Hamilelikte uyumak, özellikle son trimesterde, göbek büyüklüğünün rahat bir pozisyon bulmamızı engellediği son üç aylık dönemde bir angarya olabilir. İyi bir dinlenme için en iyi pozisyonu bulmak için yatağımıza dönüyoruz.
Hamilelikte Yatma ve Oturma Pozisyonları
- Hamilelikte doğru yatış pozisyonu nedir?
- Hamileyken bacak bacak üstünde oturmak zararlı mı?
- Hamileliğin ilk üç ayı için özel yatış pozisyonu var mı?
- Hamileliğin son haftası için özel yatış pozisyonu var mı?
- Hamilelikte yatmak ağrıları geçirir mi?
- Hamilelikte oturma pozisyonuna neden dikkat edilmeli?
Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları hakkında bilgi verilirken, sırt bölgesini destekleyerek oturmanın ve sola doğru yan uzanmanın ideal pozisyonlar oldukları belirtilir. Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları ile konforlu şekilde dinlenmek amaçlanıyorsa, duruş bozuklu oluşturmayacak pozisyonlar seçilmedir. Hamileler otururken öne doğru hafif eğimli ve vücudun dimdik olmadığı bir pozisyonda durmalıdırlar. Akla geldiğinde ise omuz kısımları geriye doğru itilmelidir. Aynı anda mide kısmı ise içeri doğru çekilmelidir. Bu şekilde vücut ağırlığında orantı yakalanırken, kronik bir duruş bozukluğuna sebep vermeyecek pozisyonda oturulmuş olur.
Hamilelikte doğru yatış pozisyonu nedir?
Hamilelikte uyumak, özellikle son trimesterde, göbek büyüklüğünün rahat bir pozisyon bulmamızı engellediği son üç aylık dönemde bir angarya olabilir. İyi bir dinlenme için en iyi pozisyonu bulmak için yatağımıza dönüyoruz. Ancak hamilelikte uyumak için en iyi pozisyon nedir? Cevap evet, var. Size ne olduğunu ve neden olduğunu söyleyeceğiz.
Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları, sol tarafa olacak şekilde yana uzanmaktır. Hamilelik döneminde sol tarafa doğru yan yatmak ve dizleri hafifi bir oranda bükmek en sağlıklı pozisyonu almayı sağlar. Sola yatma pozisyonunda bebek ve anne vücudu baskı altında kalmaz. Kan akışı ise sağlıklı şekilde sağlandığından anne adayının vücudundaki ödem zamanla azalır. Yüz üstü, sağa doğru, sırt üstü yatış pozisyonları yerine sola yatış pozisyonu tercih edilir. Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları seçilirken yastık kullanımı yapılan pozisyonlarda tercih edilebilir. Özellikle sağa doğru yatıldığında uykuya daha rahat şekilde geçmek için diz kapakları arasına yumuşak bir yastık alınır.
Uzmanlar tıbbi nedenlerden dolayı gebelikte sol tarafa yatarak uyumanızı tavsiye ediyorlar . Sağ tarafta, önemli kan akışının dolaştığı vücuttaki en büyük damar olan vena kava bulunur. Sol tarafa yatarak, vücut ağırlığının bu damar üzerindeki baskısını önleyerek, plasentaya kan akışını kolaylaştırır ve bebeğe daha fazla oksijen ve besin sağlarsınız.
Hamileyken bacak bacak üstünde oturmak zararlı mı?
Hamileyken bacak bacak üstünde oturmak
Hamilelikte bacak bacak üstüne atmanın zararı bulunur. Uzmanlar, anne adaylarının bacak bacak üstüne atarak oturmaları halinde kan dolaşımını zorlaştırdıklarını belirtirler. Bu ise hem bebek için hem de anne adayı için sağlıklı değildir. Anne adayının sırtının ideal bir pozisyonda durması ve ilerleyen dönemde ağrılara sebep olmaması için bacak bacak üstüne atarak oturulması önerilmez.
Hamileliğin ilk üç ayı için özel yatış pozisyonu var mı?
Hamilelikte ilk 3 ay için özel yatma pozisyonu bulunmazken yüzü üstü yatılması tercih edilmez. Anne adayı ilk haftalarda yüz üstü şekilde yatabilir. Ancak 5 haftada büyümeye başlayan karnın üzerine yüzüstü şekilde yatılması önerilmez. İlk üç ayda anne adayı sola yan şekilde uzanmayı tercih ederek daha sağlıklı bir pozisyonda uyuyabilirler. İlk 3 aylık sürede rahim küçük olduğundan damarlara baskı oranı yüksek değildir. Bu yüzden anne adayı sol yatış pozisyonundan sıkıldığında sağ tarafta kısa süreli aralıklar ile yatmayı tercih edebilir.
Hamileliğin son haftası için özel yatış pozisyonu var mı?
Son hafta için özel Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları vardır. Bu pozisyon ise sırt üstü yatmak olarak bilinir. Hamileliğin son haftasından doğum sürecinin devreye girmesine destek vermek amacı ile sakin konumda sırt üstü yatılması önerilir. Uzmanlar doğuma az bir süre kaldığında sırt üstü yatış pozisyonunun uygulamasını ve doğumun bu yolla sağlıklı şekilde tetiklenmesini önerirler. Özellikle hamileliğin son trimester döneminde anne adayının sırt üstü yatması tercih edilir. Bu süre zarfında ise sırt üstü yatış pozisyonu uzun süre korunarak sağlıklı bir doğumun başlaması sağlanır.
Hamileliğin ilerleyen aşamalarında iyi dinlenmek çok önemlidir. Bunun fetüsün gelişiminin başarılı bir şekilde tamamlanması için bir öncelik olduğunu bilmelisiniz. Mümkünse, her gece sekiz saat sırtüstü uyuyun. Geceleri fetüsün yoğun aktivitesi göz önüne alındığında, çoğu durumda bunun zor olduğu doğrudur.
Hamilelikte yatmak ağrıları geçirir mi?
Hamilelikte yatmanın ağrıları geçirmesi mümkün değildir. Doğru bir pozisyonda yatmak sadece yanlış pozisyonda yatmak ile ortaya çıkabilecek ağrıları ortadan kaldırır. Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonlarında dinlemek ağrılar için kesin çözüm değil, onları hafifletmeye yarayan bir çözümdür. Ağrıları hafifletmek için doktorun önerdiği hafif egzersizleri yapmak, sırta destek veren kasları bu egzersizler ile daha güçlü hale getirmek gerekir. Sürekli olarak yatmak ise sırta destek veren kasların güçlerin azalmasına yol açar. Hamilelikte haftada bir kez uygun bir masajı sırt ve bele yaptırmak,
hamilelikte yüzme ve yürüyüşü ideal oranda yapmak, ağrıları hafifletir.
Hamilelikte oturma pozisyonuna neden dikkat edilmeli?
Hamilelikte çalışırken oturma pozisyonu
Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonlarına dikkat etmek, ilerleyen süreçte sırt ve bel ağrılarını yaşamamak için gereklidir. Yanlış bir oturma pozisyonu kan akışını yavaşlatacağından ödem oluşumunu yükseltebilir. Diğer yandan yanlış pozisyonda oturulması halinde sırt kaslarının yükü artar.
Hamileyken çalışıyorsanız masanızda bazı basit egzersizler yapmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz. Sırtınızı düzeltin ve sonra gövdenizi önce sola sonra sağa çevirin. Birkaç kez tekrarlayın. Ayrıca omurganın üst kısmını ve omuz kaslarını gererek kafa rotasyonları da yapabilirsiniz. Elbette,
Kegel egzersizleri uygulama fırsatını da yakalayabilirsiniz. Derin nefes alın, bu rahatlamanıza, omurganızın ve karnınızın en iyi pozisyonda tutmanıza yardımcı olur.
Gece uykusunda ve gün içinde hamilelikte yatma ve oturma pozisyonlarından kaynaklı ağrıları çekmemek için sağlıklı pozisyonlar yatılmalı ve oturulmalıdır. Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları seçerken oturmak için dimdik bir duruş tercih edilmemelidir. Kolların iki yanında yastık desteği veren, bel ve sırt arasının hafif öne eğimli olduğu bir pozisyonda oturulabilir. Omuzlar hafifi geri itilerek, konforlu bir duruşta kalmaya çalışmalıdır. Bu sayede belde duruş bozukluğuna bağlı ağrılar görülmez.
- İkiz Gebelikte Yatış Pozisyonu
- Hamilelikte Sağ Tarafa Yatmak Sakıncalı Mı?
- Bebek Emzirme Pozisyonu ve Teknikleri
- Hamile Kalma Pozisyonları Anlatımlı
- Gebelikte Siyatik Ağrısını Gidermek için 5 İpucu