İKİGAİ; Hayatın Anlamını Bulmak

Ne çok şey biliyorsunuz hepiniz:) çok öğreneceğim şey var sizlerden:)

Zinciri kırma olayı nedir? Hemen onu da araştırmalıyım? :)

Canım zinciri kırma olayı aslında her gün / her hafta / her ay artık kendine nasıl bir sıklık belirliyorsan sürekli olarak aynı şeyi yapmak olarak özetlenebilir. Böyle yaparak alışkanlık kazanmış oluyoruz ve hayatımıza daha kolay adapte edebiliyoruz yapmak istediğimiz şeyleri...

Teknolojik aletleri çıkaramıyorum bir türlü, özellikle telefonun alarmıyla uyandığım için de her daim komodinin üzerinde duruyor :KK43:
Karanlık konusunda da katılıyorum perdeler yetersiz kalıyor ki sürekli aktif olan bir yerde yaşadığım için ister istemez odanın içi zifiri karanlık olamıyor, dediginiz panjurlara bakicam çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için valla ben de 5 saat uykuyla zinde uyandığım günleri görürüm umarımmHoppa

Panjurlar gercekden harika.. iyici araştırın. Normal saat alsaniz? :)

Günaydın herkese :KK200:

Zinciri-Kirma-Color-MockUp_1024x1024.png

Dün bahsi geçen "zinciri kırma" konusuyla ilgili biraz yazmak istedim. Geçtiğimiz senelerde benim de kullanıp birçok alışkanlığımı kazanmamı sağlayan bu yöntemi Barış Özcan'ın youtube kanalını yoğun bir şekilde takip ettiğim zamanlarda görmüştüm ve hemen uygulamaya geçtim.​
  • Barış Özcan'ın zinciri kırma düzeninde yapılması gereken üç basit adım mevcut. Bunlardan birincisi, kendimize ölçülebilir bir hedef belirlemek. Hedefin ölçülebilir olması beynimizde rakamlarla kodlama oluşturmak ve aslında işleri daha kolaylaştırmak denebilir. Örneğin her gün kitap okumak, her cumartesi spor yapmak vs. şeklinde değil de her gün 30 sayfa okumak, her cumartesi 20 dakika cardio yapmak şeklinde hedeflerimizi gözden geçirmemiz gerekmekte.
  • İkinci olarak kendimize belirlediğimiz hedefi ikiye bölmek. Her gün 15 dakika kitap okuyacağım hedefi bize 30 sayfaya giden yolu yarıda bırakmamamız için kolaylık sağlıyor ve hedefimizi sürekli olarak uygulayabilirliğimizi artırıyor.
  • Üçüncü yapılması gereken şey ise takvime her gün çarpı atarak hedeflerimizi tamamlamak.
Bakıldığında çok basit gibi görünen bu uygulama, yaptığım şeylerin görünür olmasını sağladığı için benim 5-6 ay kadar hiç aksatmadan bu düzeni yürütmeme yardımcı oldu. Ancak final dönemi, staj vs. işin içine girdi daha sonra yaz tatili derken zincir kırıldıkça kırıldı ve ben toparlayamadım...:KK34:

Kırılmayan zincirlerde buluşmak dileğimle.

Geçen gün Netflixte izleyecek bir şeyler ararken denk geldiğim bir belgesel var ismi Vahşi Kırlar, orijinal adı Wild Wild Country. Belgesel dizisi demek daha doğru olur sanırım çünkü birinci kısım 6 bölümden oluşmakta. Her gün bir bölüm izliyorum, hoşuma gitti açıkçası okuduğum bölümle de uzaktan ilgili bilmediğim şeyler sunuyor. İlgim olmadığı için fikrim de olmayan bir konuda ufak da olsa bir bilgim oluştu.

Belgesel Hindistan'da önemli bir tarikat (demek doğru mu emin değilim) başkanı olan Bhagwan'ı, batıdaki insanların bu tarikata nasıl katıldıklarını ve tarikatın Hindistan'dan çıkıp Amerika'da bir eyalette kendi şehirlerini nasıl kurduklarını, oranın yerlileriyle nasıl sorunlar oluştuğunu, Bhagwan'ın sekreteri Sheela ile yaşananları anlatmakta. Farklı alanlarda bilgilenmek isteyenler için yararlı olabilir. Bugün üçüncü bölümü izleyeceğim...

Günaydın herkese :dondurma:

Dün konuya yazamadım. Hem geç kalktım biraz hem de kardeşim üniversite sınavına hazırlanıyor onunla ders çalıştık...
Klasik bir cumartesiydi benim için. Havalar da serinlediği için gerçekten kendimi huzurlu, dingin hissediyorum. Oldum olası eylül-ekim benim aylarımdır zaten... Doğum günüm de yaklaşıyor belki bunun da etkisi vardır, bilemiyoruuum! :KK76:

Bugün haftalık programımı oluşturacağım. Yarına reglim de bitmiş oluyor, düzenime dönebileceğim sonunda... Programı oluşturunca buraya da güncelleme geçerim, herkese mutlu hafta sonları:nazar:

Ne guzel seyler bunlar kizlar.

Keske yapabilsem
Benim de uzerimden atamadigik bir hevessizlik, bir tukenmislik vs var
Mevsim gecisidir diyerek gecistiriyorum icimde ama insallah gecer tez zamanda.

Ne guzel seyler bunlar kizlar.

Keske yapabilsem
Benim de uzerimden atamadigik bir hevessizlik, bir tukenmislik vs var
Mevsim gecisidir diyerek gecistiriyorum icimde ama insallah gecer tez zamanda.

Isteyince yapamayacağımız şey yok canım öyle düşün:KK54:
Dediğin gibi mevsim geçişindendir, inşallah atarsın üstünden tüm hevessizliklerini ...

06.30

UYANIŞ
-Sabah namazı
-Bir büyük bardak su

07.00

-Spor (30 dk)
-Duş
-Kahvaltı (en geç 09.00'a kadar)

Bu yazdıklarım oturtmaya çalıştığım sabah ritüelim.
Sonrasında imkan buldukça yapmak istediklerim:

-En az 1 saat İngilizce konuşma pratiği
-En az 30 sayfa kitap okuma
-Günde 1 belgesel ve en fazla 2 TED Talks videosu (youtube'da fazla zaman geçiriyorum maalesef...)

*24.09.2018* itibari ile hayatıma yeni bir düzen getirmek istiyorum. Umarım başarılı olabilirim.

06.30

UYANIŞ
-Sabah namazı
-Bir büyük bardak su

07.00

-Spor (30 dk)
-Duş
-Kahvaltı (en geç 09.00'a kadar)

Bu yazdıklarım oturtmaya çalıştığım sabah ritüelim.
Sonrasında imkan buldukça yapmak istediklerim:

-En az 1 saat İngilizce konuşma pratiği
-En az 30 sayfa kitap okuma
-Günde 1 belgesel ve en fazla 2 TED Talks videosu (youtube'da fazla zaman geçiriyorum maalesef...)

*24.09.2018* itibari ile hayatıma yeni bir düzen getirmek istiyorum. Umarım başarılı olabilirim.

Ay süpersin. Benimde acil bi düzen oturtmam lazım. Çocukları düzene soktum kendim giremedim.

Dediklerinizin hepsine katılıyorum. Çok doğru şeyler söylemişsiniz fakat ben kendimi tam olarak anlatamamışım zannedersem...

Şöyle ki benim şu an düzenini oturtmaya çalıştığım şey önceden sürekli olarak yaptığım fakat yaz tatili rehaveti ile yapmayı bıraktığım, aynı tempoda sürdüremediğim eylemleri tekrar eski sürekliliğimde yapabilmek. Örneğin günde 30 sayfa okumak benim için az olan bir sayı ancak her gün bu kadarını yaparsam eskiden olduğu gibi ayda 5-6 kitaplara kadar okumamı tamamlayabilirim... gibi gibi şeylerdi aslında.

Dediğiniz zinciri kırma olayını biliyorum, özellikle üniversite sınavına hazırlanırken çok işime yaramıştı veya diğer hobilerim için gittiğim kursları erteleme olasılığımı sıfıra indiriyordu. Bu sefer uygulamaya çalıştığım yöntemin içinde de aslında zinciri kırma var. Bütün alışkanlıkları her gün yaparak/yapmaya çalışarak zinciri kırmamış oluyorum sanırım...
ben günde 50 sayfa okuyordum ama uzun zaman araya girince yapmak yine zorlaşıyor. o bahsettiğim kaslar zayıflıyor yan söylediğim de ısrarcıyım. ha sen 2 sayfa okumazsın da günde 10 sayfa okursun o ayrı mesele bu zaten bir örnekti sen kendini bilirsin ama en basitin ile tekrar başla hazır hissedince arttır yine de birden zorlarsan kendini bogar seni

Selam kızlar, birkaç gündür yazamadım. Temizlik, alışveriş falan derken, dün de arkadaşımın doğum gününü kutladık vs. anca fırsat bulabildim.

Yeni programı yaptığımdan beri aksatmadan uyguluyorum, çok şükür :nazar:
Spor saatimde değişiklik yapmak dışında diğer maddeler aynen devam ediyor. Sporu sabah uyanır uyanmaz yapamadığımı fark ettim o nedenle şimdilik kahvaltıdan sonra, bir fincan türk kahvesi sonrasında yapınca daha iyi oldu benim için. Okul başlayana kadar bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. İstediğim sonuçları gördükçe de bana motivasyon olarak geri dönüyor bu süreç :spor:

Geçen gün Netflixte izleyecek bir şeyler ararken denk geldiğim bir belgesel var ismi Vahşi Kırlar, orijinal adı Wild Wild Country. Belgesel dizisi demek daha doğru olur sanırım çünkü birinci kısım 6 bölümden oluşmakta. Her gün bir bölüm izliyorum, hoşuma gitti açıkçası okuduğum bölümle de uzaktan ilgili bilmediğim şeyler sunuyor. İlgim olmadığı için fikrim de olmayan bir konuda ufak da olsa bir bilgim oluştu.

Belgesel Hindistan'da önemli bir tarikat (demek doğru mu emin değilim) başkanı olan Bhagwan'ı, batıdaki insanların bu tarikata nasıl katıldıklarını ve tarikatın Hindistan'dan çıkıp Amerika'da bir eyalette kendi şehirlerini nasıl kurduklarını, oranın yerlileriyle nasıl sorunlar oluştuğunu, Bhagwan'ın sekreteri Sheela ile yaşananları anlatmakta. Farklı alanlarda bilgilenmek isteyenler için yararlı olabilir. Bugün üçüncü bölümü izleyeceğim...
Merhaba çok bilinen ismiyle Osho

Herkese tekrardan merhabaa:kahve:

Bugün birkaç haftadır elimde sürünen, bitiremiyorum deyip araya başka kitaplar eklediğim bir kitabı tamamladım: Körlük. Herkesin bayılarak okuduğu bu kitabı benim neden bitiremediğimi sorarsanız; aslında yazarın vermek istediği fikir mükemmel, anlatış şekli de bir o kadar özgün ancak diyalogların uzaması ve kitaptaki tek noktalama işaretinin virgül olması, karakterlerin sadece sahip oldukları özellikler üzerinden yazılması ile konuşmaları kaçırmam okuduğumu anlama seviyemi azalttı. Son 150 sayfa kala bırakmıştım ve bugün tek solukta tamamladım. Okumak isteyenlere tavsiye edebilirim, bu kadar uzamasının sebebi benim üstümdeki rehavet olabilir:KK45:

Bugün bir de belgeselin ilk bölümününü izledim; Küba'nın kurtuluşuyla alakalı. Sanırım 8 bölümlük bir seri... :işsiz:

Selamlar herkese,
Birkaç gündür yine çok yoğun geçiyor günlerim, fırsat bulamıyorum konuyu aktif ve verimli tutmaya...

Cumartesiden beri gezmelerdeyim. Cumartesi erken kalkıp namaz ve spor rutinimi gerçekleştirdim. Akşamına da kuzenimdeydim eve geç geldim, erken yatma düzenim bozulunca sabah da erken kalkamadım maalesef. Ben de pazar günlerini kendime tatil ilan etmeye karar verdim. Pazar günü 10'u geçkin uyandığım için pek bir şey yapamadım, kardeşimle biraz vakit geçirdik evdeydim.

Bugün benim hayatımda önemli yeri olan günlerden biri: 1 Ekim. Annemin doğum günü ve erkek arkadaşımla yıldönümümüz. Hem onlara yetiştim hem de en yakın arkadaşım haftaya erasmusa gidiyor, onunla sabah kahvaltıdan bu saate kadar vakit geçirdik. Yoğun ama bir o kadar da keyifli bir gündü benim için... Erkek arkadaşımla farklı şehirlerde okuduğumuz için bir de onunla buluşma ayarlamak zorunda olmamak bana bir nefes aldırdı açıkçası. Eve geçerken de anneciğime bir pasta aldım, akşam onu kesip ufak bir kutlama yaparız. Yatmadan önce bir belgesel bölümü izlemek ve kitap okumak istiyorum. Ama önce biraz dinlenmem lazımm:KK23:

Son düzenleme:
Bir haftadır günlük olarak kurulan 06.05 alarmını istisnasız her gün kapatıp 7.30'a kuran, sonra onu da kapatıp 8.13 alarmı ile güne başlayabilmeyi ümit eden ve sürekli bölünen uyku ile toparlanamamış beynin "başka alarma gerek kalmaz iki dakika daha"larıyla 11.40'ta günü kaçırmış, sersem bir şekilde yataktan fırlayan bir pearl'ün serzenişi, hayata anlam katma çabası, kendi İKİGAİ'sini bulma arayışıdır bu konu.

İKİGAİ, özetle Japonların mutlu ve uzun yaşama sırrı adı altında benimsedikleri bir yaşam stili, bir hayat felsefesi. Kendimize sorduğumuz dört temel sorunun da kesişimi olarak şematize ediliyor.

sdsd-1024x968.jpg

Sorular ile kendi İKİGAİ'mizi bulmamız dileğimle...

1. Sevdiğin şey ne?
2. Dünyanın ihtiyacı olan şey ne?
3. Yeteneklerin neler?
4. Sana para kazandıran şey ne?

Minimal yaşama geçmeye çalıştığım bu süreçte, yataktan kalkmama yardımcı olacak bir diğer fikir arayışındayken, aslında çok da popüler olan ikigai'den yararlanmaya karar verdim. Benim sabah 6ya alarm kurmamı sağlayan şey de aslında yapmak istediğim çok şey olması ve günü kendime yetirememe kaygısı. Bir iki kere bunu başarmış olsam da her gün uygulamama imkan olmuyor. Her sabah buraya güncelleme girerek süreklilik sağlayabileceğimi düşünüyorum. Bir gün içinde yapmak istediklerimi ilk mesaja listelemek daha mantıklı geldi. Her gün ne kadarına ulaşabilmişim diye de gün sonu raporlaması yapabilirim hem...

• Sabah namazı ile uyanmak
  • Günlük spor - egzersiz rutini
  • Her gün en az 30 sayfa kitap
  • Sağlıklı beslenme
  • Rafine şekersiz hayat
  • Derli toplu - göz yormayan oda
  • Kullanılmayan, bana yük eşyalardan uzak bir hayat
  • Daha az sosyal medya - Daha çok eski arkadaşlar
  • Daha çok gezen - hayata değer veren bir ben!

Virabismillah! :KK39:
Bende hergün gece 3-4 gibi yatıp saat 11-12 gibi uyanıp günü kaçırıp sersem sersem ortalıkta dolaşanlardanım malesef..Konun hayırlı olsun takipteyim

Benim tek sorunum uyku şu sıralar, ders çalışırken biraz dinlenip uzanayım derken uyuyakalıyorum her seferinde kalmasam da uyku bastırınca pek verim alamıyorum yaptıklarımdan. Benim de 11 ya da buçuk gibi uykum geliyor :)

Erken kalkayım diyorum onu da sadece bir kaç gün yapabiliyorum, düzenli hale nasıl getirebilirim bilmiyorum :KK43:
merhabalar. benzer problemleri yaşıyorum sayfanızı biraz daha inceleyeceğim. elecda elecda nın verimli rutin ini düzenli olarak takip etmek bana iyi geldi. Kendime ödev bildim onu okuyorum düzenli olarak.
Size uyku konusunda görüşümü yazmak istiyorum. Uyku önemli çünkü. kendinizi suçlu hissetmeyin uyanamıyorum diye bence. daha sabahtan gergin uyanıyorsunuz anlaşılan. uzuuun yıllar sonunda 9 saat uyumanın bana göre olduğuna karar verdim:) Çocukluktan beri saat 8 de yatardım. Üniv yıllarımda tavuk diye dalga geçilince kendimi kötü hissettim ve hep 12lerde yatıp sabah 7de kalkmıyorum diye üzüldüm. Kendime hedefler koydum hep ve kaybettim. hedefi: geç yatıp 7 de kalkacaktım.
Şimdiki rutinim şu saat 8:30-9da herkes yatağa , sabah 6.30da kalkış. Çocukları uyutmak 9,30-10 u bulabiliyor.ama saat 11de uyursam doğrudan kalkış saatimiz 8 oluyor.
Hem onkoloji doktorları da demiyorlar mı saat 10:00 da yatın, o saatten sonra kortizon seviyesi daha yüksek olur dinlenin diye?
Şükürler olsun benim gibi erken yatan-erken kalkan ve tavuk olmayan (!) eğitimli kariyerli insanlara da rastladım ve geç yatma çabamdan vaz geçtim. Önemli olan sağlıklı uyku. Umarım siz de en kısa zamanda bedeninizin uyku süresi ihtiyacını tespit edebilirsiniz .

Bende hergün gece 3-4 gibi yatıp saat 11-12 gibi uyanıp günü kaçırıp sersem sersem ortalıkta dolaşanlardanım malesef..Konun hayırlı olsun takipteyim

Sağol canım, birlikte verimli ve anlamlı bir hayat için adımlar atalım. Gerçekten güne 11-12de başlayınca hiçbir anlamı kalmıyor...

merhabalar. benzer problemleri yaşıyorum sayfanızı biraz daha inceleyeceğim. elecda elecda nın verimli rutin ini düzenli olarak takip etmek bana iyi geldi. Kendime ödev bildim onu okuyorum düzenli olarak.
Size uyku konusunda görüşümü yazmak istiyorum. Uyku önemli çünkü. kendinizi suçlu hissetmeyin uyanamıyorum diye bence. daha sabahtan gergin uyanıyorsunuz anlaşılan. uzuuun yıllar sonunda 9 saat uyumanın bana göre olduğuna karar verdim:) Çocukluktan beri saat 8 de yatardım. Üniv yıllarımda tavuk diye dalga geçilince kendimi kötü hissettim ve hep 12lerde yatıp sabah 7de kalkmıyorum diye üzüldüm. Kendime hedefler koydum hep ve kaybettim. hedefi: geç yatıp 7 de kalkacaktım.
Şimdiki rutinim şu saat 8:30-9da herkes yatağa , sabah 6.30da kalkış. Çocukları uyutmak 9,30-10 u bulabiliyor.ama saat 11de uyursam doğrudan kalkış saatimiz 8 oluyor.
Hem onkoloji doktorları da demiyorlar mı saat 10:00 da yatın, o saatten sonra kortizon seviyesi daha yüksek olur dinlenin diye?
Şükürler olsun benim gibi erken yatan-erken kalkan ve tavuk olmayan (!) eğitimli kariyerli insanlara da rastladım ve geç yatma çabamdan vaz geçtim. Önemli olan sağlıklı uyku. Umarım siz de en kısa zamanda bedeninizin uyku süresi ihtiyacını tespit edebilirsiniz .

Ben de her gün takip ediyorum, hem motivasyon için hem de yeni neler öğreneceğim diye rastgele bir sayfa açıp okuyorum bu bölümdeki konuları :KK23:

Sizi de tebrik ederim valla ben 8.30-9da asla uyuyamıyorum. Şu sıralar 10.30 civarı uyku moduna girmeye alışaya çalışıyorum ancak yine 11i geçiyor hatta bazen 12yi bile buluyor uyumam :oha: düzende sarkma olunca da asla erken uyanamıyorum. Bugün de aynı şey oldu...

Haftaya okulum başlıyorrr. Umarım okulla birlikte her şeyi tam rayına oturturum. Bugün ders seçimim var, her otomasyon gününde stres dorukta oluyor sistemin bozukluklarından dolayı almam gereken dersleri bazen alamıyorum. Bu yıl da mezuniyet senemde olduğum için seçmeli ders kredisini tamamlamam lazım. İnşallah istediğim ders programını oluşturabilirim:işsiz:

Merhabalar hanimlar 2-3 gundur ben de cok gec yatmaktan aslinda mutsuz oldugum farkina varmisken karsilastim bu topikle esim gec uyuyor ben de kpss calisma doneminde gec yattığım icin iyice aliskanlik haline geldi kacta yatarsam yatayik kucuk cocugum oldugu icin sabah erken kalkmak zorundayim ben de oyle 9-10larda yatamam ama kendime 12 de yatma hedefi koydum normalde 2 gibi falan yatiyorum.dun 12 de yatacagim dedim oyle boyle derken yataga gitmem 1i buldu umarim bugun erken yatabilirim :)

X