Ya ben aslinda bu gibi durumlari ahlaksizlik olarak gordugumu soylesem taslarlar beni. O yuzden pek dr ahlakli bir tutum degil diyeyim bari. Cunku kendi icinde celiski yumagi... Hos zaten ahlaksizlik denen sey bizatihi sosyal konularda kendi amacinla celisme temellidir.
En basitinden;
* Toplumda can guvenliginden suphe duymak istemezsin (amac, istek)
Bu yuzden de baskasinin can guvenligine durduk yere kast edemezsin. Eger birini oldurursen kendi amacinla celismis olursun, bu yuzden katillere ahlaksiz deriz.
Aynisi hirsizlar icin de gecerli. Kendi mal guvenligini onemsiyorsan (amac, istek) baskalarinin malina dokunamazsin, yoksa celisirsin, bu yuzden ahlaksiz damgasi yersin...
Neyse... ahlaksizliktan kastim budur yani. Gecelim konuya... Sadece bu konuyla ilgili degil, konu vesilesiyle genel konusacagim.
Simdi oncelikle turban ve tesetturun esas amaci bellidir (kullananlarin kafasibdaki amactn bahsediyorum). Hem karsi cinse karsi cekici gelmemek adina ortersin basini, hem de toplumda statun ve ait oldugun kesimi belli edersin, amac budur yani.
Bu amacinla celisip, tam aksine erkeklerin elleri uzerinde bu sekilde durumlara girmek falan... yani... 'sacma' diyelim kibar olsun.
Genel olarak turban ve tesettur stayla takilmanin, kendi amaciyla yumak yumak celisildigi ortamdayiz. Bunun sebebi de; hem turbani bir kalkan vazifesi olarak cepte tutmak hem de kinadigi kesim her ne yapiyorsa aynen hepsini yapmak, hicbirinden geri kalmamak.
* Eskiden bunlara gore 'moda' seytan icadi, gunah...vs idi. Simdi ise tesettur/turban modasi cikti, kinadiklarini baya bi solladilar ustelik... bu ne lahana tursusuydu peki?
* Takip takistirmak, parfum surmek, dikkat cekici giysiler giymek ahlaksizlikyi hani bu kesime gore? Simdi ise, dikkat edin etrafiniza, en suslu, en cok parfum kullanan, en fazla aksesuar kullanan ve en dikkat cekici giyinmeye calisan bu kesim oldu. Bi gariplik yok mu?
* Konserlere gidenler, erkek arkadas yapanlar, bara diskoya gidenler, sigara, icki, nargile icenler, sevgilisiylr el ele gezen, opusenler... vs ahlaksizdi hani? Ama simdi ayipladiklari hicbir seyden geri kalmiyorlar? Cok enteresan degil mi?
....vs vs.
Aslinda bu celiskinin sebebi gayet acik. Hem her istedigini yapabilmek... hem de diger yandan turbanin gucunden vazgecememek. Boylece ayip dedikleri herseyi yaptiktan bes dakika sonra, yolda el ele tutusan birini ya da icki iceni ya da dans edeni... vs gorduklerinde 'ummet ne hale geldi yahu' diye baskalarini yargilayabilecek avantaji hala ellerinde tutmaktadirlar. Ve yine ayni sekilde kendileri hala dindar ve ayipladiklari kesimden ustundur, cunku hala turbanlari vardir ve bunu kalkan olarak da kullanirlar... ustelik herkese karsi. Baskasinin yaptigi ayip, onlar icin "gunah isleme ozgurlugu/benim kalbim temiz/dedem de haciydii zaten" gibi bahanelere donusur ve turban sayesinde kolayca savustururlar.
O yuzden politik dogruculuk kasmayin. Het ne kadar bu sekilde turban anlamini zamanla yitirecekse de (zaten bitti de...), acik konusun. Dogru neyse o!
Artik tesettur ve turban kapanmak degil (zaten hic degildi ama...), cok baska bir sey... Teshir ve gisteris sadece acilip sacilmakla olmaz ne de olsa, kapanarak(!) da cok iyi yapilabilir.
Su anda durum neye donustu? Yeni bir trende.... "Tesettur is the new exhibition, turban is the new sexy" diyebiliriz bu trende.
Eyyorlamam bu kadardir.