'Her 7-8 çocuktan birinde astım görülüyor'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.297
42.836
Astımın Türkiye'de görülme sıklığı artıyor. İstatistiklere göre ülkemizde yaklaşık her 7-8 çocuktan birinde astım görülüyor.
Sitene Ekle

AA

Dünya Astım Günü'nde, Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı Türkiye (GARD) kapsamında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği iş birliği ile astım farkındalığını artırmak amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan GARD Türkiye Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, hem hastaları hem de hekimleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanan toplantılarda eğitim kitapları, video ve slayt setleri eşliğinde astımın pek çok yönüyle anlatıldığını söyledi.



Gemicioğlu, astım için Küresel Girişim desteğiyle de sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve diğer çabalarla, hastalık hakkında farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini dile getirerek, bu kapsamda birçok çalışma yürüttüklerini belirtti.Türkiye genelinde farkındalık uygulamaları kapsamında yürütülen çalışmalarla halka astımdan korunma yolları hakkında bilgilendirmeler yapıldığını aktaran Gemicioğlu, doktorla yakın iş birliği ve düzenli ilaç tedavisiyle astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabileceklerinin vurgulandığını ifade etti.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.Yorgancıoğlu, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biriyle 7-8 çocuktan birinde astım görülmektedir. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır." diye konuştu.Astımda risk faktörlerinin kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere ikiye ayrıldığını vurgulayan Yorgancıoğlu, genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık gibi etkenlerin birinci grupta yer aldığını ifade etti.
http://www.milliyet.com.tr/-her-7-8-cocuktan-birinde-astim-gundem-2238723/
 
bence oran 7-8 çocukta 1 den çok daha fazla.. yani biz bu istatistiğin neresinde kalıyoruz bilemiyorum ama benimkiler, yeğenlerim, arkadaşlarımın çocuklarında hep astım bronşit var.. Hava kirliliğinin de etkisi çok büyük ne yazık ki..
 


istanbulda özellikle fazla sanki
 
istanbulda özellikle fazla sanki

evet kesinlikle chess'im.. Benim görümcem yurt dışına yerleştikten sonra hiç tıkanmadı bebişleri.. ama 10 gün tatilde İstanbul'a geldiler 10 kere tıkandılar en az.. İstanbul'un havası berbat, resmen hastalık yayıyor..
 
Astımın artış sebeplerindenden birisi de evde geçirilen zamanın artması bence.

Evlerimizin içinde halı, koltuk, perde gibi sentetik ürünler var. Dolayısıyla mite denilen ev tozu diye bildiğimiz akarlar rahatça üreme imkanı buluyor. Aslında belli miktarda olunca bize faydası var ama hayatları boyunca kendi ağırlıklarının 200 katı kadar dışkılayan bir varlıktan söz ediyoruz ve evlerde eskiden olduğu gibi az eşya yok ve doğal malzemelerin kullanıldığı mobilyalar kullanılmıyor. Böylece haddinden fazla ürüyorlar.
Tabi biz bunları toz sanıyoruz ve sürekli soluyoruz. Bu da astım ve bronşit gibi hastalıklara sebep oluyor.
 
benim de kardeşim istanbuldan taşındı benim yiğenin tüm alerjileri kendiliğinden geçti iyi mi, çok ilginç çocuğun toz dahil herşeye alerjisi vardı nerdeyse
 
çok geçmiş olsun canım sen de mi istanbuldasın
Sagol canim evet Istanbulda kirliligin cok yogun oldugu semtlerden birindeyim. Kizimda da alerji var. Ama o hic böyle tikanmasi olmadi okula baslayana kadar. Oğlanda da surekli öksürük hırıltı kurtulamiyoruz.
 
benim de kardeşim istanbuldan taşındı benim yiğenin tüm alerjileri kendiliğinden geçti iyi mi, çok ilginç çocuğun toz dahil herşeye alerjisi vardı nerdeyse
Gercekten mi? Benim kizin da alerjisi bahar gelince cogaldi. Sokaga ciktigimiz gibi oksurmeye başlıyor. Istanbuldan gitmek icin bir yigin sebep var keske gidebilsek
 
Çocuklarda astım toprakla temas etmediklerinden birde evlerin çok temiz oluşundan ayrıca sezeryanlı doğumdan normal doğumda rahim kanalından geçip mikroba bağışıklık kazanıyor , çocukken çamurların toprakların içinde oynardık ağaçlara tırmanırdık zamane çocuklar evde tabletle oynuyor havasız evlerde
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…