Tatlı Tarifi Hadi Kızlar Ekmek Tatlısı Yapalım

BALveBADEM

Sabrediyorum Sana Ey Hayat
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2010
686
16
318
Kızlar bu tarifi arkadaşımdan aldım ama o kreması yerine vanilyalı pudink kullanıyordu ben de ev usulü bir krema olsun diye internetten de araştırarak ve arkadaşımdan aldığım tarifi sentezleyerek, kendi sevdiğim usulleri de ekleyerek bu tarifi çıkardım meydana. Çok güzel bir lezzet çıktı ortaya. Ben bundan memnunum, sık sık deniyorum arkadaşlar. Eşim kremasından dolayı sevmiyor, kremalı hiç bir tatlıyı sevmiyor. Ama ben bayıla bayıla yiyorum. Özellikle şekerin karamelize tadı nefis. Hadi deneyin ve siz de deneyimlerinizi yazın.

Şerbetin suyunu bardakla ölçüp kaynamaya bırakalım. Şerbetin yapmı için derin teflon bir tencere seçmenizi öneririm. Ekmekleri tepsiye dizelim. Arkadaşlar ben bor cam kullanırsam bu malzemelerin tümü fazla geliyor. Kare borcamda hem ekmekler artıyor, sığmıyor hem de krema çok kalın oluyor. O yüzden ben resimlerde de göreceğiniz ufak dikdörtgen kek tepsim olan -fırın metal tepsisi-ni kullanıyorum. Bu tepsim bu malzemelerle iyi sonuç veriyor. Hazırlık olarak tüm malzemeleri tezgahımızın üzerine hazırlayarak yapımına geçelim.

1 paket tuzsuz kızarmış hazır ekmek(tuzlusu fark ediyor mu bilmiyorum)
Muhallebi İçin: 3 su bardağı süt
1 küçük fincan un
3 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 vanilin
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı dolusu margarin
Şerbeti İçin: 2,5 su bardağı toz şeker
2,5-3 su bardağı kaynar su
yarım limon
Üzeri İçin: 1 poşet krem şanti
Yarım su bardağı süt
Hindistan cevizi(bol)

Şeker derin teflon tencereye alınarak orta ateşe bırakılır ve sürekli tahta bir karıştırma metayeliyle karıştırılır. Bu kavurma yani karamelize etme işlemidir. Erimeye başladığını göreceksiniz. Bu aşamada hiç su yok dikkat ederseniz. Erime artınca, (tamamen erimeden, rengi kesinlikle değişmeden) Ağdalaşmaya meydan vermeden kaynamakta olan su eklenir, karıştırılır. Arkadaşlar derin tencere seçme nedenimizi bu kısımı hazırlarken daha iyi anlayacaksınız çünkü bu sırada suyunu verirken, foşur foşur taşmak yada sıçramak isteyecektir şerbetimiz. Biz ona fırsat vermemek için derin tencere seçiyoruz. Su eklenir eklenmez limonu sıkılır.10 ila 12dk kaynatılır, daha fazla değil. Tepsiye dizdiğimiz ekmeklerimizin üzerine (ben kepçeden yardım alıyorum) şerbet sıcak sıcak gezdirilir. Tepsinin üstü başka bir tepsiyle kapatılır. Şerbetini çekmeye ve Soğumaya bırakılır. Muhellebiyi ben biraz farklı hazırlıyorum. Dilerseniz muhallebi malzemelerini margarin hariç, baştan karıştırıp, koyulaşana kadar ocakta çevirebilirsiniz. Ocağı kapatınca da margarini yedirebilirsiniz. Şimdi benim muhallebi yapım şeklime geçelim; 2 su bar. sütü 5 kaşık şekerimizle kaynamaya bırakalım. Bir yandan kalan 1 bardak sütümüzün içine nişasta, un, pirinç unu ekleyip iyice özleştirelim. Kaynayan süte bu karışımı yavaş yavaş eklerken hızlı hızlı karıştıralım. 5 dk pişene kadar karıştıralım. Pişerken dibine tutmaması için mikser kullanabilirsiniz ama tencereniz teflon olursa mikserden zarar görebilir, onu hatırlatayım. Ocak kapatılıp içine vanilin ve margarin eklenerek yedirilir. Muhallebiyi ağzı kapalı ılıtın yoksa yüz tutabilir. Yüz tutmasını engelleyemediyseniz bir cam kaba alıp mikserle iyice çırpın. Tamaen soğumuş ekmeklerimizin üzerine bu muhallebiyi eşit oranda yayalım. Muhallebiyi yaymadan evvel son bir kez daha çırpmakta yarar var! Tamamen soğuması için buz dolabına kaldırılır. Krem şanti yarım su bar. süt ile çırpılıp o da buz dolabına kaldırılır. İkisi de soğuyunca tatlımızın üstüne eşit oranda yayılır ve bolca hindiztan cevizi serpiştirilir. Dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun arkadaşlar. Deneyenlerin yorumlarını bekliyorum. Bir de kendi tariflerinizle fark varsa onu da ekleyebilirsiniz.
Arkadaşlar bu tarifte şerbet ekmeklerin arasından sızıyor ve ben bu şerbetin muhallebiyle uyumuna bayılıyorum. Bazı arkadaşlarımın şerbetini kavurmadan, normal bir şerbetle yaptıklarını duydum ama ben kavurmanızı (yakmadan) tavsiye ederim, bu aroma ona anlam katıyor.
Reimlerin açıklamaları: 1. Resim; Ekmeklerin tepsiye dizilmiş hali
2. Resim; Ekmeklerin şerbetlenmiş hali
3. Resim; Kremanın pişirilişi( burda krema katı olmuş, sizinki bu kadar katı olmayabilir.)
4. Resim; Ekmeklerin üzerine krema sürülmüş hali
5. Resim; Krem şanti sürülmüş hali
6. resim; Hindiztan cevizi serpilmiş hali yani son hali
7. Resim; Arkadaşlar son resimdeki ekmek tatlısını ben hazır çikolata sosu ve hazır vanilyalı pudinkle denedim. Krem şanti ve hindiztan cevizi kullanmadım. Bunun tadı da farklı oluyor. Deseni yapmak için ekmeklerin üzerine vanilyalı pudingi yaydıktan sonra üzerine hazırladığımız çikolata sosunu şeritler halinde döküyoruz ve bıçağın ya da çatalın tersiyle ileri geri çizgiler çekiyoruz. Yani çiziyoruz. Bu şekil de kendiliğinden çıkmış oluyor. Yaş pastalarda da bu deseni deneyebilirsiniz. Çikolatalı pastalarda harika oluyor.
 

Eklentiler

  • $Ekmek Tatlısı.webp
    $Ekmek Tatlısı.webp
    29,8 KB · Görüntüleme: 117
  • $Ekmek Tatlısı (1).webp
    $Ekmek Tatlısı (1).webp
    21,9 KB · Görüntüleme: 115
  • $Ekmek Tatlısı (2).webp
    $Ekmek Tatlısı (2).webp
    13,1 KB · Görüntüleme: 112
  • $Ekmek Tatlısı (3).webp
    $Ekmek Tatlısı (3).webp
    28,2 KB · Görüntüleme: 99
  • $Ekmek Tatlısı (4).webp
    $Ekmek Tatlısı (4).webp
    9,9 KB · Görüntüleme: 108
  • $Ekmek Tatlısı (5).webp
    $Ekmek Tatlısı (5).webp
    18,4 KB · Görüntüleme: 99
  • $Ekmek Tatlısı (6).webp
    $Ekmek Tatlısı (6).webp
    22,8 KB · Görüntüleme: 114
Son düzenleme:
Back