Hafta Hafta İkiz Gebelik Süreci

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49

file_main_image_5431_1_grossesse_attendre_jumeaux_5431_01_1500X1000_cache_1200x630.jpg


4-8 HAFTA

Bu haftalarda hamile olup olmadığınızı tespit edersiniz.

Tebrikler! ikiz bebek bekliyorsunuz. Birçok kadın birden fazla bebek taşıdığını öğrendiğinde şok yaşar. Şaşkın olmanız çok doğal:-)

Gelişmekte olan bebekler dördüncü haftada ultrasonda iki küçük gebelik kesesi olarak görülür. Bebekler oldukça hızlı gelişir. Bu süre boyunca, bebeğin beyin, mesane, karaciğer, böbrekleri, omurga, üreme yolları ve kalbi gelişmeye başlamıştır. Bu haftalarda kalp aktivitesi de ultrason ile görülebilir.

Sizin iştahınızda büyük bir değişiklik olabilir. Bu bir gebeliğin ilk işaretlerinden biridir. Birçok kadın 4 ile 6 hafta arasında iştahında artış yaşar. Bu, son derece normaldir ve gebelik boyunca da devam edebilir. İkiz taşıyan anne, vücudun isteklerine göre yemek yemeli ve dinlenmelidir. İkiz bekleyen bir gebenin tek bebek bekleyen gebelere göre yaklaşık bir buçuk kat fazla kaloriye ihtiyacı vardır.

Ayrıca çok yorgun olmak ya da yorgun hissetmek de normaldir. Vücudunuz iki sağlıklı bebekler üretmek için çalışıyor ve fazla mesai yapıyor. Gece ve mümkün olduğunca da gün boyunca fazladan dinlenmeye çalışmalısınız.
 
7 haftalık

Rahim büyümeye başladığından ve mesaneye baskı yaptığından dolayı normalden fazla tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Sabah bulantısı ve genel mide bulantısı çoğul gebelikte daha kötü olabilir. Yemekleri sık ve küçük öğünler halinde yemek midenizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Birçok ikiz gebe kadın aynı zamanda koku alma duygusu duyarlı hale gelir ve bazı kokulara ve hatta bazı tatlara karşı tahammülsüzlük yaşayabilir. Pek çok hamile kadın nefes darlığı hissi yaşayabilir. Gebelik ilerledikçe kalp hızında bir artış normaldir ve nefes darlığı hissi artabilir.

Meme hassasiyeti de erken gebelikte sık görülen bir belirtidir. İkiz bekleyen kadınlarda meme hassasiyeti ve şişmesi daha da fazla olabilir. Ayrıca areola denilen gögüs ucu çevresi de koyulaşabilir ve göğüste meme etrafında çember oluşabilir. Hamilelik sırasında gögüslerinizi yumuşak, sıkmayan, pamuklu iç giyimle destekleyebilirsiniz.

Doktor ile ilk ziyaret sırasında sizinle ilgili aşağıdaki bilgiler alınabilir

1.) Tansiyon

2.) Fiziksel durum hakkında bilgi

3.) Aile öyküsü anket

4.) İdrar Örneği

5.) Kan örnekleri

Embriyonik dönem 12. hafta sonunda sona erer ve bebekleriniz embriyo halini tamamlamış olacaktır. Gelişmekte olan ikizlerinizin böbrek, bağırsak ve diğer organları hızla gelişiyor. 8 hafta her bebek yaklaşık dört santimetre uzunluğunda ve yaklaşık bir gram ağırlığındadır. Oniki hafta sonunda yaklaşık dokuz santimetre uzunluğunda iki kat olacak ve yaklaşık 20 grama kadar büyümüş olacaklardır.

Iştahınızda halen değişiklikler devam ediyor olabilir ve bazı tür gıdalar için daha fazla istek duyuyor olabilir ve halen bazı tür kokulara karşı tahammülsüzlük devam edebilir. Aşırı istek duyulan gıda maddesinin vücutta eksik olması nedeniyle bu aşırı isteğin doğduğu varsayılmaktadır. Örneğin tuz istemekle sodyum ihtiyacı, ilave demir için ıspanak istemek gibi..

Hafif anemi yaşanablir, bunun nedeni, vücudunuzun kan akımı büyük ölçüde artması, büyüyen bebekler ve kırmızı destek hücreli üretimin azalmış olmasıdır. Genel olarak gebeliğin ilk 12 haftasında gebe kadınların libidosunda azalma olduğu görülür. Ayrıca ciltte de bazı değişiklikler fark edebilirsiniz. Kan artışı, ışıltılı bir görünüm yaratır, cildinizin cilt bakım ürünlerine daha fazla hassas olmasına neden olabilir. Gebelikte buna dikkat etmelisiniz. Diş etlerinde de hassaiyet artabilir hatta dşeti kanaması yaşayablirsiniz. Yine, bu artan kan akımının diş etlerinin şişmesine neden olmasından kaynaklanmaktadır. Kanama endişeye neden olmamalıdır. Fırçalamada nazik olun ve diş ipi kullanın. Erken bir dönem olmasının yanısıra cillteki gerilmenin etkisi ile kaşınma türü belirtiler başlayabilir. E vitamini içeren kremlerle gerilen kısımlara masaj yapılablir. Unutmayın ki rahminzde iki bebek büyütüyorsunuz, gerilme ve çatlaklar kaçınılmaz olabilir !! Belirgin ve koyu renk görünen çatlak izlerin doğun sonrasında bakım ürünlerinin de katkısıyla renklerinin açılacağı müjdesini verebiliriz:-)

Bu haftalarda işyerinize , aile üyelerine henüz yapmadıysanız ikiz gebeliğinizi duyurabililirsiniz. Aynı zamanda bu haftdan sonra çocuk doktoru araştırma, bebek yoğun bakım ünitesi de bulunabilen sertifikalı bir hastane araştırmaya d başlayabilirsiniz.

Doktora bu haftalarda yine rutin muayene olunmalıdır. Doktorunuz, ikiz gebeliğinizi yüksek riskli gebelik olarak sınıflandırabilir. Bu doğal bir yaklaşımdır. Normal olan tek bebek gebeliğidir. Çoğul gebelik anormal bir duurm olarak kabul edilir ve bir sorun yaşansızn yaşanmasın riskli gebelik sınıfına girer.

Doktorunuz tarafından yapılması olası kontroller:

1.) Kilo alımı veya kaybı
2.) Kan basıncı, nabız ve solunum hızı
3.) Fetal kalp atışı olup olmadığını kontrol edilmesi
4.) Kan, şeker ve tüm bakteriler için idrar testleri

 
12-16 HAFTA

İkiz gebeliğin en riskli dönemi 12. haftanın sonunda kaldı ve gebeliğinizin embriyo aşaması olan ilk bölümü bitti ve bebekleriniz fetüs gelişimine başladılar. Bebekleriniz ikinci büyüme döneminde de inanılmaz bir hızda büyümeye devam edecektir. Onikinci hafta her gelişmekte olan bebek yaklaşık 20 gram ağırlığında olacak. 13 hafta başında, her ikiz olarak görüntüsü netleşecektir. 16. haftada ikizler yaklaşık 120 gram ağırlığında olacaktır. Ayrıca, yaklaşık dört santim uzunluğuna erişeceklerdir. 16. haftada, gelişen ikizlerin böbrekleri çalışmaya başlar. Fetus tarafından idrar üretimi başlar ve amniyotik sıvıya bırakılır. Bebekleriniz artık 4 cm lik bir insan yavrusu halindedir.

Mide bulantısınız kısmen azalmış veya tamamen ortadan kalkmış olabilir. İştahınız daha da artabilir. Bazen kendinizi obur hissedebilirsiniz ve normaldir. Doktorunuzun önerisiyle ilave bir vitamin gerekebilir.

Aşırı uyku isteği de normaldir. Hatta aşırı idrar isteği nedeniyle uykunuz bölünmese tüm günü uyuyarak da geçirebilirsiniz. Bu durumun aksini yaşayan gebeler de vardır. Uyku hali normaldir diğer durum için doktorunuza danışablirsiniz.

Uyku için rahat bir pozisyon bulun ve mümkün olduğu kadar uyumaya çalışın. İkiz gebelik zor bir deneyimdir ve vücudunuza adil olup sık sık dinlenmelisiniz.

Baş ağrısının artışından şikayetçi olabilirsiniz. Doktorunuza danışmadan ağrı kesici almamalısınız. Baş ağrısı durumunda sakinleştirici müzik dinlemek, karanlık bir odada dinlenmek, gözlerinizin üzerine kompres rahatlatıcı bir banyo yapmak iyi gelebilir, deneyin. Hormon üretimi migren baş ağrılarına neden olabilir. Çevre, birçok gıda, hormonal ve yaşam tarzı neden migren tetikler. Ve fiziksel zorlama hava kirliliği, duman, dumanı, parlak ışık, alkol, aspartam, kafein, çikolata, süt ürünleri, yağlı gıdalar, MSG, fındık kaçının. Depresyon, stres ve kaygı da migrene yol açabilir.

Hamileliğin bu aşamasında hamile elbisesi muhtemelen bir gerekli olabilir. İkiz gebelikteki karın bölgesindeki büyüme tek bebek gebeliğine göre daha fazla olacağından hamile giysisi almada acele etmeyin. 24. haftaya kadar tek bebek gebeliğindeki giysiler işinize yarayabilir. Ancak 24. haftadan sonra bu giysileriniz olaganüstü dar gelebilir hazırlıklı olun !

Ayak şişmesi de ortak bir şikayettir. İçerisinde iki bebek (ve üçüzler için de 3 bebek !!!) taşıdığınız karnınızın ekstra ağırlığı omurganızın eğrisini artıran bir etkiye sahiptir. Spor ayakkabıları giymek, normal ayak numarasının 2 numara büyüğünü tercih etmek ve gün boyunca ayaktaki rahatsızlığı hafifletmek gereklidir. Ayaklarınızı karın hizasından yukarı olmamak kaydıyla uzatın ve dinlenin.

16. hafta sonunda standart bebek ihtiyaçlarına bakmaya başlayabilirsiniz.

Kendinize dışarı çıkmak için 1-2 adet hamile giysisi alabilirsiniz. İleri haftalarda da giymek üzere giysi alacaksanız olabildiğince karın kısmı geniş olanları tercih edin. Pantolonları iyi bir terziye hamile pantolunu şeklinde diktirtebilirsiniz. Bu tür ihtiyaçları sona bırakmamalısınız. Riskli ve ilerleyen haftalarda hareket sınırlaması yaşayacağınız bir gebesiniz. Henüz harekleriniz daha rahat iken keyfinize göre alışverişin tadını çıkarın.
 
16-20 HAFTA

20 hafta olarak, gebeliğinizin yarısını tamamlamış bulunmaktasınız. Iki bebek arasındaki zar çok incedir fakat açıkça ultrasonda görülebilir. Araştırmacılar bebeklerin bu noktada, konuşmaması ve duymamasına rağmen birbirini hissettiğini düşünmektedirler. Fetüslerin gelişmesinin çoğu tamamlanmıştır, ancak bebeklerin hala akciğerler ve beyin gibi organları gebelik boyunca geliştirmeye devam edecektir.

Evet artık ikiz hamileliğinizi gizleyemezsiniz, göbeğiniz oldukça belirginleşti. Rahminiz tek bir gebelikten çok daha büyüktür. Çünkü rahminizn ekstra yolcusu vardır:-) İşte bu nedenle hamile elbisesi satın alırken dikkat edin daha çok büyüyecek !!!

Bu ay ikiz gebeliğin balayı ayıdır. Bulantı ve kusma geçmişte kalmış ve iştahınız muhtemelen artmış olacaktır. Ama, aynı zamanda yeni belirtiler ortaya çıkacak bu ayda. Karnın alt kısmında ve bel bölgnizde hafif ağrılar yaşayabilirsiniz. Ağrı genellikle rahmin gerilmesinden kaynaklanabilir.
 
20 – 24 HAFTA

Bebekleriniz büyümeye devam etmektedir ve cilt altında biraz yağ üretimi vardır. Yumuşak, tüylü saç, kendi cilt kapakları oluşur ve bebek cildi sevimsiz bir madde , vernix caseosa ile kaplıdır. Ikizler sürekli temas halinde ve tekme ve bir başka yer alanı için birbirlerini dürtmek zorunda kalırlar. Onları ayıran zar inanılmaz elastiktir. Her gün bebeklerin hareketini hissedebilirsiniz ancak her ikisini ayrı ayrı hissetmek güç olabilir.

Ödem herhangi bir hamilelik sırasında görülen bir durumdur. Bazen sıvı birikimi ekstra karpal tünel sendromuna neden olabilir. Bu bir uyuşma veya karıncalanmadır parmaklara giden sinirlerin aşırı sıkıştırılması nedeniyle oluşur. Yerel bir eczaneden karpal tünel bilek korumaları satın alabilirsiniz. Semptomlar genellikle doğumdan sonra azalır ve yok olur.

Odadaki herkesten daha sıcak bir ortam hissedebilirsiniz. Sizin istirahat metabolik hızınız gebelik sırasında artar, siz kendinizi çok ısınmış hissedebilirsiniz. Birçok hamile kadın bu haftalarda bacak kramplarından şikayet eder. Bu çok acı verici ve ani bir duygu olabilir. Doktorunuza sorun ve size yeterli miktarda kalsiyum desteği verebilir.
 
24-28 HAFTA

28. hafta sonunda cilt altında hızla yağ gelişir ve bebeklerin derisinde daha fazla pigment oluşumu başlamıştır. Saç ve büyüyen yüz hatları daha da belirgin olmaya devam etmektedir. Bu ay boyunca bebeklerin göz kapakları da belirginleşecektir. Ultrasonda bebeklerinizin gözlerini kırptığını görebilirsiniz. Bebekleriniz bu ay içinde ses yanıt vermeye başlar. Müzik açın ve bebekler için her gün okuyun.

Gebeliğin etkileri 28. haftada iyice belirginleşecektir. Ağırlığınız muhtemelen sırt ve bacaklarınızı etkilemeye başlayacaktır. Gittikçe büyüyen rahim basınç da sırt ağrısına neden olabilir. Bebeklerin aşağı pelvis içine yaptığı pelvik basınç ve rektumda artan basınç da yaşayabilirsiniz. İdrara çıktığınızda basıncı daha da çok hissedebilirsiniz. Pelviks baskısı gebelik boyunca kalabilir.

Bu ayda fiziksel aktivitelerinizi kısıtlamalısınız. Başkalarından yardım almaya alışmalı ve bunu uygulamalısınız. İkiz bebeklerinizin bakımında size yardımcı olacak kişi arayışına başlamalısınız. Ayrıca erken doğum belirtilerini öğrenin ve 24 saat ulaşabileceğiniz bir doktor edinin.
 
28-32 HAFTA

32. haftanın sonunda yorgunluk çok belirginleşir. Vücudunuzun dinlenmesine izin verin, ayaklarınızı uzatın ve dinlenin. Nefes darlığı da şimdi daha kötü olabilir. Rahminiz sizin diyaframı sıkıştırmaktadır. Oturmak, bu soruna biraz yardımcı olabilir. Rahat bir uyku için sırt destekli oturur pozisyonda yatmalıdır. Bu dönemde sırt ağrısı da kötü hale gelebilir. Güzel, sıcak banyo bir sırt ağrısı ve rahatsızlık yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bir jakuzi deneyimi yapmayın! Eğer ayakta veya oturarak çok fazla zaman harcıyorsanız hemoroidin (halk dilinde basur) bir sorun olması muhtemeldir.

Bu dönemde görülebilecek rahatsızlıklar :

Nazal tıkanıklık , Diş etleri kanaması, Nefes darlığı , Iştah değişiklikleri , Cinsel istek değişikliği, Bacak krampları, Ödem, Aşırı ısınma, Yorgunluk, Karpal tünel sendromu, Duyarlılık (güneşe), Kabızlık, Artan kalp hızı, Memeden sızıntı, Fetal hareketleri, Mide ekşimesi
 
32-36. HAFTA

Tebrikler 3. gebelik aşamasındasınız. Bu ay bir çoğul gebelik tek bir gebelikten çok daha farklı olacaktır. Bebeklerin anne karnındaki alanı iyice daralmıştır. Yeterli olarak büyümeleri mümkün olamamaktadır. Eğer bebekler şimdi doğarsa, erken doğum gerçekleşmiş olur ve onların bir yoğun bakım ünitesinde bir süre kalması gerekebilir. Bebeklerin akciğerleri, erken doğumu karşılayabilmelidir. Bu nedenle 32. haftanın başında doktorunuza bebeklerinizin akciger gelişimi konusunda danışınız. Plasentanız hala iyi işleyen ve gelişen bebekler için besleyici bir durumdadır. Bu ay sıvı miktarı çok önemlidir. Baş ucunuza 2-5 lt kapasitede bir sürahi bulundurunuz. Günde 2 lt su içmek yeterli olmayacaktır. Bebeklerinizn sağlığı için plensatadaki su miktarı çok önemlidir.

Rahim önü yani pelvisin çapı genişlemektedir ve kalçanızda muhtemelen küçük bir artış hissedebilirsiniz. Sıkışık rahim yoğun fetal hareketlere izin vermez, ama yine de ince hareketleri hissetmeniz gerekir. Sancılarınız artık çok daha sık olabilir.

İdrara çıkışınızdaki artış nedeniyle uykunuzu iyi alamayabilir ve anksiyete, sıkıntı yaşayabilirsiniz. Pozisyonunuzun rahat olmaması da uykusuzluğa neden olabilir. Doğumdan önceki şu günlerinizde bol bol dinlenmenizi öneririz. Midede yiyecekler için ayrılan alanda daralacağından az miktarda ancak sık yemekte fayda vardır.

Bu ay (geçen ay yapmadıysanız) doğum doktorunuzu ve doğum yapacağınız hastaneyi belirleyiniz. Doğum için gereki hastane çantasını da hazır bulunudurunuz. Seyahata çıkmak gerekiyorsa bunun için doktorunuzdan izin alınız. İşyerinizde doğum izninizi başlatabilirsiniz.
 
36-40. HAFTA

37. haftadan önceki doğuma erken doğum denmektedir ancak yine de bebeklerinizin sağlıkla doğacağı aya ulaştınız. Bebekleriniz de artık kendi ağırlıklarına ulaştılar. Bebeklerin artık kendi vücut ısısını düzenleyecektir. Eğer erken doğarsa bebekleriniz, onları daha küçük ve özel bebek yataklarına yatırmalısınız ve onları sıcak tutmalısınız. Bebeklerin doğumunda yapılacaklar tek bebeklere göre aynıdır aslında ancak ikiz annesi aynı işlemi 2 kez ve aynı anda yapmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle ilk günlerde sevecen, sabırlı bir yardımcı edinmeye çalışın. İkiz annesi olduğunuzda tüm yükü tek başına üstlenmek gibi bir kahramanlığa kalkışmayın ve size yardım edebilecek kişilerden çekinmeden yardım isteyin. Yardım istemeye alışık biri olmayabilirsiniz ama buna alışmalısınız.

 
X