• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bitirdiğim bölümden pişmanım

Görsel iletişim tasarımı mezunuyum, medya sektörünün arkasında çalışmayı önceden çok istiyordum ama mezun olduktan sonra gördüm ki bu işler torpilsiz ya da daha nazik deyişle referanssız olmuyor. Biraz internet üzerinden işler yaptım ancak mezun olduktan sonra geçen 1,5 senede yavaş yavaş çok soğudum. Gno’m 3,50 civarıydı, hocalarım da beni seviyordu sırf bu sebepten yüksek lisansa başladım. Ders dönemi de online olduğu için (geçen sene) 3,90 civarı geldi yine gno’m. Bu sene tez dönemindeyim ama dedim ya aşırı soğudum sektörden ve yl’yi bitirsem bile doktora yapabilecek miyim bilmiyorum. Bu arada tezim dijital medya alanında olduğu için katkısı olur diye bu sene aöften bilgisayar programcılığına başladım. Ve fark ettim ki yazılım, programlama konuları bana ilgi çekici geliyor. Keşke en başından iletişim alanında değil de bilgisayar veya endüstri mühendisliği okusaymışım diyorum. Açıkcası buralardan da çok umudum yok bahsettiğim bölümleri okusam yurtdışına gidip çalışma ihtimalim de çok daha yüksek olurdu. Bu aöften okuduğum bölümden dgs ile mühendislik bölümlerine geçiş yapılıyor bu arada ama yaş 25 çok geç kaldım. Birkaç gün önce annem evlenmemi istiyor diye konu açmıştım burada belki görmüşsünüzdür. Kadın bakıyor yaşıtlarıma atanıyorlar, iş güçlerini yerine oturtuyorlar, üzerne evleniyorlar ben hala okul ders şu bu uğraşıyorum ve bu yüzden sürekli eleştirip duruyor. Ben zaten aşırı pişmanım o da böyle üstüme gelince kendime çok kızıyorum, ne yapacağımı o kadar bilmiyorum ki bazen bunalımda gibi hissediyorum :KK43:
Aynı bölümü bitirdim pişmanım elime hiç bşey geçmedi 🥺

yaşıtız, hem yl yapıp hem de çalışıyorum. sırf idealizm uğruna koştur koştur işe girdiğime pişmanım çünkü paraya ihtiyacım da yoktu, sizin aksinize keşke biraz daha geç atılsaydım iş hayatına diye düşünüyorum, işimi sevdiğim için bırakamıyorum.

25 yaş tam ikinci bir üniversiteye başlanacak yaş. eğer maddi sıkıntınız yoksa keyfini çıkara çıkara istediğiniz bölümü okuyun. yaşıtlarınız evlenmiş atanmış size ne ? siz başlı başına farklı bir hayat yaşıyorsunuz.

Yaşıtlarım kendi maaşlarını kazanmaya bir yuva kurmaya başlayınca ben kendimi hayata çok geç kalmış gibi hissediyorum. En başından bu tercihi yapsaydım şu an böyle olmayacaktı, canımı sıkan kısmı bu.

Sizin aldığınız riskli kararlar ve çabalarınız takdire şayanmış bence sonucunda hayallerinize kavuşmuşsunuz. Bir hocamız bize şöyle bir cümle kurmuştu; “Sizin için üzülüyorum ne tam bir grafik tasarımcısı olacaksınız ne de halka ilişkiler mezunu… Bu okulu bitirince ne olduğunuz belli olmayacak”. demişti çok üzülmüştüm. O günden beri de böyle hissediyorum, okulda bize gerçekten hiçbir şey öğretmediler, görsel tasarımda sınıftakilere göre iyiydim ama kendimi de geliştirmedim bu da benim hatamdı. Bilemiyorum, dediğim gibi çok da soğudum artık hiçbir şey yapasım gelmiyor :KK43:
O ne bicim hocaymıs? Kendi nasıl okuyup buralara geldi acaba? Şahsen ben hocayı şikayet bile edebilirdim. Bak kendi ağzınızla söylüyosunuz hiçbir şey öğretmediler, kendimi geliştiremedim diye. Bunda sizin suçunuz yok. Ki genelde zaten okulda çok şey öğrenilmez ki her şey kendi cabanızla, azminizle olacak şey. Şu an soğumanız normal. Ama yok illa ben istemiyorum diyosanız baska bölümlere yönelebilirsiniz.

Evet bir gerçeği söylemeye geldim bazı aileler böyledir. Koca evinde okumak, etmek daha kolay ama aile evi okudun o kadar yeter çalış, evlen diye bakıyor. Ben sırf bundan sınavlarıma sabah erken kimseye demeden gitim çünkü biliyorum muhabbetini açsam hala okuyordun senin yaşındakilerin 2 çocuğu var muhabbeti açılacak ve benim kalbim kırılacak çok hassasım bu konularda. Nişanlanıyorum artık inşallah daha verim alabileceğim bir eğitim yaşamım olur en azından etrafımda bu evlen baskısını hissetmem diyorum.

Görsel iletişim tasarımı mezunuyum, medya sektörünün arkasında çalışmayı önceden çok istiyordum ama mezun olduktan sonra gördüm ki bu işler torpilsiz ya da daha nazik deyişle referanssız olmuyor. Biraz internet üzerinden işler yaptım ancak mezun olduktan sonra geçen 1,5 senede yavaş yavaş çok soğudum. Gno’m 3,50 civarıydı, hocalarım da beni seviyordu sırf bu sebepten yüksek lisansa başladım. Ders dönemi de online olduğu için (geçen sene) 3,90 civarı geldi yine gno’m. Bu sene tez dönemindeyim ama dedim ya aşırı soğudum sektörden ve yl’yi bitirsem bile doktora yapabilecek miyim bilmiyorum. Bu arada tezim dijital medya alanında olduğu için katkısı olur diye bu sene aöften bilgisayar programcılığına başladım. Ve fark ettim ki yazılım, programlama konuları bana ilgi çekici geliyor. Keşke en başından iletişim alanında değil de bilgisayar veya endüstri mühendisliği okusaymışım diyorum. Açıkcası buralardan da çok umudum yok bahsettiğim bölümleri okusam yurtdışına gidip çalışma ihtimalim de çok daha yüksek olurdu. Bu aöften okuduğum bölümden dgs ile mühendislik bölümlerine geçiş yapılıyor bu arada ama yaş 25 çok geç kaldım. Birkaç gün önce annem evlenmemi istiyor diye konu açmıştım burada belki görmüşsünüzdür. Kadın bakıyor yaşıtlarıma atanıyorlar, iş güçlerini yerine oturtuyorlar, üzerne evleniyorlar ben hala okul ders şu bu uğraşıyorum ve bu yüzden sürekli eleştirip duruyor. Ben zaten aşırı pişmanım o da böyle üstüme gelince kendime çok kızıyorum, ne yapacağımı o kadar bilmiyorum ki bazen bunalımda gibi hissediyorum :KK43:
Yüksek lisansını bitir lütfen. Henüz 25 yaşındasın. Asla geç kalmış değilsin.
27 yaşına kadar üniversite okumamış bir öğrencim vardi. Mağazalarda çalışmıştı.
27 yaşında bölüme başladı. Şu an mezun ev çok talep gören bir öğretmen. Asla hayatta geç kaldım diye birşeye inanmiyorum

Hiç öyle düşünmeyin. Dijital pazarlama alanında çok iyi para var mesela.

33 yaşında tekrar bir bölüm okumaya engelli kızım için başladım su gibi geçti derece ile bitirdim ve o arada oğlum doğdu. Yaşınız geç değil. Annenize söyleyin evlenmenin acelesi yok. Sevdiği işi yaparak kendi ayakları üstünde durmanın tadı çok farklı. He bi de erkekler de artık böyle özgüvenli ve evlilik peşinde olmayan kadınları daha çekici buluyor bence. Evlenmem rahatım iyi diyenler daha çabuk evleniyor (ben 🙈)

O ne bicim hocaymıs? Kendi nasıl okuyup buralara geldi acaba? Şahsen ben hocayı şikayet bile edebilirdim. Bak kendi ağzınızla söylüyosunuz hiçbir şey öğretmediler, kendimi geliştiremedim diye. Bunda sizin suçunuz yok. Ki genelde zaten okulda çok şey öğrenilmez ki her şey kendi cabanızla, azminizle olacak şey. Şu an soğumanız normal. Ama yok illa ben istemiyorum diyosanız baska bölümlere yönelebilirsiniz.
Kendisi grafikerlik mezunuydu o şekilde bizde hocalık yapıyordu ve bizim ders içeriklerimizi kendi alanına göre yetersiz buluyordu sanırım. Birkaç öğrenci cimere şikayet etmişti, olay olmuştu o öğrencilere dava vs açmıştı, böyle değişik biriydi.
bölümün gayet güzel ingilizcen varsa freelance sitelere bakabilirsin.
dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanıyım. aynı yaştayız ama ben üniversite zamanı çalışma hayatına girdim şu anda medya şirketinde çalışıyorum kariyerim baya dolu ama memnun değilim bende yurt dışına gitme peşindeyim vize bekliyorum.

yani emin ol işe girmiş olanlar da çok mutlu değil, az maaş, yoğun çalışma, mobbing... kalabildiğin kadar öğrenci kal bence :KK70: kafana bir şey takılırsa sorabilirsin
Aynı bölüm üzerinden mi yurt dışına gitmek istiyorsunuz? Ama bir bakıma siz de deneyim kazanıyorsunuz. Freelancer bir şeyler yapmaya çalışıyorum fakat ne kadar deneyimden sayılır meçhul :(
yaşıtız, hem yl yapıp hem de çalışıyorum. sırf idealizm uğruna koştur koştur işe girdiğime pişmanım çünkü paraya ihtiyacım da yoktu, sizin aksinize keşke biraz daha geç atılsaydım iş hayatına diye düşünüyorum, işimi sevdiğim için bırakamıyorum.

25 yaş tam ikinci bir üniversiteye başlanacak yaş. eğer maddi sıkıntınız yoksa keyfini çıkara çıkara istediğiniz bölümü okuyun. yaşıtlarınız evlenmiş atanmış size ne ? siz başlı başına farklı bir hayat yaşıyorsunuz.
Paraya aman aman ihtiyacım yok ancak 25 yaşında hala anneden, mamadan harçlık istemek dokunuyor bazen. Tekrar okuyayım derken 30 yaşına da az deneyimle girme riskini almış olacağım. Ayriyeten çevre baskıları, sen şu anda ne oldun yani, birisi yok mu hayatında soruları da çok can sıkıcı, insana kendini hiçmiş gibi hissettiriyor.

Yaşım 26 şu an Pedagojik Formasyon eğitimi alıyorum ve hala aileden para istemek gücüme gidiyor. Etrafımda gördüğüm kadarıyla birçok gencin düzeni böyle. İkinci, üçüncü üniversitesini okuyanlar bile var. Eskidenmiş o hemen evlenmeler diyorum. İlişkim yok ama düzgün biriyle evlenmeyi bende isterdim ama ömür boyu bekar kalacağıma inanıyorum 😀🥲 bir işim de olmadan evlenmek istemiyorum. İşsizlik her gencin problemi. Üniversitedeki hocam bölümünüzde ilerlerseniz başarıya ulaşırsınız gibi bir şey demişti.

Ben de okuduğum bölümden yıllardır pişman oluyorum. Varsa bir seçim ihtimaliniz seçin derim. Yoksa sevmediğiniz bölümde yükselmek de pişmanlığı göndermiyor.

25 çok geç kaldım.
Kesinlikle yanlış düşünüyorsun. 25 yaş geç değil. Hayatın boyunca ben keşke bu bölümü okumasaydım diye pişman olucağına istediğin bölüm neyse onu okumak kaç yaşında okursan ol en doğrusu. İnsanlar 3. 4. ünilerini okuyorlar 25 neden geç bi yaş olsun ki. Ayrıca okuduğun bölümden memnun olsan bile hayatın boyunca o işi yapmak isteyeceğin ne malum. Bi süre sonra yeni bi ilgi alanı geliştirebilirsin ve o alana yönelebilirsin. O zamanda kaç yaşında olursan ol o bölümü okuman gayet normal. 18-19 yaşında seçtiğimiz bölümden bi ömür memnun olmamız mucize gibi bi şey zaten. Bence yapmak istediğin bi şey varsa yaşı kesinlikle önüne engel olarak koyma.

Back