herşey üstüme üstüme geliyor anne olmaktan kadın olmaktan herşeyden bıktım ne olur akıl verin!!

limoncicegi2

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2022
77
-4
22 aylık bir bebeğim var. çok iştahlı ama çok yemek seçen bir çocuk. sadece pilav makarna patates yşyor. bunları bile bazen istemiyor. sadece tatlı şeyler yemek istiyor. bisküvili pasta muhallebi gibi. sürekli onları yediremem yani. sağlıklı alternatiflerini buldum yulaf unu pekmez ile muhllebı yapıyorum yemiyor. ek gıdaya basladık ılk 2 ay cok ıyı yedı sonra bir anda kesıldı ve o zamandan beri hep her gün böyleyiz o kadar yoruldum bıktım usandım ki. sürekli mama diye ağlıyor ama verdiğim hiç bir şeyide beğenmiyor. uykusu sıkıntılı daha bir gece kesıntısız uyumadım. memeden kestım 1 ay önce ondada süreklı meme diye ağlıyoordu. o kadar çaresiz ve herşeyden bıkmış hissediyorumki. son bir kac haftadır zorla yedirmeye basladım artık. zorla ağzını acıp yedırıyorum yada bağırıyorum aç ağzınıı dıye korkup acıyor öyle yediriyorum ; ki böyle yedırebıldığım şeyde pilav. sbzeyi öldürsen yemez yani. hadi iştahsız olsa derım kı tamam napalım. ama sürekli mama için ağlıyor mama diye bağırıyor ne yapacağım bilmiyorum. hiç bir zaamn yemek duzenı kuramadık. cunku her öğünde problem yasıyoruz . artık bende kacıyorum öğünlerden. ne yedireceğim ben bu cocupa. anne olduğuma o kadar pişmanım ki. böyle demek istemezdim ama gerçekten hislerim bunlar artık. asla mutlu edemıyorum süreklı ağlayan mızmız bir cocuk annelıkten soğğudum. çok sukur diyorum engellıde olabılırdı evet ama böylede çözümsüz bir konu olunca napacağimi bilemiyorum. bi sürü tarif denedim hepsini oturup kendım yemekten bıktım. ne zaman düzelecek bu yemek konusu zaman geçtikce yediği seyler daha da azalıyor pekmezle bıle olsa sureklı tatlı şeyler yedıremem ki tuzlu da yemesı lazım ne yapacağım bilmiyorum.... o kadar gergin ve öfkeliyim ki artık kaba davranıyorum cocuğada . psikiyatirye gitmeyi düşünüyorum ama ilaçlara bir başlarsam sonu gelmeyecek diye korkuyorum. her cocuk mu böyle umursamayayım diyorum ama bebeğniz mama diye ağlarken nası kayıtsız kalabilirsiniz ki. siz neler yediriyyorsunuz bir günde ? artık aklıma hıc bır sey gelmıyor
 
Oğlum 25 aylık. Doğduğu gün meme reddiyle başladık. 2 yaşa kadar sağarak anne sütü verdim. 10 aylık olana kadar ek gıda asla yediremedim. 10 aydan sonra az az başladık. Ama beğenip bişey yemesi öyle zor ki. Bi yediğini bi sonrakine yaptığımda yemiyor. Sevdiği bi çorba vardı onuda sevmez oldu. Yoğurt yemez, peynir yemez, süt içmez. Habire çikolata istiyor süt burger istiyor. Evde kendim yapıp pakete koyup veriyorum onu yediremiyorum hazırı bayıla bayıla yiyo. Bilmiyorum ne olacak böyle. Doktora götürdüm boyu kilosu iyi diye bişey vermedi. Yanında onu yemez bunu yemez deme, yemek yesin diye sakın zorlama dedi.
 
Benim yeğenim de böyleydi 7 yaşına kadar ekmek bile yemedi. Şuan 15 yaşında ama hala peynirin zeytinin tadını bile bilmez. Annesinin, küçüklügünde yemek yedirirken ne kadar zorlandığını ve sinirlendiğini hatırlıyorum kadincagiz oturup ağlardı bile yani. Bir gün yemek yemeyi zorlamayı bırakmaya karar verdi. Yiyorsan bu var yemiyorsan sen bilirsin dedi ve ne kadar aglayip başka şeyler istese bile kararından dönmedi. O zaman iyi bir aşama kaydetti. Fakat dediğim gibi ergenlik döneminde hala agzina surmedigi çok şey var. Anne değilim, doktor değilim, uzman değilim. Yanlış yonlendirmek istemem sizi. Sadece deneyim olarak paylaşmak istedim.
 
İlk cocugumda reflu vardı emdiğini kusardi bogulurcasina kusardi korkardım ağlardım sinirden birde büyüktu bademcikleri pirinç tanesini yutmadan 3.5 Yaşını gördü ameliyattan sonra çok şükür daha iyi oldu yaşı suanda 7 hala iştahlı bir çocuk değil canları sagolsun. Elimizden geldiğince sağlıklı gıdalar vermeye çalışıyoruz ama yıpratıyoruz kendimizi. 2. Bir çocuğumuz daha var tek çocuğu düşünme lüksümüz yok sanirim ondan.
 
Merhaba, öncelikle yılgın hissettiğiniz için kendinizi suçlamayın. Siz de insansınız, piliniz tükenebilir. Çocuk insanın hayatını değiştiriyor, adapte olmak kolay değil. Çocuğun beslenmesiyle ilgili doktorla görüşün, napmanız gerektiğini öğrenin. Kendi ruhsal durumunuz için de psikolog desteği alabilirsiniz, anneliğe adaptasyon sürecini kolaylaştırmak adına.
 
Acaba şekerle çok erken mi tanıştı?
 
Ailenizden yakın çevrenizden destek alın kimse açlıktan ölmez dikkatini dağıtacak birseyler bulun. Bizde sütten kestik oğlum yerine inek sütü içmeye alisti ama kriz gb elimizden tutup dolaba goturuyor sütü saklıyorum sadece günde 2 kez veriyorum.yoksa bütün gün dolapta bekliyoruz vermeyince kendini yere atıyor kaldırmıyorum uzerine duymuyorum sizde vermeyin bırakın aç kalsın bahçeye inin ya da komşunuz gidin belki dikkati dağılır. Hayatı zindan etmeyin kendinizi yetersiz hissettcikce bizi kullanmaya devam edecekler. Gerekirse uzmandan destek alın faydası olur size.
 
Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Küçük bir buhran geçiriyorsunuz ama inanin gecicek. Öncelikle sakin olun ve güne pozitif başlayın, siz ne kadar pozitif kalırsanız hem kendiniz hem çocuğunuz için o kadar iyi olacak.

Benim oğlum bu ay sonu 14 aylık olacak, aynı sizinki gibi çok iştahlı ama artık yediği şeyler sayılı hâle geldi. Önceden çorba içerdi hem de bizim içtiğimiz kaselerle 2 tane şimdi ağzını açmıyor. Mesela hurma veriyorum görmeden ağzını actiysa yiyor seviyor ama gördüyse tipini beğenmiyor ağzını açmıyor verdiğim şeye önce bir bakıyor gözüne hitap ederse ağzını açar severse ne ala sevmezse mümkünatı yok yemez.

Sürekli makarna, pilav, bulgur, pankek ve tatlı olan ne varsa onu yiyor. Saldım bu aralar en azından kahvaltı yapıyor ve bunları da yiyor diye sağlıklı şeyler vermeye çalışıyorum. Muz ceviz hurma tahin pekmez vs gibi ara öğün yapıyorum bolca. Belki gecici bir dönemdir lütfen zorlamayın korkutmayın travma yaratırsınız.

Mesela hurma ceviz bal irmik vs karıştırıp meyve topları deneseniz? Ya da pankekin içine muz kuru kayısı falan koysanız daha sağlıklı hale gelir. Yani aç kalmasın ama tatlı kısmını da meyveyle destekleyecek şeyler yaparsanız belki duzelene kadar idare eder.
 
Üzerine düştükçe bizi kullanıyorlar. Evet sağlıklı yedirmeye çalışıyorum ama eskisi gb biir elimde kaşık bir elimde tabak dolaşmiyorum . Okula giderken evden koyuyorum abur çubuk almaması için bazen yarısı i yiyor bazen yemeden geliyot kendisi bilir paketli gıda vermiyoruz
 
Yemeyen çocuk çok zor maalesef. Dediğiniz gibi sürekli tatlı olmaz. Sebzeleri sevimli gösteremeyi denediniz mi?
Bezelyeyi çok sever oğlum. İlk haşlayıp tane tane verdim. Aaa bak yuvarlak yuvarlak ne kadar güzel ımm çok lezzetli diyerek falan oynaya oynaya tek tek yemeye başladı. Sonrasında bezelyeyi sevdi. Mısırı ve nohutu da aynı şekilde sevdirdim. Yuvarlak şeyleri seviyor bende bundan faydalanıyorum
Sebzeli pilav yapıyorum mesela, içine mısır nohut bezelye atıyorum tavuk ya da et suyuna pişiriyorum. O içinden tek tek sebzeleri ayıklayıp yemeye çalışırken arada bende pilavı kaynatıyorum.

Makarnayı çok sever. İçine sebze koyup pişiriyorum ya da sebzeyi ayrı haşlayıp içine karıştırarak veriyorum. Taze fasulyeyi yeşil makarna olarak biliyor öyle yiyor. Brokoli Karnıbahar sade yemez ya makarnasına katıyorum ya da çorbasına.

Yoğurt yiyorsa mesela sebzeleri haşlayıp karıştırarak verin.

Benim oğlum sarımsak hastası çok enteresan ama yemediği çorbaya ezip sarımsak katarsam içiyor

Maalesef her çocuk yemek konusunda sıkıntılı sadece sevdiği şeyleri allayıp pullayıp yediriyorum ben.
 
Kalabalık ailelerde çocuklarda yemek seçme durumu olmamasının en büyük nedeni çocuğun üzerine yemek konusunda baskı yapılmaması. Çocuk gördüğünü tekrar eder. Yap denileni yapmaz. Kalabalık çok çocuklu ailelerde geç kalırlarsa yemek kalmayacağını bilir ve herkes sofrada ne varsa sorgulamadan yer.

Israr etmeyip pasif agresif davranacaksınız. Yemek düzenli olsun. Sebze yemeği yapın pilav makarna yapmayın. Herkes otursun herkes kendisine konulanı yesin. Çocuk döküp saçarsak yiyebilirse yesin istemiyorsa aç kalsın. Bir sonraki yemeğe kadar hiç bir şey vermeyin. Ağlasa da yemek zamanı değil dersiniz. Tekrar ağladı önüne yemediği yemeği koyun.

Zor ama bu şekilde halledeceksiniz.

Çocuklar sinirlenince anne babaya karşı yemek yememe cezası verirler. Oralı olmadan tepki vermeden devam edebilirseniz eninde sonunda unutacaktır.
 
Böyle durumlarda bir uzman görüşü alma taraftarıyım.
Özellikle bu yaş grubu için oyun terapisi çocuğunuzla ilgili bazı tüyoları size verebilir.
Hiç birimiz idealimizdeki o bilinçli anne olmak yolunda ilerleyemiyoruz emin olun.
Emzirerek asla uyumayacağım dediğim bebeğimi 3. Ayından beri emzirerek uyutuyorum. Geceleri 3 kere uyansam razıyım o kadar sık uyanıyor ki. Ekran konusunda çok serttim. Bu akşam sofrada artık önüne aldım koydum iki lokma yemek için. 14 aylık daha. Aynı yemeği babaannesi yedirince sakince yedi. Bazen biz o bagını bulamıyoruz çocuklarımızın sürekli onlarla meşgul olduğumuz için ruhen ve bedenen güç bulamıyoruz.
Mümkünse yakınlarda da o açıdan destek almak güzel olabiliyor.
 

Zorladığın sürece sevmeyecek nefret edecek. Kendimize o şekilde bir yiyeceğin tattırıldığını düşün. Belki oyunla, belki sevdiği bir başkası tarafından, belki sosyal bir ortamda arkadaşlarıyla vs.. Yemek etki edebilir.
 
pilava 1 dilim kadar kabaği ince rendeledım anladı yemedi. et sulu yaparsam anlıyor yemıyor. hiç bir seyi öyle arada iteleyemiyorum hepsını farkedıyor. ve işin kötüsü bir daha haftalarca pilav yemiyor o gunden sonra. öylede ınat. o yuzden oyle bırsey denemıyorum artık cunku denersem tamamen katı gıdayı reddediyor. o kadar çaresizimki basım zonkluyor suan
 
bugune kadar zorlmadım ama bı kac haftadır zorla yedırıyorum cıldırıcam cunku artık yemese sussa neyse yemıyor ve sureklı mama ıstıyor. mama dıye ağlıyor. hazır ve sekerlı seylerle butun gunu gecıremez kı o kadar zor ki ya.. zorla yedıre yedıre alısır belkı tadına bırseylerın
 
Çocuk bir iki gün aç kalsa ölmez ki! Cezalandırmak veya bağırmaktansa aynı su içer gibi tuvalete gider gibi bir rutin halinde belirli saatlerde sizin önünüzde onun önünde tabak olacak ve bırakacaksınız kendini besleyecek yemezse siz kendi tabağınız bitene kadar masadan kalkmayın alternatif tabak hazırlamayın. Çocuklar sevmediği yemek olduğunda yemezse başka emek geleceğini bilir. Yemiyor musun? O zaman sonra yersin dersiniz ama kızmadan tepki vermeden sonra yine aynı tabak
 
nasıl yapacağım bunu bilmiyorum sureklı bir ağlama sesıne tahammül edemiyorum. yarım gune krese basladı bir kac ay once. 1 ay sora ıse baslayıp tam gune verecektım beklemeyıp hemen mı yapsam bunu dıye dusunuyorum..
 
Benim çocuğum da böyle malesef bide üstüne iştahsız benim de yapmadığım kalmadı ne denediysem fayda etmedi simdi artık bıraktım isterse yiyo istemezse sen bilirsin diyorjm en azindan strese girmiyorum. Bu arada benim bebeğim kendi yiyebilecegi şeyleri seviyo sık sık önüne koyun ama asla zorlamayın hadi ye falan diye insallah asarsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…