• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Huzursuz bacak sendromu

benimde annemde var bu hastalık sabahlarakadar uyuyamıyor.annem yılarca romatizma deyip romatizma ilaçları kulandı ama hiçbir faydasını gürmedi
biz küçükken bize para verirdi gece ayaklarına masaj yapardık.
genelde kadınlarda çok oluyo bendede başladı sanki çok feci tarif edemediğim.bir rahatsızlık üzelikle geceleri uyutmuyor

benim de var beni bu kadar rahatsız etmiyor yatınca zaten ortaya çıkıyor ama yılalrdır bacaklarımı sallayarak yatarım sorun yaratmıyor sırt üstü yatınca azalıyor

bendede var aynı sıkıntı.... :(( şimdi hamileyim dahada arttı,,geceleri uyuyamıyorum...sürekli hareket ettirmek istiyorum...çok zor çıldırtıcı bir rahatsızlık....

ben sınıfta sandalyede 2 dakika bile bacaklarımı hareket ettirmeden oturamıyorum çoğu zaman. sanıırım benimkide bu hastalı yüzünden olabilir:uhm:

bende yıllardır bu sorundan muzdaribim. taki geçen yıl tedavisinin olduğunu öğrenene kadar. benim ileri seviyede arkadaşlar. artık geceleri değil gündüzleri ben masa başında çalışırkende rahatsız ediyor. sürekli bacaklarımda hatta kollarımda bir huzursuzluk hali.

gitmeniz gereken birim nörolojidir. önce sizin kan değerlerinize bakar. eğer sorun demir eksikliğinden kaynaklıysa demir takviyesine başlar. ben 7 aya kadar demir seviyemin yükselmesi için hap kullandım. keçiboynuzu pekmezi daha hızlı ve etkili oldu ;) 7 ayın sonunda demir seviyemden kaynaklanmadığı ortaya çıkınca (çünkü hala sorunum devam ediyordu) ömür boyu kullanmak zorunda olacağım ilaçları verdi.

ilaçları düzenli kullandım ve çook uzun bir süre sonra geceleri rahat uyuyabilmenin tadına vardım. :)

sorununuza göre ilaçları ne yönde kullanacağınıza zamanla siz karar veriyorsunuz. mesela ben bacaklarımın huysuzlanacağını anladığım an bir tane atıyorum. zamanı önemli değil. çünkü bu aralar azaldı, günlerce ilaç kullamadığım oluyor.

size tavsiyem bir nöroloğa görünmeniz ve tedavisinin olduğunu bilmenizdir.

peki bu ilaçların yan etkileri illaki vardır. kimyasal ilaç sonuçta ve ömür boyu şikayetlerin devam ettiği sürece kullanmak gerekiyor. başka bir çözümü yokmudur bunun. bitkisel yada benim duyduğum nöral terapi diye birşey var. internetten okudum bunuda. bunları deneyipte şikayetleri geçen varmı acaba?

geçmiş olsun kızlar. ben atlattım çok şükür Rabbim hepinize şifa versin..
Sıkıntı yaptığınız şeylerden uzak durmaya çalışın olabildiğince..

Huzursuz bacak sendromu ne demektir?

Huzursuz bacak sendromu, bir çeşit nöropatidir. Nöropati, söz konusu olduğu yerde yanma, karıncalanma, uyuşma gibi duygu bozukluklarına yol açan hastalık demektir.

Neden olur?

Beyinde dopamin ve demir eksikliğinden ileri geldiği düşünülmektedir.

Ne tür yakınmalara yol açar?

Ayak ya da bacaklarda tarifi zor olan bir yanma ve uyuşma duygusu dile getirilir. Bu yakınmalar oturunca ya da yatınca ortaya çıkar. Bu nedenle sık sık ayağa kalkıp dolaşma ihtiyacı duyulur. Bu durum uyku bozukluğuna yol açar.

Ayırıcı özelliği nedir?

Huzursuz bacak sendromunda yakınmalar istirahat halinde ortaya çıkar. Aktif halde rahattır. Bu, onu diğer hastalıklardan ayıran en önemli özelliğidir.

Kimlerde görülür?

Her yaş ve cinste görülür. Erkeklerde biraz daha sıktır.

Ailesel midir?

Anne ya da babada huzursuz bacak sendromu varsa çocuklarda da görülme olasılığı yüksektir.

Nasıl teşhis edilir?

Huzursuz bacak sendromu tanısı koyduracak özel laboratuvar testleri yoktur. Tanı, karakteristik yakınmalar ile konur. Ancak, muhtemel kas kemik hastalıklarını dışlamak için bazı temel tetkikler gerekebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Günlük yaşam tarzı düzenlenerek ve bazı ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Yaşam tarzında düzenlemeler spor, giyim ve beslenme bağlamında yapılır.

Spor rahatlatır mı?

Evet, spor son derece rahatlatır. Engel bir durum yoksa uygun bir spora hemen başlan-malıdır. Gece yatmadan önce hafif germe egzersizleri ve ılık duş da yararlıdır.

Nasıl beslenmeli?

Yeme içme düzenine özen gösterilmelidir. Üç ana ve üç ara öğün ile beslenmek ilke olmalıdır. Ara öğünlerde meyve tercih edilmelidir. Kolesterol ve şeker yüksekliği varsa yağ ve şekerden uzak durulmalıdır.

Nasıl giyinmeli?

Ayakkabı ve çoraplar rahat olmalı, asla sıkmamalıdır. Gün içinde fırsat buldukça ayaklar bir iskemleye uzatılarak istirahat edilmelidir.

Nelerden sakınmalı?

Sigara mutlaka bırakılmalıdır. Kahve, neskafe, çay tüketimi azaltılmalı, bazı ilaçlardan uzak durulmalıdır.

Hangi ilaçlardan uzak durmalı?

Anti depresif ilaçlar, beta bloker ilaçlar, östrojenler, anti histaminik ilaçlar, huzursuz bacak sendromunu tetikler hatta tek başlarına huzursuz bacağa dahi neden olabilirler.

Huzursuz bacak tetikçileri

- Antidepresanlar

- Östrojen

- Lityum

- Antihistaminikler

- Beta blokerler

- Kalsiyum kanal blokerleri

Ne yapmalıyız?

- Sigarayı bırakın.

- Alkolü azaltın.

- Rahat ayakkabı giyin.

- Spor yapın.

- Yatmadan önce ılık duş alın.

Bu sorun ne yazsikki bendede var:(
şuan sırf o yüzden uyuyamiyorum, kesinlikle sıcaklığa gelemiyor ayaklarım,
bu yüzden genellikle ayaklarım yorganın dışarısında..

Hareketsiz kalındığında veya uykuda git gide artan rahatsızlık, sıkıntı,karıncalanma, uyuşma ve tarif edilemez huzursuzluk ile kendini gösteren “Huzursuz Bacak Sendromu” genellikle 100 kişiden üçünde görülen nörolojik bir hastalıktır. Genellikle bacaklarda hissedilen ancak diğer uzuvlarda da görülebilen “Husursuz Bacak Sendromun”da hastalar, şikayetlerini hareket ile azaltma eğilimi içinde olduklarından dolayı engellenemez şekilde bacaklarını oynatma ihtiyacı hissederler.

Genellikle romatizmal hastalıklarla karıştırılan huzursuz bacak sendromunun en büyük ayırıcı özelliği ağrının hareketle azalması ve istirahat halinde tekrardan başlamasıdır.

Hastalığın Belirtileri

Bacaklarda görülen rahatsızlık hissini gidermek için hareket ettirme isteği,

Rahatsızlığın karıncalanma,gerilme,ağrı,kaşıntı,iğnelenme şeklinde ortaya çıkması (yürümek yada egzersiz rahatsızlık hissini geçici olarak azaltır)

Sabah erken saatlerde en düşük seviyede, gece ise en yüksek düzeyde olması,

Konsantrasyon bozukluğu,

Sabah uyanıldığında yorgunluk hissi,

Çabuk sinirlenme.

Hastalığın Ortaya Çıkış Nedenleri

Hastalığa yakananların yaklaşık olarak %20’sinde demir eksiliği olduğu bilinmektedir.

Diyabet,

Hamilelik,

Uyku apnesi,

Varis,

Tirodin aşırı çalışması veya yetmezliği,

Üremi,

Çölyak hastalığı,

Depresyon ilaçları,

Böbrek yetmezliği,

Parkinson gibi durumlar hastalığın ortaya çıkmasını tetkikleyen faktörler arasındadır.

Hastalığın Görülme Sıklığı

Huzursuz Bacak Sendromu belirli bir yaşta ortaya çıkmamasının yanı sıra başlama yaşı yaklaşık 27 olarak bilinir ancak yaşın ilerlemesiyle birlite görülme sıklığı ve ağrı şiddetinde artış olmaya başlar. Hastalığa genellikle 40 ve 50’li yaşlarda daha sık rastlanır.

Hastalığın görülme sıklığı ise Türkiye’de yaklaşık %5 oranındadır.

Hastalığın Tedavi Yöntemleri

Tedavide başarılı olabilmek için bu hastalığın tanısını doğru koymak gerekir. Hastanın huzursuz bacak sendromunun altında yatan kansızlık, şeker hastalığı gibi farklı rahatsızlıklar var ise öncelikle bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Huzursuz bacak sendromu olan kişinin bacaklarını hareket ettirmesi, yataktan kalkıp dolaşması ya da masaj yapması, kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlar. Ancak bu yöntemler sorunu geçici olarak gidermektedir.

Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

Uyku saatinin düzenli olması,

Yemek saatlerine dikkat edilmesi,

Spor yapma alışkanlığının kazanılması,

Bacaklara yönelik masaj yapılması,

Sıcak soğuk su uygulaması,

Dar çorap ve pantolon giyilmesi,

Bacakların elastik bandaj ile sarılması,

Taze badem yenilmesi,

Yeşil çay içilmesi,

Potasyum,magnezyum,B12,E vitamini,kalsiyum alınması,

Alkol ve sigara kullanılmaması,

Kahve içilmemesi hastalıktan korunma veya tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Ayrıca stresten kaynaklanan rahatsızlıklarda yoga ve meditasyon olumlu sonuçlar doğurabilir.

Etiketler : huzursuz bacak sendromu bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu bitkisel tedavisi ,huysuz bacak sendromu bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu bitkisel çözüm ,huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir ,huzursuz bacak sendromuna bitkisel çözüm ,huzursuz bacak sendromunun bitkisel tedavisi ,huzursuz ayak sendromu bitkisel tedavisi ,huzursuz bacak sendromunda bitkisel tedavi ,huzursuz bacak sendromu tedavisi bitkisel ,ayak huzursuzluğu ,Ayak oynatma hastalığı ,bacak karıncalanması ,bacaklarda iğnelenme ,romoson ,

benim annemde ve babamda var. ben de cok siddetli cocuklugumdan beri cekiyorum. bazen gece aglatiyordu. yas ilerledikce kollarima da sicradi. hem bacak hem kol cekiyorum.
nörologa gittim parkinson hastalarinin kullandigi bir ilac verdi. evet cok rahatlatiyordu ama ilaci almayinca hbs devam ediyordu. cok arastirdim ibrahim saracoglunun tedavisi mukemmel. hem de bitkisel. Allah razi olsun ibrahim saracoglundan. siz de arastirin. mavi hardal tohumu bu hastaliga birebir. ilaclar ilerde bagimlilik yapiyor

Ben tamamen tesadüf eseri buldum bu derdin çaresini.hamileliğimde ayaklarımda oluşan ödem için kullandığım bir krem ve sprey huzursuz bacak sendromu denen illette iyi geldiğini farkettim.genetik galiba bu rahatsızlık annem ve teyzemdede vardı.onlarda aynı ürünleri kullanıyorlar şu an.ataklar yokolmadı fakat kremi kullandıktan on dakika sonra tamamen rahatlıyor.gerçekten sinir bozucu bir rahatsızlık.

Ben tamamen tesadüf eseri buldum bu derdin çaresini.hamileliğimde ayaklarımda oluşan ödem için kullandığım bir krem ve sprey huzursuz bacak sendromu denen illette iyi geldiğini
farkettim.genetik galiba bu rahatsızlık annem ve teyzemdede vardı.onlarda aynı ürünleri kullanıyorlar şu an.ataklar yokolmadı fakat kremi kullandıktan on dakika sonra tamamen rahatlıyor.gerçekten sinir bozucu bir rahatsızlık.
Krem ve spreyin adını verebilir misiniz ozelden ?

kızlar yatarken ayaklarım bacaklarım boşalıyo sanki, hissiyatsızlık desem değil, uyuşma desem değil aşırı bi rahatsızlık hissi ki uyutmayan.. çok sinir bozucu.. bazen kollarımda da oluyo..
elim ayağım boşaldı tabirini biliosanız sürekli yaşıyorum ben bu durumu :(
huzursuz bacak sendromu mudur bu durum :/

Merhabalar aynı sorun bende de var... Siz de devam ediyomu yoksa bitti mi

bayanlar, hani üşürsünüz de tüyleriniz diken diken olur dipleri acır yaa, benim bacaklarımda da çok sık olmasa bile ara ara durup dururken , bölge bölge tüylerim diken diken olup o bölgem de sızı hissediyorum..Sizce neden olabilir, bu sendromla ilgisi olabilir mi?merhabalar

Merhabalar.. bende de aynı sorun var siz de ne kadar sürüyor bu agrilar

Back