Hareketsiz kalındığında veya uykuda git gide artan rahatsızlık, sıkıntı,karıncalanma, uyuşma ve tarif edilemez huzursuzluk ile kendini gösteren Huzursuz Bacak Sendromu genellikle 100 kişiden üçünde görülen nörolojik bir hastalıktır. Genellikle bacaklarda hissedilen ancak diğer uzuvlarda da görülebilen Husursuz Bacak Sendromunda hastalar, şikayetlerini hareket ile azaltma eğilimi içinde olduklarından dolayı engellenemez şekilde bacaklarını oynatma ihtiyacı hissederler.
Genellikle romatizmal hastalıklarla karıştırılan huzursuz bacak sendromunun en büyük ayırıcı özelliği ağrının hareketle azalması ve istirahat halinde tekrardan başlamasıdır.
Hastalığın Belirtileri
Bacaklarda görülen rahatsızlık hissini gidermek için hareket ettirme isteği,
Rahatsızlığın karıncalanma,gerilme,ağrı,kaşıntı,iğnelenme şeklinde ortaya çıkması (yürümek yada egzersiz rahatsızlık hissini geçici olarak azaltır)
Sabah erken saatlerde en düşük seviyede, gece ise en yüksek düzeyde olması,
Konsantrasyon bozukluğu,
Sabah uyanıldığında yorgunluk hissi,
Çabuk sinirlenme.
Hastalığın Ortaya Çıkış Nedenleri
Hastalığa yakananların yaklaşık olarak %20sinde demir eksiliği olduğu bilinmektedir.
Diyabet,
Hamilelik,
Uyku apnesi,
Varis,
Tirodin aşırı çalışması veya yetmezliği,
Üremi,
Çölyak hastalığı,
Depresyon ilaçları,
Böbrek yetmezliği,
Parkinson gibi durumlar hastalığın ortaya çıkmasını tetkikleyen faktörler arasındadır.
Hastalığın Görülme Sıklığı
Huzursuz Bacak Sendromu belirli bir yaşta ortaya çıkmamasının yanı sıra başlama yaşı yaklaşık 27 olarak bilinir ancak yaşın ilerlemesiyle birlite görülme sıklığı ve ağrı şiddetinde artış olmaya başlar. Hastalığa genellikle 40 ve 50li yaşlarda daha sık rastlanır.
Hastalığın görülme sıklığı ise Türkiyede yaklaşık %5 oranındadır.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri
Tedavide başarılı olabilmek için bu hastalığın tanısını doğru koymak gerekir. Hastanın huzursuz bacak sendromunun altında yatan kansızlık, şeker hastalığı gibi farklı rahatsızlıklar var ise öncelikle bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.
Huzursuz bacak sendromu olan kişinin bacaklarını hareket ettirmesi, yataktan kalkıp dolaşması ya da masaj yapması, kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlar. Ancak bu yöntemler sorunu geçici olarak gidermektedir.
Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
Uyku saatinin düzenli olması,
Yemek saatlerine dikkat edilmesi,
Spor yapma alışkanlığının kazanılması,
Bacaklara yönelik masaj yapılması,
Sıcak soğuk su uygulaması,
Dar çorap ve pantolon giyilmesi,
Bacakların elastik bandaj ile sarılması,
Taze badem yenilmesi,
Yeşil çay içilmesi,
Potasyum,magnezyum,B12,E vitamini,kalsiyum alınması,
Alkol ve sigara kullanılmaması,
Kahve içilmemesi hastalıktan korunma veya tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardır.
Ayrıca stresten kaynaklanan rahatsızlıklarda yoga ve meditasyon olumlu sonuçlar doğurabilir.
Etiketler : huzursuz bacak sendromu bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu bitkisel tedavisi ,huysuz bacak sendromu bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu bitkisel çözüm ,huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir ,huzursuz bacak sendromuna bitkisel çözüm ,huzursuz bacak sendromunun bitkisel tedavisi ,huzursuz ayak sendromu bitkisel tedavisi ,huzursuz bacak sendromunda bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu tedavisi bitkisel ,ayak huzursuzluğu ,Ayak oynatma hastalığı ,bacak karıncalanması ,bacaklarda iğnelenme ,romoson ,