- 30 Ocak 2015
- 2.349
- 2.847
- 168
Ağladıkça
Agladikca bozkirlar degil dolarlar yeseriyor
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Ağladıkça
Hay ağzın bal yesinAgladikca bozkirlar degil dolarlar yeseriyor
Agladikca bozkirlar degil dolarlar yeseriyor
Hay ağzın bal yesin
Abla en basitinden kendimden ornek vereyim. Ortaokulda matematik ve ingilizce ogretmenimiz haftasonu kursu acmisti. Derste bi sey anlatmayip haftasonu kursta anlatiyolardi. O donem ailem buyuk maddi sikinti icinde oldugu icin kursa gidemedim. Dersten orta notla gectim bi sekilde ama matematik ve ingilizce temelim hic olmadi. Lisede de yapamadim. Sozel okudum bu yuzden. Universite sinavinda hic matematik yapamamama ragmen esit agirliktan alan bir bolum kazandim. Su an universitedeyim. Sayisal dersleri gece gunduz calisarak verdim. Ingilizceye de kendi cabamla calistim yine. Kimisi catir catir kurlu ingilizce kurslarina gidiyor. Kimimiz de benim gibi yabanci dizi falan izleyip gramer calisiyor :) Seneye mezun oluyorum ve alanimdan alan tum isyerleri yabanci dil istiyor. Zamaninda temelim olmadigi icin speaking temelim de hic gelismedi tabi. Formasyon acilsin da alayim gozuyle bakip para biriktiriyorum. Ogretmenlik okuyanlara haksizlik oldugunu kabul ediyorum ama mecburum. Sozlesmeli ogretmen olmaya razi durumda birakildik iste. Egitim sisteminin ve issizligin bizi getirdigi nokta bu.
Abla en basitinden kendimden ornek vereyim. Ortaokulda matematik ve ingilizce ogretmenimiz haftasonu kursu acmisti. Derste bi sey anlatmayip haftasonu kursta anlatiyolardi. O donem ailem buyuk maddi sikinti icinde oldugu icin kursa gidemedim. Dersten orta notla gectim bi sekilde ama matematik ve ingilizce temelim hic olmadi. Lisede de yapamadim. Sozel okudum bu yuzden. Universite sinavinda hic matematik yapamamama ragmen esit agirliktan alan bir bolum kazandim. Su an universitedeyim. Sayisal dersleri gece gunduz calisarak verdim. Ingilizceye de kendi cabamla calistim yine. Kimisi catir catir kurlu ingilizce kurslarina gidiyor. Kimimiz de benim gibi yabanci dizi falan izleyip gramer calisiyor :) Seneye mezun oluyorum ve alanimdan alan tum isyerleri yabanci dil istiyor. Zamaninda temelim olmadigi icin speaking temelim de hic gelismedi tabi. Formasyon acilsin da alayim gozuyle bakip para biriktiriyorum. Ogretmenlik okuyanlara haksizlik oldugunu kabul ediyorum ama mecburum. Sozlesmeli ogretmen olmaya razi durumda birakildik iste. Egitim sisteminin ve issizligin bizi getirdigi nokta bu.
Verdiginiz ornekler guzel. zaten guzel ornekler alinarak gelisir Turkiye'miz de. Ama tavsiye ettiginiz gibi, calisan herkesin maasini devletin odedigi bir ekonomik model yok hala? degil mi? Dolayisiyla, benim geldigim noktada tikaniyoruz.
Hem Findlandiya'dan bahsediyorsunuz da, finlandiya 15 sene once, girtlaga kadar borca saplanmis olarak teslim edilmedi, suan ki liderine herhalde -her kimse artik-. 15 sene once, bizden 100 sene oncedeydi. Ama ben 15 sene sonra Finlandiya yi gececegimizi dusunuyorum. En azindan inaniyorum, sevgiler.
Ben de ekonomi uzmani degilim, ama gecmis verilerle simdiki verileri karsilastirabilmek icin ekonomi uzmani olmaya da gerek yok, nete baglanabilen herkes bu verileri bulabilir, gorebilir. Asgari ucret 1500e cikarsa isletmelerin iflas edecegini soylemissiniz. Asgari ucretlilerin ucretini tabii ki devlet odemiyor, ne bizim ulkemizde, ne de baska ulkelerde. Asgari ucret bir ulkedeki insanlarin refah seviyesini gosteren en onemli gostergelerden biridir. Isvicre bugun ekonomisi en saglam ulkelerin basinda gelir, orada devletin belirledigi asgari ucret Turk parasi ile 10,000 TL civarindadir, hic bir isletme de bu yuzden batmamis.. Luxemburg'da ,6,000 TL civarindadir hic bir isletme batmamis.. Turkiye Avrupa ulkeleri arasinda asgari ucret sirlamasinda sonlardadir, Bulgaristan gibi bir kac ulkeyi geciyor ancak..bende ekonomi uzmani degilim, yasim da sizinkinden kucuk.
bir suru uke gormussunuz, hangisinde devletin butun iscilerin maasini odedigi bir ekonomik model gordunuz? Ben varsa da bilmedigim icin soruyorum.
hani Kilicdaroglu diyor ya, asgari ucret filanca rakama cikacak diye.., sirketler cikartamayacagi icin, sizin tavsiye ettiginiz gibi "devlet"in odeyecegini varsayiyorum: asgari ucretlinin maasi cikacak, ben ayni maasi mi alacagim, benim maasim yukselecek, benim ustumun maasi yukselecek, onun ustunun ki yukselecek.
sizce bir yilda, KAC BIN tane isletme iflas eder?
bence yol o degil. yoksulluk ortadan kaldirilmak isteniyorsa, her evden, "isgucune katilim orani" arttirilmalidir.
ve itiraz ederseniz, allahtan korkun ki: cumhuriyet tarihi boyunca, hangi donemde, Akparti doneminde yapildigi kadar istihdam gelistirilmis? Ak Parti duzenlemeleri yuzundeen, biz bile sirketimize, hic ihiyacimiz olmayan onlarca insan calistirmak zorunda kaldi.
doktorlara isthdam sagladi, sirketlere doktor mecburiyeti var,
is guvenlik hizmeti mecburiyeti kildi, bu sektorde calismaya baslayan on belki yuz binlerce insan var.
denetim mecburi kildi, binlerce denetim sirketleri kuruldu, burada insanlar calisiyor.
direkt olarak, bir suru sakat, sabikali, bilmem neli insan calistirmak zorundayiz.
en basiti, ticari araclara, kislik lastik mecburiyeti getirdi, bundan bile kim bilir ne kadar daha fazla insan ekmek yiyor.
belki yandaslarina rant sagliyordur -ki yeryuzunde bunun yapilmadigi bir siyasi olusum olmus olabilecegine, hic inanmiyorum- yine de yuzbinlere istihdam saglandi.
dusunsem, bunun gibi 10larca istihdam ornegi sayarim. ilk solukta bunlar geldi.
ama hic birisi onemli degil. Evet yoksulluk hala yok mu? evet var, Amerika da da hala 1 milyon dan fazla homeless var.
nihayi sonuc, bu sekilde devam ederse, ben 10 yil sonra, yoksul oranin cok dusecegini dusunuyorum.. oyuzden oyumu diger sebeplerimle beraber Ak partiye veriyorum.
VE AKPARTI NIN YAPTIGI HER KOTU SEYDEN, KENDIMI SORUMLU TUTMUYORUM.
sizin de fikirlerinize tesekkurler.
Ağladıkça
400millet vekiliçıkaramıyor:)tesettürlü insanların yaz tatilinde içkili resimleri çıkan muharrem ince'nin dediklerini dikkate alacağını sanmıyorum. :)
bu seçimden de umudum yok. hiç umudum yok. bindik bir alamete...
hdp nolcek...400millet vekiliçıkaramıyor:)
canım birleşse bile 370 gibi diyor anketler hayrılısı olsun inşallah..hdp nolcek...
merhaba, cok uzun yazmissiniz, ama hep ayni seyden bahsediyorsunuz.Ben de ekonomi uzmani degilim, ama gecmis verilerle simdiki verileri karsilastirabilmek icin ekonomi uzmani olmaya da gerek yok, nete baglanabilen herkes bu verileri bulabilir, gorebilir. Asgari ucret 1500e cikarsa isletmelerin iflas edecegini soylemissiniz. Asgari ucretlilerin ucretini tabii ki devlet odemiyor, ne bizim ulkemizde, ne de baska ulkelerde. Asgari ucret bir ulkedeki insanlarin refah seviyesini gosteren en onemli gostergelerden biridir. Isvicre bugun ekonomisi en saglam ulkelerin basinda gelir, orada devletin belirledigi asgari ucret Turk parasi ile 10,000 TL civarindadir, hic bir isletme de bu yuzden batmamis.. Luxemburg'da ,6,000 TL civarindadir hic bir isletme batmamis.. Turkiye Avrupa ulkeleri arasinda asgari ucret sirlamasinda sonlardadir, Bulgaristan gibi bir kac ulkeyi geciyor ancak..
AKP'nin gelecek yillarda yoksullugu asagiya cekecegini soyluyorsunuz. 2003 te asgari ucret 226 TL, bu paraya 8 adet Ceyrek altin alinabiliyor.. Bugun asgari ucret 946 TL, bu paraya ancak 5 ceyrek altin alinabiliyor. Gordugunuz gibi insanlar AKP doneminde bir yukselme trendi yasamamis, aksine daha da fakirlesmis,. AKPnin yaptiklari yapacaklarinin teminatidir, yoksullugu azaltacaklarini hangi veri ve trende gore iddia ediyorsunuz?
Asgari ucret 1500 TL olmasi hayal gibi mi gorunuyor? 2003 te 8 ceyerk alabilen asgari ucret birak iyilesmeyi, ayni seviyesini koruyabilseydi bile bugun 1,440 TL civarinda olmasi gerekirdi. Demek ki 1 ,500 hayal degilmis, demek ki biz o donemleri zaten yasamisiz, simdi AKPyi aklamak adina mi hayal oldu?
AKP doneminde bir kisim zenginin daha zengin, bir kisim zenginin ise daha fakir oldugunu bilmeyen mi var? Akrabamin yillarca calistigi, bu ulkenin en buyuk aluminyum fabrikalarindan biri olan ve yuzlerce kisiye ekmek kapisi olan Fenis Aluminyum bu dusmus asgari ucretler sirasinda 2-3 sene once batti..Istihdam nerde gelismis? geldiklerinde 5,300,000 issiz vardi simdi 6,200,000 issiz var..
Amerikadaki evsizleri ornek vermissiniz. Amerikadaki evsizler issiz olduklari icin sokakta degiller, psikolojik sorunlari oldugu icin ve kimseye zararlari dokunmadigi surece akil hastanesine de kapatilmalari soz konusu olmadigi icin evsizler.. Amerikada isteyen en fazla 2-3 ay icinde is sahibi oluyor. Asgari ucret Turkiyedekinin dort kati olmasina ragmen hem de.. Cok cocuklu olup geliri yetmeyenler devletten food stamp adi altinda, k-tap adi altinda yemek ve para yardimi aliyor. Saglik cok pahalli oldugu halde bedava doktora gidip tedavi oluyorlar. Cok dusuk kiralara devletten ev kiralayabiliyorlar. Amerika kalkinmis, halkinin refahi bakimindan Turkiyenin kat kat ustunde bir ulke, karsilastirmaniz bile hata..
Milletin aklina AKP sizi kurtaracak gibi safsatalar sokmayin rica ederim, Persembenin gelisi, yukarda da orneklerle anlattigim gibi Carsambadan bellidir. Ustelik artik asgari ucret ve yoksulluk adamlarin programinda bile yok, iyilestirme adina yapilan butun onerilerle dalga bile geciyorlar, varsa yoksa baskanlik ve paralel...
SEN ADAMIN ONCELIKLERINDE YOKSUN BILE!
Yazdiklarinizi okurken inanamadim. "Isvicreli 10,000 TL karsiligi olan kendi parasi ile nasil geciniyor, hic dusundum mu?" Oyle mi? Isvicre'yi dunyada refah seviyesi yuksek ikinci ulke oldugu icin ornek verdim. Orada zengin ve fakir arasinda bizdeki kadar ucurum yoktur, gelir dagilimi cok daha adaletlidir, asgari ucret de siz begenseniz de begenmeseniz de yuksektir. Hic bir isletme de bu yuzden batmaz. Bunu ben demiyorum ki, ekonomi uzmanlari soyluyor.. Nerdeyse Isvicrede yasayanlari da fakir ilan edeceksiniz.. Siz Isvicreden Turkiyeye isci olmak icin gelmis kac kisi tanidiniz hayatinizda? Halbuki Isvicrede isci olarak calisan ve ulkesini ne kadar ozlese de donmeyen binlerce Turk iscisi var. Bizim yillardir uye olmak icin ugrastigimiz Avrupa Birligi Isvicreye AB uyeligini kabul ettirebilmek icin yillardir ugrasiyor, adamlar elinin tersiyle itiyorlar, neden acaba?merhaba, cok uzun yazmissiniz, ama hep ayni seyden bahsediyorsunuz.
isvicredeki para birimini TL ye cevirince cok havali bir para gibi duruyor galiba. Isvicreli birinin ayni parayla nasil gecindigini hic sordunuz mu? Eminim TR deki asgari ucretten cok yuksektir ama, bizim bir 10.000 TL miz degildir. oyle olsa, kimse calismaz. o yuzden, rakamli orneklemeleriniz bir arguman konusu olamaz.
Bizim asgari ucretimizi dunya dinamiklerine gore degerlendirmenizi baya ilginc buldum. Altin'in yukselis ve dususu uluslararasi doviz kurlarinin serbest piyasalardaki dolasimina, Amerika merkez bankasinin politikalarina, dunya arz talep durumlarina bagli degil midir?
siz, 20 yil once altin pahali olsaydi, simdi Ak parti donemindeki Asgari ucret oranini "aa eskiye gore ne kadar cok altin alabiliyorum" diyerek basarili mi bulacaktiniz? Ben bulmazdim.
Amerika'daki evsizlerin tamaminin zihnen sorunlu olduguna inanmanizi daha da ilginc buldum.
Iflas eden eyalet Detroit te evler bir ara 120 usd ye filan satiliyordu. eminim herkes in 120 usd si vardir ev almak icin, mesele gecinemeyen "bir kitle" insanin olmasi. yani homeless derken fakirleri kastediyorum. isteyen herkes 2-3 ayda is sahibi oluyorsa, neden butun taksicilerin zenci olduklarini da aciklayabilir misiniz? Bu baska bir yere gidiyor farkindayim ama, hic birsey oyle gulluk gulistanlik degil. ayrica, issizlik oranindan dolayi Obama ya sert propogandalar yapildigini da net hatirliyorum. hepsi bir yana, ulkemin durumu Amerika daki kotu vaziyete de bagli degil, olmamali elbette. Amerika bizim icin bir ornek olmasin, dediginiz gibi hadi isvicre olsun.
yazinizda herseyden daha cok ilgimi ceken de "milletin aklini safsatalarla doldurmayin" ithaminiz. Geri donup bakamayacagim, galiba konuyu siz acmistiniz ve oraya " dinlemezsek, duymayiz" yazmistiniz. Siz simdi acaba bu kadar cok duymayi mi beklemiyordunuz, yoksa duydugunuz konfor bozunca dusunceniz mi degisiyor?
dip not: ben sizin dusuncelerinize son derece saygiliyim, ve yazdiklariniz safsata bulmuyorum, o yuzden suandan itibaren safsata yazsaniz bile, saygili duracagim ve cevap vermeyecegim.
Ben kilicdaroglunu severim. Durust bir adam. Cok b.klamaya calistilar, dogru duzgun bi kusur bile bulamadilar. Ailesi, cocuklari ekran onunde reklam veya şov yapmiyor. Tek ve buyuk hatasi sessiz kalip muhalefet yapmamasiydi ama bu secimlerde silkelenip kendine geldigini dusunuyorum. Adam ust seviyeden, politik ve ekonomik jargondan konustugu icin halk kendisini anlamiyor. Anlamadigi seye de dolayisiyla guvenmiyor. Yoksa kilicdaroglu da bilir meydanlara esip gurleyip "benim yuzde 25im, alevi bacim, emekli kardesiiiiim' demeyi... :)
biraz önce oturum vardı hazine boşaldı diyorlarAşkolsun nancy oğlunu ssk'lı yapmıştı ama. En büyük kusuru oydu
merhaba, hanfendicigim, isvicre ile ilgili, toplam 3 cumle yazmistim, hatta bunlardan 1 tanesi de "eminim asgari ucretleri bizimkinden cok cok yuksektir" idi. sadece, oranin yerel para birimini bizim TL mize cevirmenizi sacma buldum. cunku bizim icin 10 bin tl issizlik maasi demek, yalida oturup devletten aldigin issizlik maasiyla kira odeyebilmek filan olabilir.Yazdiklarinizi okurken inanamadim. "Isvicreli 10,000 TL karsiligi olan kendi parasi ile nasil geciniyor, hic dusundum mu?" Oyle mi? Isvicre'yi dunyada refah seviyesi yuksek ikinci ulke oldugu icin ornek verdim. Orada zengin ve fakir arasinda bizdeki kadar ucurum yoktur, gelir dagilimi cok daha adaletlidir, asgari ucret de siz begenseniz de begenmeseniz de yuksektir. Hic bir isletme de bu yuzden batmaz. Bunu ben demiyorum ki, ekonomi uzmanlari soyluyor.. Nerdeyse Isvicrede yasayanlari da fakir ilan edeceksiniz.. Siz Isvicreden Turkiyeye isci olmak icin gelmis kac kisi tanidiniz hayatinizda? Halbuki Isvicrede isci olarak calisan ve ulkesini ne kadar ozlese de donmeyen binlerce Turk iscisi var. Bizim yillardir uye olmak icin ugrastigimiz Avrupa Birligi Isvicreye AB uyeligini kabul ettirebilmek icin yillardir ugrasiyor, adamlar elinin tersiyle itiyorlar, neden acaba?
Soylediklerimi yanlis cikartmak icin Isvicredeki asgari ucretlinin ne sartlarda calistigini bilmedigimi iddia etmeniz komik olmus, dunyanin refah seviyesi en yuksek ulkesinde verdikleri 10,000 TL nin onlara yetmedigini de nerden cikarttiniz? Benim bilmedigim ama sizin bildiginiz ekonomik verilere dayanarak mi?
2003 ten dunyada fiyati uc asagi bes yukari ayni derecede artan bir meta olarak altin ornegi verdim. Begenmediysen bir yazidan alinti yapayim, OECD raporuna atifta bulunmus:
OECD’nin 19 Haziran 2014 tarihinde yayınlanan “Gelir Eşitsizliği” raporuna göreTürkiye 2007-2011 döneminde OECD ülkeleri arasında yoksulluk oranı en çok artan ikinci ülke.
YOKSULLUK ARTIYOR
Bu başarımız (!) sayesinde OECD ülkeleri arasında yoksulluk oranı konusunda 2007 yılında % 17 ile 5. sırada iken 2011 yılında %19.2 ile 3. sıraya çıkmışız.
2007’de bizden kötü durumda olan Meksika, İsrail, Şili ve ABD varmış, biz hemen atağa geçip Şili ve ABD’yi sollamışız. Yani artık bizden kötü durumda olan sadece Meksika ve İsrail var, hayırlı olsun.
http://www.aktifhaber.com/turkiyede-yoksulluk-ve-gelir-esitsizligi-gittikce-artiyor-1138964h.htm
Amerika'daki butun taksi soforlerinin zenci oldugunu da nerden cikarttiniz? Homeless dedikleriniz de fakirler degil, gene soyluyorum. Iflas etmis ve butun varligini kaybetmis biri bile sokaklarda yatmak zorunda degil Amerika'da, dunya kadar asevi ve shelter (barinak) var. Bu barinaklarda gonullu olarak da calismis biriyim ayrica, yemekleri de cok iyi.
Safsatalar diyorum, cunki benim gibi herkesin bildigi ve gercek olan verilerle yazacaginiza tahmin yurutuyorsunuz. Amerikada yasayan biri olarak tahminlerinizin ve kulaktan dolma bilgilerinizin Amerika acisindan bile ne kadar yanlis oldugunu goruyorum. Isvicre icin ise bilgi birikiminize "Allah!" diyorum, nerdeyse fakir ilan etmediginiz kaldi.