hülle nedir? ne zaman gerekli?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hangi versiyonda sorduğunuza bağlı gibi bir şey. Malezyada Endonezyada bambaşka dinle karşılaştım. Yan evde çalışan Malezyalı müslüman kız sokağa çıkınca örtünüyordu ama evde tadilat olunca açık giyiniyordu. İşçiler proje sorumluları vs gayet sıcak havada nasıl giyinilirse öyle takılıyordu. Markete gidince örtünmüyordu, uzak avm ye gidince örtünüyordu. Endonezyanın en bilinen turistik adasında başı açık namaz kılan kadın da gördüm. Bu hülle olayı da biraz kimin işine nasıl gelirse öyle oluyor. Erkeğin üstün çıkarına faydasına göre şekilleniyor. Adamların işlerine ne yararsa o oluyor.

merhaba arkadaşlar merak ettiğim bir konu var. Dinen 3 kere boşol boşol boşol dedikten sonra eşler belirli bi süre sonra pişman olsalar birbirlerine geri dönemiyorlar mı? ille hülle mi gerekiyor?
Sen anlat Karadeniz’de ve elveda Rumeli de böyle bi sahne vardı 🤣
Kimisi hülle gerekiyor diyor kimisi gerek yok diyor. Aslında bunun da sebebi var dinimizde. ( herkesin inancına saygı duyarak bu yorumu yapıyorum )
Boşol demek bir anlık gafletle olabilecek birşey sinir anında vs vs.
Bunu 3 kere demenin bile 3.yü söylemeden önce emin olmakla alakası var bence. Hadi sinirle bir kere dedin iki kere dedin de kardeşim bak boşuyosun emin misin 3.yü söylemeye? diye bence bi fren yapmak için bir seçenek 😅
Eğer ki hülle gerekmese (benim düşüncem tamamen) insanlar sürekli boşan-barış yapa yapa evliliğin cıvkını çıkarırdı düşünsenize. Bunlar kısacası caydırıcı şeyler.

Yani siz fetva hattını arayın bi sorun tabi ki. Burada bize bakmayın. Hülle diye bişey var ya da yok diyemem ama sadece mantığını açıklamaya çalıştım.

yani bunu yapan var mıdır zaten ya dicem de vardır kesin
Türk-İslam anlayışında boşanmak bi Arap yarımadası bi Kuzey Afrika gibi bişey değil, onlar cayır cayır evlenip çatır çatır da boşanıyor.

Türkler 1 kere evlenip kolay kolay boşanmıyor (son 100 seneden bahsetmiyorum, ki biz son 100 senede de yine tek eşli bir milletiz). bizde evlilik çok acayip bir mefhum.

bizde fetvalar hep boşanmayı zorlaştırmak üzerine, esasen islamda boşanmak bu kadar zor bişey değil. evlenmek de bu kadar külfetli bişey değil. bizde evlenmek ayrı zor, boşanmak ayrı zor.

hadi boşandın normalde evlenemezsin tekrar eski eşinle işte ona da bir bypass çözüm olarak hülleci diye bişey geliştirilmiş fake koca olarak yoksa aslında İslamda öyle bir şey yok. bu da Türk-İslam anlayışının benimsediği bir yöntem (belki ilk icat eden biz olmasak da yakın zamana kadar yaşatan biziz yani) .
bildiğim kadarıyla direkt hadis var hülle yapana lanet okuyan, kesinlikle normalde yeri yok yani. ha bizde de mut'a yok, onu da iran tarafı benimsemiş.

Ha bizim kadar boşanmanın zor olduğu başla İslam ümmeti varsa ya da yerel halklar varsa belki onlarda da vardır ama yoksa benim bildiğim arap berberi magribi hiçbir millette yok bizden başka

Dizinin sonu nasıl bitti acaba her zaman merak etmisimdir.Gecen sene buldum bı yerde ama görüntü kalitesi çok kötüydü izleyemedim.
:) Hatırladığım kadarıyla yazayım. Jade bir şekilde çocuğunun babasından boşanıyordu. Adam Jade'nin üstüne aldığı kuma ile devam ediyordu, onun da üstüne kuma getiriyordu hatta.
Jade Lucas ile evleniyordu sanırım.
Koca isteyen hala vardı, o da koca buluyordu galiba. :KK53:
Kızlarr yanlış mı hatırlıyorum, düzeltin. :bicak:

en mantıklı ç

bir arkadaşım söyledi böyle bir şey olduğunu kuzeni eşiyle boşandıktan sonra 2 ay sonra tekrar barışmış sonra bana bu konuyu anlattı ben saçmalık duymadım dedim o da var böyle bir şey umarım nikahları geçerlidir gibisinden konuştu, sonra internete baktık her sitede farklı cevap var 😂
e evet, islama göre bakıyorsan nikahları sakat, hadi bakalımmmmm

ama işte bizim hocalar ona bir kulp buluyor 3 sefer ayrı ayrı zamanlarda net biçimde boşol boşol demiş mi yok her seferinin üstünden bir adet süresi geçmiş mi (e muhtemelen de mahkemede sordular demi boşanmak istiyor musunuz diye, evet demedikçe boşanamıyrsun diye biliyorum mesela) ama yok, Türk bir hocaya gelirsen ona bir kulp bulur.
hiç bulamazsa, mahkemeyi saymaz --> bu durumda mahkemede boşanan herkesin imam nikahı geçerli olmaya devam ediyor hacı, erkek 3 ayrı sefer boşol demedi, e onu ne yapcaz? kadın boşanma davası açtı erkek hiç boşol demedi mesela. ne olcak o zaman?

yok arap bir hocaya sor mesela, önce başkasıyla evlencekti hacı der sana...böyle de bir konu bu.

Hülle denen hile 3 talağı peş peşe vermek gibi bir akılsızlık durumu gerçekleşmesin diye gelişti.

Formaliteden yapılan hülle nikahı geçersiz kılındığından erkeğin gerçekten ayrılmak istemediği karısıyla boşanmayı ciddiye alması gerekiyor. Oyuncak olsun diye, karısını cezalandırmak için boşanacağım diyemez. Bir düşün bakalım karının başka bir erkekle evlenmesine gönlün razı geliyor mu? Yok, böyle bir cahillik ettiysen sonucuna katlanırsın durumu.

Üç talağı peş peşe vermek kadına eziyet olacağından ve inciteceğinden çok çirkin görülmüş. Hülle hükmü bu çirkinliği engellemek için devreye giriyor.
Kabul gören, birer ay ara vererek her ay bir talak olması. Böylece iki tarafta evliliği askıya aldıkları bu üç aylık aşamada ayrılmak isteyip istemediklerini tekrar düşünsünler.

Aynı mekanda üç talağın verilmesi durumunda geçersiz olacağı bilgisi yanlış. Geçerli olur.

Nikah kıyılma esnasında talep etmesi durumunda kadında erkek gibi talak vererek boşanma hakkına sahip. Şayet böyle bir talep belirtmedi ise hakime yada kadıya boşanma başvurusunda bulunabilir.

Son bir bilgi vereyim, resmi mahkemelerce boşanmak 1 talak yerine geçtiğinden bu şekilde boşananların tekrar evlenmelerinde hülle söz konusu değil.

Yada boşanmayı üç talaktan ibaret zannetmeyip bir defa 'benden boşol' demekle de hülle gerekli değil.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X