• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

HPV Hakkında Bilgi Paylaşım Topiği

Bota

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ekim 2012
340
1
26
İstanbul
Arkadaşlar bu topikte bu hastalık hakkında bilgilerimizi tecrübelerimizi,Hastalık hakkında en son bilimsem açıklamaları paylaşıyoruz hep birlikte.

Geçirmiş olanlar tedavilerini,şu anda bu sorunu yaşayanlar bu konuyla pek alakası olmayıpta sadece bilgisi olanlar bu topikte paylaşım yaparlarsa çok seviniceğiz hep birlikte.Birbirimize destek çıkacaz.


Katılımın dorukta olması dileğiyle..
 
HPV (Human Papilloma Virus) genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan ve condyloma acuminatum (kondiloma aküminatum ya da kısaca kondilom) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. Çoğu virüs hastalığında olduğu gibi HPV de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açar. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilir.

Nasıl Bulaşır?

HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alır. Özellikle çok sayıda cinsel eşi olan (veya öncesinde olmuş olan) bireyler ve bu bireylerin eşlerinde yaygındır. Virüsün bulaşması başka bir bireyin enfekte bölgesinin (penis gibi) mukozalara (ağız ve vajina gibi), ya da doğal olarak nemli bölgelere (anüs gibi) temasıyla olur.

Nasıl Belirti Verir?

HPV bulaştıktan sonra 2-6 aylık bir kuluçka devresini takiben genital bölgede ve/veya anüs etrafında sayıları ve büyüklükleri değişken kondilom (siğil) adlı kitlelerin oluşmasıyla belirti verir. Belirtiler bireysel özelliklerden oldukça etkilenir ve özellikle erkeklerde enfeksiyon tümüyle belirtisiz seyredebilir. Kadında da belirtisiz seyredebilir, ancak "belirtisiz" seyreden bu durumlarda büyüteçle (kolposkopi) yapılan ayrıntılı incelemelerde dış genital bölge, vajina ya da servikste çok ufak çaplı kitleler çoğu kadında saptanır. Özellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina-anüs arası bölgeyi, anüsü ya da vajinayı tümüyle dolduran karnı bahar görünümlü dev kitlelere de rastlamak mümkündür. Oral (ağız yoluyla) genital seks uygulamalarında ağız mukozasında da lezyonlar ortaya çıkabilir.

Kadınlarda bazen HPV enfeksiyonunun tek belirtisi jinekolojik muayenede papsmear incelemesinde HPV enfeksiyonuna özgü hücresel anormallikler (koilositoz) bulunmasıdır.

Bulaştırıcılık özellikleri: HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür ve genital bölgedeki lezyonların mukozalar ya da genital bölgelerle (cinsel ilişkide olduğu gibi) kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir. Genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle özellikle erkekten kadına daha kolay bulaşır.

Enfeksiyonun Yarattığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Genital bölgede kondilom (siğil) oluşumuna neden olan HPV, hücrelerin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını etkileyebilme özelliğine sahip bir virüstür. HPV'nin çok sayıda alt tipi vardır. Bu alttiplerden bazıları hücrelere olan etkileriyle hücrelerin kendi kendine hızla ve kontrolsüzce çoğalabilen hücrelere dönüşmesine neden olmaktadır. Hücrelerin kontrolsüzce çoğalma özelliği kazanması ise hücrelerin bulunduğu dokuda kanser oluşumu riskini beraberinde getirmektedir. Serviks, vagina ve vulva kanserlerinin gelişiminde HPV'nin bu onkojen (kanser yapıcı) alttiplerinin çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu etkiler uzun vadeli etkilerdir ve ancak onkojen etkiye sahip HPV alttipleri tarafından başlatılırlar.

Bebeğinin larinksinde (ses tellerinin bulunduğu organ) papillomlar (ufak kitleler) oluşmasına neden olabilir.

Nasıl Tanı Konur?

Genital bölgedeki kitlelerin tipik görünümü tanı koymak için yeterlidir. Şüpheli durumlarda kitlelerden biopsi alınarak tanı koymak gerekebilir.

Genital kondilomu olan kadınların komple bir jinekolojik muayeneden geçmeleri ve bazı HPV alttiplerinin onkojen (kanser yapıcı) özelliği nedeniyle papsmear incelemesine tabi tutulmaları uygundur. Şüpheli durumlarda ileri inceleme için kolposkopi (vulva, vajina ve serviksin büyüteçle incelenmesi) ve gerekli durumlarda şüpheli bölgelerden biopsi alınması gerekebilir. Ayrıca günümüzde HPV'nin alttiplerini belirlemek ve etkenin HPV'nin onkojen alttipi olup olmadığını saptamak da mümkündür.

Nasıl Tedavi Edilir?

HPV enfeksiyonunun tedavisinde temel prensip nüksleri en aza indirmek için kitlelerin mümkün olduğunca temizlenmesidir. Bu amaçla virüslere etkili ilaçlar kullanılarak lokal (bölgesel) tedavi ve büyük lezyonların koterizasyon yoluyla yakılması şeklinde tedavi uygulanır.

Hatırda tutulması gereken nokta tedavinin yalnızca görünen lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlı olduğudur. HPV enfeksiyonu kronik seyreder ve kitleler ortadan tümüyle kalksa da hücrelerin içinde gizli bir şekilde yaşamını sürdüren virüsler sayesinde bulaştırıcılık devam eder.

Korunma

HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan bu konuda alınan genel önlemlerin alınması HPV enfeksiyonundan korunmada tek yoldur. Ancak HPV'nin bulaştırıcılığı o kadar yüksektir ki, şüpheli ilişkilerde kondom kullanımı bile koruyamayabilmektedir. Cinsel temas esnasında erkek genital bölgesinin prezervatifle korunmayan kısımlarından kadına ya da tam tersi kadından erkeğe bulaşma söz konusu olabilir. Bu yüzden bariz kondilom lezyonları olanlarla ilişkiye girmemek çok önemlidir.
 
Hpv çok önemli ve dikkate alınması gereken bir vürüstür.Belirti diğer hastalıklar gibi değildir.Genital bölgelerde siğiller ile meydana gelir.Çeşitleri vardır.Çeşitler tehlike arz edebilmektedir.Erken tedavi bu rahatsızlıktada önemlidir.Cinsel ilişki ile bulaşabilir.Ama tam olarak HPV ye yakalan kişi cinsel ilişki ile bu rahatsızlığığa yakanlanmış demek değildir.15 yaşındaki genç bir erkekte bu rahatsızlığa yakalanabilmekte.Genç arkadaş partneriyle girmiş olduğu cinsel ilişkide bu rahatsızlığı kolaylıkla karşı tarafa geçirebilir.Kondom ile girilmesi bile bu rahatsızlığı karşı tarafa bulaştırmaması gibi birşey söz konusu değildir.Bulaştırır.Bayanlarda daha ağır işleyen bir rahatsızlık olduğu bilinmekte.Penis bölgelesinde küçük et parçacıkları(toplu iğne boyutunda)Kabarcık olarakda adlandırabiliriz.Eğer eşinizde veyada cinsel ilişkiye gireceğiniz bir erkekte bu tür şeylerin olup olmadığını sezmek lazımdır.Aksi halde size bulaşacak ve rahim kanserine kadar gidebilecek.Diğer önemli nokta ise kesinlikle oral sex yapılmamalı.Hpvsi olan bir partner direk olarak diline ağzına bulaştıracağı için tedavisi çok güç olacak konuşma bozuklukları bile oluşturabilecektir.Bu tür durumlarda doktora acilen başvurulması gereklidir.
 
Genital siğilleri daha iyi tanıyabilmek ve görebilme fırsatı için tıklayınız ?

Genital Siğil HPV Resimleri Görüntüleri Fotoğrafları www.genitalsigil.net

Partnerinizin bu şekilde bir oluşumu var ise kesinlikle cinsel ilişkide bulunmayıp.Acilen doktora gözükerek tedavi altına alınmalı.Aksi halde cinsel ilişkide virüs size bulaşacak ve yıllarca virüs sizinle birlikte olacaktır.10 15 yıl olabileceği hakkında bilgiler var..
 
HPV ile alakalı bir sprey geliştirilmiş.Türk araştırmacılar tarafından.

Alınıp kullanılabilir.

HPV
 
hpv de tipi çok önemli önce bunu belirleyerek ona göre tedavi yapılıyor, sonrasında da koruyucu olarak ozondan yarar sağlanıyor.Kesin olarak doktor tedavisi yapılmalıdır.
 
Son günlerin gündem konularından biri de kadınlarda en çok görülen ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün tuvaletler aracılığıyla geçişini engelleyen spreyin geliştirilmesi. Gerçekten bu sprey işe yarıyor mu? Kadınlarda en çok görülen ve her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserinin bulaşmasını engelleyebilir mi? HPV virüsü başka hangi hastalıklara neden olabiliyor? Bu soruların yanıtını, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Cansever veriyor.
Yapılan araştırmanın içeriğini, hangi HPV tipleri üzerinde denendiği ve nasıl sonuçlara ulaşıldığını görmeden bir şey söylemenin çok doğru olmadığını dile getiren Op. Dr. İrem Cansever; “HPV son yıllara kadar sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubundaydı. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda diğer virüslerde olduğu gibi mutasyona uğrayarak temas yoluyla da bulaşabilir hale geldiğini gördük. Bulaşmanın yüzdesel oranını tam olarak bilmesek de, HPV virüsünü taşıyan bir kişinin kullandığı tuvaleti kullanmak, tuvalet kullanımı sonrası ellerini yıkamayan biriyle tokalaşmak, aynı eşyayı kullanmak ile de bulaşabilir. Burada en önemli nokta kişinin HPV enfeksiyonunun o an aktif olması. Günümüzde hiçbir şekilde cinsel aktivitesi olmayan kişilerde de görülmesinin en büyük nedeni bu” diye konuştu.
HPV’nin siğil yapmayan tipi daha tehlikeli!
HPV’nin yaklaşık 100 kadar tipi var. Bunlardan 40 kadarı genital bölgede, geriye kalanlar ise vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyon oluşturuyor. Ellerde çıkan siğiller de HPV’nin belirtisi ancak bunlar tamamen iyi huylu ve genital bölge kanserlerine neden olan tipleri değil. Genital bölgede enfeksiyon yapan HPV’lerin hepsi siğil yapmıyor. Siğil yapmadan enfeksiyona yol açanlar aslında daha tehlikeli. Çünkü siğil yaptığı zaman görülüyor, daha sık yapılan smear testleriyle takibe alınıp, HPV tiplemesi yapılabiliyor.
Kadınların tek sorunu HPV değil!
Üreoplazma denilen bakteri de, mantarlar da tuvaletlerden geçebiliyor. Gebeliğin özellikle belirli dönemlerinde genital bölgenin kanlanması artıyor, bağışıklık sistemi çöküyor ve o bölgede genital enfeksiyonların sıklığı artıyor. Bu enfeksiyonlar da düşük veya erken doğum riskine neden olabiliyor. Çalışan gebelerin bu enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olarak da bu sprey kullanılabilir.
Toplumun %60’ı HPV pozitif
Toplumun %60’ı HPV pozitif şu anda. Gerekli kontrollerini yaptıranlar sonucunda çıkan rakam bu. Ancak bu rakamın %80’lere vardığı düşünülüyor. HPV sadece rahim ağzı hücrelerinden beslenen bir virüs. Orada yaşıyor çünkü o hücrelere ihtiyacı var. Hücrenin içerisine girerek, parçalıyor ve hücrenin yapısını değiştiriyor. Hücre yapısı değiştiği için kansere meyil artıyor.
HPV’yi sadece rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirmek yanlış, birçok organ kanserine de yol açabiliyor. Bunların başında penis, gırtlak ve mide geliyor. Çünkü HPV virüsünün skuamöz hücreye ihtiyacı var. O hücre tipinin olduğu her hücreye geçiş yapabilir.
HPV aşısı rutin aşı takvimine konulmalı
HPV’ye karşı savaşta düzenli kontrol tek seçenek. Smear veya HPV DNA testi yapılabilmesi için kişinin cinsel anlamda aktif döneme geçmesi, kızlık zarının bozulmuş olması gerekiyor. Artık ne yazık ki 9 yaşındaki kızlarda bile HPV’ye rastlanabiliyor. Annede HPV varsa, çamaşır, ortak tuvalet kullanımı gibi benzeri bulaşıcı nedenlerle kızına da geçebiliyor. Onu test edebilme şansı çok düşük. Bu testlere gerek kalmadan önlemenin tek yolu var aslında. Aşı…
Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde HPV aşısı, aşı takvimine alınmış. FDA (Amerikan İlaç Dairesi) onayı ile 9 yaşına gelen kız çocuklarının yanı sıra erkek endikasyonu da söz konusu olduğu için erkek çocuklarına da okulda yapılıyor. Yurtdışında HPV Aşısı rutin aşılama programı içerisine alındığı için HPV’ye bağlı enfeksiyonun görülme ihtimali %90 oranında azalmış. Ülkemizde de bu uygulamaya geçilirse tetanos, suçiçeği gibi hastalıklara yakalanma oranı nasıl düşürüldüyse HPV enfeksiyonları da azalacaktır. Aşının tamamen koruyucu olduğunu söylemek mümkün değil. Günümüzde 4 tipe karşı ve 2 tipe karşı koruyan aşılar var. 4 tipe karşı koruyan aşıların çapraz reaksiyonla 8-10 tipe karşı da koruyucu olduğu düşünülüyor. Şu anda Amerika’da 10 tipe karşı koruyucu bir aşının çıkması bekleniyor.


Kaynak.Hürriyet aile.
 
Rahim ağzı kanserine neden olduğu ve cinsel ilişki ile bulaştığı bilinen HPV virüsü; hiç seks hayatı olmayan kadınlara da bulaşabiliyor. Yılda bir kez yaptırılacak smear testi ile hastalığın önü kesiliyor
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün, sadece cinsel yoldan bulaşmadığını söyleyen Doç. Dr. Kadir Savan, "HPV, tuvalet ve havuzdan bile bulaşabilir. Tuvalete oturmadan önce klozeti mutlaka dezenfektanla temizleyin. Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi sabunlu suyla yıkayın" uyarısında bulundu. Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kadir Savan; erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

ÇOĞU TEMİZLENİYOR
HPV'nin sonu kanser mi?
Çoğu kadın bu virüsü kapıyor ama hepsinde kanser oluşma riski yok. Bir kısmında bağışıklık sistemi ile virüs yok olur. Vücut savunması o virüsleri 10 yıl içinde temizliyor ve kişi hastalıktan korunuyor.
Peki, bu virüs ne zaman kansere dönüşür?
HPV virüsü, kadınların yüzde 90'ında zamanla kendiliğinden temizleniyor. Yüzde 10'luk grubun vücudunda ise kronik enfeksiyon olarak kalıyor. Bu enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine sebep olabilir.
Kadınlar neden bu virüsün farkına varamıyor?
HPV virüsü; kadınlarda genel olarak akıntı, yanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Basit bir vajinal enfeksiyon olarak algılandığı ve virüs başka bir şikayete yol açmadığı için hastalık sinsice ilerleyerek kansere dönüşüyor.

VAKA SAYISI ARTIYOR
Görülme sıklığı nedir?
HPV (Human Papilloma Virus), cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Günümüzde, cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı, bundan 20 yıl öncesinden en az 5 kat daha artmıştır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı arttıkça, HPV virüsünün görülme sıklığı, bu virüs arttıkça da rahim ağzı kanserine yakalanan kadın sayısı çoğalıyor.
Rahim ağzı kanserinin teşhisi zor mudur?
Teşhisi çok kolaydır ama hastalar genellikle geç dönemde geliyor. Hastalar akıntı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin basit bir enfeksiyon olduğunu sanıp doktora gitmiyor. Teşhis koyduğumuzda genellikle hastalık ilerlemiş oluyor. Bunun için de modern tıp, bu hastalığın çok tehlikeli ama önlenebilir olduğunu söylüyor.
 
CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA SABUNLU SU KULLANIN
Rahim ağzı kanserinden korunmak için cinsel bilincin artması gerekiyor. Çok eşli kadın ve erkekler, özellikle değişkenlik gösteren partnerlerine dikkat etmeli ve kondom kullanmalı.
Prezervatif, bazen bu virüsten korunmada etkili olmadığı için ilişki sonrası temizlik daha önemlidir. Cinsel ilişki sonrası sabunlu suyla genital bölgenin temizlenmesi gerekiyor.
Ortak kullanılan tuvaletlerde dikkatli olunmalı. Eğer mevcutsa antibakteriyel spreyler ile klozetler temizlenmeli. Genel olarak toplumda temizlik ve hijyen bilinci oluşturulmalı.
En önemlisi de düzenli muayene ve smear testi yapılarak korunma sağlanmalı.

YILDA BİR SMEAR TESTİ YAPTIRIN
Rahim ağzı kanserlerinin tanısı kolaydır ama doktorların işini asıl kolaylaştıran hastanın bilinçli olmasıdır. Her kadın yılda en az bir kere jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmalıdır.
Smear testi; normal rahim ağzı hücrelerinin hangi düzeyde anormal değişikliğe uğradığını gösterir. Düzenli muayene ve smear testi ile değişiklikleri zamanında görebilirsek, uygun tedavi ile rahim ağzı kanserini önleyebiliriz.


HİÇ İLİŞKİ YAŞAMAMIŞ KİŞİLERE DE GEÇEBİLİR
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünü; erkek de kadına bulaştırabilir, kadın da erkeğe... "Sadece erkeklerden kadına bulaşır" dersek, bu aile facialarına yol açar!
Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Pennsylvania'da hiç cinsel ilişkide bulunmamış 680 üniversite öğrencisinde yapılan bir araştırmada; öğrencilerin yüzde 26'sında HPV virüsü gözlenmiştir.

ÇAMAŞIR TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Bazen tuvaletlerden de HPV kapabilirsiniz. HPV virüsü olan bir kişi tuvalete oturduktan sonra siz de eğer oturursanız hastalık size de bulaşabilir. Havuz kenarlarında oturmuş HPV'li bir kişiden de size hastalık bulaşabilir.
Ortak kullanılan havlularda, çamaşırlarda yeterince ve uygun koşullarda temizlik sağlanmamışsa, hastalık kolayca size de bulaşabilir.

BAĞIŞIKLIK İÇİN HAVUÇ SUYU
HPV virüsünden ne oranda korunursanız o oranda da rahim ağzı kanserinden korunmuş olursunuz. Bu nedenle bünyeyi güçlü kılmak için hayat tarzını ve beslenmemizi doğru düzenlememiz gerekiyor.
Kanserle mücadelede vücut savunma sisteminin güçlü olması da önem taşır. Bünyesi zayıf olanlara enfeksiyon daha kolay, bünyesi güçlü olanlara ise enfeksiyon daha zor bulaşıyor.
Sigara kullanımı bu bölgenin beslenmesini, kanamasını bozduğu için kanser riskini artırabilir. Kesinlikle sigara içilmemeli.
Havuç suyundaki beta karoten ile C ve E vitaminlerinin vücut savunma sistemini güçlendirerek, virüse karşı koruduğu biliniyor. "Bunlar yüzde 100 kanseri önler" diyemeyiz fakat koruyucu etkilerinin olduğu kabul edilmektedir.


Kaynak sabah gazetesi resmi internet sitesidir.HPV tuvalet ve havuzdan bulaşabilir! - Sabah - 16 Kasım 2012 - 01 Şubat 2012
 
Forumda gördüm beyi hpv'ye yakalandığı için ondan boşanmak istemiş.Rapor alarak adli makamlara sunmuş

Arkadaşlar yapmayın.Evlilikteki töreninzde hastalıkta sağlıkta diye söz veren siz değilmiydiniz şimdi neden bu cayma ?

Hastalıktır kimin başına ne geleceği belli olmaz.

Evet bir virüs kaptı diye insan eşini boşamamalıdır.Tedavisi vardır.Artık her yerden bu virüs kapılabiliyor.Havuzlarda ortak kullanım alanlarından rahatlıkla bulaşan bir hastalık çeşidi oldu.Banada geçirmesin diye boşanılmaz.Çok saçma bir düşünce tarzıdır bu.

Aşısını olursunuz korumasını sağlarsınız.Zaten artık her kadının bu aşıyı olması gerekli hale geldi.

İyi düşünsün bayanlar bu konuda.
 
Back