Arkadaşlar ağrıya dayanıklı bir insanım, üstelik 11 yaşımdan beri şiddetli adet sancısı çeken biriyim.Yani ağrıya alışkınım da , kendi kulaklarını yorgan iğnesiyle delen, kendine iğne yapan biri olarak cesaretli olduğumda söylenebilir.
Yalnız malesef hsg çekilirken özellikle spekulum takılırken büyük acılar çektim , gıkım çıkmadı, bayılmadım, ama kendimi kasmışım işte, birinci filmde tek tüpümün tıkalı olduğu söylenmişti.
Yıllarca tek tüpümün tıkalı olduğunu düşündüm. Sonra bir kez daha çektirdim bu sefer anestezi alarak rahat rahat çektirdim ve sonuç meğer iki tüpümde açıkmış.
Çekildikten sonra çok hafif bir ağrı ve kanama görülebiliyor ama o önemli değil, önemli olan çekim esnasında ne kadar rahat olacağınız.
Aslında birinci tercihim, kas gevşetici ilacın yapılması idi ama bir çok yerle görüştüğümde bu seçeneğimin olmadığını söylediler.
Ben de bir hastanede anestezi alarak çektirdim.Çok ta memnunum.
Ayrıca adet başlangıcından sayarak 9-10 uncu günde çekiliyor.Bana söylenen bu.
ALINTIDIR.Öncelikle şunu bilmek gerekir ki HSG oldukça faydalı ve temel bir tetkik olmasına rağmen her zaman tam olarak gerçeği yansıtmayabilir. Yani tüplerin rahim filminde kapalı olarak görülmeleri her zaman gerçekten de kapalı oldukları anlamına gelmez..!
Ağrı eşiği düşük bazı bayanların işlem anında duydukları rahatsızlık ve ağrı nedeniyle ve verilen ilaca bir reaksiyon olarak bazen kanallarda spazm olması ilacın tüplerden geçmemesine ve hatalı olarak tüplerin birinin veya ikisinin birden kapalı olarak yorumlanmasına neden olabilir.
Ancak tecrübeli bir Jinekolog rahim filmi değerlendirirken spazm nedeniyle tüplerden ilacın geçmemesini gerçekten tıkalı olan bir rahim filminden çoğunlukla (her zaman olmasa da) ayırabilir.
Bu neden rahim filminden önce mutlaka bir antispazmodik adı verilen kas gevşetici ilacın yapılmasını önermekteyiz..
Bazen filmde kapalı olarak değerlendirilen tüplerin Laparoskopi esnasında açık olduğu da görülebilir.