Hayvan hakkı ihlali 'kabahat' değil 'suç' sayılacak

etkin

Guru
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2006
1.590
1.070
http://www.posta.com.tr/turkiye/Hab...t--degil--suc--sayilacak.htm?ArticleID=335495

Hayvan hakkı ihlali 'kabahat' değil 'suç' sayılacak
Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki bazı fiiller, kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınacak ve hapis cezası getirilecek
fft2mm7690185.jpg

Veysel Eroğlu, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki bazı fiillerin kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınacağını ve hapis cezası getirileceğini belirterek, "Meclise sunacağımız yeni kanun tasarısının taslağı hazır. Kanunu bu yıl içerisinde Meclisten hızlı bir şekilde geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların korunması ile ilgili düzenlemelerde,hayvan hakkı ihlallerine ilişkin bazı cezaların yetersiz olduğunu söyledi. Eroğlu, bu nedenle hayvanlara kötü muamelenin kabahat olmaktan çıkarılarak suç kapsamına alınmasının önemine işaret etti.

Hayvan haklarının bir toplum meselesi olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Kedi,köpek öldürmek cezasız bırakılmamalı" ifadesini kullandı

Eroğlu, 64. Hükümet’in bir yıl içinde gerçekleştirilecek reformları içinde yer alan "Hayvan hakları en geniş hukuki çerçevede korunacak" maddesi kapsamında öncelikle hayvanlara kötü muamelenin önleneceğini belirtti.

Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:

"5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda, hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bazı fiiller kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınacak ve hapis cezası getirilecek.

Daha önce hazırlamış olduğumuz kanun taslağı geçen yıl seçim dönemine gelmesinden ve Meclisin çalışmamasından dolayı kanunlaşamamıştı. Şu an için Meclise sunacağımız yeni kanun tasarısı taslağı hazır.

Bu kanunu hayvanları en iyi şekilde koruyacak şekilde hazırladık. Kanunu Meclisten hızlı bir şekilde geçirmeyi hedefliyoruz."

AA

Bunun olması tabii ki çok iyi olur ama bu düzenlemenin yanına sokuşturuluverecek diğer düzenlemelerden endişeliyim:KK17:
Zamanında binlerce insan sokaklarda yürüyüş yaparak durdurduğumuz maddeler tekrar gündeme gelmese bari.

Bunun olması tabii ki çok iyi olur ama bu düzenlemenin yanına sokuşturuluverecek diğer düzenlemelerden endişeliyim:KK17:
Zamanında binlerce insan sokaklarda yürüyüş yaparak durdurduğumuz maddeler tekrar gündeme gelmese bari.
Ne tür maddelerdi bunlar? Hayvanları koruyalım derken nasıl zarar verecekler merak ettim, bizimkilerin hayal gücü uzay ben düşünemedim bilene sormak en iyisi :)

Ne tür maddelerdi bunlar? Hayvanları koruyalım derken nasıl zarar verecekler merak ettim, bizimkilerin hayal gücü uzay ben düşünemedim bilene sormak en iyisi :)
Sokaklardaki tüm kedi köpekler toplanıp barındırma merkezlerine götürülecekti. Bugünkü barınakların bile kapasiteleri yetmezken, kimi yerde aynı kafesteki köpekler birbirlerini yerken bütün hayvanların toplanıp "toplama merkezi" denilen ne olduğu belli olmayan yerlere götürülmesi gündemdeydi.

Ayrıca bu toplanan kedi köpeklerden uygun olanlar deney hayvanı olarak kullanabilecekti. Yani iki gün önce sokakta başını okşadığın kedi laboratuvarda denek olacaktı.

Evde evcil hayvan beslemek mahalli idareden alacağın izne tabi olacaktı. Belediye izin vermezse evine kedi alamayacaktın mesela.

Evinde kaç hayvan besleyebileceğin yine mahalli idarenin iznine tabi olacaktı ve idarenin izin verdiği sayıdan fazla olan hayvanın aldırılabilecekti.

Bunların yanısıra önceden konuşulan yunus parkı ve hayvanlı sirklerin kapatılmasından vazgeçilmesi de protesto edildi ama o konuda maalesef hala bir gelişme yok.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Çanakkale, Konya, Bodrum, Denizli gibi birçok ilde binlerce kişi sokağa dökülmüştü o dönemde değişikliğin yapılmasını engellemek için.

Sokaklardaki tüm kedi köpekler toplanıp barındırma merkezlerine götürülecekti. Bugünkü barınakların bile kapasiteleri yetmezken, kimi yerde aynı kafesteki köpekler birbirlerini yerken bütün hayvanların toplanıp "toplama merkezi" denilen ne olduğu belli olmayan yerlere götürülmesi gündemdeydi.

Ayrıca bu toplanan kedi köpeklerden uygun olanlar deney hayvanı olarak kullanabilecekti. Yani iki gün önce sokakta başını okşadığın kedi laboratuvarda denek olacaktı.

Evde evcil hayvan beslemek mahalli idareden alacağın izne tabi olacaktı. Belediye izin vermezse evine kedi alamayacaktın mesela.

Evinde kaç hayvan besleyebileceğin yine mahalli idarenin iznine tabi olacaktı ve idarenin izin verdiği sayıdan fazla olan hayvanın aldırılabilecekti.

Bunların yanısıra önceden konuşulan yunus parkı ve hayvanlı sirklerin kapatılmasından vazgeçilmesi de protesto edildi ama o konuda maalesef hala bir gelişme yok.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Çanakkale, Konya, Bodrum, Denizli gibi birçok ilde binlerce kişi sokağa dökülmüştü o dönemde değişikliğin yapılmasını engellemek için.

İnşallah aynı maddeler gündeme gelmez:KK43: barınaklara topluyorlar ama hem kapasiteleri yetersiz hemde her barınak uygun şartları sağlayamıyor bütçesizlik yüzünden, tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar dahi kısıtlı, zor şartlarda ayakta durmaya çalışan barınaklar var, önce barınakların koşulları iyileştirilmeli.

Deney hayvanı konusuna girmek dahi istemiyorum:KK43:

Evlerde kaç evcil besleyeceğimize karışacaklarına, o evcillere sağlıklı uygun barınma sağlıyor muyuz onu denetleseler ya, kimileri evcilleri sevdiği için sahiplenmiyor zira:KK62:

Sirklere de karşıyım, kimi faytoncuların atlara yaptıklarına da :KK62:

Bu türcülüktür.
Kedi'yi öldürmek suç ise, koyunun ne eksikliği var?
Saçmalık.

İnşallah aynı maddeler gündeme gelmez:KK43: barınaklara topluyorlar ama hem kapasiteleri yetersiz hemde her barınak uygun şartları sağlayamıyor bütçesizlik yüzünden, tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar dahi kısıtlı, zor şartlarda ayakta durmaya çalışan barınaklar var, önce barınakların koşulları iyileştirilmeli.

Deney hayvanı konusuna girmek dahi istemiyorum:KK43:

Evlerde kaç evcil besleyeceğimize karışacaklarına, o evcillere sağlıklı uygun barınma sağlıyor muyuz onu denetleseler ya, kimileri evcilleri sevdiği için sahiplenmiyor zira:KK62:

Sirklere de karşıyım, kimi faytoncuların atlara yaptıklarına da :KK62:
Kesinlikle Mune.

Mevcut yasaya göre hayvan sahiplenmeden önce eğitim almak gerekiyor mesela. Bunu yapsalar ya keşke.
Evcil ve süs hayvanı satanlar eğitime katılıp sertifika almak zorunda. Hangisinin var?

Senelerdir estetik amaçlı kulak ve kuyruk kesimi yasak. Azalsa da hala kulak kuyruk kestirenler var.

Keşke evimizdeki hayvana karışmak yerine önce bunlara baksalar.

Kesinlikle Mune.

Mevcut yasaya göre hayvan sahiplenmeden önce eğitim almak gerekiyor mesela. Bunu yapsalar ya keşke.
Evcil ve süs hayvanı satanlar eğitime katılıp sertifika almak zorunda. Hangisinin var?

Senelerdir estetik amaçlı kulak ve kuyruk kesimi yasak. Azalsa da hala kulak kuyruk kestirenler var.

Keşke evimizdeki hayvana karışmak yerine önce bunlara baksalar.

Hatta evcil sahiplenenlerde kayıt altına alınmalı aslında, sahiplendikleri evcilleri bir süre sonra sıkılıp sokağa atanlar hakkında cezai işlem yapılsın, bak buna hiç ses etmem, sokaklarda bir sürü cins kedi köpek var, atılmışlar hep:KK43:

Öte yandan sadece kedi-köpek değil, tüm hayvanlar için birşeyler yapsınlar, faytoncularında pek denetlendiğini sanmıyorum, hangi ülkedeydi hatırlamıyorum ama bir fayton atları gördüm ki ne kadar bakımlılar, sağlıklı görünüyorlar, bizdeyse kemikleri görünüyor zavallıcıkların:KK43:

Hala kimi evlerde deney hayvanı olsun diye tavşan-fare yetiştirenlerde var.
Hayvan haklarında katetmemiz gereken çok yol var fakat maalesef aynı insan haklarındaki gibi hayvan haklarında da kağnı hızında ilerliyoruz.

Hatta evcil sahiplenenlerde kayıt altına alınmalı aslında, sahiplendikleri evcilleri bir süre sonra sıkılıp sokağa atanlar hakkında cezai işlem yapılsın, bak buna hiç ses etmem, sokaklarda bir sürü cins kedi köpek var, atılmışlar hep:KK43:

Öte yandan sadece kedi-köpek değil, tüm hayvanlar için birşeyler yapsınlar, faytoncularında pek denetlendiğini sanmıyorum, hangi ülkedeydi hatırlamıyorum ama bir fayton atları gördüm ki ne kadar bakımlılar, sağlıklı görünüyorlar, bizdeyse kemikleri görünüyor zavallıcıkların:KK43:

Hala kimi evlerde deney hayvanı olsun diye tavşan-fare yetiştirenlerde var.
Hayvan haklarında katetmemiz gereken çok yol var fakat maalesef aynı insan haklarındaki gibi hayvan haklarında da kağnı hızında ilerliyoruz.
Aslına o kayıt etme durumu var. Belediyelere kayıt ettiriliyor hayvanlar ve çipleniyor. Çipte sahip bilgileri yer alıyor.
Sokağa atmak zaten yasak ve cezaya tabi aslında. Ama nerde işte.

İş hayvanlarının çalışma koşulları kesinlikle denetlenmeli. Yazın o adalardaki hayvanların hali içler acısı.
Bunun dışında keşke o yunus parkları falan da kapatılsa :KK43:

Aslına o kayıt etme durumu var. Belediyelere kayıt ettiriliyor hayvanlar ve çipleniyor. Çipte sahip bilgileri yer alıyor.
Sokağa atmak zaten yasak ve cezaya tabi aslında. Ama nerde işte.

İş hayvanlarının çalışma koşulları kesinlikle denetlenmeli. Yazın o adalardaki hayvanların hali içler acısı.
Bunun dışında keşke o yunus parkları falan da kapatılsa :KK43:

Valla shot yasaksa bile bilmiyoruz, yasaklar kağıtta kalıyor demek ki.
Burada cins köpekler dolu sokaklarda, hepsi atılmış belli ki, sahipli olanların bir kısmıysa bakımsız, gözlerimle görüyorum köpeği bahçeye iple bağlayıp önüne bir kuru ekmek atıp doyurduğunu zannedenleri, müdahale edemiyorum çünkü böyle sahiplenmeyi sevmek bakmak olarak görüp doğal karşılıyorlar, arkamda destek olacak bir yasa, hayvan polisi yok, ukalalık addediyorlar laf söyleyince, sevip arada yiyecek birşeyler götürmekle kalıyor yapabildiklerim.

Benim kuzumunda kayıt belgeleri var adıma düzenli lakin Allah göstermesin bugün sokağa atsam kimse fark etmez, denetim yok çünkü, barınaktan sahiplenilen evcillerinde denetlendiğine şahit olmadım.

X