• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hollanda'da viral olan 'başörtülü genç kız'

Anlayamadim, basörtülü olunca ne oluyormus? Eren mi oluyor? Baskalarinin kararlarina müdahale etme hakki mi doguyor? Kiz 17 yasinda, elbette eglenebilir. 18 yasinda basörtüyü birakip, 20 yasinda tekrar takabilir. Kendi karari cünkü.

Laf'a gelince kadin haklarindan, basörtülü ve acik olan birinin arasinda farki olmadigi söyleniliyor, ama böyle bir olayda nedense o laf hemen unutuluyor. Millet baskalarina bakmadan önce, kendi hayatina baksa yemin ile herkes daha huzurlu olur.
Bizde bunu anlatmaya çalışıyoruz, kız 17 yaşında, konser atmosferi çok farklı, benim kardeşim ki kocaman kadındır, sevdiği bir şarkıcının konserine gitti, bana telefon açıp şarkıcıya eşlik ettiği, bağıra bağıra şarkı söylediği anları dinletti, normalde bunu yapar mı? Yapmaz ama o gece yaptı.
İnsanların yaptıklarını kimseye zararı olmadıktan sonra hoş karşılamak lazım.
Ben orda kıyafeti görmüyorum bile, konsere gitmiş gencecik bir kız görüyorum sadece.

Başörtüsü ayettir...başında edeple,onurla taşırsın...eğer yolum budur diyorsan rock konserlerine gitmeyeceksin...elden ele havalarda,orana burana el değdirmeyeceksin....yok öyle" genç kız eğlenmeye hakkı yok mu" demek...islami eğlence anlayışı bu değil...ateistin tesbih çekmesi kadar abes bir görüntü...asla hoşgörülecek bir durum değil....
İlla ki eğlenicem benim hayatım diyorsa çıkarsın başındaki örtüyü ne konserine gidiyorsa gitsin...ne şiş yansın ne kebap ohhh

Vay be, bir üniversite bu lafi kullansa, yaygariyi kopariyorsunuz fakat bir kiz'in bir davranisi üzerine hemen o basörtüyü cikarmasini istiyorsun. Hani herkes giyiminde özgürdü? Sen mi belirliyorsun bir basörtülünün davranislarini? Hani din Allah ile kul arasindaydi?

Lafim sadece sana degil, genel yorumlar icin, bariz iki yüzlülük var ortada.

Vay be, bir üniversite bu lafi kullansa, yaygariyi kopariyorsunuz fakat bir kiz'in bir davranisi üzerine hemen o basörtüyü cikarmasini istiyorsun. Hani herkes giyiminde özgürdü? Sen mi belirliyorsun bir basörtülünün davranislarini? Hani din Allah ile kul arasindaydi?

Lafim sadece sana degil, genel yorumlar icin, bariz iki yüzlülük var ortada.
Tartışmadan yazışalım kardeş kardeş :)
Başörtülü bir kız konsere gider mi? Evet gider...ama her konsere değil...herkesin yerinde oturduğu,sadece sanatı dinlediği konsere gitsin tabii..
Ama birşeyi yapıyorsan kurallarına göre yapacaksın...
Başörtülü bir kız;
İçkili bir ortamda bulunmamalı,
Bağıra çağıra dışarıda şarkı söylememeli,
Dans etmemeli,
Bedenini saran daracık kıyafetler giymemeli,
İçinde geçen,insanı tehlikeli duruma sokan şarkıları dinlememeli...
Daha aklıma gelmeyenler vardır...bunları ben söylemiyorum...bunlar islamın kuralları...ha insanız 4/4 lük müyüz dersen,elimizden geleni yapmalıyız...eğer öyle inanıyorsak....
Adet görmüş her genç kız,kadın hükmündedir....15 yaşında neyse 45 55 yaşında da o...

Başörtülü bir kız konsere gider mi? Evet gider...ama her konsere değil...herkesin yerinde oturduğu,sadece sanatı dinlediği konsere gitsin tabii..
Başörtülü bir kız;
Dans etmemeli,
Daha aklıma gelmeyenler vardır...bunları ben söylemiyorum...bunlar islamın kuralları...ha insanız 4/4 lük müyüz dersen,elimizden geleni yapmalıyız...eğer öyle inanıyorsak....
Adet görmüş her genç kız,kadın hükmündedir....15 yaşında neyse 45 55 yaşında da o...

Yine ayni kapiya cikiyor. Sen yukardaki yazilanlari yapmazsin ama baskalari yapmak ister. Sana ne? Islam dini ve basörtülü kadinlar senin himayen altinda mi? Basörtülü olunca millete hesap vermek zorunda mi kaliyorsun? Dedigim gibi, hani din Allah ile kul arasindaydi?

Birisi burda "ateist söyle yapmali, böyle yapmali" dese bende kil olurum. Herkes ne yapmak isterse yapsin. Bunun adi özgürlüktür. O kiz namaz kildiginda yada kilmadiginda nasil kimseye hesap vermek zorunda degilse, bunadada hesap vermek zorunda degil.

Yine ayni kapiya cikiyor. Sen yukardaki yazilanlari yapmazsin ama baskalari yapmak ister. Sana ne? Islam dini ve basörtülü kadinlar senin himayen altinda mi? Basörtülü olunca millete hesap vermek zorunda mi kaliyorsun? Dedigim gibi, hani din Allah ile kul arasindaydi?

Birisi burda "ateist söyle yapmali, böyle yapmali" dese bende kil olurum. Herkes ne yapmak isterse yapsin. Bunun adi özgürlüktür. O kiz namaz kildiginda yada kilmadiginda nasil kimseye hesap vermek zorunda degilse, bunadada hesap vermek zorunda degil.
Sen saldırgan yazıyorsun ama...
Yapılmaması gerekenler vardır...yaparsa yanlış olur...günahı sevabı onu bağlar...
Ama
Sanane diyorsun ya,bu kız bütün kapalıları temsil ediyor...bunun bilincinde olmalı...mesela burda da çok okuyorum
"Ben açığım ama kapalılardan daha kapalı giyiniyorum...bi tayt giyiyo,üstünde başörtü " diye küçümsüyorlar...birşeyi temsil ediyorsan onu küçültmemelisin...ha bilinçli değilsen,yeşillik olsun diye taktıysan takma derler adama...
Anlattıklarımın bu kadar zor olduğunu düşünmüyorum kararsız..

Başörtülü bir kız;
Dans etmemeli,

Bu saydıkların başörtülü birine özgü değildir herkese vardır bu kurallar (dans etmez vs değil gerçekten Kuran da yer alan emir ve yasaklar için diyorum), sanki başörtü takan imanlı ve bunlar sadece onlara varmış gibi yazmışsın. Açık olansa zaten imansız naparsa yapsına çıkıyor.

İkincisi başörtü takan dinin bir vecibesine yerine getirmiş, diğerlerini getirmezse oradan sual olunur, kesinlike kapandıysan bunları da yapmalısın diye bişey yok. Herkes yaptığının yapmadığının hesabını verecek. Senin dediğin gibi olsa kapalı olan sayısı emin ol yarıdan bile az olurdu.

Kapalı olupta yapması gereken ve sana hak verdiğim tek şey edebiyle, dosdoğru kapanması. Yani altı şişhane, üstü buzhane olamaz.

Sen rocker'sın dimi sep?

Sen de konserlere gidiyorsundur kesin. Böyle atmalı tutmalı mı oluyor konserler?

Ben ilk kez gördüm böyle birşey, şarkıcıyı atarlar anlarımda konser dinleyenleri de atıyorlar mı böyle sırayla :KK70: :KK70:

Yok rocker değilim, o gençlikte kaldı. Ama rock müzik en çok dinlediğim türler arasında.

Konserlere gelince malesef ülkemizde çok fazla konser imkanı yok ama gittiğim oldu tabi ki. Böyle bir görüntüye denk geldim diyemem. Bizim ülkemizdeki konserlerle başka ülkelerdekiler arasında oldukça büyük farklar var, bunu da dikkate almak lazım.

Ben yapar mıydım kısmına gelirsek, 17 yaşında olsam muhtemelen yapardım. Çok da zevk alırdım. Ama 30 yaşında koca kadın olarak cesaret edemem heralde.

Ya her konuya bir diğerinin özgürlük alanı diyeceksen , hiç bir konuya yorum yazmamamız gerekir . Ha siyasette , ha bdv de ha sinema da . Yorum yapıp , fikir beyan etmek ; o kişinin özgürlüğünü elinden almaz . Ona karışmakta değil bu .

Böyle bir foto karşısındaki yorumumuzu yazıyoruz sadece . Herkesin fikri kendi bağlar diye kimse fikir beyan etmeyecekse , forumda işimiz ne :KK69:

Sen saldırgan yazıyorsun ama...
Yapılmaması gerekenler vardır...yaparsa yanlış olur...günahı sevabı onu bağlar...
Ama
Sanane diyorsun ya,bu kız bütün kapalıları temsil ediyor...bunun bilincinde olmalı...mesela burda da çok okuyorum
"Ben açığım ama kapalılardan daha kapalı giyiniyorum...bi tayt giyiyo,üstünde başörtü " diye küçümsüyorlar...birşeyi temsil ediyorsan onu küçültmemelisin...ha bilinçli değilsen,yeşillik olsun diye taktıysan takma derler adama...
Anlattıklarımın bu kadar zor olduğunu düşünmüyorum kararsız..

Niye tüm kapalilari temsil ediyor? Atiyorum bir ateist cami'ye, kiliseye graffiti yapsa, o ateist beni mi temsil etmis olur?

Ben orada sadece bir 17 yasindaki bir kiz görüyorum, orada an ve atmosfere kapilmis. Kim bilir yillar sonra gülümseyerek bakacak bu ana, kim bilir utanacak. Kil bilir basörtüyü birakacak, kim bilir degil. Bunlar hepsi onun karari, onun yasanmisliklari. Halen diyorum, kiz yalnis birsey yapmadi.

Niye tüm kapalilari temsil ediyor? Atiyorum bir ateist cami'ye, kiliseye graffiti yapsa, o ateist beni mi temsil etmis olur?

Ben orada sadece bir 17 yasindaki bir kiz görüyorum, orada an ve atmosfere kapilmis. Kim bilir yillar sonra gülümseyerek bakacak bu ana, kim bilir utanacak. Kil bilir basörtüyü birakacak, kim bilir degil. Bunlar hepsi onun karari, onun yasanmisliklari. Halen diyorum, kiz yalnis birsey yapmadi.
Karşı fikirlerde olduğumuz muhakkak...
Bana bu "fotoğraf" hiç hoş gözükmüyor...
Başı kapalı ya da açık...hiç estetik değil...
Aslında bunların hep birer oyun olduğunu düşünüyorum...hepimizi birbirimize düşürmek için itinayla kurulmuş tuzaklar...sayfalarca yazıştık tartıştık...araya konser lafını sıkıştırıp bi de kapalı kız fotoğrafı koymuşlar...kimisi diyor konsere gidecek tabi,diğeri diyor gitmemeli...biri fotoda ne var?
Aslında görebilsek büyük resim o kadar net ki :(

Karşı fikirlerde olduğumuz muhakkak...
Bana bu "fotoğraf" hiç hoş gözükmüyor...
Başı kapalı ya da açık...hiç estetik değil...
Aslında bunların hep birer oyun olduğunu düşünüyorum...hepimizi birbirimize düşürmek için itinayla kurulmuş tuzaklar...sayfalarca yazıştık tartıştık...araya konser lafını sıkıştırıp bi de kapalı kız fotoğrafı koymuşlar...kimisi diyor konsere gidecek tabi,diğeri diyor gitmemeli...biri fotoda ne var?
Aslında görebilsek büyük resim o kadar net ki :KK43:

Büyük resimde diyor ki hepimiz aynıyız. Kapalısı açığı, müslümanı hristiyanı, ingilizi fransızı, arabı hepimiz aynıyız. Ve bizi bir araya getirecek ortak bir nokta bulduğumuzda çok mutlu olabiliyoruz. Benim anladığım bu, senin anladığın ne?

Bu saydıkların başörtülü birine özgü değildir herkese vardır bu kurallar (dans etmez vs değil gerçekten Kuran da yer alan emir ve yasaklar için diyorum), sanki başörtü takan imanlı ve bunlar sadece onlara varmış gibi yazmışsın. Açık olansa zaten imansız naparsa yapsına çıkıyor.

İkincisi başörtü takan dinin bir vecibesine yerine getirmiş, diğerlerini getirmezse oradan sual olunur, kesinlike kapandıysan bunları da yapmalısın diye bişey yok. Herkes yaptığının yapmadığının hesabını verecek. Senin dediğin gibi olsa kapalı olan sayısı emin ol yarıdan bile az olurdu.

Kapalı olupta yapması gereken ve sana hak verdiğim tek şey edebiyle, dosdoğru kapanması. Yani altı şişhane, üstü buzhane olamaz.
Evet haklısın...bunlar tüm müslüman genç kızlar için geçerli....
Ama ben açıklar imansız ne isterse yapar demedim...demem de...her günahın sorgu suali ayrı...herkes hesabını kendi verecek...özellikle yeni nesil kapalı genç kızlarda var bu tip davranışlar...kapalıyım ama istediğimi yaparım tavrı...öyle olmamalı...bir kapalı örnek olmalı...öyle bir çağdayız ki, en ufak bir yanlış hareket tüm kapalılara mal oluyor...sosyal medya çok geniş...fotolar anında yüzbinlere milyonlara ulaşıyor...bunun kişiye vebali var...
Açık bir müslüman bir kız böyle poz verse hata olur yanlış olur...bir de üstüne kapalıysa yanlışın karesi olur

Büyük resimde diyor ki hepimiz aynıyız. Kapalısı açığı, müslümanı hristiyanı, ingilizi fransızı, arabı hepimiz aynıyız. Ve bizi bir araya getirecek ortak bir nokta bulduğumuzda çok mutlu olabiliyoruz. Benim anladığım bu, senin anladığın ne?
Yanlış düşünüyorsun...bu fotoğraf hepimiz aynıyız insanız mesajını KESİNLİKLE vermiyor...resmen müslümanı aşağılıyorlar...orda açık bir kız olsaydı dinini ırkını bilemezdik değil mi?böyle olunca da yanlış yapıyor günah diyemezdik...onun dinine göre günah olmayabilir...ama başörtüsünü sadece müslümanlar takıyor....bu kız müslüman...2 2 daha 4 yani....bir müslümana yakışmayacak bir poz bu...

Yanlış düşünüyorsun...bu fotoğraf hepimiz aynıyız insanız mesajını KESİNLİKLE vermiyor...resmen müslümanı aşağılıyorlar...orda açık bir kız olsaydı dinini ırkını bilemezdik değil mi?böyle olunca da yanlış yapıyor günah diyemezdik...onun dinine göre günah olmayabilir...ama başörtüsünü sadece müslümanlar takıyor....bu kız müslüman...2 2 daha 4 yani....bir müslümana yakışmayacak bir poz bu...

Yanlış yapıyor günah diyen emin ol sadece sizsiniz. Bu fotoğrafı gören bir hristiyan, bir yahudi, bir ateist herhangi bir inanca sahip biri sanmıyorum ki haram günah müslümanların yüz karası desin bu kızcağıza. Müslüman halimle ben bile demiyorum. O fotoğrafta yaşıtları tarafından dışlanmayan, kapalı olduğu halde konsere gidip eğlenebilen ve bunun yüzünden yargılanmayan bir genç kız var bana göre.

Ya ben aslinda bu gibi durumlari ahlaksizlik olarak gordugumu soylesem taslarlar beni. O yuzden pek dr ahlakli bir tutum degil diyeyim bari. Cunku kendi icinde celiski yumagi... Hos zaten ahlaksizlik denen sey bizatihi sosyal konularda kendi amacinla celisme temellidir.

En basitinden;

* Toplumda can guvenliginden suphe duymak istemezsin (amac, istek)

Bu yuzden de baskasinin can guvenligine durduk yere kast edemezsin. Eger birini oldurursen kendi amacinla celismis olursun, bu yuzden katillere ahlaksiz deriz.

Aynisi hirsizlar icin de gecerli. Kendi mal guvenligini onemsiyorsan (amac, istek) baskalarinin malina dokunamazsin, yoksa celisirsin, bu yuzden ahlaksiz damgasi yersin...

Neyse... ahlaksizliktan kastim budur yani. Gecelim konuya... Sadece bu konuyla ilgili degil, konu vesilesiyle genel konusacagim.

Simdi oncelikle turban ve tesetturun esas amaci bellidir (kullananlarin kafasibdaki amactn bahsediyorum). Hem karsi cinse karsi cekici gelmemek adina ortersin basini, hem de toplumda statun ve ait oldugun kesimi belli edersin, amac budur yani.

Bu amacinla celisip, tam aksine erkeklerin elleri uzerinde bu sekilde durumlara girmek falan... yani... 'sacma' diyelim kibar olsun.

Genel olarak turban ve tesettur stayla takilmanin, kendi amaciyla yumak yumak celisildigi ortamdayiz. Bunun sebebi de; hem turbani bir kalkan vazifesi olarak cepte tutmak hem de kinadigi kesim her ne yapiyorsa aynen hepsini yapmak, hicbirinden geri kalmamak.

* Eskiden bunlara gore 'moda' seytan icadi, gunah...vs idi. Simdi ise tesettur/turban modasi cikti, kinadiklarini baya bi solladilar ustelik... bu ne lahana tursusuydu peki?

* Takip takistirmak, parfum surmek, dikkat cekici giysiler giymek ahlaksizlikyi hani bu kesime gore? Simdi ise, dikkat edin etrafiniza, en suslu, en cok parfum kullanan, en fazla aksesuar kullanan ve en dikkat cekici giyinmeye calisan bu kesim oldu. Bi gariplik yok mu?

* Konserlere gidenler, erkek arkadas yapanlar, bara diskoya gidenler, sigara, icki, nargile icenler, sevgilisiylr el ele gezen, opusenler... vs ahlaksizdi hani? Ama simdi ayipladiklari hicbir seyden geri kalmiyorlar? Cok enteresan degil mi?

....vs vs.

Aslinda bu celiskinin sebebi gayet acik. Hem her istedigini yapabilmek... hem de diger yandan turbanin gucunden vazgecememek. Boylece ayip dedikleri herseyi yaptiktan bes dakika sonra, yolda el ele tutusan birini ya da icki iceni ya da dans edeni... vs gorduklerinde 'ummet ne hale geldi yahu' diye baskalarini yargilayabilecek avantaji hala ellerinde tutmaktadirlar. Ve yine ayni sekilde kendileri hala dindar ve ayipladiklari kesimden ustundur, cunku hala turbanlari vardir ve bunu kalkan olarak da kullanirlar... ustelik herkese karsi. Baskasinin yaptigi ayip, onlar icin "gunah isleme ozgurlugu/benim kalbim temiz/dedem de haciydii zaten" gibi bahanelere donusur ve turban sayesinde kolayca savustururlar.

O yuzden politik dogruculuk kasmayin. Het ne kadar bu sekilde turban anlamini zamanla yitirecekse de (zaten bitti de...), acik konusun. Dogru neyse o!

Artik tesettur ve turban kapanmak degil (zaten hic degildi ama...), cok baska bir sey... Teshir ve gisteris sadece acilip sacilmakla olmaz ne de olsa, kapanarak(!) da cok iyi yapilabilir.

Su anda durum neye donustu? Yeni bir trende.... "Tesettur is the new exhibition, turban is the new sexy" diyebiliriz bu trende.

Eyyorlamam bu kadardir.

Konu başlığını görünce ne alaka viral olmak diye düşündüm, :KK45:yani kaşıntılı döküntülü cilt hastalığı diye biliyordum:KK14: video paylaşmakla ilgili bişeymiş meğersem, amma cahilimo_O

Back