- 16 Ağustos 2010
- 293.024
- 602.886
- 43
Çok lezzetli ve tam kıvamında kurabiyeler yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyorum.
Bunun için ilk dikkat edilmesi gereken konu, margarinin veya tereyağının soğuk olmaması. Oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmesidir. Soğuk margarin veya tereyağı, Hem kurabiye hamurunun un alma kapasitesini azaltır hemde hamuru yoğururken size sorun yaşatır.
Çok nadirde olsa bazı tariflerde (genelde sert olması arzu edilen kurabiyelerde geçerlidir) soğuk kullanılması önerilebilir. Bu gibi durumlarda da küp küp doğramanız size yardımcı olacaktır.
Margarin yerine tereyağı kullanmak hem daha sağlıklı olacak hem de kurabiyenizin lezzetini kat kat arttıracaktır.
Yağın yanı sıra süt yumurta gibi malzemelerde oda ısısında olmalıdır.
Yaz aylarında margarinin daha çabuk yumuşayıp el sıcaklığı ile cıvıklaşacağını göz önünde bulundurursak böyle durumlarda yoğrulan hamur 10-15 dakika kadar buz dolabında bekletilmeli. Bu sayede hamurun kıvam almasına yardımcı olunmalıdır.
Kurabiyeler Neden Sert veya Kuru Olur ? – Ağızda Dağılan Kurabiye Nasıl Yapılır?
Ölçüsünden fazla un kullanmak hamurun sertleşmesine, bu sebeple de kurabiyelerin kuru olmasına neden olur.
Fırına verilen kurabiyeler sık sık kontrol edilmeli sertleşmesine izin verilmeden fırından alınmalıdır. Un kurabiyesi tarzındaki kurabiyeler fırından alındıktan sonra soğudukça sertleşip kıvam alacaktır. Kurabiyenin pişkinliğini anlamak için tepsinin ortasındaki kurabiyenin altına bakın pembeleşmişse tamamdır fırında alabilirsiniz. Fazla pişen kurabiye sert olacaktır.
Aynı zamanda kurabiyeler ılınmış olan fırında sürülüp bekletilmesi de içerisinde nemin kaybolmasına bu yüzdende sertleşmesine sebep olur.
Bunlara dikkat ederseniz gevrek ve ağızda dağılan kurabiyeler elde etmiş olursunuz.
Kurabiyeler Neden Tepsi İçerisine Yayılır?
Unun gereğinden az kullanılması kurabiyelerin yayılmasına sebep olur.
Kurabiye hamuru kesinlikle soğuk fırına sürülmemelidir. Soğuk fırına sürülen kurabiyeler ısıyı yavaş alacağı için içerisindeki yapın erimesine ve hamurun kendini salıp yayılmasına neden olur.
Çok yüksek ısı da kurabiyelerin üzerinin yanmasına neden olur. Fırının 160° – 170° olması idealdir fakat fırından fırına değişiklik gösterebilir.
Fırın tepsisinin sıcak olmaması aksine serin olması da önemli bir konudur.
Kurabiyeler Nasıl Saklanmalıdır?
Kurabiyelerin tazeleğini koruması için hava almayan bir kapta saklanması gereklidir. Yanına 2-3 adet kesme şeker veya biraz pirinç ilave ederek daha uzun zaman nemini korumasını sağlayabilirsiniz.
Bu sayede bayatlamayan uzun süre tazeliğini koruyan kurabiyeleriniz olur.
Tuzlu kurabiyelerinize mahlep ilave etmeniz hem lezzetini arttırır hemde geç bayatlamasına destek olur.
Tuzlu Kurabiyelerin Daha Gevrek Olması İçin Neler Yapılabilir?
Tuzlu kurabiye hamurlarına bir kaç damla limon suyu veya sirke ilave etmeniz kurabiyelerinizin daha gevrek olmasını sağlar.
Sirkeyi ben bu konuda daha başarılı buluyorum. Pişmeden önce hamurdan hafif kokusunu alsanız da piştikten sonra kesinlikle öyle bir koku olmuyor. Aynı zamanda geç bayatlamasına da yardımcı oluyor.
Kurabiyelerin Üzeri Neden Çatlar?
Kurabiyelerin çatlamasını engellemek için, yoğurma işlemini iyi yapmalısınız.
Gereğinden fazla kullanılan un hamurun sert olmasına bu yüzden kabarırken üzerinin çatlamasına neden olur.
Aynı şekilde kabartma tozu veya karbonat gereğinden fazla kullanılırsa, üzerinin çatlaması hata kırılması kaçınılmaz olacaktır.
Bayatlayan Kurabiye Nasıl Değerlendirilir?
Mozaik pasta yaparken bisküvi yerine kurabiye kullanabilirsiniz veya bisküvilere ek olarak ilave ederek değerlendirebilirsiniz.
Pişirdiğiniz puding veya supangle tabaklarının altına ufalayıp hem kurabiyeleri değerlendirir, hem de tatlınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Kurabiyeleri rondodan geçirip kremşanti veya çikolata sosu ile buluşturup, toplar yaparak kurabiyeden trufflar elde edebilirsiniz.
Kurabiye Tariflerimiz için buraya bakabilirsiniz.
Tatlı ve Tuzlu Kurabiyeler
Anne Kurabiyeleri