• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nefroloji - Böbrek Hastalıkları İdrarın Böbreklere Geri Kaçışı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.057
30.523
1.123
61
Konya
İdrarın Böbreklere Geri Kaçışı
(Veziko-üreteral Reflü)


Merak Edilen Sorularİdrar geri kaçışı nedir?İdrar kesesinden böbreğe idrarın tersine akmasına deniliyor.

Sebebi nedir?
Her 100 çocuğun birinde görülen geri kaçış anne karnında başlıyor ve kalıtımsal bir durum. Geri kaçışın en önemli sebebi, iç idrar kanalının idrar kesesine bağlandığı bölgedeki zayıflık.

Belirtileri nelerdir?
Geri kaçış, kilo alamama, karın ağrısı ve sık tekrarlayan idrar yolu iltihabına yol açabiliyor.

Nasıl teşhis ediliyor?
İdrar sondası yerleştirilerek çekilen idrar kesesi röntgeni (sondalı mesane filmi) ile geri kaçışın teşhisi yapılıyor

İdrar geri kaçışı çocuğuma zarar verir mi?
Evet. Zamanında teşhis ve tedavisi yapılmayan geri kaçış zamanla böbreklerde hasara yol açabiliyor.

Ne yapmam gerekiyor?
İdrar geri kaçışı nadiren kendiliğinden geçtiği ve bekleme süresi içerisinde böbreğe hasar gelme ihtimali yüksek olduğu için teşhisten sonra en kısa sürede “çocuk ürolojisi” uzmanına müracaat etmeniz gerekiyor.

İdrar geri kaçışının kesin tedavisi nedir?İdrar geri kaçışının en uygun tedavisi cerrahi müdahale. Günümüzde kapalı (endoskopik) yöntemle geri kaçış başarıyla tedavi ediliyor.

İdrar Geri Kaçışının Kapalı (endoskopik) Tedavisi


Kapalı, yani endoskopik reflü ameliyatı ortalama 10 dakika süren ve hiçbir kesi yapmadan gerçekleştirilen bir cerrahi girişim*

Çocuk uyutulduktan sonra, idrar yaptığı kanaldan idrar kesesine ışıklı bir aletle (sistoskop) girilerek geri kaçış olan iç idrar kanalı bulunuyor.

İç idrar kanallarının idrar kesesine açıldığı deliğin altına, dekstranomer/hyaluronik asit içeren bir madde enjekte edilerek daraltılıyor

İç idrar kanalının idrar kesesine açıldığı noktada kabarıklık yaratan dekstranomer/hyaluronik asit geri kaçışı önlüyor ve ömür boyu burada kalıyor
 
VUR (VEZİKOÜRETERAL REFLÜ)

İdrar torbasından (mesaneden) böbreklerden idrar torbasına idrarın akışını sağlayan kanala (üretere) idrar kaçağı olması sorunudur. Normal şartlarda böbrekler tarafından oluşturulan idrar üreterlerden idrar torbasına doğru akar, idrar torbasının çocuğun yaşına göre değişen bir kapasitesi vardır ve dolduğu zaman idrar üretra denilen aşağıdaki kanaldan vücut dışına atılır. Üreterler idrar torbasının duvarında ilerleyerek içeriye açılırlar, bu sayede idrar torbası dolu iken duvarı içindeki üreter kısmı baskıya uğrar, kapanır ve idrarın torbadan üreterlere geri kaçışı engellenir. Eğer bu yapı olması gerektiği gibi gelişmemiş ise idrar geri kaçışı ortaya çıkar ve bu duruma Primer Vezikoüreteral reflü (VUR) denir. Seconder VUR’de ise bu yapı normaldir ancak nörojenik mesane ya da disfonksiyonel işeme gibi idrar torbasının kasılma fonksiyonundaki anormalliklerden ya da idrar torbasının çıkışında doğumsal olarak gelişmiş kapak (Posterior ürethral valv) tarafından oluşturulan tıkanıklıktan dolayı idrarın geri kaçışı görülmektedir.

VUR tek tarflı ya da iki taraflı olabilir.

Ayrıca idrar kaçağı ve üreterin yapısındaki bozulmaya göre 5 derecede sınıflandırılmaktadır.

1. Derece: Üretere idrar geri kaçağı (reflü) mevcuttur ancak böbreğe kadar ulaşmamıştır. Üreterin ve böbreğin yapısında bozulma yoktur.
2. Derece: Üretere idrar geri kaçağı (reflü) mevcut, reflüye uğreyan idrar böbreğe kadar ulaşmıştır. Kaliks adı verilen idrarın ilk boşaldığı alanların kadeh şeklinde ve böbrekte yapısal bozulma yoktur.
3. Derece: Üretere böbreğe kadar ulaşan idrar geri kaçağı (reflü) mevcut, üreter genişlemiştir. Kaliksler kadeh şeklini kaybetmiş ve küntleşmiştir.
4. Derece: Üretere böbreğe kadar ulaşan idrar geri kaçışı (reflü) mevcuttur. Üreter çok genişlemiş ve kıvrıntılar oluşmuştur, böbrekte de yapısal olarak bozulma ve parankim doku kalınlığında incelme mevcuttur.
5. Derece: Üretere böbreğe kadar ulaşan idrar geri kaçağı (reflü) mevcuttur.Üreter ve böbrek yapısında ileri derecede bozulma ve böbrekte fonksiyon kaybı mevcuttur. Tedavisi gecikirse ilgili böbrekte tam fonksiyon kaybı ortaya çıkar.

Sıklıkla kendini idrar yolu enfeksiyonu ile belli eder. Bu çocuklar sık idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Bazı hastalarda tekrarlayan karın ağrıları da görülebilir.

VUR ile idrar yolu enfeksiyon oranının artmasının sebebi, idrar yaparken idrar torbası kasıldığı sırada üreterlere kaçan idrar, işeme sona erip idrar torbası gevşeyince tekrar idrar torbasına dolar. İşeme sonunda normal bir çocukta geride maksimum 5 cc idrar kalmaktayken VUR hastasında bu miktar çok daha fazladır ve bekleyen idrar idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu gelişen VUR hastası çocukta geriye kaçan idrar nedeniyle böbreklere kadar enfeksiyonun yayılması ve Pyelonefrit denen böbrek iltihaplanmasının ortaya çıkması söz konusudur. Bu nedenle VUR ve sık idrar yolu enfeksiyonu zamanında ve doğru tedavi edilmez ise böbrekler kalıcı zarar görür, böbrek yetmezliği gelişebilir.

Tanı Voiding Sistoürethrografi (VCU) adı verilen yöntem ile konur. Hastanın idrar yolundan takılan ince sonda yolu ile idrar torbası özel sıvı ile doldurulur, kapasitesi dolunca da hasta işetilir. Dolum sırasında ve işeme sırasında reflü olup olmadığına bakılır.
Ayrıca VCU ile 3., 4. veya 5. derece VUR saptanan hastalar DMSA (Nükleer tıp tetkiki) ile böbrek hasarı açısından değerlendirilmelidir.

VUR saptanan hastaya hemen idrar yolu enfeksiyonundan korumak için düşük dozda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Reflü tanısı alan hastada tedavi seçenekleri şunlardır:
1. ve 2. derece VUR tedavisi: İdrar yolu enfeksiyonundan korumak için düşük dozda antibiyotik tedavisi ile izlenir, ayda bir kez idrar tetkiki ve kültürü ile kontrol yapılır, 6 ayda bir VCU ile reflü değerlendirilir. Çünkü 1. ve 2. derece VUR cerrahi tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden düzelebilmektedir.
3. ve 4. derece VUR tedavisi: Sistoskopi ve Subüreteral enjeksiyon adı verilen kapalı yöntemle tedavi edilebilir. Bu işlemde dış idrar deliğinden kameralı bir aletle girilir, idrar torbasına ulaşılır, üreterlerin açıldığı delikler görülüp idrarın geri kaçışını önlemek amacı ile sorunlu tarafa bu tedavi için üretimiş özel maddeler enjekte edilir. Başarı şansı % 80 dir. Bazı 4. derece VUR hastasının tedavisinde cerrahi de tercih edilebilir, buna doktor tarafından karar verilir.
5. derece VUR tedavisi: Cerrahi tedavi yapılmaktadır. Üreter ile idrar torbası arasındaki uygun gelişmemiş yapıya yönelik düzeltici cerrahi uygulanır. Çeşitli cerrahi teknikleri vardır, hangisinin uygulanacağına hastanın sorununa göre karar verilir.
Ek doğumsal yapı anormalliği olan 3., 4. ve 5. derece VUR tedavisi: Eğer çift üreter, idrar torbası boynuna açılan üreter, vs. gibi ek doğumsal yapı anormalliği olan hastalarda kapalı yöntemin başarı şansı düşüktür ve cerrahi tedavi tercih edilir.

DİKKAT!
* İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukta vezikoüreteral reflü (VUR) araştırılmalıdır.
* VUR saptanması durumunda hemen idrar yolu enfeksiyonundan korumak için düşük dozda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
* VUR hastası olan çocuğun kardeşinde VUR görülme olasılığı % 30’dur. Bu açıdan kardeşi de araştırılmalıdır.
* VUR ve sık idrar yolu enfeksiyonu sonucu kalıcı böbrek hasarına bağlı böbrek yetmezliği gelişir. Geç kalınmış vakalarda diyaliz tedavisi ve böbrek nakli ile tedavi gerekmektedir
 
benim bebeğimde 20 günlükten beri idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor.şuanda 8.5 aylık amadaha tanı konulmadı.
 
Back