• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

HDP’li Altan Tan’dan ‘tekke ve zaviyeler’in için açılması için kanun teklifi

Misty Day

she wolf
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
2.835
4.190
198
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllarda kapatılan tekke ve zaviyelerle ilgili kanunun yürürlükten kaldırılması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

altan-tan.jpg

Fotoğraf: DHA

Zete’de yer alanhabere göre, Tan, tekke ve zaviyelerle ilgili yasakların kaldırılması durumunda,‘Nakşibendîlik, Kadirilik, Halvetilik, Uşşakîlik, Cerrâhîlik, Şâbânilik, Sa’dîlik gibi’Sünnî tarikatların dini değerlerini özgürce yaşayacaklarını savundu.

Tan sunduğu kanun teklifinin genel gerekçesi özetle şöyle:

“Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması, 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile uygulamaya konmuştur. Bu kanunla beraber bütün tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik ve çelebilik gibi unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasaklamıştır.

Ayrıca yasa ile Türkiye Cumhuriyeti içinde tarikatlara fayda sağlamaya yönelik tüm türbeler kapatılmış, türbedarlıklar kaldırılmıştır. Yasaya aykırı davrananlara para ve hapis cezası getirilmiştir.

Günümüzde de kanunen yasak olmasına rağmen birçok tarikat, tekke ve medrese faaliyetini sürdürmektedir.

Alevi yurttaşlarımızın cemevi talepleri de mevcut 677 sayılı yasa gerekçe gösterilerek reddedilmektedir. Demokratik bir ülkede vatandaşların dini ve mezhebi inançları gereği Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı örneğindeki gibi yüzyıllar içinde oluşan kurum ve kuruluşların yasaklanması doğru değildir. Bu yasa günümüzde anlamsızlaşmıştır.

Devletin ülkemizde yaşayan tüm dinlerin ve mezheplerin ibadetlerini yaptıkları ibadethanelerine eşit yaklaşması gerekmektedir. Bu nedenle ibadet yeri kavramı daha net bir biçimde ortaya koyulmalıdır.”

http://www.diken.com.tr/hdpli-altan-tandan-tekke-ve-zaviyelerin-icin-acilmasi-icin-kanun-teklifi/

Alevi yurttaşlarımızın cemevi talepleri de mevcut 677 sayılı yasa gerekçe gösterilerek reddedilmektedir. Demokratik bir ülkede vatandaşların dini ve mezhebi inançları gereği Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı örneğindeki gibi yüzyıllar içinde oluşan kurum ve kuruluşların yasaklanması doğru değildir. Bu yasa günümüzde anlamsızlaşmıştır.

Devletin ülkemizde yaşayan tüm dinlerin ve mezheplerin ibadetlerini yaptıkları ibadethanelerine eşit yaklaşması gerekmektedir. Bu nedenle ibadet yeri kavramı daha net bir biçimde ortaya koyulmalıdır.”
şu kısma tamamen katılıyorum..

Şimdi haberi tek başına okuyunca "memleketin en önemli eksiği tekke ve zaviyelerdi zaten" veya "bu abinin hdp'de ne işi var,partileri karıştırmış,yanlış gelmiş" gibi yorumlayıp geçmek mümkün ama şu haberle birleştirince daha anlamlı oluyor http://www.kadinlarkulubu.com/forum...u-ozerklik-de-olur-oz-yonetim-de-olur.888588/

Yani şair burada diyor ki ,"Siz bizim sırtımızı kaşıyın,biz de sizin sırtınızı kaşıyalım":KK51:

bence çoklu parti bölünmesi yaşıyor bu adam,bildiğin akp li sanmış kendini :KK53:

asılında yasak olmasına rağmen zilyon tane tarikat var ülkede.bırakın yasal olsun onları da biz kullanalım oy oranımız artsın olmadı akp ile kardeş payı yaparız diyor.mantıklı.

Şimdi haberi tek başına okuyunca "memleketin en önemli eksiği tekke ve zaviyelerdi zaten" veya "bu abinin hdp'de ne işi var,partileri karıştırmış,yanlış gelmiş" gibi yorumlayıp geçmek mümkün ama şu haberle birleştirince daha anlamlı oluyor http://www.kadinlarkulubu.com/forum...u-ozerklik-de-olur-oz-yonetim-de-olur.888588/

Yani şair burada diyor ki ,"Siz bizim sırtımızı kaşıyın,biz de sizin sırtınızı kaşıyalım":KK51:

aklın yolu bir,aynı şeyi düşünüp yazmışız.

Yani laikliği kaldıralım demenin bir başka yolu. :KK14:

Oysa tarikatların kaldırılma sebebi insanları dine bağlamaları değil, dini hurafelerle doldurmalarıdır. Atatürk tekkelerin amacını aşan liderleri, şeyhleri, şıhları yüzünden kapamıştır, dinsiz olduğu için değil bilakis dinine bağlılığından.

Dinimizde tekke, cemaat, tarikat yoktur. Dini fetva veren din adamları vardır ama onlarda tarikatlaşma yoluna gitmemeye özen gösterir. Müftülük mesela, mesela cami hocaları, mesela tvlere çıkan din adamları.

Dinciler gelir ama ne gizeel işte tarikatlar bize din öğretiyor, siz din düşmanısınız derler, Onlar demeden ben diyim.

Gülen cemati de din öğretiyordu zamanında ayılıp bayılıyordunuz.

Şimdi tasavvuf öğreten tarikatlarda var Cerrahilik gibi, onlar da dini aşırı modernleştiriyor buda sizin sevmediğiniz birşeydi yamulmuyorsm. Cemalnur Sargut mesela modern din savunucusu ki o da dergahta sohbetler veriyor. Bana ters değil ama size tersti bu insanlar. Süleyman Ateş, Yaşar Nuri hepsi size ters.

Hah işte bu kanun kalkar da legal olursa her yer tekke zaviye dolacak. Bunların çoğu da dine değil kişisel çıkarlara hizmet edecek...

tövbe BİSMİLLAH doğru sözler ama yanlış parti..o_Oo_O
yanılıyorsun kakao,bak bu adama ne oldu kımse anlamıyor,benım kürt,çok zengin,muhafazakar istanbulun önce gelenbir ailesi bunu çok sever ve çok sayarlardı,sonra bır gün hdp ye katılınca şoka uğradılar,ve bır kaç kişiden daha duydum,ne oldu acaba öle bir adam neden hdp de dıye çok şaşkın karşıladır,ya tehdit,yada içinde bir yerde bişey,yanı bu da döneklerden,aslında muhafazakarlık varmış,

yanılıyorsun kakao,bak bu adama ne oldu kımse anlamıyor,benım kürt,çok zengin,muhafazakar istanbulun önce gelenbir ailesi bunu çok sever ve çok sayarlardı,sonra bır gün hdp ye katılınca şoka uğradılar,ve bır kaç kişiden daha duydum,ne oldu acaba öle bir adam neden hdp de dıye çok şaşkın karşıladır,ya tehdit,yada içinde bir yerde bişey,yanı bu da döneklerden,aslında muhafazakarlık varmış,
şaşırdım bak şimdi bu siyasetçileri anlamıyorum tehdit gibi bi şeymi acabayoksa inan söylediklerinde yanlış yok.. kontrollü ama serbest olmalı .

Yani laikliği kaldıralım demenin bir başka yolu. :KK14:

Oysa tarikatların kaldırılma sebebi insanları dine bağlamaları değil, dini hurafelerle doldurmalarıdır. Atatürk tekkelerin amacını aşan liderleri, şeyhleri, şıhları yüzünden kapamıştır, dinsiz olduğu için değil bilakis dinine bağlılığından.

Dinimizde tekke, cemaat, tarikat yoktur. Dini fetva veren din adamları vardır ama onlarda tarikatlaşma yoluna gitmemeye özen gösterir. Müftülük mesela, mesela cami hocaları, mesela tvlere çıkan din adamları.

Dinciler gelir ama ne gizeel işte tarikatlar bize din öğretiyor, siz din düşmanısınız derler, Onlar demeden ben diyim.

Gülen cemati de din öğretiyordu zamanında ayılıp bayılıyordunuz.

Şimdi tasavvuf öğreten tarikatlarda var Cerrahilik gibi, onlar da dini aşırı modernleştiriyor buda sizin sevmediğiniz birşeydi yamulmuyorsm. Cemalnur Sargut mesela modern din savunucusu ki o da dergahta sohbetler veriyor. Bana ters değil ama size tersti bu insanlar. Süleyman Ateş, Yaşar Nuri hepsi size ters.

Hah işte bu kanun kalkar da legal olursa her yer tekke zaviye dolacak. Bunların çoğu da dine değil kişisel çıkarlara hizmet edecek...
hımm o zaman abuk subuk tarikatlarmı çıkar diyorsun o_Odoğru aslında olayın birde bu yönü var..ama cem evleri var onlara düzen gelmesi lazım değilmi. bildiğim kadarıyla oradan kalkan cenazeye tören yapılmıyormuş.. bu yasaklar içinde olduğı için..yanlışmıyım acaba.o_O

şaşırdım bak şimdi bu siyasetçileri anlamıyorum tehdit gibi bi şeymi acabayoksa inan söylediklerinde yanlış yok.. kontrollü ama serbest olmalı .
yanı hatta o ailenın 4 kızı var,üniversitede okuyorlar,yıkıldılar,bu adam hdp ye geçince,bana çok svaunmuştu bu adamı,sonra hdp ye katılınca yıkıldık dediler,

hımm o zaman abuk subuk tarikatlarmı çıkar diyorsun o_Odoğru aslında olayın birde bu yönü var..ama cem evleri var onlara düzen gelmesi lazım değilmi. bildiğim kadarıyla oradan kalkan cenazeye tören yapılmıyormuş.. bu yasaklar içinde olduğı için..yanlışmıyım acaba.o_O

Ne töreni yapılmıyormuş anlamadım.

Aleviler zaten tören istemedikleri için (yani camideki gibi cenaze namazı kılmak) cemevinden cenaze kaldırıyor. Bi yasak olduğunu sanmıyorum. Kendi istekleri bu genelde.

Alevi olan biri cevaplar emin değilim..

Ne töreni yapılmıyormuş anlamadım.

Aleviler zaten tören istemedikleri için (yani camideki gibi cenaze namazı kılmak) cemevinden cenaze kaldırıyor. Bi yasak olduğunu sanmıyorum. Kendi istekleri bu genelde.

Alevi olan biri cevaplar emin değilim..
Bilginiz doğru
yasak sözkonusu değil.
İnsanların kendi tercihleri.

altan tan şeriatçı zaten ondan böyle kanun teklifleri beklenirdi..
kendine solcu deyip hdpye oy verenler de şaşırıyor. komik.
aylar öncesinde de şu haber çıkmış çocukların evlendirilmesi islami değerdir demiş.. www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/hdp-milletvekili-altan-tana-gore-cocuklarla-evlenmek-islami-degermis.867727/
Atatürk'le ilgili de zavallıca sözleri vardı..

ee akpnin hdpden farkı olmadığını görmeniz için daha ne lazım?

bu habere de ancak sevgilisini bağlamak ayırmak için hocaya hacıya giden sevinir, doğru bulur.
şimdi bile büyüden medet uman cahiller dolu. tekkeler açılırsa bunlar kanser hücresi gibi çoğalır.

ha bir de tek derdi bu mu? insanların can güvenliği yok bunların dert ettiği şeye bak.

Back