Cilt Bakımı Ürünleri Hayvanlar Üzerinde Deney Yapan ve Kozmetik Firmaları

Cilt Bakımı Ürün Tavsiyeleri

MASLOW

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ocak 2013
2.575
1.752
Kozmetik endüstrisinin her gün piyasaya sürdüğü yığınla kozmetik ürünün, yıllar içinde milyonlarca hayvanın yaşamına sebep olduğunu unutmamalıyız! Kozmetik ürünlerin bileşenleri olabilecek yeni maddeler için genellikle tavşanlar ve kemirgenler üzerinde vahşi deneyler düzenleniyor. Bu maddeler zehirlilik, deri ve göz tahrişleri, deri alerjilerine yol açma, kalıtsal bozukluğa ve kansere neden olan özellikler bakımından test ediliyor. Bu ve buna benzer pek çok örnekte insan dışı hayvanların, insanların süslenmeleri uğruna acı içinde öldürüldüklerini görüyoruz. Tabii bu durum kamuoyunun gözlerinden uzak köşelerde yapıldığı için kimse görmüyor; göz görmeyince de vicdan umursamıyor.
Kozmetik Endüstrisinin Uyguladığı Hayvan Deneyi Yöntemleri
Draize Testleri
Draize göz tahriş testleri, ilk olarak 1940’larda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi çalışanlarından J.H. Draize’in, tavşanların gözlerine sıkılan bir maddenin ne kadar tahriş edici olduğunu belirleyen bir derece geliştirmesiyle kullanılmaya başlandı.
Bu testlerde hayvanlar genellikle sadece başlarını dışarıda bırakan aletlere sıkıştırılıyor. Böylece hayvanın gözünü kaşıması ya da ovuşturması engelleniyor. Test edilmek istenen madde (örneğin, göz farı, rimel, çamaşır suyu, şampuan v.b.) her bir tavşanın tek bir gözüne damlatılıyor/sürülüyor. Hayvanların alt göz kapağı dışarı çekiliyor ve böylece oluşan çanağa madde konuyor. Sonra göz kapatılıyor. Bazen birkaç kez madde tatbik ediliyor. Tavşanlar her gün gözlemlenerek, gözlerinde şişme, çıban, enfeksiyon ve kanama olup olmadığı saptanıyor. Çalışmalar bazen üç hafta sürebiliyor.

Bazı maddeler o kadar ciddi bir hasara yol açıyor ki, tavşanların gözleri bütün temel niteliklerini kaybediyor. İris, gözbebeği, kornea tek bir patolojik dokuya benzemeye başlıyor. Araştırmacılar testin sonucunu etkilememek koşuluyla bazen az miktarda topikal anestezi uygulayabiliyorlar. Bunun, iki hafta boyunca gözüne kimyasal madde damlatılmış bir hayvanın acısını azaltması mümkün değil.

LD 50 (Lethal Dose – Yüksek Doz) Testleri

Bir maddenin ne kadar zehirli olduğunu belirlemek için “akut oral toksisite testleri” yapılmaktadır. 1920’lerde geliştirilen bu testlerde hayvanlara - ruj ve kâğıt gibi yenmeyen maddelerde olmak üzere - çok çeşitli maddeler ya zorla ya da boğazlarına soktukları bir tüple yediriliyor.
Standart testler 14 gün süreyle uygulanıyor, ama bazıları 6 ay bile sürebiliyor – tabii hayvanlar hayatta kalırsa. Deney süresince hayvanlarda kusma, ishal, felç, kasılma ve iç kanama gibi klasik zehirlenme semptomlarına rastlanıyor.
En bilinen akut toksisite testi LD 50 (Lethal Dose) testidir. LD 50, “yüzde 50 öldürücü doz”, yani deneye dahil edilen hayvanların yarısını öldüren madde miktarı anlamına gelmektedir

Bu dozu belirlemek amacıyla, örneklem olarak belirlenen hayvan grupları zehirleniyor. Genellikle, hayvanların yarısının öldüğü noktaya ulaşılıncaya kadar hepsi şiddetli derecede hastalanarak yoğun bir acı çekiyorlar. Oldukça zararsız maddeler söz konusu olduğunda bile hayvanların yarısını öldürecek konsantrasyonun belirlenmesinin iyi olacağı düşünülüyor ve muazzam miktarlarda madde hayvanlara zorla yediriliyor.
Deneyin tek amacı maddenin ne kadarının hayvanların yarısını öldüreceğini ölçmek olduğu ve ölmekte olan hayvanların acısına son vermenin deney sonucunu etkileyeceği için böyle bir uygulama da söz konusu değildir.
Sadece Amerika’da, ABD Kongresi Teknoloji Değerlendirme Dairesi’nin (OTA) yaptığı açıklamaya göre her yıl “birkaç milyon” hayvan bu toksikoloji testlerinde can çekişerek öldürülmektedir.

Dermal Toksisite Testleri
Dermal Toksisite Testleri’nde, ciltlerine madde tatbik etmek amacıyla tavşanların kürkleri kazınıyor ve madde hayvanın cildine uygulanıyor. Tahriş olan yerlerini kaşımalarını önlemek amacıyla hayvanlar hareket edemeyecekleri kutulara sıkıştırılıyor veya bir boyunlukla bu engelleniyor.
 
Braun (Gillette)
Colgate - Palmolive
L'oreal
Biotherm
Cacharel
Garnier Fruc.
Giorgio Armani
Helena Rubinstein
Lancôme
Ralph Lauren
Vichy
Max Factor
Oral-B
Pantene
Pfizer
Procter & Gamble
3M
Unilever
S.C Johnson (OFF! sivrisinek kovucu ve Oust ev parfümü)
Reckitt Benckiser (Veet epilasyon ürünleri)
Henkel - Schwarzkopf
Johnson & Johnson
Neutrogena
Givenchy
Calvin Klein
Vaseline
Dove
Alcon (ilaç firması)
Sensodyne (diş macunu)
Maybelline
Adidas (kozmetik)
Davidoff
JOOP!
Lancaster
Protex (sabun)
Ajax
 
Geriye marka kalmıyor zaten, çok üzücü
Keşke kullanmasak ama kullanıyoruz işte
 
içim cız etti bee...elimden geldiği kadar paketlerin üzerine bakıyorum hayvan deneyi yapıyomu diye...türk ürünlerine ağırlık veriyorum alışverişte bu günaha ortak olmak istemiyorum...

bişey sorcam ....bazı kozmetik ürünlerinde mesela rimmel de gördüm...kitap üzerinde el resmi var bu hayvan deneyi yapmıyo anlamına mı geliyor...
 

Bu çok ürkütücü, dehşet ve canice..daha ne söylenir bilemiyorum
Nasıl anlayacağız deney yapılan ürünleri????
 
Geriye marka kalmıyor zaten, çok üzücü
Keşke kullanmasak ama kullanıyoruz işte

VE HAYVANLAR ÜZERİNDE TEST YAPMAYAN FİRMALAR:

Benetton kozmetik ürünleri
Oriflame
Revlon
Solgar (vitaminler)
Rembrand (diş macunu)
Nivea
Chanel
Estee Lauder
Tommy Hilfiger
Avon
Body Shop
Clinique
DKNY
Hello Kitty
Victorias Secret (Bazı tasarımlarında "kürk kullanıyorlar")

bunlar haricinde avon, oriflame, amway ve yves rocher de test yapmıyor.
 

Valla ben hiç birine inanmıyorum, mutlaka vardır onlarda da birşey..
Onlar nasıl test yapıyorlarmış peki??
 
Bu çok ürkütücü, dehşet ve canice..daha ne söylenir bilemiyorum
Nasıl anlayacağız deney yapılan ürünleri????
bır lınk paylastım tatlım,orda marka adı ıle cıkıyor

Valla ben hiç birine inanmıyorum, mutlaka vardır onlarda da birşey..
Onlar nasıl test yapıyorlarmış peki??
ımmm,ozellıkle body shopun hayvanlar uzerınde test yapmadıgını bılmeyen yok gıbıdır.ben guvenıyorum ve ozellıkle de bu yuzden tercıh edıyorum
 
Hayvanlar üzerinde test yapmayanlar nasıl test yapıyor gerçekten? :44:
 
Hayvanlar üzerinde test yapmayanlar nasıl test yapıyor gerçekten? :44:

muhtemelen bızım uzerımizde yanı urunu kullananlar uzerınde test edılıyo tatlım.bunun ıcın de urun ıcerıgınde mumkun mertebe daha az kımyasal,daha zararsız maddeler kullanılması gerekıyo sanırım.tabı bunlar benım fıkrım.arastırmak gerek.ben de merak ettım ve konuyla ılgılı bulguları sızlerle de paylaşıy olucam.bunlar malesef kı gercekler ve ben de sadece bılgılendırme amaclı paylasmak ıstedım.kullanıp kullanmamak elbette kısılerın kendı tasarrufunda.ancak dogayı seven,hayvanları dunyanın vazgecılmez parcası olarak goren ve her canlının yasama hakkı olduguna,ustelık onurlu,saglıklı bır sekılde yasam hakkı olduguna ınanan bırı olarak paylasmayı kendıme bı borc bıldım.
 

Çok haklısın sırf biz güzelleşeceğiz diye zavallı hayvanların bu hale gelmesine göz yummak çok ama çok feci olur
 
Hayvanlar üzerinde test yapmayanlar nasıl test yapıyor gerçekten? :44:

işte hayvan üzerinde yapılan deneylere alternatif:
tamamı öldürücü olan hayvan deneylerinde uygulanan testlerden değil, hayvan deneylerinin alternatiflerinden yararlanarak (kültür, doku örneği v.s.) ürünlerini ortaya çıkaran, bu yönüyle tercih edilmeleri gereken hayvan dostu kurumlar. bu firmaların ürünlerinin üzerinde cruelty free yazısı ve mutlu tavşan sembolü bulunur. bu sembol ve ifade sözkonusu ürünün hayvan deneylerinden değil alternatiflerinden yararlanılarak test edildiğini gösterir.
bunların zıttı olarak, hayvan deneyi yapan firmaların tam listesi bu linkten görülebilir: http://turseng.blogspot.com/…-uzerinde-deneyen.html
uyarı: görseller +18, reşit olmayanların, kalp, ruh ve sinir hastalarının dikkatli olması önerilir.
 
Hayvan üzerinde denenmiş kozmetik ürünlere yasak!
Avrupa Birliği, hayvanseverleri sevindiren kararını hayata geçiriyor. Avrupa’da pazartesi gününden itibaren hayvanlar üzerinde denenmiş kozmetik ürünleri artık satılamayacak.
Şampuan, ruj ya da vücut losyonu… Deutsche Welle'nin haberine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde pazartesi gününden itibaren hayvanlar üzerinde denenmiş bütün kozmetik ürünlerinin satışı artık yasak.

Yasak, Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen kozmetik ürünlerinin yanı sıra Avrupa Birliği dışından ithal edilen ürünler için de geçerli.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, 2003 yılında vücut bakımı ürünlerinde hayvanların kobay olarak kullanılmasının durdurulması kararı almıştı. Bu karar doğrultusunda Avrupa'da 2004 yılından beri kozmetik ürünleri hayvanlar üzerinde test edilemiyor.

Avrupa Birliği'nde 2009 yılında alınan karar uyarınca da şimdi bu ürünlerin satışı tamamen yasaklandı.
 

Bunlardan da yapanlar var canım avon başta gelmek üzere clinique tommy...
 
Ne kadar yararlı bir başlık açmışsınız.Sizi tebrik ediyorum. Bu listeleri verdiğiniz linkleri inceledim.Siz hayvanlar üzerinde body shop'un deney yapmadığını söylemişsiniz.Ancak body shop ne deney yapanlar listesinde var ne de deney yapmayanlar listesinde var linklerde ben göremedim.Ben de makyaj malzemelerimi sizin bu uyarınıza göre alacağım.O yüzden size sormak istedim.Bildiğiniz başka deney yapmayan markalar var mı avmlerde görebileceğimiz? :26:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…