• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hangi vitamini almalı?

16 Ağustos 2010
294.737
607.117
1.098
43
Malatya

38462.jpg


Dr. Neslihan İbrahimoğlu, vitaminlerin sağlığımız üzerindeki etkilerini ve hangi rahatsızlıkta hangi vitaminlere ihtiyaç duyduğumuzu yazdı.

Vitaminleri metabolizmamız üzerindeki etkileri sayesinde birçok hastalığa karşı önleyici ve iyileştirici olarak kullanabiliriz. Dengeli beslenerek vitamin ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Eğer beslenmeniz zayıfsa, sindirim problemleriniz varsa, uzun süreli ameliyatlar geçirmişseniz, sürekli bazı ilaçları kullanıyorsanız vitamin tedavisine ihtiyacınız olabilir. İşte size vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayacak vitamin tavsiyeleri...

►A Vitamini
A vitamini ile hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde A vitamini kullanımının, yaşam süresini uzattığı, daha aktif ve daha genç bir görünüm sağladığı gözlenmiş.
Yetersizliğinde; Gece körlüğü, sert ve kuru cilt gibi problemler görülebilir.
A vitamini bulunan yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, peynir, tereyağ, yoğurt, yumurta, karaciğer, havuç, ıspanak, lahana ve kırmızı meyveler.

►C Vitamini
Yetersizliği çok sık görülen bir vitamindir. Yiyeceklerde bulunan C vitamini pişirilmekle kaybolur. Yetersizliğinde:Yorgunluk, iştah azalması, yaraların iyileşmesinde gecikme, enfeksiyonlara karşı direncin azalması görülür. Daha ileri yetersizliklerde anemi, diş eti kanamaları, ateş ve kemiklerde kırılma ile belirlenen skorbüt hastalığı görülür.
C vitamini bulunan yiyecekler: Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, ıspanak, maydanoz, turunçgiller, kivi, daha az olarak da yeşil fasulye, patates, karaciğer ve böbrek.

►B Vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B12) B vitaminleri özellikle sinir sistemi üzerinde etkilidir. B1 (thiamine) vitamini eksikliğinde sinir ve sindirim sistemi bozuklukları ve ileri derece eksikliğinde beriberi hastalığı görülür. B2 (riboflavin)
Yetersizliğinde: Deride özellikle dudak ve burun kenarlarında çatlaklar, dilde düzleşme, göz kenarlarında lezyonlar görülebilir. Niasin eksikliğinde deride kızarıklık, kalınlaşma ve skar oluşumu, ishal şikayetleri ve demans, ileri derecede niasin eksikliğinde ise pellegra hastalığı görülür.

B12 vitamini:
Yetersizliğinde:
Anemi, sinir sistemi bozuklukları, kol ve bacaklarda duyu azalması ve kasılmalar, baş ağrıları, yorgunluk, depresyon, unutkanlık görülebilir. Mutlaka hayvansal gıdalarla alınmalıdır.
B vitamini bulunan yiyecekler: Tahıllar, biramayası, böbrek, karaciğer, bezelye ve mercimek.

►E Vitamini
Canlandırıcı etkiye sahip bir vitamindir. Koroner kalp sağlığı ve sperm üretimi üzerinde faydalı etkileri vardır.
Yetersizliğinde: Anemi, kas ve sinir sistemi hastalıkları görülür.
E vitamini bulunan yiyecekler: Yulaf ve tahıl tohumu yağı, hindistan cevizi ve soya yağı, lahana ve ıspanak.

►D Vitamini
Vücudumuzun kalsiyum ve fosfat metabolizması üzerinde etkilidir.
Yetersizliğinde:İskelet sisteminde problemler görülür.

Kaynak:cefe ruj
 
Back