• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

iktisat 4.sınıf türkiye ekonomisi dersi

Kızlar iyiki varsınız,sınavın kötü geçtiğine kızan eşime sizin yorumlarınızı gösteriyorum valla tek benim değilim herkesin kötü geçmiş diye:1::1:değilse dilinden kurtulamayacağım:8::8:

esinize soyleyin istersiniz tek burda okuduklariyla kalmiyor bugun kurstan 3 arkadasimla daha konustum onlarinkide boyle gecmis hatta sallayarak cikanlar bile olmus ... birlikte calisip bu illet dersten kurtulucaz insss

1.) Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’ye komşu ülkelerden biri değildir? A) Rusya Federasyonu
B) Ermenistan
C) Ukrayna
D) Irak
E) Yunanistan

2.) Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede hızlı nüfus artışının sonuçlarından biri değildir?
A) Yatırımlara gidecek fonları arttırarak kalkınmayı olumlu yönde etkilemesi
B) Yurt içi talebi arttırıp, iş bölümünü gerçekleştirip, teknolojik gelişmeyi özendirmesi
C) Özellikle eğitim ve sağlıkla ilgili cari harcamaları çoğaltması
D) Şehirleşmeyi hızlandırıp konut ihtiyacını artırması
E) Ülkede bir puanlık nüfus artışının, ülke gelirlerinin ortalama %3’ünün konut, sağlık ve eğitim gibi demografik yatırımlara ayrılmasını gerektirmesi

3.) Aşağıdakilerden hangisi ülke göçmen işçilerin 1990-2009 yılları arasında en fazla döviz getirdiği ilk beş ülkeden biri değildir?
A) Mısır
B) Türkiye
C) Filipinler
D) Pakistan
E) Hindistan

4.) Newyork’ta 189 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Milenyum Zirvesi aşağıdaki tarihlerden hangisinde gerçekleşmiştir?
A) 18-20 Eylül 1999
B) 6-8 Eylül 2000
C) 4-10 Şubat 2001
D) 28-29 Mayıs 2002
E) 10-12 Ekim 2003

5.) Türkiye’deki akarsular incelendiğinde aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Ortalama debi düşüktür.
B) Ortalama debi yüksektir.
C) Ülkemizde denize dökülen akarsu bulunmamaktadır
D) Ülkemizdeki akarsuların tamamı ülke sınırları içerisinde kalmaktadır
E) Ortalama akarsu uzunluğu dünya ortalamasının üzerindedir

6.) Türkiye’de hangi yıllar arasında net dış alem faktör gelirleri eksi değer almıştır?
A) 1999-2001
B) 2001-2006
C) 2004-2006
D) 2006-2008
E) 2007-2010

7.) Ulusal gelir hesaplanmasında üretim yöntemi ile bulunan net katma değer, emek ve sermaye arasında bölüşülür. Emek, ücret ve maaş; sermaye ise kar, faiz ve rant geliri elde eder. Ulusal gelir bu şekilde hesaplanıyorsa bu yöntem aşağıdakilerden hangisidir? A) Harcama yöntemi
B) Üretim yolu
C) Deflatör
D) Gelir yöntemi
E) Ulusal yöntem

8.) DPT’nin Yıllık Programlarında yıllık enflasyon oranının bir göstergesi olarak değerlendirilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Enflasyon
B) Deflasyon
C) Devalüasyon
D) Deflatör
E) Dez-enflasyon

9.) Dördüncü Kalkınma Planında büyüme hızı hedefi %8 olarak belirlenmiş fakat gerçekleşen büyüme %1,7 olarak gerçekleşmiştir. Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?A) 78-79 Ekonomik krizi ve 24 Ocak kararları
B) 5 Nisan kararları
C) II. Dünya Savaşı
D) I. Dünya Savaşı
E) 2001 Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı

10.) Karşılıksız cari transferlerin gayri safi ulusal gelire eklenmesiyle aşağıdaki kavramlardan hangisine ulaşılmaktadır?A) Gayri safi yurt içi gelir
B) Gayri safi toplam gelir
C) Gayri safi ulusal gelir
D) Gayri safi ulusal harcanabilir gelir
E) Kişi başına düşen milli gelir

11.) Aşağıdakilerden hangisi gelir dağılımı türlerinden biri değildir?A) Fonksiyonel gelir dağılımı
B) Sektörel gelir dağılımı
C) Kişisel gelir dağılımı
D) Bölgesel gelir dağılımı
E) Subjektif gelir dağılımı

12.) TÜİK’e göre 2007 yılında en yoksul %20 ile en zengin %20 arasındaki gelir farkı kaç kata kadar gerilemiştir?A) 5,6
B) 6,8
C) 7,5
D) 8,1
E) 9,0

13.) Bölge bazında bakıldığında 2007 yılı sonuçlarına göre yıllık eş değer hane halkı kullanılabilir geliri en yüksek olan bölge aşağıdakilerden hangisidir?A) Güney Marmara Bölgesi
B) Doğu Marmara Bölgesi
C) İstanbul Bölgesi
D) Güneydoğu Anadolu Bölgesi
E) Doğu Anadolu Bölgesi

14.) Gelişmiş ülkelerde gelir dağılımının daha adil bir şekilde dağılmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi vardır?A) Nüfusunun büyük bir bölümünün tarımda çalışmasının
B) Savaş ve doğal afetlerin az olamasının
C) Uygulanan devlet rejiminin
D) Uygulanan sosyal politikaların
E) Tarım kesiminin ekonomideki ağırlığının

15.)
I. Yapısal faktörler
II. Sosyal düzenlemeler
III. Kamu politikaları

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri gelir dağılımı ve yoksulluğu belirleyen faktörlerdir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
E) I, II ve III

16.)
I. Merkezi yönetim
II. Mahalli yönetimler
III. Kamu iktisadi teşebbüsleri
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yasal ve yönetim açısında oluşan kamu kesiminin parçalarıdır?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
E) I, II ve III

17.) Genel bütçeye dahil yönetimler ile katma bütçeli yönetimler aşağıdakilerden hangisini oluşturmaktadır?
A) Yerel yönetimler
B) Merkezi kamu yönetimi
C) Kamu İktisadi Teşebbüsleri
D) Katma bütçeli yönetimler
E) Döner sermayeler

18.) Devletin piyasa şartlarına göre fiyat karşılığında mal ve hizmet arz ederek piyasa sistemi içinde faaliyette bulunan birimlerinin faaliyetlerini de kapsayan kamu sektörü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dar anlamda kamu sektörü
B) Geniş anlamda kamu sektörü
C) Devlet kamu sektörü
D) Objektif kamu sektörü
E) Subjektif kamu sektörü

19.) 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Türkiye’de hangi yıl yürürlüğe girmiştir?A) 1929
B) 1945
C) 1956
D) 1998
E) 2006

20.) Sanayi ekonomisinin gelişmesiyle birlikte kamu harcamalarının GSUG içindeki payının artacağını ifade eden yasa aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mutlak Üstünlükler Yasası
B) Gresham Yasası
C) Wagner Yasası
D) Mahreçler Yasası
E) Antitröst Yasası

21.) 2004 yılından itibaren Hazine Müsteşarlığı tarafından uygulamaya konan stratejik kriter yaklaşımının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Net rezervlerde yeni bir düzenlemeye geçmek
B) Ekonomik istikrarı sağlamak
C) Kamu borç yönetiminde saydamlığı arttırmak
D) Kamu borç yönetiminde kaynakları çoğaltmak
E) Borçlanmadan doğan ekonomik zararları en aza indirmek

22.) İç borçların en büyük alıcısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bankalar
B) Banka dışı özel kesim
C) Resmi kuruluşlar
D) Hazine
E) Yabancı alıcılar

23.)
I. Ekonomide mevcut kaynaklara ek bir kaynak sağlamak
II. Döviz cinsinde yeni ödeme imkânları yaratmak
III. Borç vadelerinin daha kısa olması
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri devleti iç borçlanma yerine dış borçlanmaya yönelten faktörlerdendir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

24.) Belli bir yılda dış borçların faiz ve anapara olarak ödenmesi gereken toplamın ödemeler dengesindeki döviz kazançlarına bölünmesiyle bulunan oran aşağıdakilerden hangisidir?
A) İç borç servis oranı
B) Dış borç servis oranı
C) Asit-test oranı
D) Gini katsayı oranı
E) Yatırımların GSUG oranı

25.) Osmanlı Devleti’nin iç pazarını önce İngilizlere daha sonra da tüm yabancılara açtığı anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Islahat Fermanı
B) Tanzimat Fermanı
C) 1838 Ticaret Anlaşması
D) 1867 Nizamnamesi
E) Lozan Anlaşması

26.) Osmanlı’da sahib-i arzların topladıkları vergiler karşılığında yerine getirmeleri gereken en önemli yükümlülük aşağıdakilerden hagisidir?A) Dirlik ve düzeni sağlamak
B) Silahlı askerler yetiştirmek
C) Bölgelerindeki anlaşmazlıklarda hakimlik yapmak
D) Bölgenin altyapısına katkıda bulunmak
E) Tarım işçilerinin tedavi, giyim gibi sosyal htiyaçlarını karşılamak

27.) Aşağıdakilerden hangisi 1858 Arazi Kanunnamesi sonucunda Osmanlı topraklarına verilen isimlerden biri değildir?
A) Mülk topraklar
B) Ölü topraklar
C) İltizam topraklar
D) Mir-i topraklar
E) Vakıf topraklar

28.) Köylünün üzerinde bir baskı ve zulüm aracı olan Aşar Vergisi ne zaman kaldırılmıştır?
A) Ankara İktisat Kongresi
B) İstanbul İktisat Kongresi
C) Erzurum Kongresi
D) İzmir İktisat Kongresi
E) Sivas Kongresi

29.) Türkiye’de ilk tarım sayımı kaç yılında yapılmıştır?
A) 1919
B) 1927
C) 1931
D) 1949
E) 2001

30.) Ekonomik gelişme ile birlikte tarımın ülke ekonomisi içerisindeki göreceli payının azalması olgusu hangi teoriyle açıklanmaktadır?
A) Üç sektör teorisi
B) Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi
C) İktisat teorisi
D) Üretim olanakları teorisi
E) Emek-değer teorisi

1.) Ülkenin, doğal kaynakları mevcut sermaye ile en iyi şekilde kullanılabilecek nüfus miktarı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
A) Nüfus
B) Optimum nüfus
C) Maksimum nüfus
D) Minimum nüfus
E) Refah

2.) Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk nüfus sayımı kaç yılında yapılmıştır?
A) 1925
B) 1926
C) 1927
D) 1928
E) 1929

3.) Bir ülkede çalışma istek ve yeteneğinde bulunan kişilerin mal ve hizmet üretiminde kullanılması aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade etmektedir?
A) İşsizlik
B) İstihdam
C) Yoksulluk
D) Nüfus
E) Millet

4.) Kamu sektörünün toplam istihdam içerisindeki payı en yüksek ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) Türkiye
B) İsveç
C) Norveç
D) Singapur
E) Çin

5.) Gelişme yolunda olan ülkelerde ağırlıklı olarak istihdam hangi sektörde yoğunlaşmaktadır?
A) Tarım
B) Hizmet
C) Sanayi
D) İnşaat
E) Madenci

6.) Aşağıdakilerden hangisi dış tasarrufları oluşturan toplamlardan biri değildir?A) Mal ve hizmet ihracatı
B) Mal ve hizmet ithalatı
C) Net faktör gelirleri
D) Net dış alem cari transferleri
E) Bedelsiz ithalat

7.) Osmanlı döneminde Suriye vilayetinin gelir tahminlerini hangi Alman istatistik uzmanı yapmıştır?
A) Camille Jacquart
B) Franz Eppenstein
C) Ruppin
D) Hans Günther
E) Eberhard Edwart

8.) Türkiye’nin 2009 yılında Avrupa ekonomisindeki payı aşağıdakilerden hangisidir?A) %3,4
B) %4,55
C) %4,88
D) %5,32
E) %6,7

9.) Kişi başına gelir hesaplamasında kullanılan, ülkelerin gelirleri dolara çevirilirken cari yılın döviz kuru ile önceki iki yılın döviz kurlarının aritmetik ortalaması alınması ile uygulanan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Atlas yöntemi
B) Gayrisafi usul
C) Safi usul
D) Deflatör yöntemi
E) Gini katsayısı

10.) Ekonomik krizin etkilerinin en yoğun olarak yaşandığı 2009 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde kaç oranında daralmıştır?
A) 5
B) 7,6
C) 11,7
D) 14,7
E) 18,6

11.) Mutlak yoksulluk sınırı az gelişmiş ülkeler için kişi başına günlük kaç dolardır?A) 1
B) 2
C) 4
D) 14.40
E) 18

12.) Hane halkının sahip olduğu ve yönettiği kaynakların, temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan kaynakların bileşimi ve büyüklüğü ile karşılaştırılmasına dayanan yoksulluk ölçümü aşağıdakilerden hangisidir? A) Dolaylı yaklaşım
B) Doğrudan yaklaşım
C) Direkt yaklaşım
D) Gelir dağılımı yaklaşımı
E) Kişi başına gelir yaklaşım

13.) İstisna olan ülkeler dışında gelişme yolundaki ülkelerde yoksulluk oranı nüfusun yüzde kaçının altına düşmektedir?
A) 10
B) 20
C) 30
D) 40
E) 50

14.) Gelirin yaratılmasına katkısı olan üretim faktörlerinden özellikle emek ve sermayenin gelirden aldıkları payları analiz eden gelir dağılımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fonksiyonel gelir dağılımı
B) Sektörel gelir dağılımı
C) Kişisel gelir dağılımı
D) Bölgesel gelir dağılımı
E) Reel gelir dağılımı

15.) Dünyada devlet kurumlarının en dürüst çalıştığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) Danimarka
B) Singapur
C) Yeni Zellanda
D) İsveç
E) İsviçre

16.) Aşağıdakilerden hangisi 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile getirilen reformlardan biri değildir?
A) Kamu idarelerince bütçe hazırlanırken önceden belirlenen gösterge niteliğindeki ödenek tavanlarının aşılmaması
B) Kaynakların stratejik önceliklere göre tahsisi ve kullanımı
C) Kamu mal ve hizmetlerinin üretilmesinde etkinlik ve verimlilik
D) Mali yıl içinde parlamentonun izni olmadan ödenek eklenmesi konusunda hükümete izin verilmemesi
E) Bütçenin yasalaşmasından sonra ödeneklerin kamu idarelerince artırılması

17.) Türkiye’de 1050 sayılı yasa ile yeni 5018 sayılı yasa arasındaki en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?
A) Program farklılığı
B) Denetim farklılığı
C) Raporlama farklılığı
D) Kapsam farklılığı
E) Mali farklılık

18.) Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Osmanlı İmparatorluğu’nda bütçe ile ilgili düzenleme hangi kapsamda yayımlanan 1855 tarihli Bütçe Nizamnamesi ile yapılmıştır?
A) Tanzimat Fermanı
B) Islahat Fermanı
C) 1867 Nizamnamesi
D) Balta Limanı Anlaşması
E) Kanun-i Esasi

19.) Aşağıdakilerden hangisi iki meclis yerine tek meclisin getirilmesi sonucunda Cumhuriyet senatosunun kaldırıldığından bütçe görüşmeleri ve onaylanması aşamalarında da değişikliklerin yapıldığı anayasadır?
A) 1876 Anayasası
B) 1921 Anayasası
C) 1924 Anayasası
D) 1961 Anayasası
E) 1982 Anayasası

20.) Kamu kuruluşlarına belirli amaçları gerçekleştirmek amacıyla ayrılan, gelirleri ve harcamaları özel hükümlere bağlanmış, bütçe bağlantılı veya tamamen bütçenin dışında yer alan özel kamu hesapları aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bütçe dışı fonlar
B) Döner sermayeler
C) Fonlar
D) Katma bütçeli idareler
E) Genel bütçeli idareler

21.) Osmanlı’da 1846 yılında 1838 Ticaret Anlaşması’nın da etkisiyle doruk noktasına çıkan krizde hangi padişah borçlanmaya karşı çıktığı için dış borçlanma yapılamamış ve Galata Bankerlerinden iç borç alınmıştır?
A) I. Abdülaziz
B) II. Mehmet
C) I. Murat
D) I. Abdülmecit
E) II. Süleyman

22.) II. Dünya Savaşı’nın çıkmasından bir yıl önce Türkiye, ilk defa hangi ülkeden borç almıştır?A) İngiltere
B) Almanya
C) Fransa
D) Rusya
E) ABD

23.) Gelişme yolunda olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarına yardım etmek amacıyla ilgili ülkeye yardım vermeyi kabul eden, gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşların meydana getirdikleri 12 Temmuz 1962 tarihinde OECD içinde Türkiye’ye yardım için hangi mali kurum ortaya çıkmıştır?
A) NATO
B) Yardım Konsorsiyumu
C) AB Yardım Konseyi
D) Kızıl Haç
E) EFTA

24.) Türkiye planlı kalkınma dönemine hangi tarihte girmiştir?
A) 1923
B) 1954
C) 1963
D) 1979
E) 1982

25.) Dış yükümlülüklerin uluslararası rezervler ve döviz cinsi mevduatlar gibi likit varlıklarla netleşmesiyle elde edilen, dış yükümlülüklerin yerine getirilebilmesine ilişkin önemli bir gösterge olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Net iç borç stoku
B) Net dış borç stoku
C) Toplam kamu borç stoku
D) Toplam net dış rezerv oranı
E) Net kamu borç stoku

26.) Aşağıdakilerden hangisi 2009 yılı tarımsal destekleme araçları arasında yer almaz?
A) Telafi edici ödemeler
B) Fark ödemesi destekleme hizmetleri
C) GAP eylem planı kırsal kalkınma ve hayvancılık destekleri
D) Doğrudan gelir desteği ödemeleri
E) Kırsal kalkınma amaçlı tarımsal destekler

27.) Türkiye’de 2009 yılında uygulanan alan bazlı tarımsal desteklemelerde kaç adet destek kalemi bulunmaktadır?
A) 10
B) 9
C) 8
D) 7
E) 6

28.) AB’de tarım ürünlerinin üye ülkeler arasında gümrük vergileri, kotalar ve benzeri engellerle kısıtlama olmaksızın serbest dolaşımını ifade eden ortak tarım politikası ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Topluluk tercihi ilkesi
B) Malı dayanışma ilkesi
C) Birlik ilkesi
D) Tek Pazar ilkesi
E) Müzakere ilkesi

29.) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’da geri kalmışlığın ya da toprak mülkiyet rejiminin bozulmasını hazırlayan nedenlerden biridir?
A) Osmanlı topraklarının çok genişlemiş olması
B) Osmanlının bilim alanında istenilen atılımı yapamaması
C) Osmanlı devletinin savaş kazanmaya başlaması
D) Merkezi yönetimin etkinliğinin azalması
E) Avrupa devletleri ile bozulan ilişkiler

30.) Devlet adına vergi toplama yetkisi verilen ve bu yetkiyi ihale ile elde eden kişilere ne ad verilir?
A) Mültezim
B) Ayan
C) Yeniçeri
D) Sipahi
E) Mütekaidi

türkiye ekonomisi mağdurları hepimiz bulduğumuz özet ve soruları burdan paylaşırsak çok güzel bir çalışma ortaya çıkıcağını düşünüyorum ben elimde olan vizeyle ilgili soruları attım bundan sonra finale yönelik 7.üniteden itibaren olanlara başlayalım geç kalmadan

türkiye ekonomisi mağdurları hepimiz bulduğumuz özet ve soruları burdan paylaşırsak çok güzel bir çalışma ortaya çıkıcağını düşünüyorum ben elimde olan vizeyle ilgili soruları attım bundan sonra finale yönelik 7.üniteden itibaren olanlara başlayalım geç kalmadan

Kızlar bende maliye 4teyim müfredatın değiştiğini bilmeden geçmiş soruları çözerek eski kitaptan ç :(lıştım sınava girdim dumur oldum çok zor geldi çok :( of bu sene kesin mezun olmam lazım hem de benim 7 dersim var türk dilini saymazsam 6 ders bana da yardımcı olun murat açık öğretim kitabı mı almam lazım :( bu arada canım bunların cevabı nerde:(

Kızlar bende maliye 4teyim müfredatın değiştiğini bilmeden geçmiş soruları çözerek eski kitaptan ç :(lıştım sınava girdim dumur oldum çok zor geldi çok :( of bu sene kesin mezun olmam lazım hem de benim 7 dersim var türk dilini saymazsam 6 ders bana da yardımcı olun murat açık öğretim kitabı mı almam lazım :( bu arada canım bunların cevabı nerde:(

yeni baskı olmasına ve yeni konular mı içinde ona dikkat et canım şuan hangi kaynağı alırsan al sınavda aynıları çıkmıyor benim sana tavsiyem özet alman türkiye ekonomisi için detaylı çalışıp ondan sonra sorulara geçmen bende öyle yapıyorum =)) cevapları yayınlıcam canım =))

1 test cevapları :

1-c 2-a 3-d 4-b 5-a 6-b 7-d 8-d 9-a 10-d 11-e 12-d 13-c 14-c 15-e 16-e 17-b 18-b 19-e 20-c 21-c 22-a 23-b 24-b 25-c 26-b 27-c 28-d 29-b 30-a

1 test cevapları :

1-c 2-a 3-d 4-b 5-a 6-b 7-d 8-d 9-a 10-d 11-e 12-d 13-c 14-c 15-e 16-e 17-b 18-b 19-e 20-c 21-c 22-a 23-b 24-b 25-c 26-b 27-c 28-d 29-b 30-a

2 test cevapları

1c 2a 3d 4b 5a 6b 7d 8d 9a 10 d 11e 12d 13c 14d 15e 16e 17b 18b 19e 20c 21c 22a 23b 24b 25c 26b 27c 28d 29b 30a

Son düzenleme:
Bebeğimmm çok sağol yaaa birbirimize destek olalım :) açıköğretimin verdiği kitaplar yeni müfredat mı yeni müfredatta neler var bana yardımcı olursan konu başlıklarını söylersen mesala ona göre kitabı alırken dikkat edeyim tatlışım :) ay birde demin af ş.urfa bürosunu aradım müfredat değişmemiş diyo mal herif :(

1 test cevapları :

2 test cevapları

1c 2a 3d 4b 5a 6b 7d 8d 9a 10 d 11e 12d 13c 14d 15e 16e 17b 18b 19e 20c 21c 22a 23b 24b 25c 26b 27c 28d 29b 30a

Çok sağol tatlımmm :)

açıköğretimin verdiği kitaplar yeni müfredat geçen sene değiştiği için o bu sene için değişmemiş demiştir =)) evet burdan birbirimize yardımcı olucaz artık yapıcak başka bişi yok 7. üniteyle ilgili test buldum eklemeye çalışıcam =))

merhabalar,
ben bu hafta ders çalışmayı düşünmüyordum ama sizler hemen çalışmaya başlamışsınız,bende çalışmaya çalışayım bari :) ayrıca çıkmış sorulara bakabildiz mi?ben bir türlü bakamıyorum yaaa :( bakan varsa nereden bakıyorsunuz ya da linkini atar mısınız? :(

Açıköğretimin kitabnda baskı 2010 yazıyor :( yeni değil mi yani biliyorum çok oluyorum ama yardımcı olabilecek bir sen varsın :( aöf deki adama dedim gecen sene değişmiş diye yok diyo :S

bugun isyerinde baktigimda henuz aciklanmamisti sonuclar suan ki durumu bilmiyorum canim... kitap 2010 baski ve14 unite olucak diger kitap galiba daha azmis uniteler 7.unite sanayi sektorunde gelismeler diye basliyor :) tabii calismaya devam :)) e ogrenme portalina gir sinav sorulari yazani tikla ordan hangi yila ait oldugu sec sonra kitapcik kodlarini gosteriyo seni yonlendiriyo canim

Son düzenleme:
merhaba, canımm dediğin gibi yapıyorum ama 2011-2012 güz dönemi diyor.biz güz dönemimiyiz ki :) bizimki yıllık olacak kredili sisteme geçmedik henüz aman yaaa ne kadar karışıkmış yahu :)

Türkiye ekonomisi 7. ünite çalışma soruları

1. Turizm sanayinde olduğu gibi müreşebbisin kurduğu mal ve hizmet üreten ve gelir getiren faktörlerin bileşimi aşağıdakielerden hangisini ifade eder?
A) Üretim
B) İmalat
C) Dar anlamda sanayi
D) Geniş anlamda sanayi
E) Tarım
Cevap: D
2. Aşağıdakilerden hangisi TÜİK tarafından yapılan ayrımdaki imalat sanayi gruplarından biri değildir?
A) Gıda içki ve tütün
B) Dokuma
C) Tarım
D) Makine-teçhizat
3. Türkiye ekonomisinde sanayi sektörü DTP tarafından kaç ayrı sınıflandırmaya tabi tutulmuştur?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
Cevap: E
4. İmalat sanayi alt sektörleri kaça ayrılmaktadır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
cevap: C
5. I. Tüketim malı
II. ara maları
III. yatırım malları
Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri imalat sanayindeki alt sektörleri ifade etmektedir?
A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I ve II
E) I,II ve III
Cvap: E
6. Osmanlı 15-18 yüzyıllarda aşağıdaki sanayi alanların hangisinde ileri durumdadır?
A) Buharlı makinalar
B) Ateşli silahlar
C) Gemi yapımı
D) Telgraf
E) Demiryolu yapımı CEVAP: C
7. Osmanlıda ikinci meşrutiyeten I. Fünya savaşına kadar olan süre bazı yazarlarca hangi ad ile anılmaktadır?
A) Lale devri
B) Gerileme devri
C) Ddışa bağımlı büyüme dönemi
D) Milli iktisat dönemi
E) İthal ikameci dönem
8. Teşvik-i sanayi kanunu kapsamına giren kuruluşların sayım sonuçlarına göre osmanlı sanayisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
A) Sanayinin önemli bir kısmı gayrimüslümlere aittir
B) Sanayi kuruluşları aşırı derecede orta anadoluda yoğunlaşmıştır
C) Sanayi tüketim malları üretmektedir
D) Enerhi daha çok kol gücüne dayanmaktadır
E) Sanayinin ham maddesi tarıma dayanmaktadır
Cevap: B banko sorular arasında
9. Mustafa Kemal Atatürk “yeni Türkiyemizi layık olduğu mertebeye çıkarmak için vakit geçirmeden istisadi hayatımıza önem vermek zorundayız” konuşmasını nerede yapmıştır?
A) İzmir iktisat kongresi
B) Ankara iktisat kongresinde
C) TBMM açlışında
D) Sivas kongresinde
E) Amasya kongresinde
Cevap: A
10. Aşağıdakilerden hangisi izmir iktisat kongresine katılan sanayicilerin isteklerinden değildir?
A) Gümrük tarifelerinin arttrılarak sanayinin dış rekabeteten korunması
B) Teşvik-i sanayi kanunun yeniden yürürlüğe girmesi
C) Sanayi bankasının krulması
D) Makine araç ve gereç ithaline vergi bağışıklığı sağlanması
E) Gelir verisi ve kurumlar vergisi oranlarının düşürülmesi CEVAP: E
11. Türkiye iş bankası hangi yılda kurulmuştur?
A) 1919
B) 1924
C) 1930
D) 1958
E) 1961
Cevap: B
12. Sanayi ve maadin bankası kaç yılında kurulmuştur?
A) 1921
B) 1924
C) 1925
D) 1929
E) 1932
Cevap: C
13. Cumhuriyetin ilk on yılından sorna türkiyede aşağıdakilerden hangi iktisat politilları uygunlamaya başlamıştır?
A) Liberal eğilimli
B) Kısıtlayıcı
C) Dışa bağımlı yapay büyüme
D) Devlet öncülüğünde planlı sanayileşme
E) Tarım sektörünün yerine hizmet sektörünü ön plana çıkaran
14. Aşağıdakilerden hangisi cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan özel girişime dayanan liberal politika döneminde sanayi sektörünün diğer sektörlerin gerisinde kalmasının nedenlerinden biri değildir?
A) Sermeya yetersizliği
B) Girişimcilik azlığı
C) Nitelikli iş gücü azlığı
D) Dış rekabet
E) Sektörün devlet tarafından desteklenmesi
15. 1930 lu yıllarda planlı ekonomi devrine geçişte yöneticiler aşağıdaki ülkelerden hangisinden etkilenmiştir?
A) ABD
B) Almanya
C) Rusya
D) Fransa
E) Çin

16. Etibank ve Sümerbankın kurulduğu dönem aşağıdakilerden hangidir?
A) I. Beş yıllık sanayi planı
B) II. “ “ “ “
C) III. “ “ “ “
D) IV. “ “ “ “
E) V. “ “ “ “
17. İkinci beş yıllık sanayi planı hangi olaydan daolayı uygulanmaya konulmamıştır?
A) Körfez savaşı
B) I. Dünya savaşı
C) II: dünya savaşı
D) Kore savaşı
E) Kurtuluş savaşı
18. Daha çok ara ve yatırım mallarını kapsayan ağır sanayiye yönelinmiş,maden ve hammaddlerin işlenerek ihracı amaçlanmış,madencilik,elektrik enerjisi üretimi ve liman yapımı gibi yatrımlara yönelen,savaş nedeniyle uygulamaya konulamayan plan hangisidir?
A) I. Beş yıllık sanayi planı
B) II. “ “ “ “
C) III. “ “ “ “
D) IV. “ “ “ “
E) V. “ “ “ “
19. II. Dünya savaşı yıllarında türkiye ekonomisinde arz daralmış,talep i,se artmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu gelişmenin nedenleriden biri değildir?
A) Dış dünyadan aşırı korunma
B) Hızlı nüdusa artışı
C) İhracatı aşırı teşvik
D) Soyutlanma
E) Dış ticaret fazlası taratma isteiği
20. Hükümete sınırsız yetkiler veren Miili müdafa kanunu kaç yılında yürürlüğe girmiştir?
A) 1923 B) 1935 C) 1940 D)1945 E) 1950

21. Ankara ve İstanbul illerinde karne uygulamsı kaç yılında başlamıştır?
A) 1942
B) 1939
C) 1935
D) 1930
E) 1934
CEVAP: A
22. Çok partili hayata geçişle birlikte kurulan Demokrat parti aşağıdaki kesimlerden hangisinden destek görmemeiştir?
A) Savaş zenginleri
B) Özel sermaye sahipleri
C) Yoksul halk kitleleri
D) Aydın kesim
E) Büyük toprak sahipleri
23. Aşağıdaki partilerden hangisi çok partili rejime geçişte birlikte anti-devletçi bir politika izleyeme öngörmüştür?
A) Cumguriyet halk partisi
B) İttehat ve terakki partisi
C) Saadet partisi
D) Adalet partisi
E) Demokrat parti
24. Türkiyede beş yıllık kalkınma planları kaç yılından sonra uygulamaya konmuştur?
A) 1963
B) 1957
C) 1955
D) 1940
E) 1934
25. Daha çok sosyal içerikli olan,kırsal kesimin kalkınmasına ağırlık verilen kalkınma planı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Birinci beş yıllık kalkınma planı
B) İkinci beş yıllık kalkınma planı
C) Üçüncü beş yıllık kalkınma planı
D) Dördüncü beş yıllık kalkınma planı
E) Beşinci beş yıllık kalkınma planı

26. Planlı kalkınma döneminde sanayi sektöründe en fazla büyüme aşağıdakilerden hangi kalkınma planı döneminde gerçekleşmiştir?
27. Özel sektörün dayanıklı tüketim mallarında yoğunlaşması aşağıdaki kalkınma palanlarından hangisinde gerçekleşmiştir?
28. Aşağıdakilerden hangisi dışa kapalı rekabetçi olamayan sanayi yapısını özelliklerinden değildir?
A) Ölçek ekonomilerinden yararlanmayan küçük ölçekli işletme birimleri
B) Düşük kapasite kullanımı
C) İleri ve yeni teknoloji
D) Düşük ve kalitesiz üretim
E) Rekabet eksikliği
29. Aşağıdakilerden hangisi türkiyede izlenen ithal ikameci politikaların sonuçlarından biri değildir?
A) İthalatta bağımlılığın artması
B) Negatif ithal ikamesine yol açması
C) Döviz sıkıntısının yaşanması
D) Bir birimlik ithal ikamesi için daha az ithalat yapılması
E) Üretimde kapasite kullanımı oranı düşmesi

30. 24 ocak kararları ile birlikte ihracatın artması sonucunda aşağıdaki gelişmelerden hangisi yaşanmamıştır?
A) Kalite yükselmiştir
B) Amabalajlar iyileşmiştir
C) Teknoloji gelişmiştir
D) Modern işletmecilik kuralları uygulanmaya başlamıştır
E) Uluslar arası finans kuruluşlarıyla ilişkiler bozulmuştur
cevap: E
31. I. İnci iktisat kongresinin yılı ve berede toplandığı aşağıdakierden hangisinde doğru verilmiştir?
A) 1923 izmir
B) 1925 istanbul
C) 1927 ankara
D) 1929 adana
E) 1931 istanbul
32. “iktisadımıza önem vermek zorundayız”derken Mustafa Kemal aşağıdakilerden hangisini belitmek istemiştir?
A) Devletleşme
B) Tekelleşme
C) Tarımı geliştirme
D) Rekabeti arttırma
E) Sanayileşme
33. 1952-1957 döneminde sanayi sektörünün ortalama büyüme hızı yüzde kaç düzeyine ulaşmıtşr?
A) % 5,5
B) %7,5
C) +9,5
D) %10,5
E) %12,5
34. Türkiyede ihracata dayalı sanayileşme stratejisine ağadıkai sayılan hangi kararlar ile geçilmiştir?
A) 7 eylül 1946 B) 24 ocak 1980
c) 4 ağustos 1958 D) 5 nisan 1994
E) 9 aralık 1999
35. İthal ikamesi 1980 yılına kadar özellkile aşağıdakilerden hangisinde büyük ölçüde uygulanmıştır?
A) Karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olunan saayileşme
B) Dayanıklı tüketim malları sanayinde
C) Yatırım malları sanayinde
D) Tarıma dayalı sanayide
E) Ara malı üreten saniyelerde
36. IMD Dünta rekabet gücü 2009 raporuna göre türkiye ,rekabet gücü açısından kaçıncı sıradadır?
A) 25.
B) 42.
C) 53.
D) 61.
E) 74.
37. Türkiye cumhuriyetinde ilk defa sanayi sayımı ne zaman yapılmıştır?
A) 1923
B) 1925
C) 1929
D) 1927
E) 1930
38. Dokuzuncu kalkınma planı döneminde 2007-2013 yıllık ortalama planlanan büyüme hızı nedir?
A) % 7 b) %10 C) %8 D)%12 E) %5
39. Dokuzuncu kalkınma planı döneminde hangi sektörlere ağırlık verilecek ve ön plana çıkacaktır?
A) Üretim
B) Tarım
C) Sanayi ve hizmet
D) Dış ticaret
E) Bankacılık

40. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda özel sektör eliyle sanayileşmede başarılı olunamamasının sebebi nedir?
A) Ekonomik şartlar
B) Sermaye yetersizliği
C) Girişimci azlığı
D) Alt yapı yetersizliği
E) Nitelikli iş gücü yetersizliği
41. Ekonomik kalkınma gerçekleştirilmesi için devletci politikaların izlemeye başladığı yıl aşağıdakilerden hangidir?
A) 1933
B) 1942
C) 1950
D) 1934
E) 1938
42. Aşağıdaki uygulamalardan özellikle hangisi II. Dünya savaşı yıllarında halkın yaşam standartlarının düşmesinin sebeblerinden değildir?
A) Teşvik-i sanayi kanunu
B) Milli korunma yasası
C) Varlık yasası
D) Çigtçit topraklandırma yasası
E) Toprak mahsülleri vergisi
43. Kalkınmada planlarında sanayide yapısal değişim aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?
A) Ara yatırım mallarının payının artmasına
B) Yatırım ve ihracat teşviklerine
C) İthalat kolaylıklarına
D) Dış talebin gelir esnekliğine
E) Dış esneklik kat sayısına
44. Türkiyede 2009 yılı için sanayi katma değerlerinin GSYG içindeki payı aşağıdakilerden hangisinde dorğu verilmiştir?
A) % 5 B)%10 C)%15 D)%20 E)%25

45. Türkiyede sanayi sektörü içinde en hızlı büyüyen alt sektör hangisidir?
A) İmalat
B) Madencilik
C) Enerji
D) Metal eşya
E) Dokuma
46. Aşağıdakilerden hangisi türk sanyinin küresel pazarda rekabet edebilmesi için yapılması gerekenlerden değildir?
A) AR_GE yarıdımlarının arttırlması
B) Yenilik yeteneğinin arttırılması
C) Teşvik araçlarının ve kurumlarının çeşitlendirilmesi
D) Eğitim yatrımlarının arttırılması
E) Teknolojik gelişime öenm verilmesi
47. AB ülkeleri içinde en fazla AR_GE harcaması yapan ülke aşağıdakişlerden hangidir?
A) Finlandiya
B) İsviçre
C) Danimarka
D) Almanya
E) Y unanistan
48. Aşağıdakilerden hangisi osmanlı devletinde sanayi sektörünün gelişimi ile ilgili yanlış bir ifadedir?
A) Sanayi devriminden yeterince haberder olmayan osmanlı ekonomisinde geleneksel sisteme dayanan yerli sanayi hızla gerilemiştir
B) 1913 yılında sanayileşmeyi tetevik etme amacıyla teşviki sanayi kanunu muvakkatı yürürlüğe konulmuştur
C) Osmanlı sanayi tüketim malları üretmekte ara ve yatırım malları üreten sanayi dallarına sahip bulunmamaktadır
D) Sanayinin hammaddesi tarıma dayanmaktadır,
E) Sanayide yerli sermayenin payı düşük,çevirici gücü yetersiz,teknoloji ise geri kalmaktaydı
49. Aşağıdakilerden hangisi osmanlıdan devr alınan sanyi kuruluşlarının rekabetten korunması ve gelişririlmesi için iktisat kongresinde önerilen görüşlerden değildir?
A) Gümrük tarifelerini arttırmak
B) Teşviki sanayi kanununu yeniden düzenleyerek yürürlüe koymak
C) İthal malları üzerindeki tüketim vergisini kaldırmakl
D) Makine araç ve gereç ithaline vergi bağışıklığı sağlamak
E) Sanayi bankası kurmak
50. Aşağıdakilerden hangisi cumhuriyetin ilk yıllarını sanayi sekötürnü geliştirmek için yapılan uygulamalardan değildir?
A) 1924 yılında türkiye iş bankası kuruldu
B) 1925 yılında sanayi ve maadin bankası kuruldu
C) 1925 yılı 601 sayılı yasayla özel girişimcilerin ayrıcalıkları kaldırıldı
D) 1927 yılında teşviki sanayi kanunu yeniden yürülüğe konuldu
E) 1929 yılında etkili bi rgümrük korumacılığı başlatıldı
51. Aşağıda birinci 5 yılık sanayi planı 1934-1938 ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Tüketim malları,yatırım malları ve ara mallara yönelik öncelikler belirlenmiştir
B) Kamu yatırımlarının tümünü kapsayan bir kapsamdır
C) Amacı ithal edilen tüketim malları üretiiminde artış sağlamaktadır
D) Plan döneminde 20 kadar fabrika kurulmuştur
E) Bu planın özelliği ithal ikamesini amaçlamasıdır

52. I. Üretim düşüşü ve ithalat tıkanıklığı
II. dış ticaret fazlası sağlamak için ihracata aşırı teşvik
III. tüketim mallarında stokculuk ve spekilasyon

Yukarıdakilerden hangileri milli müdafa kanununun yürürlüğe konulmasının sebeblerindendir?
A) I,II ve III
B) I,II
C) Yalnız I
D) Yalnız II
E) Yalnız III
53. Aşağıdakilerden hangisi 1963 yıllarında başlayan 5 yıllık kalkınma planları ile yanlış bir ifadedir?
A) BBYKP daha çok sosyal içerikli olduundan kırsal kesimin kalkınması ağırlık taşımaktadır
B) BBYKP da ilk plana göre sanayileşme daha öenmli bi amaç olmuştur
C) BBYKP ve İBYKP da tam anlamıyla ithal ikameci bir sanaileşme modeli benimsnmiştir
D) ÜBYKP da kamu sektörü dayanıklı tüketim malları üretiminde yoğunlaşmıştır
E) DBYKP da sınai mal ihracatına önem verilmiştir
54. Aşağıdakilerden hangisi 24 ocak 1980 kararıyla ihracata ağırlık veren sanay,leşme politikasına geçisin yarattığı sonuçlardan değildir?
A) Uluslar arası finansman kuruluşlarıyla ilişkiler artmış
B) Küçük ölçekli işletme birimleri artmış
C) Yönetimde profosyenelleşme başlamış
D) Yanacı sermaye girişi artmış
E) Teknoloj i gelişmiş ve kalite yükselmiş

kızlarrr sorularr açıklanmışşşş hemen siteye koşunnn =)) bekliyoruz canım böyle paylaşım yaparsak kaynaklar çoğalır hem elimizde çalışmak için =))

Back