Anne sütü ile yaptığım yoğurt tarifim
Sağdığım sütümü derin dondurucuda sakladığım sütlerim ile yoğurt mayalamayı denedim. Öncelikle bir sağlıkçı kızı olarak şunu söyleyeyim ki eğer sağma esnasında hijyen kurallarına dikkat ettiyseniz ve sağdığınız sütü hijyenik bir kapta hemen derin dondurucuya koyduysanız,arada elektrik kesintisi vs olmadı ise sütünüzde mikrorganizma üremesi olmayacaktır. Bu nedenle sütünüzü kaynatmaya gerek yok. Zira proteinlerin yapısı bozulacaktır. Ben derin dondurucuda -24 de muhafaza ettim. Gelelim yoğurt mayalamaya. Derin dondurucudan çıkardığım sütü kabıyla bir içi su dolu bir başka kabın içine oturttum. Benmari usulü sütün çözünmesini sağladım. Yaklaşık 50-60 derece olduğunda yoğurt mayalayacağım kaba aktardım sütü. İçine daha önceden devam mamasıyla mayaladığım yoğurttan elde ettiğim mayayı koydum.100 ml anne sütüne 2 çay kaşığı oda ısısında maya.Daha sonra sıcaklığını muhafaza edecek şekilde ister sarıp sarmalayıp,ister 40 dereceye ayarlanmış fırında bekleterek -yaklaşık 4 saat- mayaladım. Sonra buzdolabında 2 saat beklettim.Yalnız kıvam olarak yoğurttan ziyade ayran yoğurt arası bir görünüşü oluyor.İlk bir kaç hafta bu şekilde her gün anne sütüyle yoğurt mayaladım.Ancak bebeğim derin dondurucuda saklanmış sütleri sevmediği gibi bunu da beğenmedi zaten artık sütümde yok.Şimdi anne sütünden elde ettiğim maya ile devam sütüyle yoğurt mayalıyorum.Niyetim bir süre sonra inek ,keçi ya da koyun sütüyle mayaladığım yoğurda geçmek.
Bol şans...😃😃
inek sütüyle yapılmış yoğurt ya da hazır yoğurt kullanarak mayalasak olur mu sence??? karışık mı olur