- 3 Aralık 2020
- 807
- 1.104
- 63
- Konu Sahibi Mai-sitarem
-
Ben daha anne değilim ama yeğenimden tecrübeliyim bu konuda. Bazı öğretmenler bazı çocukları sevmiyor. Biz bunu çok sonra farkettik, okulunu değiştirdi ablam. Çocuk şu anda çok mutlu. Otizm falan da değil.Merhabalar, dün 3 yaş oğlumun okulunda toplantı vardı. Öğretmeni oğlum hakkında pekte içime sinmeyen şeyler söyledi. Yönerge almadığını ( ki evde ve çevremdeki hiç kimse böyle olduğunu düşünmüyor, işine gelmediğinde cevap vermiyor) takıntılı davranışı olduğunu ( hep aynı tuvaleti kullanmak istediğini, hep aynı oyuncakla oynamak istediğini ) ve arkadaşlarıyla oyuncakları paylaşmadığını söyledi. Birde uyumak istemediğini söyledi. Kendini ifade edebildiğini ve ne zaman zaman nasıl hissediyorsun bugün diye sorduğunda kızgın olduğunu söyledi.
Oğlum 9 aylıkken konuşmaya başladı. 2 yaşında kavramları renkleri sayıları biliyordu. Anaokuluna başlayınca ben biraz serbest bıraktım daha doğrusu okulda oyun oynasın akran grubuna uyum sağlasın, paylaşım öğrendin diye gönderdim. Çünkü hep büyüklerle takılırdı. Parka gidince oyun oynamayı çok istemez, oturur bir bankta oynayanları seyreder ve anne bak abi böyle yaptı abla bunu öyle yaptı deyip dururdu -ki yine öyle. Hep kendinden büyüklerle sohbet muhabbet derdinde.Dil gelişimi ve motor becerileri ileri düzeyde. Kalem tutma becerisi var. Espiri anlayışı var, bağdaşım yeteneği var, mesela bir şeyi başka bir yerde kullanıp mantıklı cümleler kuruyor...Salıncağa binmez kirlenmiş der kaydıraktan kaymaz çamurlu der vb. temizlik hassasiyeti var farkındayım bu durumun. Ama öğretmeni sanki otizm belirtileri var gibi konuştu. Ben de özel eğitim eğitimde öğretmenim nasıl diye şüphe etmeye başladım ve kendini sorguladım acaba göremedim mi ben. Bana kalırsa bunlar belirti değil ben mi yanılıyorum annesiyim diye...
Gene de bi doktora götürün ama bazı çocuklar çok titiz ve temizlik konusunda takıntısı oluyor kendi yeğenim de bu şekilde Herşeyı anlıyor yapıyor ama çanta taşıma ve temizlik takıntısı var bi eşya ile aşırı bağ kuruyor kendini onunla güvende hissediyor bu çok normal titizlik ise bi leke bulaştığı anda çıkarmak istiyorMerhabalar, dün 3 yaş oğlumun okulunda toplantı vardı. Öğretmeni oğlum hakkında pekte içime sinmeyen şeyler söyledi. Yönerge almadığını ( ki evde ve çevremdeki hiç kimse böyle olduğunu düşünmüyor, işine gelmediğinde cevap vermiyor) takıntılı davranışı olduğunu ( hep aynı tuvaleti kullanmak istediğini, hep aynı oyuncakla oynamak istediğini ) ve arkadaşlarıyla oyuncakları paylaşmadığını söyledi. Birde uyumak istemediğini söyledi. Kendini ifade edebildiğini ve ne zaman zaman nasıl hissediyorsun bugün diye sorduğunda kızgın olduğunu söyledi.
Oğlum 9 aylıkken konuşmaya başladı. 2 yaşında kavramları renkleri sayıları biliyordu. Anaokuluna başlayınca ben biraz serbest bıraktım daha doğrusu okulda oyun oynasın akran grubuna uyum sağlasın, paylaşım öğrendin diye gönderdim. Çünkü hep büyüklerle takılırdı. Parka gidince oyun oynamayı çok istemez, oturur bir bankta oynayanları seyreder ve anne bak abi böyle yaptı abla bunu öyle yaptı deyip dururdu -ki yine öyle. Hep kendinden büyüklerle sohbet muhabbet derdinde.Dil gelişimi ve motor becerileri ileri düzeyde. Kalem tutma becerisi var. Espiri anlayışı var, bağdaşım yeteneği var, mesela bir şeyi başka bir yerde kullanıp mantıklı cümleler kuruyor...Salıncağa binmez kirlenmiş der kaydıraktan kaymaz çamurlu der vb. temizlik hassasiyeti var farkındayım bu durumun. Ama öğretmeni sanki otizm belirtileri var gibi konuştu. Ben de özel eğitim eğitimde öğretmenim nasıl diye şüphe etmeye başladım ve kendini sorguladım acaba göremedim mi ben. Bana kalırsa bunlar belirti değil ben mi yanılıyorum annesiyim diye...
Ben özel eğitim öğretmeniyim ve otizmli çocuklarla çalışıyorum. Yani başka çocuklarda görüp çocuğumda görememiş olabilir miyim anlamıyorum. Göz teması var, komut alıyor, dikkat süresi uzun. Oyun terapisi düşünüyorum açıkçası ama o alanda da eğitimim var uyguluyorum. Oyun içinde sorduğum her soruya cevabı net ve anlaşılır. Okul fobisi daha doğrusu okulda uyuma fobisi var.Eğer göz teması varsa sizi anlıyorsa komut alıyorsa bence problem yoktur. Belki de ihmal edildiği İcin yapıyordur. Bi yardım alın psokolog VS götürün uzmanlar daha iyi bilir.
Eskiden yaramaz, söz dinlemeyen çocuk vardı. Şimdi hemen otizm diyorlar. Herkesi tek tip yapmaya çalışıyorlar
O kadar doğru dediniz ki, kaç tane öğrencime yanlış teşhis konulmuştu, tekrar değerlendirmeye yöneldirdiğim o kadar çok çocuk var ki. "Tek tip çocuk" terimi nasıl doğru tespit. Bir iki bişey bulup hemen o etiket veriliyor.
Bana okula ve öğretmenine güvenmiyor gibi geldi. Okulda uyuma fobisi değildir o. Benim kızım ilk gönderdiğimiz kreşte uyumuyordu. Kreşi değiştirdik o gün bu gündür uyuyor okulda. Okulda görevli psikolog da olmalı, o ne diyor?Ben özel eğitim öğretmeniyim ve otizmli çocuklarla çalışıyorum. Yani başka çocuklarda görüp çocuğumda görememiş olabilir miyim anlamıyorum. Göz teması var, komut alıyor, dikkat süresi uzun. Oyun terapisi düşünüyorum açıkçası ama o alanda da eğitimim var uyguluyorum. Oyun içinde sorduğum her soruya cevabı net ve anlaşılır. Okul fobisi daha doğrusu okulda uyuma fobisi var.
Bana da o kadar mantıksız geldi. Açıkçası tercih ettiği için mutlu bile oldum. Bugün üstü kapalı oyun oynarken sordum. Oğlum okulda bazen tuvaletler dolu olabilir diğer tuvaleti kullanman gerekebilir vs. konuştum anne arkadaşım orayı kullandı ( sevdiği arkadaşı) ben de orayı tercih ettim dedi. Ben burada aidiyet hissetiğini düşünüyorum, orada rahat ettiğini ya da bir şeyin onu orada mutlu ettiğini. Ama her şeyi bir şeye bağlama meyili var. Sınıfta iki öğretmen var bu öğretmen daha baskın ve uyuması için zorladığını söyledi bugün oğlum oyun sırasında. O kadar üzüldüm ki çünkü oğlum kendini çok iyi ifade edebilen, istemediğini rahatça söyleyen bir çocuk büyük ihtimalle bu durum öğretmenin hoşuna gitmedi.İşi çocuk olan insanların bu yorumlarına hayret ediyorum.
Sizce bir sorun varsa veya okulda uyumsuz davranışı varsa uzmana danışın, ama bu durumda gerek yok gibi.
Hep aynı tuvaleti kullanıyor ne ya, ilk defa mı 3 yaş öğrencisi oluyor.
Hepsi bir parça takıntılı bu yaşlarda.
Açıkcası ben de öğretmenim. Bunları duyunca bir güldüm sonra iki kere üst üste söyleyince şüpheye düştüm. Okuldan arkadaşları ve Rehberlik araştırma Merkezinde müdür olan arkadaşımla görüştüm. Yarın da bir psikolog arkadaş var onunla konuşacağım. Şimdiye kadar konuştuklarım - ki ben de dahil bunun otizmle bağlantısız olduğunu bazı çocukların hassas olduğunu (özellikle titizlik konusunda) düşünüyoruz. Ayrıca oğlum gelişim olarak biraz ileri düzeyde olduğunu söylediler, belki okulda sıkıldığını bu davranışlarının nedenin bu olduğunu söylediler. Yine de içim rahat etmedi. Öğretmenine öyle olmuş olsa en kolay ben kabul ederim işin içindeyim dedim siz görmemiş olabilirsiniz diyor. Gerçekten bir meslektaşı olarak çok şaşkınım nasıl bunlardan çıkardığı yorum bu oluyor anlamıyorum. Ciddi anlamda kuşkuya düşünüyorumÖğretmen kendisine zeka testi yaptirsin konu kapansin. Sonucta kendisine kucuk cocuklar emanet ediliyor oda tutmuş 3 yasindaki bir cocukta gayet normal olabilecek davranislari otizm ile bagdastiriyor. Bana da ögretmen pek guvenilir gelmedi nedense.
Babaannesi bir süre baktı ve babaanne ne yazık ki böyleydi. İlk okula başladığında öğretmenine bunu söyledim. Korona çocuğu olduğunu ki bu yaş grubu hep öyle ve sosyal gelişim ve iletişim olarak akran grubuyla iletişiminin az olduğunu bu amaçla okula gönderdiğimi söyledim. Biliyorum sadece bu olmadı diye otizm diyemeyiz. Zaten bu çocuklarla çalışıyorum daha cuma günü okumaya geçen bir öğrencim oldu otizmli.Bence bir uzmana götürün.3 yaş çocukta temizlik takıntısı olmaz,eğer evde temizlik takıntılı biri varsa o kişiyi örnek alıyordur ama yoksa değişik bir durum.Otizm olduğunu düşünmedim ama parkta bankta oturup oyuna katılmaması ya da yanlız kalmayı tercih etmesi de pek 3 yaş çocuğu davranışı değil gibi geldi.Tabi ki her çocuk birbirinden farklı ama yine de bence bir çocuk psikiyatrisine danışmanızda yarar var.Bu arada göz kontağı varsa otizm kesin yok denemez.Goz kontağı olan ya da konuşan otizmli çocuklar da var.
Herkes kendi mesleği ile ilgili konuşup haddini bilse keşke. Otizm çok geniş bir yelpaze. Hiçbir teste tâbi tutmadan otizm demek nasıl bir saçmalıktır? Üstelik çocuk psikiyatristi bile değilken? Paylaşmayı sevmiyor olabilir, tek bir oyuncağı çok seviyor olabilir. Tek bir tuvalete giriyordur bu da alışkanlık olabilir. Ben olsam terslerdim öğretmeni.Merhabalar, dün 3 yaş oğlumun okulunda toplantı vardı. Öğretmeni oğlum hakkında pekte içime sinmeyen şeyler söyledi. Yönerge almadığını ( ki evde ve çevremdeki hiç kimse böyle olduğunu düşünmüyor, işine gelmediğinde cevap vermiyor) takıntılı davranışı olduğunu ( hep aynı tuvaleti kullanmak istediğini, hep aynı oyuncakla oynamak istediğini ) ve arkadaşlarıyla oyuncakları paylaşmadığını söyledi. Birde uyumak istemediğini söyledi. Kendini ifade edebildiğini ve ne zaman zaman nasıl hissediyorsun bugün diye sorduğunda kızgın olduğunu söyledi.
O kadar haklısınz kı aynı durumu bizde yaşadık 5 yaşında ki kızımın hayali arkadaş sorunu vardı o yüzden gittik zaten çekingen bir çocuk herkesle çok konuşmaz ama normalde bizimle çok güzel konuşur doktor ismini sordu cevap vermedi diye otizm dedi eşimde bende günlerce kendimize gelemedik psikologumz dediki bu çocuk asla otizm değil bizde biliyodk öyle olmağını ama psikiatrinn 10 dk bile muhatap olmadığı çocuğuma teşhis koymaya kalkması bizi çok üzdü bu kadar basit onlar için ailelerin psikolojileriyle oynamakÇocukların yarısı otizmli yarısı da dehb artık. Biraz koşuyorsa dehb komut almazsa otizmli. Bu etiketlerden o kadar sıkıldım ki artık. Anne babaları da öyle bir hale getirdiler ki bebek 4-5 aylık hareketinde otizm belirtisi arar olduk. Ben matematik öğretmeniyim şu an çalışmıyorum ama çalıştığım dönemde de toplantılarda hep böyle konuşmalar vardı. Açıkçası ben yanlış tanı olduğunu düşünüyorum bazen. Uzman değilim ama çocukları böyle etiketlemek de doğru değil. Birkaç doktordan fikir almak en iyisi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?