Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Cok sevdigim arkadasim hepatit b . 2 cocugu var ve ikisini de emzirdi.hepatitli olmasi hic engel olmadi...merhabalar ben 2007 de hapatit b hastası olduğumu öğrendim. Tedavi oldum fakat vucüt bağışılık kazanamadığı için hepatit vucudumda kaldı.. yani kronik taşıyıcı hepatit b li biri olarak tedavimi devam ettirdim.. 2008 yılının sonuna kadar barclude 0.5 mg diye bir ilaç kullandım ve değerlerim sıfırlandı..ilaç kullanmayı bırakıp hayatıma devam ettim..takii hamile kaldığımı öğrenene kadar hamileliğin etkisiyle hormonal değişiklikten dolayı virüs aktif olmuş ve karaciğer enzimlerim bir anda yükseldi..hamileliğimin 3. ayından sonra viread 245 mg diye bir ilaç kullanıyorum...ve şuan 37.haftamın içindeyim ilaç kullanmaya devam ediyorum. bu süreçte bebeğim kullandığım ilaçtan hiçbir zarar ve etki görmedi sağlığı iyi çok şükür.. fakat artık doğum olacak ve ne yapacağımı bilmiyorum..karaciğer doktorum ilacı bırakmamı önermiyor..ilacın süte geçip geçmediğinide..sadece bebek doğduğunda aşılanıp serum yapılacak hastalık ona bulaşmayacak diyorlar fakat emzirme konusu mumama yardım edecek kimse bulamadım ne yapacağım benim durumumda olan anneler yardım edin.. ne olur mutlaka birileri vardır benim durumumda ne yaptınız..
Sevgili Arkadaşlar Herkese Merhaba,
Hacer Hanımın yıllar önce açtığı bir konuya, yıllar sonra yeniden, bir gün bu sayfaya uğrayacak herkesin içinin rahatlaması için cevap vermesi beni çok duygulandırdı. Bende sırf kendi yaşadığımı anlatmak ve sizlerin içini biraz olsun rahatlatmak için önceki gün buraya üye oldum :) Hikayem şu şekilde;
Tahminen annem bana hamileyken bir yerden Hepatit B virüsünü kapıyor. O zamanlar 6-7 yaşlarında olan abim de aynı şekilde.. Ve 86 yılında Hepatit B testleri henüz yapılmadığından bu virüsün varlığı bilinemiyor. Ve annem beni doğurduğu esnada bana bulaştırıyor. İlerleyen zamanda annem virüse karşı antikor geliştirip bağışıklık kazanıyor. Abim ise taşıyıcı olarak kalıyor. Bu virüsün varlığını 18'li yaşlarımdayken şans eseri öğrendik. Ailecek gidip kontrollerimizi yaptırdık. Annem bağışıklık kazanmış, abim taşıyıcı, bense immun tolerans grubunda çıktım. Taşıyıcı olmak demek; bu virüsü genelde çocukluk zamanlarında aldın ve bağışıklık sistemin buna karşı savaşamadı ve vücudunda birlikte yaşamaya başladılar demek. Ve bu virüs her an bi pislik yapabilir senin karaciğerini hasta etmek için karaciğerine musallat olabilir demek. Her 6 ayda 1 rutin kan tahlillerine baktırmak şart böyle bir durumda. Aksi bir durum olursa erkenden yakala ve tedaviye başla diye :) Immun tolerans demek ise; bu virüsü doğum esnasında annenden ya da çok çoook bebekken aldın demek. Bu sırada bebeğin bağışıklık sistemi hiç olmadığından; vücut virüsü olduğu gibi alıyor ve ikisi birlikte kardeş kardeş yaşamaya devam ediyorlar. Ta ki bir gün alevlenme yaşayana dek.. Çünkü bu durumda, HBe Ag pozitif (yani virüs çoğalıyor) ve HBV Dna çok yüksek oluyor. Benimki 2.000.000.000 larda çıktı yıllar boyu. Ve tüm bu süreçte enzim testlerim Ast Alt'lerim hep normaldi. Bu süreçte, yani bağışıklık sisteminin bu virüsü görmezden gelip, tölerans gösterdiği bu süreçte doktorlar viread vs gibi herhangi bir ilaç vermek istemiyorlar, çünkü vücudun jetonunun düşmesini bekliyorlar. Çünkü vücut -Aaaa bende virüs varmış dediği noktada vücutta bir iç savaş çıkıyor. Bağışıklık sistemi tüm bu virüsleri yemeye, yok etmeye çalışırken, virüsler de diğer yandan karaciğere hasar vermeye çalışıyor. Ve Ast Alt testlerinde değerler yükselişe geçiyor. İşte tam o sırada doktorlar ilaç takviyesinde bulunuyor ve eğer şanslıysan bu savaştan galip çıkıyorsun ve belki de bağışıklık kazanabiliyorsun.. :)
Gelelim benim konuma; immun tolerans olduğum bu dönem içerisinde evlendim ve hamile kalmaya karar verdim. Doktorum buna hiç bir engel olmadığını söyledi ve hamile kaldım. Hamileliğimin 26.haftasından itibaren viread 245 mg kullanmaya başladım. Çünkü ilk 3 ay bebeğin organları oluştuğundan ilaç kullanamıyorsunuz. Sonrasında hiç ama hiç problem kalmıyor. Çünkü şunu sakın unutmayın, bebek anne karnındayken bu virüs asla gecmiyor. Normal ya da sezeryan farketmeksizin doğum esnasında bu virüs yavruya bulaşabiliyor. Ve ilk 48 saat içerisinde bebeğe Hiperimmün-globülin serum (bu bir iğne) yapılıp, ardından da hepatit B aşısının ilk dozu yapıldığı andan itibaren bebeğiniz çok şükür ki korunmuş oluyor :) Sonraki aylar içerisinde 2. ve 3. doz aşıları da yaptıktan sonra bebeğiniz ömür boyu bu virüsten korunmuş oluyor :) Gelelim tekrar hamilelik dönemime; ilacı kullanmaya başladıktan sonraki bir kaç hafta içerisinde idrarımda ciddi bir koyuluk farkettim, hemen bir idrar tahlili yaptırdım. İdrar tahlili testinde renk: kahverengi yazıyordu, o derece!.. Bu testte renk dışında herhangi bir sorun çıkmayınca, hemen doktoruma söyledim. Yapılan testler sonucu Ast Alt'lerim hayatımda ilk defa yükselmişti. Sonra sebebi anlaşıldı ki; Hbe Ag pozitifliğim, negatifleşiyormuş. Yani virüsün vücuttaki artışı duruyor ve başkalarına bulaştırıcılığım azalıyormuş. Bu enzim yüksekliği 2 hafta kadar sürdü ve akabinde normal aralığa geri döndü. Bu şekilde immun tolerans sınıfından çıktım ve taşıyıcıya dönüştüm. Doğum sağlıklı bir şekilde gerçekleşti ve gerekli aşı ve serum bebeğime yapıldı. Doğumla birlikte sadece bir kaç gün ilacı kullanmadım ama sonra yine kullanmaya başladım.. Ve esas merak ettiğiniz kısım. Bir araştırma neticesinde bebeğim 50 günlükken benden kan ve sütümden örnek alındı. Bebeğimden de kan alındı. Sütümde çok düşük düzeyde ilaç saptandı. Ama bebeğimin kanında ilaç tespit edilemedi :)) Yani Viread sizden süt yoluyla bebeğinize geçen bir ilaç değil! Bu yüzden sevgili dostlar; inanın, güvenin, başka kaynaklara hiç bakmayın. Hamileliğinizin 4.ayından itibaren güvenle viread kullanabilirsiniz. Yine viread kullanırken bebeğinizi güvenle, huzurla emzirebilirsiniz. Bebeğinizin gelişimi için ilk 6 ay anne sütü çok çok önemli biliyorsunuz. Şayet sütünüz varsa bebeğinizi bol bol emzirin. Onun size ihtiyacı var. Korkularınızı çöpe atın lütfen.
Not: Doktorumun kararıyla doğum sonrası 3 ay daha kullandım vireadı ve bıraktım. Bıraktıktan sonra her ay gidip ast, alt hemogram vs baktırdım. Sonrasında halen 3 ayda 1 hbv dna dahil kontrollere devam ediyorum. Olurda bir gün hbv dna yine yükselişe geçerse yine ilaç kullanmaya başlayacağım.
Bunu okuyan herkese sağlıklı doğumlar dilerim şimdiden..
Azınlık asla değiliz. Çok insanda var Hepatit B. Sadece herkes saklanmayı tercih ediyor ne yazık ki..Şans yanımızda olsun, en kısa sürede bu virüsü kanımızdan komple temizleyecek ilaç bulunsun dilerim.
Amin
#hepatitb
#viread
#hamilelik
#emzirme