Hamilelikte Adet Görülür mü?

Adet kanaması, vücudun olası bir hamileliğe hazırlanmak için rahim içerisinde oluşturduğu tabakanın vajinadan dışarı atılması için gerçekleşmektedir. Bu nedenle hamilelikte görülen herhangi bir kanamanın adet kanaması olması mümkün değildir. Bununla birlikte hamilelik sırasında ya da normal bir adet döngüsü içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı kanama görülebilmektedir. Vajinal kanama ile merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Hamileyken Adet Görülür mü?

Adet döngüsü, adet kanamasının başladığı ilk günden bir sonraki adet kanamasının başladığı ilk gün arasında geçen süreyi kapsamaktadır. Yumurtlama ise adet döngüsünün ortasında yumurtalıklardan birinin yumurta bırakmasıyla meydana gelmektedir.

Yumurtlama sonrası yumurtanın döllenmesi yalnızca 12-24 saat boyunca mümkün olmaktadır. Bu süre içerisinde kadının vücudunda sperm hücrelerinin bulunması halinde yumurta döllenmekte, rahim içine tutunmakta ve hamilelik gerçekleşmektedir. Döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda ise adet kanaması ile rahim içi tabaka atılmakta ve bir sonraki adet döngüsü başlamaktadır.

Hamilelikte yumurtlama devam etmediği için adet görülmemektedir. Yalnızca üreme çağında olup hamile olmayan kadınlar adet görmektedir. Hamilelikte kanama görülmesi mümkün olmakla birlikte bu kanama, adet dönemi nedeniyle gerçekleşmemektedir.

Doğum sonrası emziren annelerin de bir süre adet görmemeleri mümkündür. Bununla birlikte adet kanaması olmasa dahi doğumdan kısa bir süre sonra yumurtlama başlayabileceği için emzirme döneminde hamile kalmak istemeyen kadınların, doktorlarına danışarak uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları önemlidir.

Hamilelik ve Adet Belirtileri Arasındaki Farklar

Hamilelik ve adet olmadan önce görülen belirtilerden bazıları benzerlik göstermekle birlikte hamileliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan ve hamileliğe özgü olan bazı belirtiler bulunmaktadır. Yalnızca hamilelikte görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

Adet gecikmesi

Hamileliğin en açık belirtisi, adet gecikmesidir. Adetinizin bir hafta gecikmesi durumunda hamile olup olmadığınızı anlamak için hamilelik testi yapabilirsiniz. Bununla birlikte aşağıda yer alan nedenler de adet gecikmesine neden olabilmektedir:
  • Stres
  • Düşük vücut ağırlığı
  • Polikistik over sendromu
  • Kullanılan doğum kontrol yöntemini değiştirmek
  • Tiroit hastalığı veya diyabet gibi sağlık sorunlarına sahip olmak
  • Menopoz

Mide bulantısı

Hafif mide bulantıları adetten önce de görülebilse de kusma gibi belirtilere genelde hamilelikte rastlanmaktadır. Kadınların pek çoğunun hamilelikte mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşadığı bilinmektedir.

Göğüslerde değişiklikler

Adet öncesi de göğüslerde değişiklik görülmesi normal olmakla birlikte meme ucundaki değişiklikler genelde hamilelikte görülmektedir. Meme uçlarının etrafındaki areola adı verilen bölgenin daha koyu ve daha geniş hale gelmesi hamilelikte gerçekleşmektedir. Bu değişiklikler hamile kaldıktan sonra birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Kanama Nedenleri

Hamileyken adet görmek mümkün olmasa da farklı nedenlerden dolayı kanama görülebilir. Hamilelikte kanama her zaman altta yatan bir sağlık sorununa işaret ediyor olmamakla birlikte kanama yaşamanız durumunda doktorunuza haber vermeniz önemlidir.

Hamileliğin İlk Üç Ayında Kanama

Hamileliğin ilk üç ayı olan ilk trimesterde meydana gelen kanamaların nedenlerinden bir tanesi, yerleşme kanamasıdır. Yerleşme kanaması, hamileliğin başlarında görülmektedir. Bu kanama, döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasıyla gerçekleşebilmektedir.

Yerleşme kanaması bazen adet kanamasıyla karıştırılabilmektedir. Bununla birlikte yerleşme kanaması genelde hafiftir veya yalnızca lekelenme şeklindedir.

Hamileliğin ilk trimesterinde görülen kanamaların diğer nedenleri arasında şunlar bulunabilir:
Yukarıdaki gibi acil müdahale gerektiren sorunlarda kanama dışında aşağıdaki belirtilerle karşılaşılabilir:
  • Şiddetli kramplar ya da karın ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Bayılma
  • Aşırı yorgunluk
  • Ateş
  • Omuz ağrısı
  • Vajinal akıntıda değişiklikler
  • Şiddetli mide bulantısı ve kusma

Hamileliğin İkinci ve Son Üç Ayında Kanama

Hamileliğin ilk üç ayından sonra görülen kanamalarda vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu dönemde kanamanın hafif veya şiddetli olmasına bakmadan bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.

Hamileliğin ikinci ve son üç ayında meydana gelen kanamaların nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Erken doğum


Erken doğum, hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşmektedir. Erken doğum sırasında doğum sancılarının yanı sıra sırt ağrısı, vajinada baskı hissi ve vajinal akıntıda değişiklik gibi belirtiler görülebilir.

Plasenta previa

Plasenta pervia, plasentanın rahimde aşağı inerek rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatmasıdır. Plasenta previa’da kanamanın şiddeti değişiklik göstermekle birlikte genelde kanama dışında belirti görülmemektedir.

Plasental abrupsiyon

Plasental abrupsiyon genellikle hamileliğin son aylarında gerçekleşmektedir. Plasentanın rahimden ayrılması olarak gerçekleşen bu komplikasyon şiddetli kanamaya ve karın ağrısına neden olabilmektedir. Yüksek tansiyon gibi bazı sağlık sorunları, plasental abrupsiyon riskinin artmasına yol açabilmektedir.

Uterus rüptürü


Uterus rüptürü, rahimdeki kasların ayrılması ya da yırtılmasıdır. Bu komplikasyon, kontrol altına alınamayan kanamaya neden olabilmektedir. Daha önce sezaryen doğum yapmış kadınlarda bu sorun ortaya çıkabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Hamilelikte herhangi bir kanama yaşamanız halinde doktorunuza haber vermelisiniz. Bununla birlikte kanamaya aşağıdaki belirtilerin eşlik etmesi durumunda bir an önce acil servise başvurmalısınız:
  • Ağrı ve kramp
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Şiddetli kanama veya pıhtı gelmesi
  • Karın ve pelviste şiddetli ağrı
Vajinal kanama ve pelvik ağrı hamileliğin ilk dönemlerinde dış gebeliğe işaret ediyor olabilir. Bu nedenle dış gebelik yaşadığından şüphelenen kadınların bir an önce doktorlarını ziyaret etmeleri önemlidir.

Erken doğum belirtileri yaşayan kadınların da bir an önce tıbbi yardım alması gerekir. Bel bölgesinde geçmeyen ağrı, karın ağrısı ve düzenli sancıları olan kadınlar erken doğum yapıyor olabileceklerini göz önünde bulundurmalıdır.

Özet Olarak

Hamileyken adet görmek mümkün değildir. Bununla birlikte ilk trimesterde adet dönemine benzer belirtilerle karşılaşılabilmektedir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:
  • Hafif ve kısa süreli vajinal kanama
  • Hafif sancı
  • Yorgunluk
  • Sinirlilik
  • Bel ağrısı

Adet döneminde de görülebilen bu belirtilerin hamilelikte gerçekleşmesinin nedeni, vücudun hamilelik için hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Belirtilerin kısa süreli olarak görülmesi normal bir durumken şiddetli ve geçmeyen belirtileriniz varsa veya hamileliğinizin ikinci ve üçüncü trimesterinde bu belirtileri yaşıyorsanız, bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir. Durumunuzun acil olup olmadığından emin olamıyorsanız, ne yapmanız gerektiği konusunda sizi yönlendirmesi için doktorunuza danışabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…