını ve yüzünü yıkayabilirsiniz. Bebeğinizin kulaklarını yada burnunu hiç bir zaman parmağınızla veya pamuklu çubukla temizlemeye çalışmayın, tehlikeli olabilir.Sadece kulağın dışını pamukla silme yeterlidir.Çünkü kulak kendini temizler.

Soru: Bebeğimin başına kabuklanmalar oluştu.Ne yapabiliriz?
Bebeğinizin başında konak dediğimiz kabuklanmalar oluşabilir,Bu durum zararsızdır.Banyodan yarım saat önce konağın üzerine biraz bebek yağı veya badem yağı sürüp bekleyin.ve tarayın,daha sonra saçlarını şampuanla yıkayın.Eğer gerilemezse doktorunuza danışın.

Soru: Bebeğin ağzında beyaz noktalar gelişti.Beni emmek istemiyor.Çok endişeliyim.
Bebeğin ağzında,yanağının içinde ,dilinin üzerinde pamukçuk mantar nokta nokta beyazlıklar görebilirsiniz.Pamukçuk mantar enfeksiyonudur ve emzik,biberon gibi bebeğin ağzına giren eşyalardan yada anne emme başındaki çatlaklardan bulaş sonucu gelişir.Bebeğiniz emmeyi reddedebilir.Tedavisi için doktorunuza danışmalısınız.

Soru: Bebeğimin gözlerinde çapaklanma oluştu.Anne sütü damlattım geçmedi.Ne yapmalıyım?
Gözde çapaklanma ilk iki hafta normaldir, Çünkü göz damarları bu süre içinde gelişim aşamasındadır. Göz pınarları hafif masajla uyarılır, Kaynayıp soğumuş su ile pansuman yapılabilir. Bu uygulamaya rağmen çapaklanma devam ederse doktorunuza danışmalısınız.

Soru: Bebeğim durmuyor,Özellikle geceleri sürekli ağlıyor,hep emmek istiyor.Sanırım doymuyor.Mama mı başlasam! Sinirlerim bozuldu.
Bebeğinizin ağlamasının nedeni kolık dediğimiz karın ağrısı nöbetleri olabilir.Kolık genellikle 15-20 günlerde ortaya çıkar,ve dört aylık olana kadar devam eder.Kolık genellikle haftada en az üç kere,akşam saatlerinde,yoğun ağlamalar şeklinde görülür.Nedeni tam olarak bilinememektedir.Ağlama krizleri 3-4 saat sürebilir,bebeğiniz dizlerini karına çeker ve arada gaz çıkarır.Ağlama nöbeti başladığında önce bebeğinizin aç olup olmadığından emin olun,altını kontrol edin.Ardından bebeğinizi rahatlatacak şeyleri deneyin, Kucağınıza alın,konuşun,arabasıyla gezdirin.Karnına sıcak havlu koyun.Saç kurutma makinesi,elektrik süpürgesi gibi sesler bebeğinizi rahatlatabilir.Bebeğiniz çok ağladığında ve sabrınızın tükendiğini hissetiğinizde bebeğinizi eşinize bırakıp bir süre evden uzaklaşmak size iyi gelebilir.

Soru: Bebeğiniz her ağladığında yanına gitmeli miyiz?
Yaygın görüşün aksine ilk aylarda bebeğiniz her ağladığında ona ilgi göstermemiz onu şımartmaz aksine ihtiyaçları zamanında karşılanabilecek bebeklerde güven duygusu gelişir.Bebeğinizi aksadığınızda, onunla konuştuğunuzda ona sevginizi iletmiş olursunuz,ona güven vermiş olursunuz.

Soru:Sürekli uyuyor ne yapmalıyım?
Yenidoğan çok uykulu olduğunda ihtiyaç duyduğu halde bu ihtiyacının altında beslenebilir. Ne kadar az beslenirse uykusu da o denli artar ve bu durum bir kısır döngü halini alır.Ayaklarına elleyin , kucağınıza alın,tensel temas sağlayın. Özellikle ilk haftalarda bebeğinizin açlık işaretlerini izlemek son derece önemlidir. Elini ağzına götürüyorsa bu emzirmek için yeterli bir belirti olabilir.

Soru: Her emzirmeden sonra gazını çıkartmalı mıyım?
Bebeğinizi emzirdikten sonra omuzunuza koyarak sırtına hafifçe vurup gazını çıkarın. Daha sonra bir başka şekilde bebeğinizi karın üstü yatırıp sırtına hafifçe vurarak gazını çıkarın
Gaz çıkarma işlemini bir yada iki kez emzirme sırasında, sonra emzirmenin bitiminde yapın.

Soru: Bebeğimi yüzüstü mü,sırtüstü mü yatırmalı mıyım?
Bebeğinizi yatırmanın en güvenli yolu sırtüstü ya da yan yatırmak ve yastık kullanmaktır. Bebeği hep aynı tarafa yatırmak başta şekil bozukluğuna neden olabilir.Bu nedenle ilk zamanlar bebeği bir sefer sol,bir sefer sağ tarafına yatırabilirsiniz.Bir süre sonra zaten bebeğiniz pozisyonunu kendi belirleyecektir.

Soru:Sarılığı nasıl anlarız?
Yenidoğanda cilt ve gözaklarının (sklera) sarı bir renk almasıdır. Kan bilirubin düzeylerinin yükselmesi ile oluşur. Yaşlanmış ve bozulmuş kırmızı kan hücreleri tarafından üretilen sarı pigmente bilirubin denir. Biluribin normalde karaciğer tarafından barsak sistemine verilerek atılır. Ancak karaciğer bilirubini yeterli oranda bağırsağa veremezse kanda birikir ve sarılık oluşur. Bebeğinizi doğumundan itibaren sarılık açısından sık sık kontrol edin. Unutmayın sarılığın ilk 24 saatte görülüp görülmediği ayırıcı tanı açısından çok önemlidir.
Bebeğinizi tamamen soyun ve gün ışığında bir pencere kenarında çıplak gözle kontrol edin. Bunlardan birini görürseniz acilen doktorunuzu arayınız.
Bebeğinizde susuzluk (dehidratasyon) belirtilerinden herhangibirini gördüyseniz.
Sarılık ilk 24 saatte ortaya çıktı ise.
Bebeğinizin ateşi 38 dereceyi aştı ise.
Bebeğiniz hasta ve halsiz görünüyor ise

Soru:Sürekli ağlıyor ne yapmalıyım?
Bebek neden ağlar?
Bütün bebekler ağlar.Aşağıdakiler ağlamasının nedenleridir.
Açlık
Uykusuzluk
Fiziksel ağrı
Altının ıslak olması
Üstünün değiştirilmesi
Çok soğuk veya sıcak olması
Kucaklanma isteği
Kolik
Ne yapmalı?
Öncelikle bedensel güvenliği kontrol edin.
Solunumu düzenli mi kontrol edin.
Parmaklarını kontrol edin, parmaklar pembe ve sıcak olmalıdır. Parmaklara dolanan kıl veya saç, ağrı kaynağı olabilir.
Dudaklarını kontrol edin, dudakların pembe renkli olması gerekir.
Bebeğin ağrısız ve aç olmadığından emin olun
Uygun şekilde ve uygun aralıklarla beslediğinizden emin olun. Eğer bebeğiniz sık ve kısa aralıklarla acıkıyor ve beslenmesi gerekiyorsa, normal gelişimi ve beslenme düzeni hakkında doktorunuzdan yardım alınız
Vücudunda şişlik ,kızarıklık, döküntü ,ıslaklık olup olmadığını kontrol edin
Soğuk parmaklar, katlanmış kol veya bacaklar katlanmış kulak olup olmadığını kontrol edin.
Çok üşümüş veya aşırı sıcaklık duymadığından emin olun.(Oda ısını ve giyeceklerini kontrol edin) Eğer üşümeye bağlı olduğunu düşünüyorsanız oda ısısını ayarlayıp ek kıyafetler giydirin.
Aşırı gürültü, aşırı ışık ,odada her türlü duman(sigara,soba dumanı) var mı, kontrol edin.
Bebeğinizle konuşun, sesiniz yatıştırıcı olacaktır. Yalnızlık nedeniyle ağlayıp huysuzlandığında onunla temas etmek, kucaklamak ve konuşmak işe yarar.
Pozisyonunu değiştirin
Yumuşak teskin edici ,rahatlatıcı müzik dinletin. Bebeğinizi göğsünüze yakın tutun, kalp atışlarınız ,sesiniz ,cildiniz ,nefesiniz ,beden hareketlerininiz onu rahatlatır.
Hala ağlamaya devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna danışın.

Soru:Altını nasıl değiştirmeliyim?
Temizliği her zaman önden arkaya yani bebek yatarken yukardan aşağıya doğru yapın, karın hizasından popoya doğru yapılan temizlik özellikle kız bebeklerin idrar yolları sağlığı için ( dışkının idrar yollarına bulaşmaması amacıyla ) önerilmektedir. Erkek bebekler için anüs çevresini sonra pipisini çekmeden yavaşça kaldırarak pipisinin altını ve hayalarının etrafını en sonda pipisini sünnet derisini hafifçe geri çekerek burada birikmiş olan kirleri temizleyip yukardan aşağıya doğru temizleyin. Annelerin bebeklerde dikkat etmesi gereken konu silmenin yukardan aşağıya doğru yapılması ve kullanılan ürünün sadece bir defa kullanılmasıdır. Bebeğinizin altı çok kirliyse her defasında ayrı bir bezle temizliğe devam edin. Temizlik yaptığınız yere kirlenmiş bezi tekrar kullanmayın. Bezi kapatırken göbek bağının üzerini kapatmamaya dikkat ediniz. Erkek bebeklerin pipisini aşağıya doğru yönlendirmek göbek hizasına kadar ulaşabilecek ıslaklıkları engelleyebilir.Pişikleri önlemek için ise pudra yerine pişik kremi kullanmanız gerekir.

Soru: Bebeğimi ne sıklıkta doktora götürmeliyim ?
Bebeğiniz doğuman sonra ilk yedi gün içinde sağlık kontrolünden geçmelidir.Bundan sonra doktorununuzun belirleyeceği zamanlarda düzenli olarak kontrole gitmemiz faydalı olacaktır. Kontrollerde bebeğin kilosu,boyu,baş çevresi ve sosyal gelişimi değerlendirilecek,aşıları düzenli olarak yapılacaktır.


Soru:Emzirme ilgili bir sıkıntımız olduğunda nereye başvurmalıyız?
Size en yakın AÇSAP şubesine veya sağlık ocaklarına başvurabilirsiniz.


:enbuyukkk::nazar:
 
yeş,mcim kızım 3,5 aylık oldu bunların hemen hemen hepsini yaşadım bu bilgiler birer hazine gibi ilk doğduğundan bu yana dr faruk beye götürüyorum öyküyü çok ilgilendi ve sık takip etti sağolsun ve ne tesadüfki şimdide jimere başladı çok sevindim...
bu değerli bilgiler için çok teşekkürler canım
 
evli + çocuk sahibi olmama rağmen gerçekten alkışlıyorum..çok faydalı bilgiler.. bende kaydettim,ileriki zamanlarda lazım olacak (inş)
 
emziren anneler ben emzirme sırasında gaz almayı yeni duydum
bi yanlışlık mı var? emen bebeği memeden ayırıp gazını mı almalıyız?
 
paylaşım iin teşekkürler...ben bebeğim emerken sırtını sıvazlıyorum ya da hafif hafif sırtına pıtpıtlıyorum.. arada üsttençıkarıyor ama yinede gazı oluyor yavrumun...
 
Back
X