Hangi kedi maması

kittenlove

Guru
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2012
1.693
5.171
358
arkadaşlar kedilerime mama alıcam hem yavru hem yetişkin kedi var yetişkin dediklerim 1 yaşındalar . bana mama markası ve sipariş verebileceğim bir site önerebilir misiniz ? bazı sitelerde belli bir miktar alınca yanında hediyede veriyorlar yaş mama gibi ama bir türlü bulamadım .birde siz hangi mamaları kullanıyrsunuz memnun musunuz.Whiskas alıcaktım ama oda böbreklere zarar veriyormuş zaten gereksiz pahalı oda.... bir öğrenci bütçesiyle alabilceğim bir mama olmalı

arkadaşlar kedilerime mama alıcam hem yavru hem yetişkin kedi var yetişkin dediklerim 1 yaşındalar . bana mama markası ve sipariş verebileceğim bir site önerebilir misiniz ? bazı sitelerde belli bir miktar alınca yanında hediyede veriyorlar yaş mama gibi ama bir türlü bulamadım .birde siz hangi mamaları kullanıyrsunuz memnun musunuz.Whiskas alıcaktım ama oda böbreklere zarar veriyormuş zaten gereksiz pahalı oda.... bir öğrenci bütçesiyle alabilceğim bir mama olmalı

whiskas en ucuz mamadır.ve veterinerler genelde market maması önermezler.hills proplan ve royal canın en iyi markalardır.ama pahalıdır.2 kiosunu 50 ye alıyorum veterinerden.hills kullanıyorum.şimdi yeni bir mama denedim.alman maması vet.onu önerdi.sanabelle diye..oda aynı fiyatta.benim kedi ufak tefek.2buçuk kilo.6 yaşında.o mamalar 2 buçuk ay dayanıyor.whiskas böbrek sorunu yaratıyormuş.tavsiye etmem.

evet whiskas bildiğim kadarıyla yurt dışında bazı ülkelerde yasaklı markalar arasında. Benim kedim de Royal Canin e bayılıyor, kaliteli ama pahalı biraz. Hiç kullanmadığım için tam bilmiyorum ama kullanan arkadaşlar varsa fikir verebilirler, petshoplarda marka mamaları açıktan kiloyla satan dükkanlar var onlar daha ucuza geliyor diye biliyorum, ama ne kadar kalitelidir bilmiyorum. Sokak kedileri için kuru mama yerine haftada 1 kasaplardan alacağınız tarihi geçmemiş çorbalık kemikler ve etlerden alıp (tavuk veya kırmız et) haşlayarak da verebilirsiniz. Annemler sokak kedilerini yıllardır bu şekilde besliyorlar, gayet sağlıklılar.

Market mamaları kullanmanızı hiç tavsiye etmem. Çünkü kedinizin yedikleri onun sağlığını büyük oranda etkiliyor. Benim 1 yaşında tekirim var bana geldiğinde 1 aylıktı purina'nın cat chow isimli mamasının yavru kediler için olanını kullanıyordum, şimdi 1 yaşında olduğu için aynı markanın yetişkin kediler için olanına geçtim. Veterinerimiz de bu mamayı vermemizi onayladı; ayrıca 1 aylıkken evde ne yiyorsanız o yemeklerden kedinize de kuru mama dışında verin dedi. Biz de alıştırdık şimdi kuru mamasının yanında yağsız ve tuzsuz olmak üzere mercimek çorbası ve sebze seven bi kedim var. Kontrollerinde de gayet sağlıklı olduğu gözüküyor. Eğer kedi bakmaya yeni başladıysanız süt vermeyin kedilerde ishale yol açıyor yok vereceğim derseniz mutlaka sulandırın ama yine de sütü tavsiye etmedi veterinerimiz. (Purina bu arada pro plan'ın ürünü ve bildiğim kadarıyla güvenilir bi marka)

merhabalar, öncelikle bildiklerimi yazıcam, sonra nereden nasıl bildiğimi anlatıcam.

iyi olmayan kedi mamaları, hill's, whiskas, pro plan, royal canin, Iams, markette satılan mamalar. (aklıma gelmeyen markalar da var, bu kadarla sınırlı değil) pro plan duydunuz mu bilmem, gdolu olduğu için gümrükte sorun yaşadı. önceleri ortalığı yıktılar gdo yok diye, sonra "gdodan arındırılmıştır" diye duyuru yaptılar. e hani ortalığı ayağa kaldırıyordunuz? royal canin bir çok mamaya kıyasla daha yağlıdır, kilo alımını da arttırır. hill'sin sadece reçeteli mamaları iyidir, s/d gibi. onlar da zaten nette bulunmaz, veterinerlerden temin etmek gerekir.

kullanabileceğiniz kedi mamaları markaları maalesef sınırlı. bosch (alman malıdır), orijen (ancak fazla kilolu kedilere sıkıntı yaşatabiliyor, içindeki protein miktarı fazla, eğer miskin bir kediniz varsa pek iyi gelmez), hill'sin reçeteli mamaları (bunlar da zaten sağlık problemi olduğu zaman kullanılan mamalar), farmina markasına ait mamalar (her keseye uygun olanı var, tabi ki keseye uygunluk arttıkça, kalitesi gıdım gıdım düşüyor, ancak en ucuz maması bile, bir çok mamadan kaliteli).

bunları nereden bildiğime gelince, benim köpüşüm var, ancak arkadaşımın 3 tane kedisi var ve açıkçası araştırma huyu/becerisi pek yok. ben türkçe sitelerle sınırlı kalmam, yabancı forumlara, web sitelerine sürekli bakarım, tartışmalarını okurum. hatta arkadaşımın veterineri bile "şu konuyu filtrekahveye bir sorsanız" diyen birisidir:42: ilginizi çekerse size hatta, hangi mama hangi kediye kullanılmalı onu bile yazabilirim. yeter ki isteyin =)

aklım bayağı bir karıştı pro planı iyi bilirdim ben param bitince alamadım normalde onu alıyordum .birde benimkiler sokak kedisi çok hareketliler beisinsiz kalsınlar istemiyorum .arada tavuk et sağlam falan veriyorum zaten çiğ et vermemek için hepsini pişiriyorumda ama kuru mama lazım çünkü vaktim olmuyor her seferinde

Market mamaları kullanmanızı hiç tavsiye etmem. Çünkü kedinizin yedikleri onun sağlığını büyük oranda etkiliyor. Benim 1 yaşında tekirim var bana geldiğinde 1 aylıktı purina'nın cat chow isimli mamasının yavru kediler için olanını kullanıyordum, şimdi 1 yaşında olduğu için aynı markanın yetişkin kediler için olanına geçtim. Veterinerimiz de bu mamayı vermemizi onayladı; ayrıca 1 aylıkken evde ne yiyorsanız o yemeklerden kedinize de kuru mama dışında verin dedi. Biz de alıştırdık şimdi kuru mamasının yanında yağsız ve tuzsuz olmak üzere mercimek çorbası ve sebze seven bi kedim var. Kontrollerinde de gayet sağlıklı olduğu gözüküyor. Eğer kedi bakmaya yeni başladıysanız süt vermeyin kedilerde ishale yol açıyor yok vereceğim derseniz mutlaka sulandırın ama yine de sütü tavsiye etmedi veterinerimiz. (Purina bu arada pro plan'ın ürünü ve bildiğim kadarıyla güvenilir bi marka)

teşekkür ederim 2 yıldır bakmaya çalışıyorum bende inek sütü vermiyorum . arada yoğurt götürüyorum ama onlara, az az çok seviyorlar ,birde hiç kustuklaırnı ve ishal olduklarını görmedim yoğurttan sonra

hill's,pro plan, royal canin profesyonel mamalardır ve pisiler için gerekli herşeyi ihtiva ederler..
Market mamaları önerilmiyor..Doyurucu,lezzetli ancak besleyici değiller..

hill's,pro plan, royal canin profesyonel mamalardır ve pisiler için gerekli herşeyi ihtiva ederler..
Market mamaları önerilmiyor..Doyurucu,lezzetli ancak besleyici değiller..

maalesef yanlış biliyorsunuz. uzun yıllar ben ve arkadaşım da yanlış biliyorduk. (market mamaları konusunda mutabıkız)

Kedi mamaları için öncelikle AAFCO onaylı olmaları, complete & balanced (tam ve dengeli) ibaresi taşımaları gerekiyor.

Genel olarak protein oranı fazla, yağ oranı az, mısır pirinç gibi tahılları az içeren(mümkünse içermeyen) mamalar daha yararlı olurken fazla yağlı mamalar kedilere daha lezzetli geliyor. Çok yüksek protein değeri, tuz oranı böbrek ve üre rahatsızlıkları yapıyor. (örnek vermek gerekirse royal canin)

Balıklı mamalar kedinin tüy dökümünü azaltıp tüylerini parlaklaştırırken, tavuklu mamalar alerjilere sebep olabiliyor (tavuk fiyatından dolayı tercih edilecekse, kış aylarında tercih edilmeli, yaz aylarında alerji ihtimali daha çok artmakta). Ayrıca mamalarda meal by-product ifadesi mamanın hayvansal üründen değil de yan üründen yapıldığını belirtiyor ki bu da hayvanlarda alerjik reaksiyonlara sebep oluyor. (yani ... et unu, tavuk unu ile başlamamalı, un dedikleri şeyi, bizdeki tavuk suyu tabletine, et suyu tabletine benzetebiliriz, tat var, besleyicilik yok)

hill's zaten normal kuru mama üretimini bitirecekmiş, geç bile kaldı denebilir. orta ve düşük kalite arasında bir mama. sadece reçeteli mamalarından üreteceklermiş, o mamalara sözüm yok, reçeteli mama konusunda iyiler.

proplan hils ve rc evet premium mama ama biraz pahalıca
ben yine premium olup da fiyatları daha uygun mama serilerini söyleyim size
mesela ben brit lacivert paket olanından kullandım ve çok memnun kaldım fiyatı da 1,5 kilosu 23 lira falan
aynı şekilde farmina matisse serisi de 1,8 kg yine 23 lira civarı
açık olarak rc proplan da alabilirsiniz daha uygun fiyata gelir
mama konusu çok karısık, birçok yabancı kaynak proplan hilss ve rc nin profosyonel mama değil diyor
orjin, tows ve blue bufolo yurt dışında kabul gören 5 yıldızlı mamalardır

3 Su bardağı Tam buğday unu
2 Su bardağı çavdar unu
1 Fincan kırık buğday
1 Su bardağı mısır unu
1 Su bardağı yağsız süt tozu
3 çorba kaşığı dolduracak kadar kıyılmış temiz maydonoz
600-700 gram kadar haşlanmış tavuk göğsü
5 çorba kaşığı bitkisel yağ
1çorba kaşığı balık yağı

Fırını 180 C ısıtın.
Büyük bir kabın içersinde unları süttozunu maydonozu karıştırın.
Blendırda haşlanmış tavuk göğsünü, yağları birlikte çekin. Homojen bir püre haline gelsin.
Püre haline gelen tavuğuk etini unun olduğu kaba karıştırırken yavaş yavaş su ekleyin. Hamurun kıvamı kulak memesi sertliğinde olsun.
Yaptığınız hamuru rulo haline getirip küçük küçük kesin. Tabanına fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisi üzerine taneleri koyun.
Fırında kahverengi- altın rengi alana kadar pişirin. Pişirme esnasında tanelerin eşit pişmesi için arada sırada karıştırabilirsiniz.
Mamalar yaklaşık 25 30 dakikada pişer. Fırını kapatın ve kapağını açmadan sabaha kadar iyice kuruması için tepsiyi fırının içinde bırakın.
Sabah fırında tepsiyi aldığınızda mama hala ılık ve hafif nemli olabilir. Bu son nemin de uçması için iki saat kadar açıkta bırakıp iyice soğuyunca hava geçirmeyen buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
İşte bu kadar.

ben bu tarifin içine bebekler için olan sebzeli kaşık mamalarından da ekliyorum..

Yukarıdaki evde kuru mama yapma tarifi süpper bir tarif bayıldım, tabii vakit ayırmak lazım ama yine de harika :46:.

Ben evdeki kedime Royal Canine alıyorum yıllardır. ama sokak kedilerine açıkçası o kadar bütçem yok. bir ara ucuz kuru mamalardan denedim, ama onlar da her zaman iyi çıkmıyor galiba, birkaç keresinde yemediler. en güzel çözümü yine evde hazırlamakta buldum. çok kolay bir tarif, ve neredeyse bedavaya kaç tane minik karıncık doyacak. Sadece kemik kaynatacaksınız. bir arkadaş bahsetmiş hatta kasaptan da isteyebilirsiniz. veya onunla da uğraşamazsanız tek yapmanız gereken, eve tavuk et alınacağı zaman kemiklisinden almak olacaktır. ben genellikle tavuk kemiği kaynatıyorum. eve tavuk alınacağı zaman özellikle kemikli alıp, kemiklerini ayırıp buzlukta saklıyorum. haftada 2 defa büyük bir tencerede 5-6 parça kemiği, tencerenin ağzına kadar suyla doldurup kaynatıyorum. hepsi bu. sonra tencereyi dolaba kaldırıyorum. hergün bir miktar hafif ısıtıp, içine bol ekmek doğrayıp, küçük kaplarda sokak kedilerine veriyorum :1: evde süt varsa kapların üzerine hafif süt gezdiriyorum, sos niyetine. azıcık tavuk suyu ve bol ekmekli gıda bile yetiyor kediciklere. buraya ilk taşındığımızda zavallılar bir deri bir kemilti. şimdi semirdiler iyice tombiş tombiş oldular :21:

ama suyu bol olsun, ekmekler iyice suyu çeksin, yumuşak olsun, kuru ekmek yemez kediler, malum. ama azıcık tavuk (veya et) kokusu oldumu bile bayram ediyorlar. hem bütçenizi sarsmaz hem de birkaç minik karıncık doyuyor böylelikle :21: hem de abuk sabuk ucuz mamalar gibi zararı olmaz hayvancıklara.

proplan, hills, royal canin verdim hep. büyük çuvallardan alırsanız ucuza gelir. ya da güvendiğiniz bir pet shoptan, bu çuval mamaların açıklarından alın. onlar da uyguna geliyor.
küçük paketler pahalı oluyor.

çok sık olmamak koşuluyla; yağsız ve tuzsuz olarak aşağıdakilerden de 1 öğünlük verebilirsiniz(benim kedilerden biri yiyor, diğeri hazır mama harici pek yemez.)
- kasaptan alacağınız tavuk ciğeri+kalp beraber satılıyor, haşlayın verin. (fiyatı uygundur)
- haşlanmış yumurta sarısı
- hafif sulandırılmış yoğurt
- sulandırılmış süt
- suda bekletilmiş beyaz peynir(tuzu gitsin diye)
- haşlanmış tavuk-et- kılçıkları ayıklanmış balık (suyuyla birlikte)
verebilirsiniz.

ben yaş mama vermiyorum artık, kedilerimden birine royal canin maması alerji yaptı, hills in de mamalarını da o beğenmiyor. evden takviye yapıyorum kuru mamaya...

Son düzenleme:

whiskas bır kedıye yapılmış en buyuk kotuluktur bence. hatta kedıyi bırak sahıbıne yapılmış en buyuk kotuluk. hayvan whiskas dıyo baska bısey yemıyo ıstedıgı kadar kalıte olsun yok anacım ılla whiskas olcak. kedıye bu mamadan verdıgınızde bır daha kesınlıkle baska mamaya donus yapamıyosunuz aroması fazla o yuzden kımse whiskas kullanmasın ben ettim siz etmeyin.

Bizim veterinerimiz genel olarak tüm kuru mamaların sağlıksız olduğunu söylemişti. İnternette de hayvanların aslında kuru mamaları sevdikleri için değil, bağımlılık yaptığı için yediklerini okumuştum. Veteriner bize kedi için küçük bir kabak ( küçük yoksa da yarım ya da biraz daha azı, orta büyüklükte bir havuç, küçük 1-2 avuç şehriye ve tavuk vermemizi söyledi. Senelerdir bu mamayı veriyoruz ve hiçbir sorun yaşamadık. Kabak, havuç ve şehriyeyi püre haline getirdikten sonra haşlanmış ayıklanmış tavuk ile karıştırıp öyle veriyoruz. Yaklaşık 3-4 günde tüketiyor. Ayrıca balık yiyeceği zamanlarda da küçük - büyük balık ayırt etmeden derisini ayırın demişti.

Yazılanları okuyunca korktum, henüz bir haftadır beslediğim 5 aylık bir kedim var, marketten goody markalı kuru mama almıştım bugün bitirdi, bu başlığa denk gelmem iyi oldu ama kararsız kaldım ne almam gerektiği konusunda. Kedimin cinsi chinchilla, uzun tüylü kedilerde dökülme az olsun vs diye farklı tür mamalar veriliyormuş sanırım. Sizce benim kedim için en uygun mama nedir? Bir de bana sanki çok yiyor gibi geldi, canı sıkıldıkça soluğu mutfakta alıyor.

Back
X