Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Oral, ülkemizde her 100 kadından 15’inin hayatında bir kez düşük yaptığını söyledi. Prof. Oral, her 100 kadından 1-2’sinin ise ‘tekrarlayan düşük’ yaptığını belirterek, ‘Bir kadın 2 defa düşük yapıyorsa bu tekrarlayan düşüktür. Çeşitli testler yaparak, nedene yönelik tedavi uyguluyoruz’ dedi.
Düşük yapan kadınların ‘neden, nasıl, tedavisi var mı?’ sorularını sorduklarını, iki defa düşük olmadıkça test istemediklerini belirten Prof. Engin Oral, yapılan testlerin çok pahalı olduğunu söyledi.
Düşük yapan hastalarda doğum sancısına benzeyen şiddetli kramp, karın ağrısı ve şiddetli kanama belirtilerinin görüldüğünü kaydeden Prof. Oral, birçok hastanın doktora gidemeden kendi kendine düşük yaptığını bildirdi.
Hastanın bir kez bebeğini düşürdüğünde, ikinci bebeğin düşme riskinin yüzde 30’a çıktığına işaret eden Prof. Oral, ‘Eğer hasta 3 tane düşük yaptıysa, düşük yapma riski yüzde 45’e, 4 tane düşük yaptıktan sonra ise yüzde 60’a çıkıyor. Bu durumda 4 tane düşük yapan bir kadının bebeğini dünyaya getirebilme oranı yüzde 40’a iniyor’ diye konuştu.
Neden düşüyorlar?
Prof. Dr. Engin Oral, düşük yapma nedenlerini şöyle sıraladı: ‘Kromozomların parçalarının yer değiştirmesi, bazı olgularda guatr ve diyabet hastalığı, polikistik over sendromu, kanın pıhtılaşması, rahim tabakasındaki sorunlar, hastanın kendi dokularına karşı antikor üretmesi düşüğe yol açıyor.’
Tekrarlayan düşüklerin yüzde 5’inin kromozomların parçalarının yer değiştirmesinden kaynaklandığını belirten Prof. Oral, bu durumda doğacak bebeğin genetik sakatlık riskinin arttığını ve gebelik oluşması halinde bebeğe anne karnında genetik tanı yaptıklarını söyledi.
ALINTI..