• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

"Haydi Türkiye tuvaletsiz okulumuz kalmasın!"

Rozel62

sevgiler
Kayıtlı Üye
27 Mart 2008
2.523
8
316
Manisa



"OKULUMUZA TUVALET"

Eğitilmiş insanlar, bir milletin en büyük öz sermayesidir. Ne yazık ki, Türkiye'de zor şartlar altında eğitim ve öğrenim gören öğrencilerimiz var. Örneğin; yıllardır türlü yetersizlikler içerisinde öğrenim gören köy ilköğretim okulu öğrencileri...Sınıf mevcudu 10 kişiden, tek derslikten ve tek öğretmenden oluşan bu eğitim yuvalarında yarının geleceği olan çocuklarımız yetişmeye çalışıyor. Ulaşımın binbir güçlükle sağlandığı, çağımızın olmazsa olmazı cep telefonunun bile çekmediği bu bölgelerde, öğrenciler fedekar öğretmenlerimiz tarafından yarına hazırlanıyor.

Gelin görün ki bu eğitim yuvaları fiziki olarak bir çok eksikliğe sahne oluyor. Bunların başında da tuvalet gereksinimi geliyor. Öğretmeni ve öğrencisiyle türlü zorluklar içerisinde geleceğe hazırlanan bu bir avuç insan, çağa uygun olmayan şartlar altında öğrenim görmekte. Bu fiziki zorunluluğun ve modern çağın gerektirdiği tuvalet ihtiyacının eksikliğinin ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bu eksikliğin olduğu bir çok Anadolu köy okulu olduğunuda biliyoruz.

'Okulumuza Tuvalet' projesini hayata geçiren bizler, pilot uygulama olarak Adıyaman'ın Gerger İlçesinde bulunan Karük İlköğretim Okulunun öğrencileri için tuvalet binası inşa etmeyi düşünüyoruz. Öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını tarla vb. gibi yerlerde gidermek zorunda kalıyor.
Sonuç olarak; basında sürekli güncel tutmaya çalışacağımız proje ile Türkiye'de çağa uygun olmayan köy okulu kalmayacaktır. Proje, öğrencilerin sadece tuvalet binası ihtiyacını gidermekle kalmayacak kırtasiye, diş macunu, kitap vb. gib ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışacaktır. Web sitemizde sıkıntılı okulların, öğretmenlerimizin duyurusu yayınlanacak, malzeme vs. sponsor olarak okullara destek veren firmalara teşekkür bölümümüz de yer alacaktır. Projeye gerekli ilgiyi gösterip, eğitim yolunda öğrencilerimizin elinden tutacağınıza inanıyoruz.




"Haydi Türkiye tuvaletsiz okulumuz kalmasın!"



4.JPG
 
Haydi Türkiye tuvaletsiz okulumuz kalmasın!"

malesef yetkililer kendi ceplerini doldurma savasindalar,kimseleri umursamiyolar,

paylastigin icin sagol canimalkisalkisalkis
 
Okullarımız




















--------------------------------------------------------------------------------

Proje kapsamına aldığımız tuvaleti olmayan okullar...

Karük İlköğretim Okulu - Gerger / Adıyaman
İHTİYAÇ MALZEME LİSTESİ

Tuvalet Yapımının Tamamlanabilmesi İçin
10 torba çimento
1 romörk ince kum
2 adet demir kapı
6 kutu duvar fayansı
Boya
Lavabolar
Aynalar
Musluk malzemeleri ve 30 mt plastik boru

Bu ihtiyaç malzemeleri tedarik ettirildi.

Okul tuvaleti için inşaat işinden anlayan gönüllü arkadaşlar aramaktayız.!!

Kırtasiye Malzemeleri: Defter, Kalem, Silgi, Tebeşirler (Kara Tahta Tebeşirleri)
Bu kırtasiye malzemeleri gönderildi

Öğretmen: Ahmet ELMACI

Adres: Karük İlköğretim Okulu - Gerger / Adıyaman

Okulumuza katkıda bulunmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz

Okullarımız - Okulumuza Tuvalet
 
kızımın ilk öğretmenliği yaptığı yer geldi gözümün önüne,
karsa sarıkamışın başköyü
tuvalet var. var olmasınada kapısı yok öylece cevrilmiş. okul yapılırken,ama heralde tuvalet alışkanılığı yok diye düşünülmüş kii kapılar takılmamış,ağzına kadar pislik ve taş toprakla doldurulmuş içi.
tabii suyuda yok.

hala düşünürüm bu çocuklar ihtiyaclarını nasıl gideriyor...
 
Bu öğretmenin çağrısına kulak verin

Tuvaleti olmayan köy okuluna tuvalet binası inşa etti, yetkililer yardım dilekçesine cevap dahi vermiyor

13.02.2009 12:44
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde onlarca köy okulunun tuvaleti yok. Öğrenciler teneffüslerde tuvalet ihtiyaçlarını ya evlerine giderek ya da tarla veya dere kenarında gideriyorlar. Kimi köylerde fedakar öğretmenlerin çabalarıyla tuvalet yapımı başlamış, ancak maddi imkansızlıktan tamamlanamamış. ılkel ve hijyen olmayan koşullarda ihtiyaçlarını gideren çocuklar, yağış olduğu günlerde zor anlar yaşadıklarını söylediler.



Adıyaman'da ıl Genel Meclisi gündemine 2005 yılında gelen Gerger ılçesi'ndeki tuvaletsiz köy okulları, aradan geçen 4 yıla rağmen bir türlü tuvalete kavuşmadı. Tuvaleti olmayan bazı okullarda öğretmenler, kız öğrencileri dere yatağına, erkek öğrencileri tarlaya göndererek sorunu gidermeye çalışıyor.

Fedakar öğretmenler Anadolu'nun dört bir yanında eğitimin yanı sıra okullarındaki tadilatları yapıyor, öğrencilerinin üşümemesi için erken saatlerde okula gelerek sobayı yakıyor. Ancak tuvalet diye yapılan tuvaletler kanalizasyona bağlı değil. Fosseptik çukuruna bağlı yapılan tuvaletler hijiyenden uzak ve adeta hastalığa davetiye çıkarıyor. Tuvalet diye yapılan derme çatma, kapısız penceresiz yapıların da fosseptik çukuru dolunca tuvaletler kullanılamaz hale geldi. Gerger'e bağlı Kayük, Kaşyazı ve Aşağıcimik köy okulları da bu durumda. Kayük'te öğretmen kendi maaşı ile tuvalet yaptırmış, ama eksiklikler nedeniyle kullanıma açamamış. Kaşyazı'da yıllar önce derme çatma fosseptik kuyusu üzerine yapılan 3 göz tuvalet, dolduğu için kullanılmaz durumda. Kız öğrencilerin dere yatağında ihtiyaç giderdiği Aşağıcimik'te Türkiye ekonomisini besleyen yüksek graviteli petrol çıkarılıyor, ama okulda tuvalet yok.

MAAŞINDAN TUVALET YAPTIRDI


11 yıl önce yapılan Kayük ılköğretim Okulu'nda 6 yıldır görev yapan Konyalı öğretmen Ahmet Elmacı, 3 yıl önce köylülerin yardımıyla okulun yanına fosseptik çukuru açarak, tuvalet binası inşa etmiş. Ancak tuvalet taşı, kapı ve su şebekesi, sıva gibi eksiklerin giderilmesi için yardım talep ettiği yetkililer dilekçesine cevap dahi vermemiş. Gerger'e 10 kilometre, köye ise yaklaşık 1 kilometre uzakta bulunan tek derslikli sınıfta 13 öğrencinin karma eğitim gördüğünü belirten Ahmet öğretmen, "Okulda tuvalet olmadığı için gerekli yerlere yazışma yaptım. Ayrıca okulun boyasını, sıvasını kendi çabalarımla yaptım. Tuvalet yapımı için yazışmalarıma cevap alamayınca, köylülerin yardımıyla okulun yanına fosseptik çukuru açtık. Çukurun üzerine, maaşımdan yaklaşık 500 TL harcayarak erkekler ve kızlar tuvaleti olmak üzere 2 kabinli inşaatın kabasını bitirdim. Ancak evli ve bir çocuk sahibiyim, masrafları çok olduğu için yeniden yazışma yaptım. ınşaatın tamamlanması için tuvalet taşı, kapı ve su şebekesi, sıva gibi eksikleri, 3 yıldır tamamlayamadık. Köyde yaşayan ailelerin maddi durumu da iyi olmadığı için, yardım yapamıyorlar. Köy uzak olduğu için öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını tarlada gideriyor. Kız çocuklarını okulun arkasındaki çalılara, erkekleri ise karşı taraftaki çalıların arkasına yönlendiriyorum. ılkel koşullarda tuvalet ihtiyacını gideren çocuklara, sağlık bilgisi dersi vererek, hastalıkları önlemeye çalışıyorum. Lojman tuvaletini derme çatma yaptım. Yetkililerden okulun tuvaletinin yapılmasını istiyoruz" dedi. Öğretmenlerinin okula tuvalet yaptırdığını söyleyen 2. sınıf öğrencisi Dilek Memiş de, ancak eksiklikler nedeniyle faaliyete geçmediği için ihtiyaçlarını tarlada giderdiğini anlattı.

SU TAŞIYORLAR


ılçeye bağlı Kaşyazı köyünde 14 yıl önce yapılan ilköğretim okulunda karma sınıfta 25 öğrenci eğitim görüyor. Okulun hemen yanı başında derme çatma yapılan tuvalet var, ancak temizlik için su, öğrenciler tarafından köy çeşmesinden taşınıyor. Öğretmen Hanım Gülmez, yıllar önce yapılan derme çatma tuvaletin tıkandığı için kullanılmaz durumda olduğunu, konuyu yetkililere taşımasına rağmen çözüm bulunmadığını söyledi. Okul tuvaletine su taşıyan sınıfın başarılı öğrencilerinden 4. sınıf öğrencisi Esra Tekin, tuvalete su taşıyor, ancak okul tuvaletini temiz bulmadığı için ihtiyacını evine giderek gideriyor.

KIZLAR DERE YATAĞINA, ERKEKLER TARLAYA


Tuvaletsiz okullardan biri de Aşağıcimik Köyü ılköğretim Okulu. 9 yıl önce yapılan okulda okuyan 5. sınıf öğrencisi Pınar Gökur da okullarında tuvalet olmadığı için diğer arkadaşları gibi dere yatağına giderek ihtiyacını görüyor. Okumak istiyor ve ekliyor: "Dere yatağına giderken utanıyorum. Okulumuza tuvalet ve bilgisayar istiyoruz."

PETROL KÖYÜNDE TUVALET YOK


Aşağıcimik ılköğretim Okulu öğretmeni vatani görevi için askere alınınca yerini Eğitim Fakültesi mezunu ve ataması çıkmayan vekil öğretmen Erdile Boztemir'e bırakmış. Okulda sobayı yaktığını anlatan Erdile öğretmen, kız öğrencilerinin dere yatağında, erkek öğrencilerin tarlada tuvalet ihtiyacını gördüğünü söyledi. Mehmet Dilsiz adlı öğrenci ise, evlerinde tuvalet olduğunu, ancak uzak olduğu için tarla veya dere kenarına giderek ihtiyacını gördüğünü ifade etti. Aşağıcimik köyünde bir taraftan petrol kuyularında at başları yüksek graviteli petrol çıkarırken; okullarda ise tuvalet olmaması tezat oluşturuyor
 
Projenin Hedefleri
Basında sürekli güncel tutulmaya çalışılacak proje ile Türkiye'de tuvaleti olmayan, çağa uygun olmayan köy okulu kalmayacaktır. Proje öğrencilerin sadece tuvalet binası ihtiyaçlarını gidermekle kalmayacak kırtasiye, diş macunu, kitap gibi yan ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışılarak eğitime destek verilecektir.

Web sitemizde benzeri sıkıntıları yaşayan okulların, öğretmenlerimizin duyurusu, okullarımızın adresleri yayınlanacaktır. Malzeme vs. sponsor olarak okullara destek veren firmalara teşekkür bölümümüz, firmaların logolarıyla yer alacaktır.

Bireysel yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız için de okulların ilgili okul aile birliklerinin banka hesap numaraları yakında web sitemizde yer alacaktır.
 
Back