Merhabalar, ben 27 yaşındayım görsel iletişim bölümünü bitirdim üstüne de yl yaptım tezimi yeni teslim ettim. Akademide şansım olmadığını biliyorum ama ailem biran önce doktoraya başla akademisyen olmaya bak diyor. Ek olarak benim bir hayalim var o da bilgisayar mühendisliği okumak sırf bunun için aöften programcılık okumaya başladım bu dönem son dönemim ortalama kasmaya çalışıyorum. Finallerden sonra sıkı bir şekilde dgsye çalışmak istiyorum. Fakat ailem de artık kızıyor yaşıtlarım çoktan meslek sahibi oldu sen hala okul mu okuyacaksın gir bir işe sonra da doktora yap diyorlar. Bir yandan da haklılar artık kendi paramı kazanmam gerekiyor ve dediğim gibi 27 yaşındayım kazanmak okulun da bitmesi şu bu derken yaşım neredeyse 35 olacak belki
Ah keşke 17-18 yaşında aklım yerinde olsaydı da isteseydim mühendisliği çok kızıyorum kendime sizce ne yapmalıyım
aileniz şeyin farkında mı mesela doktoraya başlasanız da maaşınız olmayacak ki
maaşınız olması için ar gör olmanız lazım
böyle şeyleri biliyorlar mı?
yoksa doktora yapanın maaşı oluyor filan mı sanıyorlar?
doktoraya başlamış olarak çoğu yere ar gör de olamazsınız doktora yapıyor olmak diye ilan az çıkar genelde -çünkü YL yapıyor olarak çıkarlar çoğu yer ilana ki giren kişi 2 sene YL 5-6 sene doktora mümkün olduğunca uzun kalsın ar gör olarak diye düşünülüyor.
sizde ilanlar YL/doktora yapıyor olmak diye mi çıkıyor?
doktorayı bulunduğunuz yerde yapacaksanız belki de maaş almadan doktora yapmak için bir yerlere gidecekseniz çok gereksiz açıkçası sizin durumunuzda
Migrenimsi’nin bu alıntıdaki soruları oldukça mantıklı. Bu noktada ben de şu soruyu sormak istiyorum, gerçekten akademisyen olmak istiyor musunuz? Ayrıca, eğer akademisyen olmak istiyorsanız, bu işe girme şartlarını biliyor musunuz? Bu şartları biliyorsanız, ailenizle bu şartları ve ailenizin beklentilerini oturup hiç konuştunuz mu? Ben de sizin alana hakim değilim, ama geçtiğimiz iki ayda bildiğim kadarıyla hemen hemen her bölüme araştırma görevlisi ilanına çıkıldı. Bu ilanları başvurduğunuz mu? Şartlarınız tutuyor mu? Ales ve dil puanınızın durumu nedir? Ya da yüksek lisans danışmanınızla doktora hakkında hiç konuştunuz mu? Size destek destek sağlayabilecek bir projesi, bir burs olanağı var mıymış? Ek gelir olmadan hangi alanda olursa olsun doktora yapmak çok meşakkatli ve zor bir süreç. Tüm bunlara ek olarak, artık dışardan, yani araştırma görevlisi olmadan doktor öğretim üyesi kadrolarına atama şartları da giderek zorlaşıyor. Hemen hemen tüm üniversitelerde yavaş yavaş atama ve yükselme kriterleri doçentlik kriterlerine dönmeye başlıyor. Bir puanlama cetveli var, yaptığınız çalışmalar size belirli puanlar kazandırıyor, belirlenmiş bir puanı tutturursanız atamanız gerçekleşiyor. Yayınlar, sergiler, sunumlar, kitaplar, bildiriler gerçekten iyi puan getirseler de, üniversitelerde görev alınmış komisyon üyelikleri, verilen dersler, düzenlenen sosyal ve kültürel aktiviteler de Bu puan cetvelinde önemli bir yer tutuyor.
Akademisyenlik gerçekten hedefiniz değilse bence Enerjinizi hayallerinizi gerçekleştirmeye verin. Eğer akademisyenlik sizin için “aslında olsa güzel olurdu ya
” mertebesine bir meslekse, bir süre DGS’yi bir kenara bırakıp ALES ve dil çalışın, kendi kapasiteniz dahilindeki en yüksek notları alın. Ve yine, eğer gerçekten akademisyen olmak istiyorsanız, “ o şehir uzak”, “ bu şehir pahalı”, “ şu şehir küçük” demeden bulabileceğiniz bütün ilanlara başvurun.
Bu arada, eğer mühendislik okuyacaksanız da, Mühendisliğe dair tüm bölümlerin öğrenci sayılarının iyice şiştiğini de hesaba katın. Ben bir taşra üniversitesinde çalışıyorum. Ikinci sınıftan beri beraber çalıştığımız bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi arkadaşımız var. Bir makine mühendisi kadar iyi teknik çizim yapar, yazılım alanında iyidir, ortalaması da fena değil. Buna rağmen mezun olduktan sonra başvurduğu iş ilanlarının hepsi “ ilk altı ay sadece yol ve yemek ücreti ile deneme süresi, deneme süresinden sonra sana güvenirsek ilk iki sene asgari ücret” gibi can sıkıcı tekliflerde bulundu. mühendislik okuyacaksanız, taşra üniversitelerinde değil, adı duyulmuş Büyük üniversitelerde okumaya çalışın. Bu sektörde de rekabet çok can sıkıcı çünkü.