• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

harcamayıp biriktirmek mi hevesini almak mı?

greengirll

yok başlık falan
Kayıtlı Üye
21 Kasım 2012
9.044
9.555
398
Merhaba kızlar çalışan bayanım, işim gereği şık bakımlı olmak zorundayım çünkü her gün müşteri ile çalışılan bir yerdeyim, kurum politikası gereği de giyim kurallarımız var bunu baştan belirteyim. Ayrıca şahsi özellik olarak da şık bakımlı olmayı seviyorum, kendimi iyi hissettiriyor. Gelelim beni düşündüren duruma; yıllardır çalışıyor olmanın getirdiği durumla biraz da heves merak vs derken bayağ bir kıyafet stoğu yapmışım farkında olmadan...Her mevsim değişiminde ihtiyacı olanlara da bolca ayırıyorum, zaten çoğu eskimiyor bile, fakat hala fazla kıyafetim olduğunu düşünüyorum. Çok pahalı şeyler almıyorum, indirimde alırım genelde hem kaliteli hem uygun alırım. Annem hep alma kızım biriktir der, babaannem bir daha genç mi olacaksın ye iç gez harca der:) Tabi ki tüm paramı harcamıyorum yanlış anlaşılmasın ama bir yandan da vicdan azabım var. Eskisi kadar çok olmasa da nispeten kaliteli uygun gördüğümde alıyorum.

Sizlerin düşüncelerini merak ediyorum bu konuda...

Kullanılabilir olanı kullanıyor musun

Şu an üstümde üç senelik etek iki senelik blüz 4 senelik manto 5 senelik çizme var

Bunlar benim yeni giysilerim 20 yıllık da var

Yeni de alıyorum ama onlar iki yıkayınca dağılıyor eskiler daha iyi durumda

Hatta bir mağazaya girdim pantolon bakıyordum reyondaki iki kadın benim üstündeki gibi pantolon olup olmadığını sordu biri bana nereden aldın dedi 14 yıllık pantolonu

Bu arada baktım baktım alamadım

Benim gibi olmayın beğenebiliyorsanız arada alın ama aynı gömleğin 3-5 rengi de israf bence

Fazla kıyafetlerinizi satın. Herkes öyle yapıyor. Hem hevesinizi alırsınız, hem tasarruf edersiniz.

Merhaba kızlar çalışan bayanım, işim gereği şık bakımlı olmak zorundayım çünkü her gün müşteri ile çalışılan bir yerdeyim, kurum politikası gereği de giyim kurallarımız var bunu baştan belirteyim. Ayrıca şahsi özellik olarak da şık bakımlı olmayı seviyorum, kendimi iyi hissettiriyor. Gelelim beni düşündüren duruma; yıllardır çalışıyor olmanın getirdiği durumla biraz da heves merak vs derken bayağ bir kıyafet stoğu yapmışım farkında olmadan...Her mevsim değişiminde ihtiyacı olanlara da bolca ayırıyorum, zaten çoğu eskimiyor bile, fakat hala fazla kıyafetim olduğunu düşünüyorum. Çok pahalı şeyler almıyorum, indirimde alırım genelde hem kaliteli hem uygun alırım. Annem hep alma kızım biriktir der, babaannem bir daha genç mi olacaksın ye iç gez harca der:) Tabi ki tüm paramı harcamıyorum yanlış anlaşılmasın ama bir yandan da vicdan azabım var. Eskisi kadar çok olmasa da nispeten kaliteli uygun gördüğümde alıyorum.

e zaten çok varsa yenisini alma
sürekli onları giy döndürüp döndürüp
böylece artık harcama yapmana gerek kalmaz

İsraf ile heves olayını dengelerseniz zaten otomatik olarak para artıyor. Dilerseniz bunu biriktirirsiniz, dilerseniz bir başka hevesiniz için kullanırsınız.

Açıkçası ben kıyafete verilen paraya acırım, bol bol iken gidip bir yenisini daha alasım gelmez ama tatile, gezmeye verilen paraya acımam. Bazı birikimleri de buna göre yaparım.

Kendinizi çok sıkmadan birikim yapabiliyorsaniz yapın, dünyanın bin bir türlü hali var, sağlığı var hastalığı var. Mümkünse köşede bir "Ne olur ne olmaz" paranız olsun hep. Ama olmuyorsa da kasmayın, mutlu kalın, kimse malını alıp götürmüyor yanında toprak altına nasılsa.

Hevesini tabiki de al genclık kaç kez yasanabılır ki :) ama mesela zaten cok fazla kıyafetin varmış mesela bı ay kendıne bı kota koy al dıger ay maaşını olduğu gibi yatır bankaya ya da altın vs bısey al

G greengirll merhaba..
Çalışan kişilerin, kadın erkek farketmeksizin giyimine önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ama biz kadınların "aaa ucuzmuş, indirimdeymiş" mantığında ihtiyacı olmayan şeyi alma özelliği de var :) Tavsiyem aldıklarınızı kombinleyerek giymeniz. Mesela 5 üst (gömlek, bluz gibi)aldınız, 5 tane de alt(etek, pantolon gibi) alarak birbirleriyle uyumlu giyebileceğiniz şekilde almanız. Şal, fular, taki gibi aksesuarlarla da farklı görünüm elde edebilirsiniz. Bir gün ceket giyersiniz,başka bir gün hırka.. Zaten böyle kombinleyebilirseniz çok fazla kıyafete de gereksinim duymazsınız.
Bir de şöyle bir gerçek var.. Uzmanlar sahip olduğumuz kıyafetlerin sadece %20sini giydigimizi söylüyor. Gerçekten de öyle. Hiç etiketini çıkarmadığımız kıyafetlerimiz gardrobumuzda uzun süre bekliyor. O sebeple gerçekten beğendiğiniz be rahat edebildiğiniz kıyafetleri alın derim. Hem para israfı, hem de çevresel atık israfi.

Birikime gelirsek.. Normalde kira, kredi borcu, gibi yüksek tutarda standart giderleriniz varsa maaşınızın en az %25ini birikim yapmanız gerekiyor. Kira gibi giderleriniz yoksa daha fazlasını birikim yapmalısınız. :KK66:

Edit: imlâ

ben de çalışıyorum ve giyim konusunda mantığım şu şekilde, çok beğendiğim bir şey görürsem alırım ya da atıyorum siyah kumaş pantolonum yoktur, gider alırım. ama onun dışında onu da alayım bunu da alayım huyum yoktur.mesela 2 senedir dolabımdaki giysilere ek olarak çok az şey aldım. onları kombinleyip giyiyorum. ben mutlaka köşeye üç beş kuruş koymaktan yanayım birikim olarak. her ay bir çeyrek almaya gayret ediyorum. şuan evlilik arifesindeyim ve çeyizimi hep kendim yaptım, daha da eksiklerim var tamamlamaya çalışıyorum.üstelik bunu da çok ufak bir maaşla yapıyorum.zamanında ona buna harcasaydım elimde beş kuruşum kalmazdı.

Ikiside hakli.
Kiyafetler senide rahatsiz etmeye baslamis cok begenmezsen alma ama asla bakimindan sosyal hayatindan yemeginden kisma.

Evet artık rahatsız etmeye başladılar çok geniş bir alanım yok koymak için ve sürekli yeni şeyler de görüyorum eskisi kadar her gördüğümü almıyorum ama gene de biraz daha kısmam lazım diye düşünüyorum.

Kullanılabilir olanı kullanıyor musun

Şu an üstümde üç senelik etek iki senelik blüz 4 senelik manto 5 senelik çizme var

Bunlar benim yeni giysilerim 20 yıllık da var

Yeni de alıyorum ama onlar iki yıkayınca dağılıyor eskiler daha iyi durumda

Hatta bir mağazaya girdim pantolon bakıyordum reyondaki iki kadın benim üstündeki gibi pantolon olup olmadığını sordu biri bana nereden aldın dedi 14 yıllık pantolonu

Bu arada baktım baktım alamadım

Benim gibi olmayın beğenebiliyorsanız arada alın ama aynı gömleğin 3-5 rengi de israf bence

Benim de mesela yıllardır giydiğim kıyafetlerim var ama çok az giydiklerim de var asıl onlara acıyorum yepyeni veriyorum ihtiyacı olanlara.

ben de çalışıyorum ve giyim konusunda mantığım şu şekilde, çok beğendiğim bir şey görürsem alırım ya da atıyorum siyah kumaş pantolonum yoktur, gider alırım. ama onun dışında onu da alayım bunu da alayım huyum yoktur.mesela 2 senedir dolabımdaki giysilere ek olarak çok az şey aldım. onları kombinleyip giyiyorum. ben mutlaka köşeye üç beş kuruş koymaktan yanayım birikim olarak. her ay bir çeyrek almaya gayret ediyorum. şuan evlilik arifesindeyim ve çeyizimi hep kendim yaptım, daha da eksiklerim var tamamlamaya çalışıyorum.üstelik bunu da çok ufak bir maaşla yapıyorum.zamanında ona buna harcasaydım elimde beş kuruşum kalmazdı.

Mantığınız çok doğru, benim asıl sorunum şu sanırım; mesela h. içi sürekli şık giyiyorum ya haftasonu için rahat şeyler giymek istiyorum alıyorum hevesleniyorum ve çoğunu eskitemiyorum...

Bir de ayakkabıya çok düşkünüm :(

G greengirll merhaba..
Çalışan kişilerin, kadın erkek farketmeksizin giyimine önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ama biz kadınların "aaa ucuzmuş, indirimdeymiş" mantığında ihtiyacı olmayan şeyi alma özelliği de var :) Tavsiyem aldıklarınızı kombinleyerek giymeniz. Mesela 5 üst (gömlek, bluz gibi)aldınız, 5 tane de alt(etek, pantolon gibi) alarak birbirleriyle uyumlu giyebileceğiniz şekilde almanız. Şal, fular, taki gibi aksesuarlarla da farklı görünüm elde edebilirsiniz. Bir gün ceket giyersiniz,başka bir gün hırka.. Zaten böyle kombinleyebilirseniz çok fazla kıyafete de gereksinim duymazsınız.
Bir de şöyle bir gerçek var.. Uzmanlar sahip olduğumuz kıyafetlerin sadece %20sini giydigimizi söylüyor. Gerçekten de öyle. Hiç etiketini çıkarmadığımız kıyafetlerimiz gardrobumuzda uzun süre bekliyor. O sebeple gerçekten beğendiğiniz be rahat edebildiğiniz kıyafetleri alın derim. Hem para israfı, hem de çevresel atık israfi.

Birikime gelirsek.. Normalde kira, kredi borcu, gibi yüksek tutarda standart giderleriniz varsa maaşınızın en az %25ini birikim yapmanız gerekiyor. Kira gibi giderleriniz yoksa daha fazlasını birikim yapmalısınız. :KK66:

Edit: imlâ

Kiram , kredi ödemem yok, ondan da biraz vicdan azabım :(

Bu sene sadece bir bluz ve bir elbise aldım sanırım. Kışlık kıyafet hiç almadım. Hevesim kalmamış. Bir ara sürekli netten alışveriş sitelerine bakıyordum şimdi anlamsız geliyor. Hepsi birbirine benziyor gibi. İhtiyacım da yok. Biriktiriyorum ama kıstığım için değil gerçekten almak istemediğim için birikiyor. Gezmeye harcıyorum, daha mutlu ediyor beni.

Bu sene sadece bir bluz ve bir elbise aldım sanırım. Kışlık kıyafet hiç almadım. Hevesim kalmamış. Bir ara sürekli netten alışveriş sitelerine bakıyordum şimdi anlamsız geliyor. Hepsi birbirine benziyor gibi. İhtiyacım da yok. Biriktiriyorum ama kıstığım için değil gerçekten almak istemediğim için birikiyor. Gezmeye harcıyorum, daha mutlu ediyor beni.

Ben de artık sizin gibi olmak istiyorum:) Zaten bir çok kıyafeti eskisi gibi giyemiyorum, açık olmasın aman bir yerim görünmesin aman rahat olsun aman kaliteli derken zaten çoğu eleniyor:) Az öz alıyorum genelde artık ama biraz daha kısmalıyım en azından elimdekileri eritene kadar...

Ah ah evet gezmek istiyorum ama vakit yok :( Biriktirip güzel bir tura mı çıksam diye düşünüyorum, hani bir hedef koysam belki daha rahat biriktiririm...

Ben bu harcama ve tuketme kültürünün sistemin bizde yarattigi bir ihtiyaç oldugunu düşünüyorum.
Haftasonlarinin bile (tabii ki savasarak elde edilmis bir hak olmasi da etken) haftaici calisarak kazandigimiz parayi harcamak icin bir fırsat olarak yaratildigi kanisindayim.
Ogrenciyken hatri sayılır miktarda burs alirdim ve harcarken gözüme gorunmezdi. Simdi kendi calisarak kazandigim paranın herbir kurusunda verdigim bir emek söz konusu olunca acikcasi zengini daha da zengin etme fikri beni alisveris isinden iyice soguttu.
Ustelik ekonomisi bu denli dengesiz olan bir ulkede mutlaka bir ev, araba ve ani olusabilecek saglik durumları icin kenarda hatrı sayilir bir miktar para olmali diye düşünüyorum.
Kazandigim parayi da dunyayi gezmek, kurslar gibi seylere aktarmayi daha mantikli buluyorum.
Bu tuketme kültürü, sosyal medyayla beraber iyice çığrından çıktı gercekten. Kapitalizmin bu tuzağına dusmemek gerekli bence.

Back
X