Peki kapanma sebebi ne hastanenin? Kapatılmasaydı da onarım gerekiyorsa yapılsaydı, daha gelişmiş hale getirip hizmet vermeye devam etseydi olmaz mıydı?
Birde arkadaşlarımda dile getirmiş, avmler belki büyük, kalabalık ilçelerde birer tane olabilir ama fazlası fuzuli ve boşuna israf.
Haftasonu insanlara eğlencelikten başka birşey değil, bir kere avmlerde hep belli başlı markaların dükkanları var, insanların gelir düzeyi belli, şu siteden bile kaç kadın o markalardan alışveriş yapıyor ki? Belki çok özel günler için birşeyler alıyorlardır hepsi o kadar.
Avm'lerde kendine yer edinmiş belli başlı fastfoodların dışındaki yiyecek içecek bölümleri de ateş pahası.
Birde kapalı alan feci boğucu bir ortam, İstanbul'da yaşadığım sürede toplasan 2 kere gitmişimdir o da ilk açıldıkları zaman tümüyle meraktan.
Ben eski kafalıyım, bana pazar olacak, her tezgahı gezip tek tek bakacağım kıyafetlere, marka takıntında yoksa pazarlar en süperi, bir tişörte 100 lira vermeye erinirim doğrusu, yapsınlar kadınlara şöyle cafcaflı süslü püslü modern pazarlar, içinde giyinme kabinleri, soluklanıp bir iki şey atıştıracakları yerler bak ne güzel olur, satıcıda memnun olur kadınlarda.
Yenilenmesi istenseydi yenilenebilirdi , yıkılıp yenisi de yapılabilirdi. Onun yerine taşımayı tercih ettiler maalesef.
Avm konusunda bende seninle hemfikirim. Avm gezmem , ancak bir ihtiyaç için gidip gelenlerdenim. O da genelde içindeki markete gitmek oluyor.
Konuya dair o dönem çıkan haber fikir verecektir sizlere. Yerel gazeteden.
HASTANE TAŞINDI AMA ...
1999 depreminden hasarlı olarak çıkan ve tüm girişimlere rağmen güçlendirme yapılmayan Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, mayıs ayı başından itibaren Halkalı’da, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi adıyla hizmet verecek. Mevcut binanın ne olacağı ise meçhul. Ancak söylenti çok. Bir iddiaya göre bina bir özel hastaneye verilecek. Hastanenin taşınmasıyla birlikte çevre esnafı zor günler yaşıyor.
BAKIRKÖY’e RANT İÇİN KAN KAYBETTİRİLİYOR
Bakırköy Yenimahalle’de bulunan ve Bakırköy’ün simgelerinden biri olan Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma hastanesi, mayıs ayı başından itibaren Halkalı’da, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi adıyla hizmet vermeye başladı.
Yılda 19 bin doğumun gerçekleştirildiği Kadın Doğum Hastanesi’nin Halkalı’ya taşınmasına tepkiler artarken hastane müdürü Ayşe Ertuna; Hastanenin Bakırköy’den taşınmasından dolayı birçok insanın mağdur olduğunu belirtip, Bakırköy’den ayrılmaktan dolayı üzüntü duyduklarını fakat kendilerinin yapacakları bir şey olmadığını söyledi.
Hastanenin Bakırköy’den taşınmasından dolayı oluşan tepkileri normal karşıladığını fakat Halkalı’da yapılan yeni hastanenin çok modern bir yapıya sahip olduğunu belirten Ertuna, "Bu tepkileri anlayabiliyorum. Sonuçta hastane yıllardır burada ve insanlar buraya alıştı. Çevredeki birçok esnafın geçim kaynağı hastaneydi. Bu yüzden başta esnaf olmak üzere, vatandaşların duygularını anlayabiliyorum. Bizde hastanenin taşınmasını istemezdik. Sonuçta bizde buraya göre kendimize bir düzen kurmuştuk. Ama elimizden bir şey gelmiyor. Sonuçta bizlerde birer çalışanız’’ dedi.
RANDEVULU HASTALARDAN TEPKİ
Bu arada hastanenin taşınması sırasında vatandaşlar bir takım sıkıntılar da yaşadı. 2-3 ay öncesinden randevu alan hastalar, hastaneye geldiklerinde doktorlarının Halkalı’da olduklarını öğrendiler ve bu durum karşısında tepki gösterdiler. Vatandaşlar, "Madem doktorlar oraya gitti neden randevu verirken bizi uyarmadılar. Saat 15.00’e randevu verdiler. 14:45’te hastaneye geldik ve bize doktorumuzun Halkalı’da olduğunu söylüyorlar. Biz 15 dakikada Bakırköy’den Halkalı’ya nasıl gideriz." diyerek hastane çalışanlarına ve doktorlara tepki gösterdiler.
Hastanenin taşınmasından en çok etkilenenler ise şüphesiz hastane etrafında bulunan esnaf oldu.
ESNAF KEPENK KAPATACAK
Bakırköy ve çevre halkı ile hastane etrafındaki çarşı esnafı hastanenin taşınmasından dolayı duydukları üzüntü ve tepkilerini gazetemize aktardılar.
Görüştüğümüz birçok esnaf hastanenin kapanmasından dolayı kepenk kapatma noktasına geldiklerini belirtti.
Hastane yakınında pastane işleten Halil Akal, son bir aydır işlerinin yüzde 90 düştüğünü ve 4 eleman çalıştırırken hepsini işten çıkartmak zorunda kaldığını ifade etti. Hastanenin taşınmasından dolayı dükkanını kapatacağını da aktaran Akal, bir çok esnafın da kendi durumunda olduğunu söyledi.
Bir başka esnaf Dönerci Ali Rıza Türe’de, 30 yıldır hastane sayesinde dükkanının ayakta durduğunu belirterek, işlerinin tamamen durduğunu ve ne yapacağını şaşırdığını söyledi. Hastane yakınında eczacılık yapan Nesimi Özcan da hastane açıkken eczanede çok yoğunluk olduğunu fakat son 1 aydır işlerinin bıçak kesiği gibi durduğunu ve büyük ihtimalle başka bir yere taşınacaklarını belirtti.
Çarşı esnafı kepenk indirme noktasına gelmişken, hastanenin taşınmasından dolayı işten ayrılmak zorunda kalan birçok taşeron firma görevlisi de var. Görüştüğümüz bazı hastane çalışanları birçok arkadaşının Halkalı’ya uzak yerde oturmasından dolayı işten ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi.
HASTANENİN TARİHÇESİ
Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi SSK Sultanahmet Hastanesi Hariciye ve Nisaiye Servisi adı ile 01.09.1952 tarihinde faaliyete geçti. Sultanahmet Hastanesi’nin Hariciye Servisi’nin SSK İstanbul Hastanesi’ne devredilmesinden sonra, Nisaiye ve Doğum Servisi yerinde kalarak 28.10.1959 tarihinden itibaren Bakırköy Doğumevi ve Dispanseri Başhekimliği adı altında bağımsız bir birim olarak 66 yatak kapasitesi ile faaliyetini sürdürdü. Hastanenin yatak kapasitesi 26 Nisan 1967 tarihinde 200’e, 13 Ekim 1967 tarihinde ise 400’e (300’ü doğum ve 100’ü bebek olmak üzere) çıkarıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında asistan eğitimi 1970’li yıllarda başladı. Eski bina tahliye edilerek yıkılmış, tamamı bitirilen ve hizmet veren ek tesis ilk olarak 31 Ağustos 1975 tarihinde kullanıma açıldı. Poliklinik hizmetleri ek bina inşaatı devam ederken, Poliklinik Hizmetleri “Bakırköy Dispanseri” adı altında başka bir binada ve ayrı bir Başhekimlik olarak faaliyetini sürdürdü. Bakırköy Dispanseri, 01 Temmuz 1982 tarihinden itibaren yeni yapılan hastane poliklinik binasına taşındı. Hastanenin yatak sayısının, 28 Ocak 1986 tarihinden itibaren Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından 800 kadro yatağına çıkarılması uygun görüldü. Hastanenin adı Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kurulu tarafından, Sosyal Sigortalar Kurumu Bakırköy Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Baştabipliği olarak değiştirildi. Hastanenin ek tesisleri ile birlikte 21 Haziran 1986 tarihinde o dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından açıldı. Hastanenin kadro yatağının 464’ü Kadın Doğum yatağı, 336’sı ise Çocuk yatağı olmak üzere toplam 800 yatak ile hizmet vermeyi sürdürdü. 1988 yılında Çocuk Hastalıkları Kliniği’nde İhtisas hakkı verilip Asistan Eğitimi başladı.
Hastane 19 Şubat 2005 tarihi itibari ile İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Hastane; Kadın Hastalıkları-Doğum, Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Cerrahisi branşlarında 533 kadro yatağı ve 526 fiili yatak ile hizmet sundu. Hastanede mekan yetersizliği nedeniyle doğum sonundaki hasta yataklarının yerine odiyometri ve I. Düzey Yenidoğan servisi açıldı ve dolayısıyla fiili yatak sayısı 505 ’e düştü.
Kaynak :
http://www.atakoygazete.com.tr/hb110504.html