Uzun süredir yazmıyor ancak yazılanları dikkatle takip ediyor ve herkes gibi bende, verilen bilgileri kendi mantık süzgecimden geçirip önyargısız olarak "acaba" sorularına yanıt bulmaya çalışıyorum. Mantık ifadesini kullanıyorum zira elektrik, kimya, fizik mühendisi değilim ve bu konularda ki bilgi seviyem orta düzeyde. Ama günümüz dünyasında her ne kadar bilgi kirliliğinden arındırıp aradıklarımıza ulaşmak oldukça fazla zaman istese de internet gibi çok iyi bir öğretmene sahip olma şansına sahibiz. Uzun lafın kısası epilasyon konusunda, 130 yıl gibi en eski ve uzun süre denenmişliği nedeniyle benim hala en güvenilir yöntem olduğuna inandığım iğneli epilasyon yönteminden sonra 80 li yılların başında tamamen bir raslantı sonucu bulunan 30 yıllık bir deneyimle lazer epilasyon yönteminden sonra şimdi de iğnesiz iğne epilasyon yöntemi diye adlandırılan yeni bir yöntemle karşı karşıyayız galiba.
Epilasyon kelimesinin tanımına eski Türkçe sözcüklerde rastlamak olası olmasa da günümüzdeki kullanım anlamını “ kıl kökünün tahrip edilerek istenmeyen tüylerden kesin olarak kurtulma” olarak ifade etmek sanırım hatalı olmaz. Ağda, cımbız, çeşitli kremler kullanılarak istenmeyen tüylerden belirli bir süre için kurtulma işlemine ise depilasyon denildiğini de belirtmekte fayda var sanırım.
Epilasyon yöntemlerindeki ana öğelerin, yöntemleri birbirinden ayırt etmek maksadı ile kullanıldığını biliyoruz. Bu durumda belki iğneli epilasyon yöntemine elektrikli epilasyon da denilebilirdi ama elektrik kelimesinin insanlar üzerindeki olumsuz etki yapabileceği düşünülmüş olsa gerek ki akımı köke ulaştırma işlevini üstlenen iğnenin ana öğe olarak kullanılması tercih edilmiş, bence de doğru bir yaklaşım zira düşük elektrik akımı kıl köküne iğne kullanılarak tatbik ediliyor ve bu yöntemde bunun vurgulanması gerekirdi. Lazer epilasyon yönteminde de ana öğenin lazer ışını olduğunu vurgulamak son derece mantıklı. Ama inanın “iğnesiz iğne epilasyon” yöntemi şeklinde adlandırılan son yöntemde vurgulanmak istenilen nedir ya da bu yöntemin ana öğesi nedir, kesinlikle anlayamadım. Bir mantık aramaya çalıştım bulamadım. Türkçe de iğne kelimesinin kullanıldığı yerlere bir göz atalım; Dikiş iğnesi, olta iğnesi, kravat iğnesi , epilasyon iğnesi vs. Bu ifadelerdeki iğne ifadesini iğnesiz yaptığımızda ne oluyor inceleyelim. İğnesiz dikiş, iğnesiz olta, iğnesiz kravat , iğnesiz epilasyon. Aynı amaca hizmet eden bir mantık var mı ? yok. Acaba tanınmış markalardan bir harf çıkarma ya da ekleme yöntemi ile piyasaya çıkan ve bir anlamda aldatma amacı taşıyan yeni markalardaki mantık burada da geçerli olabilir mi? Bilmiyorum. Kabul görmüş “iğneli epilasyon” ,ifadesinden yararlanma aynı zamanda da bunu baltama amacı taşıyor olabilir mi? Kim bilir belki de ?
İĞNELİ EPİLASYON yöntemini neredeyse 1 yıla yakın süredir enine boyuna anlatmaya çalıştığım için çok üzerinde durmayacağım. Kısaca belirtmek gerekirse uygun seviyedeki elektrik akımının prop ucuna takılan epilasyon iğnesi ile doğrudan kıl köküne tatbik edilerek kökün tahrip edilmesi yöntemidir diyebiliriz.
LAZER EPİLASYON yöntemini biraz açalım;
“Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation” kısaca lazer ışını, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer epilasyon yönteminde, Lazer ışıkları "melanin absorbsiyonu" denen fizik prensibine bağlı olarak etki yaparlar.Yani; lazer ışıkları, kıllara rengini veren boya maddesi olan ve vücudumuz tarafından yapılan "melanin" adlı boya maddesine yapışma yeteneğindedir.Lazer ışığı cilde gönderildiğinde, kıllar ve özellikle anagen dönemdeki kıllar bu lazer ışığını emer.Emilen ışık enerjisi, cildin içine ve kılın köküne ulaşır.Köke kadar ulaşan absorve olan olan ışık tüm enerjisini çarptığı yere bırakarak ısınmaya neden olur, ısıya dönüşür ve kıl kökü ile birlikte kılı besleyen hücreler aynı anda tahrip olur. Lazer epilasyon uygulamaları "saf lazer ışığı" ve " lazer ışığı taklidi ışıklar" şeklinde enerji üreten cihazlarla yapılır. IPL denen cihazlar lazer taklidi ışıklar içerir.Verimlilik, lazer ışığının emilim derecesine göre değişir. Lazer ışığının emilim derecesini belirleyen faktörler nelerdir ?
1. Cildin rengi:Rengi açık olan cilt, kıla gönderilen ışığı çalmaz.Beyaz ten iyidir.
2. Kılın rengi:Rengi koyu olan kıl, gönderilen ışığı iyi emer.Siyah kıl iyidir.
3. Lazerin absorbiyon gücü:Lazer ışıkları farklı emilirler.Doğru ışık önemli.
4. Lazerin derine inebilme gücü:Lazer ışıkları farklı derinliklere iner.Doğru ışık önemli.
5. Doğru lazer ışığının dozu:Bu eğitimli ve deneyimli doktor gerektiren faktördür.
Sanırım bu yöntemin genel mantığını anlamak da çok zor değil. Ama başarısı yukarıda belirttiğim bir çok faktöre bağlı olan bu yöntemde İğneli epilasyon uzmanı olmanın verdiği duygusallıkla değil mantığıma izah edemediğim hususlar olduğu için tereddütler yaşıyorum. Başarı için tüm faktörlerde ideale ulaşma olasılığı nedir? Lazer ışını ısıya dönüşerek kıl kökünü ve kılı besleyen hücreleri tahrip ediyor ise kılların dökülmesi neden belli bir süreye ihtiyaç göstermektedir? Lazer ışınının hedef dışında bir bölgeye çarpmasını engelleyen nedir ya da hedef dışında bölgelerde tahribat yapma olasılığı nedir? Bu yöntemdeki seans sayılarının nedeni kılların gelişim dönemlerinden mi kaynaklanmaktadır yoksa uygulama yapılan bölgedeki tüm anagen dönemdeki kılların tek seansda köklerinin tamamını tahrip etmek olası değil midir? Tüm faktörlerde ideal yakalanmış olsa bile uygulama neticesinde kesin başarıya ulaşılmış olmanın test edilme yöntemi nedir?Sorularımın sayısını arttırmam mümkün. Bu sorularıma net cevaplar bulamadığım ve forumlarda bu uygulamanın olumsuzluklarını yaşayanları gördüğüm sürece de maalesef endişelerimi taşımaya devam edeceğim.
İĞNESİZ İĞNE EPİLASYON yöntemi nedir? Bu tanım, bu yöntemi forumda tanıtan sayın meslektaşımın yakıştırması mıdır yoksa gerçekten Ülkemizde bu ifade ile mi tanıtılacaktır henüz bunu bile bilmiyoruz. Yoksa meslektaşımın bazı açıklamalarında verdiği ipuçlarından hareketle bahse konu yöntem elos Lazer epilasyon sistemi olarak internette tanıtımı yapılan diode lazer ile radyo frekans tekniğinin kombine olarak kullanıldığı sistem midir? Yani ışık temelli sistemlerde olduğu gibi kıl folikülü etrafındaki melanini hedefleyen değil de, kıl da bulunan keratin gibi iletimi zayıf bir dokuda dirençle karşılaşarak ısı enerjisi açığa çıkaran ve bu ısı enerjisi ile kıl folikülünün tahrip edilmesini amaçlayan bir sistem mi? Eğer sistemimiz bu ise Açık renkli, beyaz, sarı kılları yok edeceği iddia edilmekte olan bu sistem hakkında yapılan tarafsız çalışmalarda sadece kıl köklerinde geçici nem azalması sağladığı, zamanla kılın tekrar eski haline geldiğinin saptandığı şeklinde yorumlara ulaştığımı belirtmek zorundayım. Meslektaşıma bir konuda hakkını teslim etmek zorundayım. Tüm katılımcılar gibi bende de merak hissi uyandırarak güzel bir giriş yaptı doğrusu. Umarım yöntemin başarısı da meslektaşımın tanıtım anlamında sağladığı başarı kadar etkili olur. Sistem hakkında çok daha detaylı bilgileri beklemek zorundayız. Uygulayan için de uygulatan için de sabır çok büyük bir önem taşıdığına göre sabırla beklemeye devam.