• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Gaz ve Şişkinlik Hissi Neden Artar?

Hamilelik sırasında gaz sık görülen bir durumdur, bu da hamilelik sırasında gazın yaygın bir endişe kaynağı olduğu anlamına gelir. Tipik bir kişi günde yaklaşık 18 kez gaz çıkarır. Bazıları için gaz bazen hazımsızlık olarak adlandırılan şişkinlik hissidir. Bununla birlikte, çoğu kişi için gaz geçişidir. Gaz genellikle “osurma” olarak adlandırılır, ancak profesyonel olarak bu durum gaz olarak bilinir. Gaz vücuttan çıkmalıdır. Bazen bu, geğirme yoluyla olabilir.

Hamilelikte Gaza Ne Sebep Olur?

hamilelikte_gaz_ve_siskinlik.jpg

Gebe olsanız da, gaz birikimi olur. Bununla birlikte, gebe olduğunuzu keşfettikten sonra gaz konusunda daha fazla zorluk yaşayabilirsiniz. Hamilelik sırasında daha fazla gaz sorununa maruz kalmanın başlıca faktörlerinden biri, progesteron seviyelerinin artmasıdır. Progesteron, vücudunuzdaki kasların gevşemesine neden olan bir hormondur.

Ardından, bağırsak kaslarınız daha fazla rahatlar, bu da sindiriminizin yavaşlamasına neden olur. Bağırsaktan geçen besinlerin geçiş süresi geçici olarak % 30 oranında artabilir. Bu, gazın daha kolay birikmesine yol açar ve şişkinlik, geğirme ve tabii ki gaz meydana gelir. Hamilelik sırasında rahmin büyümesi ile uterusun karın boşluğuna baskı yapması gaza neden olur ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de bu sorun artabilir. Bu basınç / baskı ayrıca gazın birikmesine izin vererek sindirimi yavaşlatabilir.

Ne yazık ki, progesteronun neden olduğu kas gevşemesi, gazın salınımını kontrol etmeyi zorlaştırmaktadır. Utanç verici bir şekilde gaz kaçırdığınız fark edip şaşırabilirsiniz. Bu durumda gülüp geçmeli ve bebeği suçlamalısınız.

Hamilelikte Gazı Önleyebilir misiniz?

hamilelikte_gaz_siskinlik.jpg

Hamilelik sırasında gazı önlemek neredeyse imkansızdır. Ancak, yaşadığınız gaz sorununu yönetmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Birincil hedefiniz daha az sıklıkta gaz sorunu yaşamak olmalıdır. Bazı gıdalar hamilelik sırasında gaz sorunu için tetikleyici olabilir.

Eğer sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, günlük olarak yediğiniz yemekleri takip etmek için bir yemek günlüğü tutmaya başlamak isteyebilirsiniz. Bu sizin için daha fazla gaza neden olan yiyecekleri tanımlamaya yardımcı olabilir.

Sık sık gaz yapan şüpheli yiyecekler arasında fasulye, bezelye ve kepekli tahıllar bulunur. Ne yazık ki, gaza neden olabilen başka sağlıklı gıdalar da vardır. Bunlar brokoli, kuşkonmaz, lahana ve Brüksel lahanasıdır. Yapılacak en iyi şey, yediklerinizi takip etmek ve artan gaz miktarı ile yedikleriniz arasında herhangi bir ilişki kurmaktır. Gaz artışı farklı insanlar için farklı gıdalar tarafından tetiklenir. Amerikan Hamilelik Derneği hamilelik sırasında ekstra gaz oluşumunu yönetmek, azaltmak ve engellemek için aşağıdaki önerileri sunmaktadır:
  • Karbonhidrat içeren içeceklerden kaçının veya azaltın
  • Yağlı ve kızarmış gıdalardan kaçının
  • İçeceğinizi pipet kullanmadan bardaktan için
  • Gün boyunca daha küçük öğünlerle beslenin
  • Sindirimi teşvik edecek egzersizler yapın
  • Midenize baskı uygulayacak beli sıkı giysilerden kaçının
  • Yapay tatlandırıcıları sınırlandırın veya tamamen bırakın
  • Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda su için
  • Yavaş yiyin ve iyice çiğneyin
Yemeğinizi iyice çiğnemek, gazı azaltmanın en iyi yollarından biridir. Çoğu zaman gaz, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından, midede bulunan enzimler tarafından iyice sindirilmeyen yiyecekleri parçalamak için çalışır. Gaz kabızlıkla da ilgilidir, bu yüzden kabızlığı önlemek için doktorunuzdan daha fazla bilgi almak, size yardımcı olabilir.

Diyetinizde gaz oluşumunu artırabilecek her şeyi çıkarmanız yanlış olur. Sizin ve bebeğinizin sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyduğu besinleri aldığınızdan emin olmanız daha önemlidir.

Hamilelik sırasında gaz sıkıntınız bebeği etkilemez, bu yüzden endişelenmenize gerek yoktur. Gaz çıkarmaktan hoşlanmasanız da, zaten bebeğiniz hiçbir şeyi umursamıyor. Yukarıda belirtildiği gibi, en önemli şey bebeğinizin büyürken ihtiyaç duyduğu besinleri alması için gerekli olan yemeklerden yemenizdir.

Diyet Değişiklikleri

Gaza neden olabilecek gıdaların genel olarak azaltılması en etkili yoldur. Ancak, gaza neden olabilecek her şeyi ortadan kaldırmak, dengeli beslenmeyi zorlaştırır.

Gaz ve şişkinliğe neden olacak gıdaları keserek işe başlayın. Eğer bu size rahatlık verirse, o yiyecekleri, neyin neden sorun olduğunu saptamaya çalışmak için tek tek diyetinize eklemeye başlayın. Bir yiyecek günlüğünün tutulması, bazı yiyeceklerin diğerlerine göre daha fazla gaza neden olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Bazı yaygın gaz nedenleri şunlardır:
  • Fasulye, kepekli tahıllar, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli ve kuşkonmaz gibi bazı sebzeler. Bunların hepsi rafinoz içerir.
  • Fruktoz, bu şeker, bazı gıdalarda, özellikle pırasa, soğan, enginar, kuru meyve, konserve domates, ketçap, armut, elma, bal, buğday ve meyve suyunda doğal olarak bulunur. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, işlenmiş gıdalara ve birçok gazlı içecek ve meyveli içeceğe sıklıkla eklenen bir fruktoz türüdür. (Karbonasyon ayrıca şişkinliğe de katkıda bulunabilir.)
  • Buğday, mısır ve patates gibi bazı nişastalar (ama pirinç değil).
  • Yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve birçok çeşit besin gibi lif bakımından zengin besinlerdir. Bu gıdalar normalde kalın bağırsakta parçalanarak gaza yol açarlar. Buğday kepeği, temel olarak, parçalanmadan sindirim sisteminizden geçer, bu yüzden kabızsanız ve beslenme düzenine daha fazla lif eklemek istiyorsanız iyi bir seçimdir.
  • Laktoz intoleransı olan insanlar, süt ürünleri yemekten dolayı gaz, ishal ve mide ağrısı yaşarlar. Sadece hafif derecede laktoz intoleransınız varsa, hamilelik sırasında süt ürünleri tüketimini artırıncaya kadar hiçbir belirti yaşamamış olabilirsiniz. Süt ürünleri ile ilgili sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, laktozsuz süt veya kalsiyum takviyeli soya sütü deneyin. (Herhangi bir süt çeşidi içmiyorsanız, muhtemelen bir kalsiyum takviyesi almanız gerekecektir. Ayrıca, doğum öncesi vitamininizden yeterli miktarda D vitamini almıyorsanız doktorunuza danışınız.)
  • Yüksek yağlı ve kızarmış gıdalar

Hamilelik sırasında gaz ve şişkinliği gidermek için başka ne yapabilirim?

hamilelikte_gazi_onleme.jpg

Beslenme düzeninizi ayarlamaya ek olarak, aşağıdaki diğer önerileri de deneyin:
  • Büyük porsiyonlar yemeyin. Bunun yerine, gün boyunca birkaç küçük porsiyon tüketin.
  • Zaman harcayın ve iyice çiğneyin. Yemek yerken konuşmayın.
  • Yemek sırasında içtiğiniz sıvı oranını sınırlayın. Gün boyunca düzenli olarak su için.
  • Gazlı içecekler içmeyin.
  • Yapay tatlandırıcı sorbitol ile tatlandırılmış bir şey içmeyin.
  • Sakız çiğnemeyin ya da sert şekerlemeler emmeyin.
  • Yemek yerken veya bir şeyler yudumlarken oturun, sadece küçük bir atıştırmalık olsa bile.
  • Harekete edin. Hafifi yürüyüş bile düzensiz bir sindirim sistemine yardımcı olabilir.
  • Kabızlığı önleyin veya tedavi edin, çünkü şişkinlik ve abdominal şişkinlik hissine katkıda bulunabilir.
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek sadece birçok ciddi sağlık sorununa katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda mide asiditesini de artırır.
  • Rahatlama ve iyi nefes alma tekniklerini öğrenmek için prenatal yoga yapmayı deneyin. Bazı insanlar heyecanlandıklarında veya endişeli olduklarında daha fazla hava yutmaya eğilimlidir.
Bu ipuçları yardımcı olmazsa, doktorunuza, simetikon içeren reçetesiz bir gaz ilacı alıp alamayacağınızı sorun. (Hamilelik sırasında güvenli olmayabilir.)
 
Back