Hızlı Okuma Teknikleri

hoceee

kuzucum
Kayıtlı Üye
25 Mart 2007
258
2
96
Konya
Arkadaşlar hepimiz kitap okuyoruz, çoğu kez zaman ayıramıyoruz veya kısıtlı zamanlarda okuyoruz. Daha hızlı okumak için bazı teknikler var ama önemli olan da kısa sürede kaç sayfa veya cümle okuduğunuz değil aynı zamanda da okuduğunuzu anlamanız gerekiyor. Bir çok kez sizlerde de oluyordur eminim okurken insanın aklına başka şeyler gelir ve dalıp gidersiniz, okursunuz ama kafa başka yerde bir bakarsınız sayfalar geçmiş ve ne yazıyordu diye merak edip tekrar geri dönersiniz..

Hızlı Okuma Teknikleri ile ilgili kitaplar da okudum. Olay tamamen göz antremanı yapmak ve bunun için okurken değişik yollar takip etmek. Bu konu hakkında fikir alışverişi yaparsak ve okumamızı doğru şekilde hızlandırabilirsek daha çok kitap kokusu alırız...

Hepinize şimdiden teşekkürler ve hızlı okumalar..

canım benimde hızlı okuma tekniklerine ilgim var bazı siteleri inceledim antremanlar var hız testleri var zevki bayağı hızlı okuma yaptığımız zaman beynimiizin başka bişey düşünmesine izin vermiyoruz ve bu sayede okuduğumuzu anlıyoruz.

Teşekkür ederim canım, valla mesajını görünce çok sevindim günlerdir kimse birşey yazmamıştı..

İnternetten ben de bakıyorum onlara ama kitaptan okumak ile bilgisayardan okumak çok farklı geliyor bana.. Ekran beni biraz sıkıyor.. Dikkatimi tam veremiyorum yazıya belki yazılar çok küçük diye...

tatlım ozman kitap tan okuma çalışması yap hem bilgisayar dediğin gibi gözlerimizi de yoruyor ayrıca rica ederim

Benim bildiğim, okurken sanki sesli okurmuş gibi içinden tekrar ederek okumadığın sürece zaten çok hızlı okuyorsun. O durum baya yavaşlatıyor insanı. Konu hakkında bilgim bukadarcık ama paylaşmak istedim :)

Çok teşekkürler canım,

Evet gerçekten haklısın iç seslendirme yapmak yavaşlatıyor biraz. Ben bazen gözlerim çok yorulmasın diye kitap ayıracı ile satırları takip ediyorum. Belki hızımı yavaşlatıyordur ama çok yorgun olunca satırları karıştırıyorum bu sefer daha da yavaş okumuş oluyorum..

Ben de bilgisayarda bişeyler okurken satırları karıştırırım devamlı. Bu yüzden okuduğum satırın bir kısmını sanki kopyalayacakmışım gibi mavi mavi işaretlerim. Takıntı gibi oldu bende =)

Aynen bende de öyle oluyor ama napayım yazılar çok küçük bir de insanın gözü daha çok yoruluyor bilgisayar ekranında:1shok::1shok:

şuan bende bi kitap okuyorum hızlıokumayla ilgili daha yeni başldım ilerleyen sayfalarında paylaşırım etkilerini sonuçlarını.ktabın adı HIZLI OKUMA yazarıda ziya baran

Arkadaslar ben hızlı okuma merkezinden ders aldım ayrıca hızlı okuma egitmenligi sertifikamda var. Bır sure bu ısı yaptım. Gercekten hızlarda bır yukselme oldu. Mısal normalde gelenler dk 200 ıle 400 aralıgında bır kelıme okuma hızına sahıp bunu verılen egzersız ve yontemlerle en dusuk 600 den baslayarak dk da 1000 2000 seviyesine getırebılıyorduk. Imkansız hıc bır sey yoktur istedikten sonra hızlı okunabılır. Ama oncelıklı bazı hatalar duzeltılmelı bunlar gozlerle tek tek kelımeleri okuma(cumle butun gormelısınız), bası cevırme, sık sık donusler yapma, sesli okuma, dudak hareketi vs... bunları duzeltmenız bıle okuyus hızınızda dk en az 50 100 kelıme fazla okumanızı saglar..

bence alışkanlığa bağlı...
günde en az 2 saat okuyorum ben eskiden daha fazla okurdum...
ve 500 sayfalık bir kitabı rahat 2 günde bitiririm, bitirdiğimde de nerede ne olmuş tüm ayrıntılarıyla anlatabilirim...
tabii eğer romansa...
belli bir konu ile ilgiliyse o zaman özümseyerek okurum ben, not alırım, bilerek hızlı okumam, hakkını vereyim isterim kitaba...

arkadaşlar ben de kendi çapımda yıllardır bir kitap kurdu sayılırım... güniçinde hiç okuyamasam dahi yatmadan önce en az bir bölüm okumadan uyuyamayangillerdenim yani... ben de seneler önce bu hızlı okuma kurslarına gitmeyi ciddi ciddi düşünmüştüm... ama sonradan giden bazı arkadaşlarım oldu ve "kitap okuma zevkimiz kalmadı" dediler... yani bir sınava hazırlanırken, ya da işi temel olarak okumaya dayalı insanlar (öğretim görevlileri, eğitmenler, doktorlar, avukatlar vb vb vb ) dışında bizim gibi (en azından benim gibi) keyif amacıyla okuyan insanlar için pek uygun değil bence... yani bi ders kitabını hızlı okuyup bitirmek tamam da edebi bir eseri sindire sindire okumak lazım gibi geliyor bana... zaten keiflenmek için okuyoruz acelemiz ne :1rolleyes:

bu arada yıllar önce bu konuda duyduğum bir hikayeyi sizinle paylaşmak isterim. bu gerçek de olabilir abartılı fıkralaştırılmış bir hikaye de:
woody allen yıllar önce bir hızlı okuma kursuna gitmiş... kurstan sonra arkadaşları sormuş "eee faydasını gördün mü" diye .. cevap şu "savaş ve barışı okudum.. aklımda kalan: olay rusyada geçiyor" :roflol:

sağlıcakla kalın... kitap hayatımızdan eksik olmasın... hızlı da okusak yavaş da

Son düzenleme:
Hızlı okuma Kursları hakkında ya da hızlı okuma hakkında genel olarak oyle okursak anlayamayız yavas yavas okunursa daha ıyı sındırerek okuruz gıbı bır anlayıs var. Ama bilimsel veriler tam tersı hızlı okumanın dikkatin ve anlama gücünün çok yüksek olduğu, zihnin son derece elâstik bulunduğu bir okkuma seklidir. Örnek olarak okuma hızını bir misline çıkaran bir okuyucunun anlama derecesine % 12'lik bir artış olduğu görülmüştür. Artı olarak hızlı okurken sadece goz hızınız artmakta beyın zaten hızlı algıladıgı ıcın dıkkat dagılması en aza ınmektedır. Hızlı okuma zıhnı degıl goz kaslarını calıstırmayı hedefleyen bır uygulama. Ornegın ben ilk hızlı okuma da basladıgımda dk da 300 kelıme hızda okudugum metnı gayet ıyı anlarken yapılan egzersızler sayesınde bunu dk 700 e cıkardım. Ve ilk bastakı dk 300 kelime okurken anlama durumumla 700 dekı durumum aynı. Ha dk 1200 yapıyorum o zaman okudugumu anlama oranım %60 sevıyesı. Ama su 700 gayet normal bır sekılde anladıgım sevıye.

ben bu kursa niyetlendiğim halde giden arkadaşların etkisiyle vaz geçip gitmediğimi itiraf etmeliyim... ayrıca daha önce de belirttiğim gibi giden arkadaşlarımın özellikle "edebi eserler" konusunda okuma zevkini azalttığı yönünde düşünceleri var... tabii bir kere daha belirtmek isterim ki bu benim bizatihi fikrim ya da tecrübem değil ama fikrine güvendiği arkadaşlar... anlamadığım birşey bir kısım "okuma zevkini azaltıyor" diyor bir kısım "alakası yok" diyor"... enteresan bi durum

Merhabalar arkadaşlar epey zamandır foruma da giremedim kitap da okuyamadım valla. Tavsiyeler için teşekkürler hepinize. Benim zamanım çok kısıtlı kitap okumak için ama kitap okumayı da çok seviyorum. Bu yüzden hızlı okuma yapmak istiyorum ki az zamanda çok okuma yapabileyim diye yoksa bazen başladığım bir kitabı bitirmem uzun sürebiliyor ve olaydan kopuyorum...

Hızlı okuma teknikleri ve egzersizleri var. tam ve etkili sonuç sağlamak isterseniz bazı kuralları mutlaka 45 gün kadar devam ettirme azminde bulunmanız gerekiyor.
nefes egzersizleriyle beyne bol oksijen sağlama, gözün sağa sola aşağı yukarı olan tembelliğini gidermek için belli süre her gün göz egzersizleri, okurken iç seslendirmeyi engelleme vs. vs....
arkadaşlar hızlı okuma alışkanlıgından istifade etmeniz için pek çok alıştırmayı 45 gün süresince günlük uygulamanız gerekmektedir. aslında yoğun bilgi çağında oldugumuz günümüzde pek çok bilgiden haberdar olmak istiyorsak bile bu teknikleri sabırla uygulamaya ve sonucunu görmeye değer...
ben bunun kursuna katılmıştım. kişisel gelişim konularına meraklıyımdır biraz. ancak ben gittigim dönemde biraz yogun bir süreçte oldugumdan,kurs bitince yapmam gereken alıştırmalarımı yapmadıgım için hiç faydasını görmemiş oldum. bence bir kursa gitmeden bu konuda bir kitap edinerek de kendiniz bu teknigi geliştirebilirsiniz.
bol kitaplı günlera.s.

Evet Fragola bu konuda sana katılıyorum... Eşimle birlikte kitap okurken bu şekilde okuduğunu gözlemliyorum ve inan olsun ben rahatsız oluyorum sanki okuduklarını duyuyormuşum gibi... Vee çok yavaşlatıyor insanı...

Ayrıca bu konuda tavsiyem hızlı okumak istiyorsak kelime kelime değil de cümle olarak görmek ve bir satırı bitirirken bir yandan da alt satıra odaklanmak... Ben bazen uyguluyorum ve bakıyorum ki sayfaları çok hızlı atlamışım...

Hızlı okuma tam tersine daha iyi anlamaya yol açar bu bilimsel bir gerçek tabi ki kriterlerine uyularak yapılan bir hızlı okuma olursa.... Ben de bu konuda verilen hizmet içi eğitimlere katılacağım en yakın zamanda ayrıca ben azimliyimdir... Yapılması gereken ne varsa yaparım çünkü bir kitabı uzatarak okumayı sevmiyorum, inan olsun o zaman kitaptan zevk almıyorum hızlı okusam belki inanlara tavsiye edebileceğim çok güzel bir kitap olabilecek ama yavaş okuyunca sıkıcı bir kitap izlenimi veriyor bana... :sm_confused:

Bende iyi bir okuyucuyum.Ama hızlı okumak diye bir takıntım yok.
Zaten hayatınızda kitabın yeri varsa mutlaka okumadan yapamıyorsunuzdur.
Dolayısıyla okumanız gelişmiştir zaten................................................

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…