İdeal benlik algısı devreye girmiş. Değişim yakındır o zaman. Devam et.
Ben böyle biri olmak istiyorum dediğin anda o kişi oluyorsun. Tabi çabalaman lazım.
Nasıl olur'u bilmem ama nasıl olmaz'ı biliyorum.
Kendine acımayı bırak. Sızlanmayı bırak. Karamsar olma. Hayatındaki olumsuzluklardan beslenmeyi bırak. Acıdan haz almayı bırak. Sevilme ihtiyacını kendi içinde karşılamaya çalış. Gerekirse somut olarak kendini sev, saçlarını okşa, ellerini tut, aynaya bakıp seni çok seviyorum senin için yapmayacağım şey yok de. Ben bunların hepsini yaptım.
Ne zaman yalnız hissetsem ellerimi tutup burdayım, yanındayım, gitmiyorum dedim. Yıllarca başkalarının sevgilerine sığındım. Kimse bizi bizim kadar derinden sevemez. Belki annemiz sever, o da bi yere kadar. Yetmez o sevgi. Dışardan aldığın hiçbir sevgi kendi içsel sevginin yerini tutamaz. Senin kendinle bağın zayıf, bunu halledersen gerçekten sağlıklı ilişkilerin olur. Hem arkadaşlık hem aşk.
Benim şu dönemimde dostlarımla, ailemle ilişkilerim o kadar derinleşti ki. Çünkü kendimle bağ kurdum. Kimsenin beni aramasını beklemeden ben arayıp özledim diyorum dostlarıma, kardeşlerime. Eskiden hep oturur sızlanırdım beni sevmiyorlar diye. Senelerce ablamla görüşmedim. Şimdi saatlerce telefonda konuşuyoruz. Özetle kendinle derinden sağlam bir bağ kurarsan dış dünyayla bağın da o kadar sağlam oluyor, zayıf bağları da hemen koparabiliyorsun.