HAMİLELİK ve COVID – 19 AŞISI

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49
images (10).jpeg

Hamilelikte Kovid-19 aşısı yaptırılır mı ?

Gebe ve emziren kadınlarda aşının etkisiyle ilgili spesifik çalışmalar çok kısıtlıdır. İngiltere gebelere aşı uygulanması gerekliliğini vurgulamaktadır. Amerika gebelere ve emziren kadınlara Kovid-19 aşısı önermektedir. Aşıyı gebelikte yaptırıp yaptırmamak gebelerin özgür seçimi olmalıdır. İki alternatif mevcuttur. Ya Kovid-19 aşısı yaptıracaksınız ya da daha fazla bilgi için beklemeye devam edeceksiniz.

Kovid-19 aşısı anne ve bebeğe zarar verir mi?
Araştırmalar gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artmaktadır. Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir. Aşıdan ötürü Kovid-19 olamazsınız. Çünkü Kovid-19 aşıları canlı koronavirüs içermez. Kovid-19 aşıları, gebelere veya gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olduğu bilinen maddeler içermez

Kovid-19 aşısı hangi gebe gruplarına sunulmalıdır?
-Şiddetli Kovid-19 hastalık riski daha yüksek olan yüksek riskli tıbbi durumları olanlar (hipertansiyon, astım, kalp hastalığı, diyabet...)
-Gebe olan sağlık veya sosyal bakım çalışanları
-Gebelik diyabeti tanısı konan gebeler
-Vücut kütle indeksi 40'ın üzerinde olan gebeler

Hamileler hangi aşıyı tercih etmelidir?
Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen güvenlik izleme verilerinin çoğu BioNTech ile ilgili olduğundan, gebeler aşı yaptıracaksa BioNTech tercih edilmelidir.

Hamilelikte aşı hangi dönemde yapılmalıdır?
Kovid-19'un gebeliğin son döneminde daha ciddi komplikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle bazı gebeler aşılarını 12. gebelik haftası sonrasına ertelemeyi seçebilir.

Kadınların aşılanma öncesi gebelik testi yaptırması gerekli değildir.

Gebeliğimin 16.haftası içerisindeyim ve doktorumun önerisi ile ilk 3 ayı tamamladıktan sonra dün ilk doz BioNTech aşısı oldum..

Aşıdan sonra herhangi bir sıkıntı yaşamadım.Sadece aradan 8-10 saat geçtikten sonra kolumda hafif bir ağrı ve hafif bir başağrısı yaşadım..

Gece kolumda ki ağrı biraz daha arttı öyle ki üzerine yatamadım.

Ertesi gün yani bugün sabah uyandığımda kol ağrısı ve başağrısı devam ediyordu..

Şuan yani 36 saat sonra kol ağrısı sadece dokununca hissediliyor. Başağrısı ise hafif hafif devam ediyor..

Açıklamalar için teşekkür ederim. 15 haftalık gebeyim. Doktorum bana ısrarla sinovac ol dedi şaşırdım biontech olmak istiyordum oysa. sinovacla ilgili veriler var mı acaba

Açıklamalar için teşekkür ederim. 15 haftalık gebeyim. Doktorum bana ısrarla sinovac ol dedi şaşırdım biontech olmak istiyordum oysa. sinovacla ilgili veriler var mı acaba
Aslına bakarsanız aşı olduktan sonra hangisinin olduğununun çok bir önemi yok.İkisi ile de ilgili veriler kısıtlı sonuçta ve eldeki verilere dayanarak görülmüş olumsuz bir durum yok.Doktorunuz Sinovac öneriyorsa onu olun yada sizin aklınıza BioNTech yatıyorsa onu tercih edin.

Şöyle bir yazı gördüm bir gözatın derim.Burda da Sinovac daha çok önerilmiş. Doktorun tercihine göre değişiyor yani bizlere yapılan öneriler

Gebelikte hangi aşı olunmalı? Sinovac mı Biontech mi?

Covid-19 aşılarında birçok yöntem kullanılmaktadır. mRNA, inaktif aşı ve rektör aşı metotları bunlardan birkaç tanesidir. Şu an Türkiye’de inaktif aşı ile mRNA aşıları aktif olarak kullanılmaktadır. Bu aşılardan inaktif ve mRNA aşıları karşılaştırıldığında yani Sinovac mı, Biontech mi? sorusuna cevap arandığında Dr. Esra Çabuk Cömert gebelere şunları söylüyor: “Şu an Biontech aşısının yan etkileri hakkında bilgi veren kanıtlanmış bir araştırma bulunmuyor. Sinovac ise inaktif ve tetanoz aşısı gibi üretilen bir aşı olduğu için gebeler Sinovac aşısını olabilirler görüşündeyim.”

Gebeler ne zaman aşı olmalı?

Covid-19 hastalığı insanları hayati derecede etkileyebilen ve tüm dünyanın baş etmekte zorlandığı bir hastalık. Dr. Esra Çabuk Cömert bu sebeple “Gebelerin hastalığa yakalanırlarsa hangi düzeyde geçirecekleri bilinmediği için; gebeler tercih durumlarına göre Biontech veya Sinovac aşısı olabilirler fakat aşıyı 3 aydan sonra yaptırmalarını öneriyorum.” dedi. Cömert sözlerine şöyle devam etti: “Sinovac aşısını inaktif bir aşı olması sebebiyle isterlerse gebeliğin en başından itibaren de olabilirler, Biontech aşısı için ise ilk 3 aydan sonra yapılmalı şeklinde söyleniyor. Yan etkiler ve aşının bebekte oluşturduğu bir tahribat olup olmadığı konusunda henüz belirgin bir çalışma bulunmuyor.”

Aslına bakarsanız aşı olduktan sonra hangisinin olduğununun çok bir önemi yok.İkisi ile de ilgili veriler kısıtlı sonuçta ve eldeki verilere dayanarak görülmüş olumsuz bir durum yok.Doktorunuz Sinovac öneriyorsa onu olun yada sizin aklınıza BioNTech yatıyorsa onu tercih edin.

Şöyle bir yazı gördüm bir gözatın derim.Burda da Sinovac daha çok önerilmiş. Doktorun tercihine göre değişiyor yani bizlere yapılan öneriler

Gebelikte hangi aşı olunmalı? Sinovac mı Biontech mi?

Covid-19 aşılarında birçok yöntem kullanılmaktadır. mRNA, inaktif aşı ve rektör aşı metotları bunlardan birkaç tanesidir. Şu an Türkiye’de inaktif aşı ile mRNA aşıları aktif olarak kullanılmaktadır. Bu aşılardan inaktif ve mRNA aşıları karşılaştırıldığında yani Sinovac mı, Biontech mi? sorusuna cevap arandığında Dr. Esra Çabuk Cömert gebelere şunları söylüyor: “Şu an Biontech aşısının yan etkileri hakkında bilgi veren kanıtlanmış bir araştırma bulunmuyor. Sinovac ise inaktif ve tetanoz aşısı gibi üretilen bir aşı olduğu için gebeler Sinovac aşısını olabilirler görüşündeyim.”

Gebeler ne zaman aşı olmalı?

Covid-19 hastalığı insanları hayati derecede etkileyebilen ve tüm dünyanın baş etmekte zorlandığı bir hastalık. Dr. Esra Çabuk Cömert bu sebeple “Gebelerin hastalığa yakalanırlarsa hangi düzeyde geçirecekleri bilinmediği için; gebeler tercih durumlarına göre Biontech veya Sinovac aşısı olabilirler fakat aşıyı 3 aydan sonra yaptırmalarını öneriyorum.” dedi. Cömert sözlerine şöyle devam etti: “Sinovac aşısını inaktif bir aşı olması sebebiyle isterlerse gebeliğin en başından itibaren de olabilirler, Biontech aşısı için ise ilk 3 aydan sonra yapılmalı şeklinde söyleniyor. Yan etkiler ve aşının bebekte oluşturduğu bir tahribat olup olmadığı konusunda henüz belirgin bir çalışma bulunmuyor.”
Teşekkür ederim.

Bugün hala başım ağrıyor. Ama aşıdan mı yoksa gebeliğe mi bağlı bilmiyorum. Ağrı kesici almak istemiyorum..

Başağrım bugün olmadı. Demekki aşıya bağlı 3 günlük bir başağrısıydı..

Bugün yani 21 Eylül 2021 BioNTech 2.doz aşımı oldum.İlk seferde olduğu gibi sabah aşı olduktan akşama kadar kolda en ufak bir ağrı duymadım.Ama yine akşam ile birlikte kolda hafif bir ağrı başladı..
Yine aşıdan sonra yoğun bir başağrısı yaşıyorum.Bugün aşıdan sonra 5 saatlik bir yolculuk yapıp Assos a geldim. İlk etapta başağrımı yolculuğa bağladım ama sonra hatırladım ki ilk dozda 3 gün süren bir başağrısı yaşamıştım ve yine yaşıyordum. Hamilelikte dolayı ağrı kesici almakta istemiyorum fakat başağrısı fena....

21 Aralık 2021 BioNTech 3.doz aşımı oldum.Gebeliğin son evresinde olduğum için acaba yaptırsam mı sorusunu doktoruma sordum ve yaptır onayını aldıktan sonra dün yaptırdım .
Diğer 2 dozda olduğu gibi akşamında başağrısı yaşadım. Aşı olduğumu unutup başağrıma anlam veremedim acaba tansiyonum mu çıktı diyerek tansiyon baktım.
Bu sabah kol ağrısı ile uyanınca aşı olduğumu hatırlayıp başağrısı sebebinide anlamış oldum.
Şimdi temennim diğer 2 dozda olduğu gibi 3 gün sürmesin :dua:

21 Aralık 2021 BioNTech 3.doz aşımı oldum.Gebeliğin son evresinde olduğum için acaba yaptırsam mı sorusunu doktoruma sordum ve yaptır onayını aldıktan sonra dün yaptırdım .
Diğer 2 dozda olduğu gibi akşamında başağrısı yaşadım. Aşı olduğumu unutup başağrıma anlam veremedim acaba tansiyonum mu çıktı diyerek tansiyon baktım.
Bu sabah kol ağrısı ile uyanınca aşı olduğumu hatırlayıp başağrısı sebebinide anlamış oldum.
Merhaba şifa olsun inşallah aşınız🥰
Acaba ilk 2 aşınızıda hamileyken mi oldunuz?

Merhaba geçmiş olsun. Bende gebelikten önce 3 doz sinovac olmuştum şimdi 6 aya girmek üzereyim. Yarın için biontech ten randevu aldım. İnsan biraz çekiniyor tabi hamileyken aşı olmaya. Doktorum da biontech önerdi. Bakalım gerisi Allah’a kaldı artık bişey olmaz inşallah

Merhaba şifa olsun inşallah aşınız🥰
Acaba ilk 2 aşınızıda hamileyken mi oldunuz?
Teşekkür ederim, amin inşallah 🥰
Evet ilk doz için doktorumun önerisi ile 3.ayın dolmasını beklemiştim .16.haftada ilk dozu 19.haftada 2.dozu olmuştum. 😊

Merhaba geçmiş olsun. Bende gebelikten önce 3 doz sinovac olmuştum şimdi 6 aya girmek üzereyim. Yarın için biontech ten randevu aldım. İnsan biraz çekiniyor tabi hamileyken aşı olmaya. Doktorum da biontech önerdi. Bakalım gerisi Allah’a kaldı artık bişey olmaz inşallah
Merhaba, teşekkür ederim.Asla endişe duymayın. Aksine hamilelikte özellikle aşılı olmakta fayda var.Ben 3 dozuda hamileyken oldum. Çünkü aşısız virüse yakalanmak daha kötü olurdu. Ve genel olarak hamileler için Biontech daha uygun. Gönlünüzü ferah tutun..

2. Doz Biontech aşımı 5 haftalık hamileyken geçen cuma oldum. Hiç yan etki yapmadı. Gebelik öncesi 2 doz Sinovac, 1 doz da Biontech olmuştum. Dördüncü dozu da yaptırırken hiç tereddüt etmedim.☺️

Daha önce yazdığım gibi aşıyı yaptırdığım gün aşı olduğumu bile unutmuştum. Öyle ki akşamında olan başağrımın sebebinin bile aşı olduğunu unutmuşum.
Ertesi gün kol ağrısı ile uyandım ve galiba gece üzerine yattım ki böyle ağrıyor diye düşündüm. Çünkü sol kol ve hamilelikte de en uygun pozisyon sol tarafa yatmak olduğundan ona bağladım. Ama öğlen gibi inanılmaz bir halsizlik yaşadım. Bütün vücudum ağrıdan kırılıyordu .Eklemlerim ağrıyordu. Kesinlikle korona oldum diye düşündüm. Çünkü virüse yakalananlar çok söylemişti bu tarz bir ağrı yaşadıklarını. Öğleden sonrayı akşama kadar yatarak geçirdim. Ama fenaydı gerçekten. Daha önceki 2 dozda yaşamadığım çok büyük yanetkiler yaşadım maalesef. Hatta acaba olmasamıydım bile dedim. Umarım bebeklerimizde olumsuz etkileri oluşmaz...

Daha önce yazdığım gibi aşıyı yaptırdığım gün aşı olduğumu bile unutmuştum. Öyle ki akşamında olan başağrımın sebebinin bile aşı olduğunu unutmuşum.
Ertesi gün kol ağrısı ile uyandım ve galiba gece üzerine yattım ki böyle ağrıyor diye düşündüm. Çünkü sol kol ve hamilelikte de en uygun pozisyon sol tarafa yatmak olduğundan ona bağladım. Ama öğlen gibi inanılmaz bir halsizlik yaşadım. Bütün vücudum ağrıdan kırılıyordu .Eklemlerim ağrıyordu. Kesinlikle korona oldum diye düşündüm. Çünkü virüse yakalananlar çok söylemişti bu tarz bir ağrı yaşadıklarını. Öğleden sonrayı akşama kadar yatarak geçirdim. Ama fenaydı gerçekten. Daha önceki 2 dozda yaşamadığım çok büyük yanetkiler yaşadım maalesef. Hatta acaba olmasamıydım bile dedim. Umarım bebeklerimizde olumsuz etkileri oluşmaz...
Lütfen telaşlanmayın..bende 2. Dozumda dediklerinizin hepsni yaşadım ve ayrıca ateşim cıktı 2 defa..ben 2.de yaşadım siz 3.de yaşamışsınız kişiye gore degısıyor...

2. Doz Biontech aşımı 5 haftalık hamileyken geçen cuma oldum. Hiç yan etki yapmadı. Gebelik öncesi 2 doz Sinovac, 1 doz da Biontech olmuştum. Dördüncü dozu da yaptırırken hiç tereddüt etmedim.☺️
Merhaba bebeğiniz nasıl sağlıklı mı? Ben de 3 doz sinovac olmuştum 9 haftalık tim bebeğim 5 hafta 5 günlük kalmış acaba asilardan mi diye düşündüm de

X