• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı!

Nhessa

Nirvana
Pro Üye
13 Eylül 2013
58.693
2.986
523
İstanbul

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı. Polis ekipleri İmamoğlu'nun konutunda arama yapıyor. 100'ü aşkın iş insanı ve gazeteci için gözaltı için de gözaltı kararı alındı. İstanbul'da bazı metro istasyonları kapatıldı, polislerin izinlerinin kaldırıldığı belirtiliyor.​

01jpg-MNrLEUhFYUaaoPVwtgmhHw.jpg

Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "Kent Uzlaşısı" kapsamımda terör ve yolsuzluk iddiasıyla iki soruşturma başlatıldı ve gözaltına alındı. Gözaltına alınan İmamoğlu sağlık kontrolüne götürülüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İmamoğlu için 'suç örgütü lideri' ifadesini kullandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de İstanbul'a doğru yola çıktı ve "Teslim olmayacağız" açıklamasını yaptı.

SÖZCÜ muhabiri Muratcan Altuntoprak, İmamoğlu hakkında açılan ikinci soruşturmanın terör kapsamında olduğunu hatırlatarak "İBB'ye kayyum atanmasının önü açıldı" bilgisini paylaştı.

İmamoğlu'nun danışmanı Ongun sosyal medya hesabından "Gözaltına alınıyorum" dedi, İmamoğlu'nun evinde ise arama yapıldı kapısında 20'ye yakın polis aracı bekletildi. Gözaltına alınan İmamoğlu'nun Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği belirtiliyor.

İstanbul'da çok sayıda metro istasyonu kapatıldı. İnternet erişimi yavaşlatıldı, sosyal medyaya girmek zorlaştı. Vatan caddesi tamamen kapatıldı.

İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA​

İmamoğlu, evinden paylaştığı videosunda, "Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir avuç akıl benim sevgili polislerimi kötülüğe alet ederek, 16 milyonun İstanbullunun konutunun kapısına yüzlerce polis yığmıştır. Büyük bir zorbalıkla karşı karşıyayız ama yılmayacağımı bilmenizi istiyorum." dedi.

"KENDİMİ MİLLETİME EMANET EDİYORUM"​

İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

Hepinizi çok seviyorum, ben kendimi milletime emanet ediyorum. Dimdik ayakta olacağımı herkes bilsin. O kişiye ve onun bütün bu süreci aparat gibi kullanan aklıyla mücadeleye devam edeceğim.

POLİSLER İMAMOĞLU'NUN EVİNDE​

Polis ekiplerinin İmamoğlu'nun evinin önünde barikat kurulduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Milletvekillerine dahi izin vermiyorlar, sadece avukatına izin verdiler. Açık bir hukuksuzluk" açıklamasını yaptı.

İMAMOĞLU'NA TERÖR SORUŞTURMASI DA BAŞLATILDI​

SÖZCÜ muhabiri Muratcan Altuntoprak, "İmamoğlu hakkında Kent Uzlaşısı kapsamında iddiasıyla terör soruşturması açıldı. İBB'ye kayyum atanmasının önü açıldı" dedi

100 İSİM HAKKINDA GÖZALTI KARARI​

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında aralarında gazeteci, iş insanı ve siyasetçilerin olduğu 100 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suç örgütü lideri şüpheli Ekrem İmamoğlu ile örgüt yöneticisi konumunda bulunan şüpheliler Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Yıldız ve bu şahıslarla bağlantılı 95 şüpheli olmak üzere toplamda 100 şüpheli hakkında suç örgütü yöneticisi olmak, suç örgütüne üye olmak, irtfikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından 19/03/2025 tarihi 06.15 itibarıyla eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri icrası amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat verilmiştir"

ÖZGÜR ÖZEL: TESLİM OLMAYACAĞIZ​

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Milletin yerine karar vermek, halkın iradesinin yerine geçmek ya da ona engel olmak için güç kullanmak darbedir. Şu anda bir sonraki cumhurbaşkanını milletin belirlemesine engel olmak üzere bir güç devrededir. Bir sonraki cumhurbaşkanımıza darbe girişimi ile karşı karşıyayız... Milletimiz devletini sever ama birileri tarafından devlet milletin karşısına dikilirse millet buna izin vermez. Esas güç millettir ve en sonunda millet kazanır... Yine öyle olacak. Teslim olmayacağız. En sonunda yine milletin dediği olacak ve Türkiye kazanacak." dedi.

kaynak sözcü

İmamoğlu'ndan ilk açıklama! Polis kapıdayken konuştu: Yılmayacağımı bilmenizi istiyorum!​

19561313-960x200.jpg

"YÜZLERCE POLİSİ KAPIMA YIĞDILAR"​

"Üzülerek söylüyorum. Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir avuç akıl, sevgili polislerimi bu kötülüğe alet ederek, 16 milyon İstanbullunun konutunun kapısına yüzlerce polis yığmıştır.

"YILMAYACAĞIM"​

Büyük bir zorbalıkla karşı karşıyayız ama yılmayacağımı bilmenizi istiyorum. Hepinizi çok seviyorum, kendimi milletime emanet ediyorum. O kişiye ve onun bütün bu süreci aparat gibi kullanan aklıyla mücadeleye devam edeceğim"

kaynak mynet

235

100'E YAKIN İSİM HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Ayrıca aralarında gazeteci ve iş insanlarının da bulunduğu 100’e yakın gözaltı kararı olduğu belirtiliyor. Operasyonun, Medya A.Ş. ve Kent Uzlaşısı ile ilgili olduğu kaydedildi. İmamoğlu'nun kampanya direktörü Necati Özkan'ın da gözaltına alındığı gelen bilgiler arasında yer aldı.
51

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA: "SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ ŞÜPHELİ İMAMOĞLU..."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da yapılan açıklamada, "Suç örgütü lideri şüpheli İmamoğlu, Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Yıldız ve bu şahıslarla bağlantılı 95 şüpheli başta olmak üzere toplam 100 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiştir" denildi.

Savcılık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürolarınca yürütülen soruşturma kapsamında;
Kamuoyunda "CHP' de para sayma görüntüleri" başlığıyla paylaşılan video görüntüleri üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca re'sen başlanılan ve kamu davası açılan soruşturma neticesinde usulsüz bağış toplama olayıyla ilgili olarak ifadeleri alınan tanıkların başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere birçok kişi hakkında, iş adamlarını para vermeye zorladıkları bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları, para transfer ve tahsilinde "gizli kasa" diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları beyanları, yine İBB ve iştirak şirketleri tarafından yapılan açık hava reklam mecralarına ilişkin ihaleler, hizmet alımları ve muvazalı sözleşmelerde usulsüzlük olduğuna ilişkin mülkiye müfettişliği tarafından tanzim edilen rapor neticesinde uyarınca soruşturmaya başlandığı,

Yapılan soruşturma işlemleri neticesinde gelinen aşamada; çıkar amaçlı suç örgütü lideri Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden beri yanında bulunan ve kendisine tabi kişileri İstanbul Büyükşehir Başkanı olduktan sonra Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinin ve iştiraklerinin başına getirdiği, şüphelilerin suç örgütünün devamını sağlamak maksadıyla kendi alt yapılanmalarını oluşturdukları, birçok belediye iştirakinde usulsüz ihaleler, doğrudan temin veya hizmet alımı nitelikli işler üzerinden ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, rüşvet ve irtikap eylemlerini örgütlü bir şekilde işlediklerinin tespit edildiği,
Örgüt üyelerinin hem kendi üzerlerine hem de SGK'lı çalışanlarının üzerlerine kurdukları şirketlerle Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan Meyda A.Ş Kültür A.Ş.'nin hizmet alımı nitelikli işlerine yüksek fiyatlı teklifler vererek sonuç fiyatı kendilerinin belirlemesi suretiyle ederlerinin çok üzerinde işler aldıkları, aldıkları işlerin bir çoğunun tamamlanmadıkları, bir kısmının ise hayali işler olduğu, naylon fatura düzenlemek suretiyle akladıkları paraları kişilsel zenginleşmelerinin yanı sıra şuç örgütünün faaliyetleri doğrultusunca kullandıkları, İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızın kişisel verilerinin hukuka aykırı bir şekilde temin edilerek örgütün devamlılığı için kullandıkları, MEDYA A.Ş, KÜLTÜR AŞ., KİPTAŞ ve İSFALT firmalarından ihale alan örgüt üyelerinin belediyeden aldıkları ilk avans ödemeleri ile ya örgüt lideri Ekrem İmamoğlu'na ait inşaatlara para aktardıkları ya da şahsa ait şirketlere mal devri yaptıkları, Büyükşehir Belediyesinden açık ihaleler neticesinde iş alan iş adamlarının ödemelerinin yapılmayarak tehdit yoluyla elden temin edilen paralar sonrasında ödemelerin yapıldığı, hali hazırda faal olan bir çok iş yerinden rüşvet talep edildiği, kabul etmeyen mağdurlar hakkında belediye encümenlerinden aldırılan kararla zorla para alınmaya çalışıldığı, rüşvet ve irtikap eylemleri neticesinde elde edilen gayrimenkullerin örgüt kasası olarak kullanılan iş adamlarının üzerine alındığı MASAK Raporları, tevdi raporu, vergi uzmanı incelemeleri, tanık beyanları ve diğer deliller ile tespit edilmiş olup, bu kapsamda suç örgütü lideri şüpheli Ekrem İMAMOĞLU ile örgüt yöneticisi konumunda bulunan şüpheliler Murat ONGUN, Tuncay YILMAZ, Fatih KELEŞ, Ertan YILDIZ ve bu şahıslarla bağlantılı 95 şüpheli olmak üzere toplamda 100 şüpheli hakkında Suç Örgütü Yöneticisi Olmak, Suç Örgütüne Üye Olmak, İrtfikap, Rüşvet, Nitelikli Dolandırıcılık, Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Ele Geçirme, İhaleye Fesat Karıştırmak Suçlarından 19/03/2025 tarihi 06.15 itibariyle eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri icrası amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne talimat verilmiştir"

O İDDİA YALANLANDI

Başsavcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre ise Ekrem İmamoğlu’nun Anayasal düzeni ortadan kaldırmak suçlamasıyla gözaltına alındığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

"20 ARAÇ DOLUSU KOLLUK KUVVETİ GELMİŞ DURUMDA"

CHP'li Gökhan Günaydın ise sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "An itibariyle Ekrem İmamoğlu’nun konutuna 20 araç dolusu kolluk kuvveti gelmiş durumda"

969

MURAT ONGUN: GÖZALTINA ALINIYORUM

Öte yandan İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun da sosyal medya hesabından gözlatına alındığını duyurdu. Ongun, "Gözaltına alınıyorum. Bizi susturarak Ekrem İmamoğlu’nu savunmamızı, desteklememizi engelleyeceklerini sanıyorlar. Tüm sosyal medya mecralarında hesapları olan vatandaşlarımıza sesleniyorum: Bu saatten sonra Ekrem İmamoğlu Türk milletine emanettir. Koruyun, kollayın, destekleyin! Milleti yenemezler. Her şey çok güzel olacak" ifadelerini kullandı.

45747

"YAŞATILAN SÜRECİN BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer de açıklamada bulundu. Özer,"İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun konutuna sabahın erken saatlerinde 20 araç dolusu kolluk kuvveti gelmiş durumda ve gözaltına alınıyor. Başkanımızın yanına doğru yola çıkmış bulunmaktayım, durumu bilgilendirmek üzere an an güncel gelişmeleri sizlerle paylaşacağım. Yaşatılan sürecin büyük bir titizlikle takipçisi olacağız."

kaynak mynet

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bu sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı. Evinde polis araması da yapılan İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu gözaltı sonrası çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Ekrem İmamoğlu'nun usulsüz bir şekilde diplomasının iptal edildiğini belirten Dilek İmamoğlu süreci 'Saçmalığın ötesi' olarak niteledi. İşte tüm detaylar!​

19561550-960x200.jpg

İBB Başkanı İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu ve oğlu Mehmet Selim İmamoğlu NOW Tv'ye konuştu. Süreci değerlendiren İmamoğlu ailesinin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Screenshot_1

Dilek İmamoğlu: "Herkese sevgilerimi iletiyorum. Sahurdan hemen sonra geldi ekipler. Ekrem beyin hazırlanma süreci, biliyorsunuz 13 yaşında bir kızım var. Her şeye rağmen onu evde tutamadım. Onu hazırladım yolladım.

Screenshot Capture - 2025-03-19 - 08-21-42

"BU SAÇMALIĞIN ÖTESİ"​

Gelen arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsi çok kibar nazik bir şekilde görevlerini yerine getirdiler 7.30 gibi evden ayrıldılar.

Ekrem beyle konuştular, avukatıyla birlikte o süreci çok ayrıntılı bilmiyorum ama. Ortada dolanan bir sürü kirli bilgiler var. Tam bilemiyorum ama avukatıyla birlikte konuştular.

Artık her şeyi bekler hale geldik. Dün usulsüz bir şekilde diploma iptal edildi. Çok enteresan günlerden geçiyoruz çok korkunç. Dünyada bunu kime sorarsanız sorun böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söyler. Bu saçmalığın ötesi...

Bekliyor muyduk böyle bir süreç, kağıt üzerinde halen bir hukuk devletiyiz olmaz diyoruz ama oluyor."

Screenshot Capture - 2025-03-19 - 08-22-15

"BÖYLE BİR ŞEYE GÜLÜNÜR SADECE"​

Dilek İmamoğlu, 'Terör suçlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna cevaben şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle bir şeye gülünür sadece. Böyle bir şey mümkün değil olamaz böyle bir şey. 20 gündür 3-5 kişi sosyal medyayı altını üstüne getirdi tamamen büyük bir iftira.

Bizim birbirimizden sakladığımız, çalışma arkadaşlarımızdan sakladığımız hiç bir şey yok. Biz şeffafız... Biz hayatımızı ortada yaşadığımız için kendini milletine emanet ediyor. Bu kadar adaletsizlik ve hukuksuzluk karşısında kimse susmayacak.

Ben bir anne olarak sorumluluklarım var çocuklarımın psikolojisini sağlam tutmak adına. Ama şükürler olsun ki çocuklarım çok güçlü"

Screenshot Capture - 2025-03-19 - 08-24-09

"BU DEVRAN BİR GÜN DÖNECEK"​

İmamoğlu'nun oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ise süreçle alakalı şu ifadelerde bulundu:

"Kelimeler kifayetsiz, internete giremiyorum sosyal medya kilitli hiç bir şeyden haberim yok. İçimden diyorum ki terörist mi almaya geldiniz siz.

Bu adam ülkesi için elinden gelen her şeyi yapan bir insan ama bir terörist alır gibi bu ülkeyi ileride yöneteceğini bildiğiniz insanı alıyorsunuz. Bunlar şeytan gibi, bu devran bir gün dönecek."

kaynak mynet

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. AP, Reuters ve Financial Times gibi önde gelen kuruluşlar, gözaltının siyasi boyutuna dikkat çekti. CHP’nin “siyasi darbe” olarak nitelendirdiği olay, uluslararası kamuoyunda Erdoğan’ın rakiplerine yönelik baskıları artırdığı yorumlarına yol açtı. Türkiye’nin en popüler Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen İmamoğlu’nun geleceği belirsizliğini korurken, kararın ülke siyaseti ve ekonomisi üzerindeki etkileri tartışılıyor​

0427jpg-OlCwoNR_rUmm0kNVlfzoZQ.jpg

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'PKK/KCK terör örgütüne yardım" sebebiyle gözaltına alınması sonrasında dış basın, Türkiye'yi konuştu. İmamoğlu'nun "gelecek seçimlerdeki en popüler Cumhurbaşkanı adayı" olduğunu belirten sayısız haber, Türkiye halkının şaşkınlığını paylaşıyor.

ABD, Avrupa ve hatta Orta Doğu'da bile İstanbul Belediye Başkanı'nın gözaltına alınması bir deprem etkisi yarattı. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, ülke gündemine bomba gibi düşen gözaltı hakkında bunları söyledi:

FINANCIAL TIMES​

Financial Times, "Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük rakibi Türk polisi tarafından gözaltına alındı" diye yazdı. Dünyaca ünlü ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, "Türk polisi, hükümetin muhalefete yönelik kapsamlı baskısı yoğunlaşırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlıca siyasi rakibi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu gözaltına aldı" diyerek haberin girişini attı.

Gazete, "Son haftalarda Erdoğan'ın rakipleri zayıflatılırken, hükümeti sağdan ve soldan siyasetçileri, gazetecileri, akademisyenleri - hatta seçim tahminlerine giren bir astroloğu - hedef alan bir baskı başlattı" diye de ekledi.

Financial Times, İmamoğlu'nun Erdoğan'ı geniş bir oranla geride bıraktığının altını çizdi. Pazar günü CHP'nin aday seçimlerinin yapılması beklenirken verilen tutuklama kararının yarattığı depremin, Türkiye piyasılarını kötü etkileyeceğini belirten ekonomi gazetesi, CHP'nin "siyasi darbe" açıklamalarına dikkat çekti.

AFP​

Fransa merkezli AFP, "CHP içinde popüler ve güçlü bir figür olan İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlıca siyasi rakibi ve gözaltına alınması, 2028 cumhurbaşkanlığı seçimleri için partinin adayı olarak gösterilmesinden günler önce gerçekleşti" diye yazdı.

Fransız ajans, "Erdoğan'a meydan okuyabilecek en güçlü aday olarak görülen İmamoğlu'nun kariyeri, eleştirmenlerin siyasi amaçlı olduğunu söylediği bir dizi hukuki davanın gölgesinde kaldı" diyerek İmamoğlu'nun Türk siyasetindeki önemli yerinin altını çizdi.

AP​

ABD merkezli Associated Press'in haberinde İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının yarattığı şok etkisinin üzerinde duruldu. Polisin aşırı tepkisinin üzerinde duran AP, "yetkililer ayrıca tutuklamanın ardından protestoları önlemek amacıyla İstanbul çevresindeki bazı yolları kapattı ve şehirdeki gösterileri dört gün boyunca yasakladı." ifadelerine yer verdi.

AP, İmamoğlu'nun siyasi sebeplerle gözaltına alınmasına geniş yer verdi. Haberde, "eleştirmenler, baskıların Erdoğan'ın iktidar partisinin Mart ayındaki yerel seçimlerde önemli kayıplar yaşamasının ardından geldiğini ve erken genel seçim çağrılarının arttığını söylüyor. Hükümet yetkilileri mahkemelerin bağımsız çalıştığında ısrar ediyor ve muhalif isimlere yönelik yasal işlemlerin siyasi amaçlı olduğu iddialarını reddediyor" diye yazdı.

REUTERS​

İngiltere merkezli, dünyaca ünlü Reuters haber ajansı da "Türk makamları Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başlıca siyasi rakibini, ana muhalefet partisinin “yeni cumhurbaşkanımıza karşı bir darbe” olarak nitelendirdiği yolsuzluk ve terörist bir gruba yardım etmek gibi suçlamalarla gözaltına aldı" sözleriyle haberin girişini yazdı.

Bunun yanında haber ajansı, “İmamoğlu'nun partisi, yirmi yılı aşkın bir süredir Türkiye'yi yöneten Erdoğan'a karşı birkaç gün içinde onu aday göstermeye hazırlanıyordu. İki dönemdir belediye başkanlığı yapan İmamoğlu'nun gelecekteki herhangi bir seçimde aday olacağı düşünülüyordu" ifadelerine yer verildi. Reuters, İmamoğlu'nun Türkiye'deki en popüler Cumhurbaşkanı adayı olduğunun altını çizdi.

Bunun yanında Reuters, İmamoğlu'nun siyasette yükselişini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yükselişine benzeterek, iki adayın Cumhurbaşkanlık yolunda attığı adımlarla paralel kurdu. Erdoğan'ın diplomasıyla ilgili yaşadığı sorunları ve okuduğu şiir sebebiyle İstanbul Belediye Başkanlığını kaybetmesine değindi.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ​

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını kınadı ve bunu “adalet sisteminin alenen kötüye kullanılması” olarak nitelendirdi.

Reuters'e yaptığı açıklamada Sinclair-Webb, gözaltıları muhalefet faaliyetlerini baltalamayı amaçlayan “siyasi amaçlı soruşturmaların” bir parçası olarak nitelendirdi. İmamoğlu ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

MIDDLE EAST EYE​

Orta Doğu haberlerine odaklanan Katar merkezli Middle East Eye ise, erken seçimlerin son derece yakın olduğunu belirtti. Middle East Eye'ın haberinde "İmamoğlu, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Nisan ayında açıklanması beklenen cumhurbaşkanı adayı" olarak seçilmesinin beklendiği ve bu seçimden hemen önce gözaltına alındığını belirtti.

Haberde, "Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapmış olan İmamoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en zorlu rakiplerinden biri olarak görülüyor.Tutuklanması, %51.14 oyla yeniden seçildiği İstanbul belediye başkanlığı seçimlerindeki ezici zaferinden bir yıl sonra gerçekleşti" diye yazıldı.

THE GUARDIAN​

İngiltere merkezli 'The Guardian' gazetesi ise, İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesiyle ilgili olarak Teneo siyasi risk danışmanlık şirketinden Wolfango Piccoli ile konuştu.

Piccoli, "diplomanın iptalinin Erdoğan'ın seçim zaferi elde edemeyeceğini anladığını gösterdiğini" söyledi. Piccoli'nin, The Guardian'a e-postayla gönderdiği açıklamalarda, “İmamoğlu'nun diplomasını iptal etme kararı, en güçlü rakibi ortadan kaldırarak adil bir seçim yarışını baltalamanın ötesine geçiyor” dedi.

Uzman, “Bu karar, devlet aygıtını kontrol ederek neyin gerçek olup neyin olmadığını dikte etme cüretini ve gücünü yansıtmaktadır” açıklamasını yaptı.

BLOOMBERG​

Dünyaca ünlü ekonomi haberleri kaynağı Bloomberg ise, İmamoğlu'nun Türkiye için ne kadar önemli bir aday olduğunun altını çizdi.

Bloomberg, "Türkiye'nin en önde gelen muhalif isimlerinden biri olan İmamoğlu, geçen yılki İstanbul belediye başkanlığı yarışında Erdoğan'ın seçtiği adayı yenmesinden bu yana cumhurbaşkanlığı için en önemli aday olarak görülüyor" diye yazdı.

CHP'nin aday seçimi konusunda net bir tahminde bulunan Bloomberg, "Pazar günü ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilecekti. Gözaltına alınması, en ciddisi yedi yıldan fazla hapis cezası ve siyasi yasak içeren bir dizi soruşturma ve davanın ardından gerçekleşti" sözlerini haberine ekledi.

FAZ​

Gazete, "İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu, Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilecekti. Ancak siyasi olarak kontrol edilen Türk yargısı bunu önledi. Gözaltının zamanlaması hiç de tesadüf değil. İmamoğlu, önümüzdeki Pazar günü CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edileekti. Bir sonraki seçimlerin 2028’de olmayacağı belli. İmamoğlu en azından aday olmanın kendisini bu tür soruşturmalardan koruyacağını ve Erdoğan’ın ödemek zorunda kalacağı siyasi bedeli artıracağını umuyordu" diye yazdı.

BILD​

Bild Gazetesi, "Erdoğan’ın rakibi İmamoğlu gözaltına alındı“ başlığıyla haberi duyurdu. İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Erdoğan’ı seçimlerde alt ettiğini bu yüzden, muhalefet tarafından Erdoğan’a karşı „umut vaad eden aday" olarak görüldüğü belirtildi. Bild, "İmamoğlu, diğer şeylerin yanı sıra, suç örgütüne üye olmak ve yolsuzlukla da suçlanıyor" sözlerine yer verdi.

EKATHIMERINI​

Yunanistan merkezli Ekathimerini ise, "İmamoğlu'nun partisi birkaç gün içinde onu yirmi yılı aşkın süredir Türkiye'yi yöneten Erdoğan'ın rakibi yapmaya hazırdı. İki dönemdir belediye başkanlığı yapan İmamoğlu'nun anketlere göre Türkiye Cumhurbaşkanı'nın karşısına çıkabileceği tahmin ediliyor" diye yazdı.

İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla sarsılan ekonomiye dikkat çeken Yunan gazetesi, "Cumhurbaşkanı adaylığının 23 Mart'ta açıklanması bekleniyordu. Şimdi elbette her şey “havada”.İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da güçlü çalkantılar var ve borsa yüzde 6,8 düşüşte" ifadelerine yer verdi.

Gazete bunun yanında, "tutuklama, İmamoğlu'nun diplomasının İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edilmesinden bir gün sonra geldi; bu karar onaylanırsa İmamoğlu'nun adaylığı engellenmiş olacak, zira Türk yasalarına göre üniversite diploması cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için bir ön koşul" diye okurlarına açıkladı.

kaynak sözcü

Back
X