Hiç düzenli derli toplu değilim

Ben dağınıklıktan hiç hoşlanmayan biriyim hatta sizin o bir hafta orda kalsa rahatsız olmam dediğiniz çikolata kabını almadan uyuyamam, aklım onda kalır. Ve bu yüzden anlattıklarınız benim için en uç nokta
Bence siz durumunuz el veriyorsa birini tutun önce evi cam kapı güzel bir silip, süpürüp, toplasın. Daha sonrada haftalık biriyle anlaşın gelsin ve temizleyip toplasın. Siz evi daha iyi gördükçe belki gaza gelirsiniz. Hatta bence kendinizi zorla gaza getirin.
Ev ne kadar toplu kalırsa genel temizliği o kadar kolay olur.
 
Bekar evimde çok temiz ve düzenliydim. Temiz bir ev psikolojiyi kesinlikle olumlu etkiliyor. Aile evimde de aynı şekilde. Ama evlendikten sonra gebelik ve kolik bebek derken ipin ucunu baya kaçırdım. Tam yeni yeni düzen oturtuyorum derken tekrar gebeyim. Ve kolumu kaldıracak gücüm yok. Gün boyu foşur foşur temizlik yapmak istiyorum.
İnanın bir kere o düzenin keyfini aldınız mı, sürekli temiz tutmak isteyeceksiniz.
Yorumu yazarken bekar evimi çok özlediğimi fark ettim..
 
Ablacım ben düzen, tertip severim.
Evimde de işyerimde de.
Düzen, tertip işi yaptıkça kazanılan ve sürdürülebilir bir durum.

Yardımcı bir hanımla anlaşın hemen.
Yardımcı hanım gelmeden üç beş tane kutu, hasır sepet vb temin edin.
İkea’da çok güzel ürünler var.

Yardımcı hanım iki gün üst üste gelsin.
Sizi ancak iki gün kurtarır.
İlk gün evi derleyip toplayın atılacakları atın.
Ufak tefek şeyleri kutulara toplayın.

İkinci gün dip köşe temizlik yapsın yardımcı hanım.
Sonra da belli periyotlarla temizlik için destek alırsınız.

Her akşam yatmadan 15-20 dakika ayırıp tüm evi toplayın.
Düzene bir alışsanız zaten bir daha bırakmazsınız.

Kolay gelsin.
 
Bir rutin oturtmadan önce evde bulunan gereksiz her eşyadan kurtulun. Ev içerisinde ne kadar az eşyanız olursa toplayıp, temizlemesi de o kadar kolay olur. Kıyafetleriniz mesela, son 1 yıl içerisinde giymediğiniz her şeyi dağıtın, bağışlayın, satın. Fazla takı tokalar, makyaj malzemeleri, süs eşyaları... aklınıza ne gelirse artık. Evin içinde sadece işlevsel eşyalar ve varsa hatırası olan kıyamayacağınız eşyalar kalsın. Sonrasında evi bal dök yala süpürüp silin. Bunu oda oda yapın. Tüm evi süpürüp silmeye kalkmak belki gözünüzde büyüyor olabilir. Mesela önce salonu süpürün, silin, tozunu alın ve kapısını kapatın. Sırayla tüm odalara aynı şeyi yapın. Diğer bir adım aldığınız eşyayı işiniz bitince yerine koyma alışkanlığı. Hiçbir şeyi ortalıkta bırakmamaya çalışın. Bir su içtiğinizde dahi ya alın hemen yıkayın ya da makineye kaldırın. Yerinde olmayan eşya olmasın gün içerisinde. Ya da bir tane sepet tarzı bir şey edinin. O an yerine kaldıramadığınız bir eşya ise o sepete bırakın. Gün sonunda sepetten tüm eşyaları geri yerlerine kaldırın tak tak tak. Tüm evde dağınıklık olacağına tek bir yerde toplanmış olur.
 
Aa süper. Fumio sasaki. Youtube da videolar var adamın evini gösterdikleri. İyi gelmişti zamanında. Size de iyi gelsin
 
Fazlaliktan kurtulmak en temel basamak. Gözümün önünde canlanan tablo beni korkuttu özür dilerim. Çürümüş yiyecekler, birikmiş kıyafetler temiz kirli ayrımını nasıl yapıyorsunuz ?
 
Hatıralar maddi olarak göz önünde olmasa da aklınızda varlar. O yüzden eşyalarla bağ kurmayı minimuma düşürün. Benim arkadaşım da ilk gittigimiz konser, beraber yaptığımız ilk alisveris vs diye diye ipin ucunu kaçırmış artık sakız jelatini bile saklamaya başlamıştı.
 
Bende aynı senin gibiyim. Ben dağınıktım eşim benden daha dağınık oğlan ikimizden de beter birde ben rahatsız oluyorum daginikliktan, derli toplu olmak istiyorum ama asla beceremiyorum. Evi toplayıp temizliyorum yeniden dağılması 1 saati bulmuyor
 
İlla atmanıza gerek yok sevdiğiniz insanlara verebilirsiniz kulllanmadiginiz veya artık size olmayan eşyalarınızı.
Fazla olan mutfak eşyalarını öğrencilere verebilirsiniz.
Vermek çok mutlu eden bir eylem bence bunu bir düşünün derim.
 
Bence işe şu taktikle başla, sevdiğin müziği aç, kulaklığını tak ve süre tut diyelim yarım saat , hiç oturmadan bu süre de ortalığı temizle .Bunu her gün on dk , onbeş dk şeklinde yap.
 
Siz üşengeç ve yavaş bir tipsiniz. Hiçbir iş yapmadığinız halde bile geç kalıyorsunuz mesela. Yapılacak olan şeyleri yapmıyorsunuz, çıkardığınız kiyafetler kirliyse sepete degilse dolabınıza asin. Yediginiz birseyin paketini çöpe atın. Bunlari o an yapmanız lazım. Bu haliniz evlilikte çok büyük bir sorun olur.
 
Ne denir bilemedim,üniverste hayatımda 3 kişi kalıyorduk en fazla 2 gün içinde derler toplardık,ben zaten daginikliga gelemeyen biriyim.
Şimdi 2 çocuk,iş hayatıma rağmen evim hep derli topludur.
Her akşam çocuklar uyuduktan sonra mutlaka derler toplarım,banyolar lavabolar toplanır temizlenir.
Mutfak her yemek sonrası mutlaka toplanır.
Günlük şarjli süpürge ile evi bı süpürürüm.
Tek başınıza nasıl bu kadar dağınık olabiliyorsunuz? Bı yerden başlayın, dağınıklık insana stres veriyor buda sizi etkiler
 
DEHB'niz olabilir mi? Aşırı dağınıklık, dağınıklıktan rahatsız olmama, gözünün önünde olmayan eşyanın varlığını unutma, son dakikaya kadar erteleme gibi şeyler DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) olanlarda görülüyor. Organize olamama da mümkün çünkü yürütücü işlev bozukluğuna neden oluyor aynı zamanda.
Yetişkinde de görülür ve kadınlarda daha çok dikkat eksikliği türü var hiperaktivite her zaman görülmüyor. Böyle bir durum varsa küçük adımlarla başlayıp alışkanlık haline getirmeniz lazım ki sorunu hafifletebilesiniz.
 
Benim de yer yer toplayamadigim odalar oluyor .en net yöntem ne biliyor musun ? Mesela geçen çocukların giymediği yıpranmış eskimiş yada küçülmüş ne kadar kiyafet /ayakkabi varsa çıkarttım evden

Yalan söylemeyeyim ama 4 poşet falan çıktı evi o kadar rahatlattı ki anlatamam

Buradaki düzen konularından birinde okumuştum 3 ay o eşyaya ihtiyaç duymuyorsan geregide yok diye düşünülüp evden çıkarılabilirmis

Mesela annemin evi .babam sürekli evdeki eşyaları ayiklar

Bu kimin?(bizim de kiyafet esyalarimiz oluyor )
İse yarıyor mu ?
Kiriksa düzeltilecek sonra kullanılabilecek birsey mi ?

Bu soruları sorarak eşyalar bayağı azaltılabilir.
 

Bu zamana kadar bu durumdan rahatsız olmamış biri değişir mi bilmem ama çürümüş yiyecekler konusu evde evciliniz varken tehlikeli en azından ona dikkat edin. Küçük bir başlangıç istiyorsanız da işe üzerinizden çıkardıklarınızı kirli sepetine atmakla başlayın ve çöplerinizi düzenli olarak atın, her akşam yatmadan mutfağınızı toplayın, banyoda klozet ve lavabonuzu temizleyin
 
Bı eşyayı da atana kadar lazım olmuyor attıktan iki gün sonra lazım oluyor
 
Bı eşyayı da atana kadar lazım olmuyor attıktan iki gün sonra lazım oluyor
Hemfikirim bu konuda sırf bu yüzden yıllardır evde lüzumsuz eşyalar yığıldı bir sonraki aşama çöp ev olacak korkumdan attım. Bence sende azaltmanın eşya az Ken temizlik yapmak daha kolay .
 
Ben yazacaktım bunu ama tipik erteleme huyu, yazmamışım.

Bana da dehb gibi geldi.

Ben yıllarca kendimi dümdüz tembel zannederken bir noktada aslında planlayamadığımı, zihnimin evimden de dağınık olduğunu fark ettim.
Sonra oğlum tanılanınca çocuğa gökten zembille inmediğine göre dehbli olduğumu anladım.

Sorunu bilince işler biraz olsun yoluna girdi.
Dehb veya değil, kendinize çözüm üretin.
Mesela ben kitap dinlerken veya gözle takip etmeme gerek olmayan dizi izlerken yapıyorum işleri.
Müzik dinlerken olmuyor, çünkü playlist oluşturmam çok zor, rastgele çıkanı da dinlemediğim için yeni şarkı ayarlarken kopup gidiyorum.

Evde biri varken daha iyi iş yapıyorum, yalnızken koltuğa çakılıyorum.

Gerçekten çok küçük hedeflerle iş yapmalıyım, büyük işe girişirsem asla tamamlayamıyorum, daha fena karışıyor her şey.

Gibi gibi kendinize yöntemler bulun.
Elinize geçen bir kağıda günlük işler sıralayabilirsiniz mesela, atıyorum günlük 3 iş yazın sadece, kağıdı yırtıp atmaya odaklanın.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…