Ne tür maddelerdi bunlar? Hayvanları koruyalım derken nasıl zarar verecekler merak ettim, bizimkilerin hayal gücü uzay ben düşünemedim bilene sormak en iyisi :)Bunun olması tabii ki çok iyi olur ama bu düzenlemenin yanına sokuşturuluverecek diğer düzenlemelerden endişeliyim
Zamanında binlerce insan sokaklarda yürüyüş yaparak durdurduğumuz maddeler tekrar gündeme gelmese bari.
Sokaklardaki tüm kedi köpekler toplanıp barındırma merkezlerine götürülecekti. Bugünkü barınakların bile kapasiteleri yetmezken, kimi yerde aynı kafesteki köpekler birbirlerini yerken bütün hayvanların toplanıp "toplama merkezi" denilen ne olduğu belli olmayan yerlere götürülmesi gündemdeydi.Ne tür maddelerdi bunlar? Hayvanları koruyalım derken nasıl zarar verecekler merak ettim, bizimkilerin hayal gücü uzay ben düşünemedim bilene sormak en iyisi :)
Sokaklardaki tüm kedi köpekler toplanıp barındırma merkezlerine götürülecekti. Bugünkü barınakların bile kapasiteleri yetmezken, kimi yerde aynı kafesteki köpekler birbirlerini yerken bütün hayvanların toplanıp "toplama merkezi" denilen ne olduğu belli olmayan yerlere götürülmesi gündemdeydi.
Ayrıca bu toplanan kedi köpeklerden uygun olanlar deney hayvanı olarak kullanabilecekti. Yani iki gün önce sokakta başını okşadığın kedi laboratuvarda denek olacaktı.
Evde evcil hayvan beslemek mahalli idareden alacağın izne tabi olacaktı. Belediye izin vermezse evine kedi alamayacaktın mesela.
Evinde kaç hayvan besleyebileceğin yine mahalli idarenin iznine tabi olacaktı ve idarenin izin verdiği sayıdan fazla olan hayvanın aldırılabilecekti.
Bunların yanısıra önceden konuşulan yunus parkı ve hayvanlı sirklerin kapatılmasından vazgeçilmesi de protesto edildi ama o konuda maalesef hala bir gelişme yok.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Çanakkale, Konya, Bodrum, Denizli gibi birçok ilde binlerce kişi sokağa dökülmüştü o dönemde değişikliğin yapılmasını engellemek için.
Kesinlikle Mune.İnşallah aynı maddeler gündeme gelmezbarınaklara topluyorlar ama hem kapasiteleri yetersiz hemde her barınak uygun şartları sağlayamıyor bütçesizlik yüzünden, tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar dahi kısıtlı, zor şartlarda ayakta durmaya çalışan barınaklar var, önce barınakların koşulları iyileştirilmeli.
Deney hayvanı konusuna girmek dahi istemiyorum
Evlerde kaç evcil besleyeceğimize karışacaklarına, o evcillere sağlıklı uygun barınma sağlıyor muyuz onu denetleseler ya, kimileri evcilleri sevdiği için sahiplenmiyor zira
Sirklere de karşıyım, kimi faytoncuların atlara yaptıklarına da
Kesinlikle Mune.
Mevcut yasaya göre hayvan sahiplenmeden önce eğitim almak gerekiyor mesela. Bunu yapsalar ya keşke.
Evcil ve süs hayvanı satanlar eğitime katılıp sertifika almak zorunda. Hangisinin var?
Senelerdir estetik amaçlı kulak ve kuyruk kesimi yasak. Azalsa da hala kulak kuyruk kestirenler var.
Keşke evimizdeki hayvana karışmak yerine önce bunlara baksalar.
Aslına o kayıt etme durumu var. Belediyelere kayıt ettiriliyor hayvanlar ve çipleniyor. Çipte sahip bilgileri yer alıyor.Hatta evcil sahiplenenlerde kayıt altına alınmalı aslında, sahiplendikleri evcilleri bir süre sonra sıkılıp sokağa atanlar hakkında cezai işlem yapılsın, bak buna hiç ses etmem, sokaklarda bir sürü cins kedi köpek var, atılmışlar hep
Öte yandan sadece kedi-köpek değil, tüm hayvanlar için birşeyler yapsınlar, faytoncularında pek denetlendiğini sanmıyorum, hangi ülkedeydi hatırlamıyorum ama bir fayton atları gördüm ki ne kadar bakımlılar, sağlıklı görünüyorlar, bizdeyse kemikleri görünüyor zavallıcıkların
Hala kimi evlerde deney hayvanı olsun diye tavşan-fare yetiştirenlerde var.
Hayvan haklarında katetmemiz gereken çok yol var fakat maalesef aynı insan haklarındaki gibi hayvan haklarında da kağnı hızında ilerliyoruz.
Aslına o kayıt etme durumu var. Belediyelere kayıt ettiriliyor hayvanlar ve çipleniyor. Çipte sahip bilgileri yer alıyor.
Sokağa atmak zaten yasak ve cezaya tabi aslında. Ama nerde işte.
İş hayvanlarının çalışma koşulları kesinlikle denetlenmeli. Yazın o adalardaki hayvanların hali içler acısı.
Bunun dışında keşke o yunus parkları falan da kapatılsa