Hamilelikte vajinal akıntı oldukça yaygın görülen bir durumdur, östrojen düzeylerinde artış ve buna paralel olarak meydana gelen vajina bölgesinin kanla beslenmesi
genital akıntıya neden olur. Hamilelikte sarı akıntı nedenleri makalemizde bu akıntıya yol açan sebeplere yer verdik.
Ancak, akıntının görünümünde, kıvamında ve renginde çeşitli farklılıklar olabilir. Açık beyaz, şeffaf akıntı normaldir, sorun olmadığını gösterir, fakat sarı renk, kalın kıvamda gelen akıntı çeşitli enfeksiyonların habercisidir.
Hamilelikte sarı akıntının nedenleri şunlardır;
Bakteriyel Vajinoz
BV olarak da bilinen bu durum vajina veya rahim ağzı kanalında, organizmalardaki dengesizliğin sonucudur ve bölgede enfeksiyon var anlamına gelir. Cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Bakteriyel vajinoz hastalığının ortak belirtileri arasında idrar yaparken yanma ve idrarda balık kokusunun varlığıdır.
Tedavi edilmezse bebeklerde düşük doğum kilolalarına yol açar.
Servikal Polipler
Servikal polipler genellikle hiçbir belirti göstermeden meydana gelir ve hamilelikte sarı akıntıya neden olan durumlardandır.
Trichomoniasis
Bu rahatsızlık, gebelik sırasında anormal sarı akıntıya yol açabilen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Trichomoniasis bebek bekleyen annenin vajinal akıntısı etkileyen bir parazittir. Ayrıca, amniyotik sıvı bir enfeksiyona ya da erken doğum gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Klamidya:
Hamile kadınlarda görülen ve kalın sarı veya yeşil akıntıya neden olan bir hastalıktır.
Tedavi edilmediği takdirde düşük ağırlıklı bebek doğumu ve diğer çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.
Kandidiyazis:
Gebelikte hormanal değişikliğe bağlı ortaya çıkar ve nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Anti fugal kremlerle tedavi edilebilir.
Genital bölgedeki sarı akıntıyı önlemenin yolları
-Vajina bölgenizi her zaman kuru ve temiz tutun.
-Pamuklu cildi tahriş etmeyen giysiler tercih edip, sentetik kıyafetlerden uzak durun.
-Sağlıklı beslenin, bol miktarda yoğurt tüketin.
-Spor, hobi edinmek gibi stresten kurtaran uğraşlar edinin.
Bu önlemler sarı akıntı riskini azaltmaya yardımcı sebeplerdir, şayet akıntınız geçmediyse en kısa zamanda bir jinekoloğa başvurun.