- Konu Sahibi scholarppty
Malzemeler:
a. Balık hazırlık aşaması;

1 adet sazan balığı (benimki 2 kiloyu geçikti aslında bunun en az iki katı büyüklüğünde olanla davet sofraları için hazırlanan bir yemektir)
1 yemek kaşığı domates salçası
½ çay bardağı zeytin yağı
b. İç pilav için gerekli malzemeler;

1,5 su bardağı bulgur
3 su bardağı su
1er tatlı kaşığı tuz, pul biber ve kara biber
2 baş orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 domates (rendelenmiş şekilde)
1,5 yemek kaşığı kadar tereyağı
Temizlenirken içinden çıkan yağ dokusu (tercihe göre ama pilavda güzel oluyor)
1 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstık
Balık ve tepsiyi yağlamak için yarım çay bardağı zeytin yağı
c. Salata ve Sunum için;

4 adet havuç
1 turp
1 adet limon
2 adet orta boy domates
Zeytinyağı, sirke
3 yemek kaşığı kadar kapari turşu.
Bir bağ roka
Bir demet kıvırcık marul
6-7 adet taze soğan
Hazırlık Aşaması:

Balık tamamen temizlenip, pullar özenle ayıklandıktan sonra belirtilen miktarlardaki malzeme, içi ve dışı tamamen kaplanıncaya kadar fırça yardımıyla sürülüp streç film eşliğinde sarılarak buzdolabında minimum 4 saat boyunca marine edilmelidir. Ben özellikle pullarını ayıklarken derisini kaldırmamaya çalışıyorum ki üzerindeki sosla birlikte deri tamamen kızarsın diye onun için öncelikli tercihim balığı her zaman evde kendim ayıklamak yönünden olmuştur.
İç Pilavın Hazırlanması:

Tencereye tereyağını ekleyip yakmadan erimesini bekliyoruz daha sonra fıstığı ilave edip fıstığın çok az sararmasını bekliyoruz en son olarak balık iç yağı eklenip biraz kavrulması beklenir.
Kavrulmuş yağ fıstık ve iç yağ karışımına iri iri doğranmış 2 baş orta boy kuru soğan eklenir.

Harç özdeşlenince içerisine domates rendesi ve salça eklenerek bir taşım kavrulur.

Daha sonra bulgur eklenerek soğanlı karışımla karıştırılarak 3 su bardağı su eklenip miktarları belirtilen baharatlar ilave edilir. Ben baharatları tatlarını tamamen korumaları için özellikle son aşamada koyuyorum. Karışım kaynayınca kapak kapatılıp kahve ocağında yavaş yavaş pilav pişirilip 20 dakika kadar dinlendirilir.
Ve iç pilavımız hazır...
Balığın Pişirilmesi:

Balığın içine pilav doldurulup, dikilir.
Üzerine iç pilav malzemelerimizde belirttiğimiz yarım çay bardağı zeytin yağını gezdiriyoruz.
Önceden ısıtılmış 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirilip daha sonra ayarı 180 dereceye düşürüyoruz yaklaşık 20 dakika daha tam manasıyla piştiği zaman servise hazırlanır
Salatanın Hazırlanması:
Balığımız fırında yavaş yavaş pişerken Havuç ve turbu rendenin kalın tarafından rendeleyip üzerine sirke zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıp döküyoruz. Kapari ve domates dilimleriyle süsleyip servise hazırlıyoruz...
Gelelim Sunumaaaa :)))):

Buyruuuuuun herkes soframıza davetliii biz çok beğendik ama soframız ne kadar kalabalık olursa bunun tadı o kadar güzel çıkar. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet ba şeker olsun...
a. Balık hazırlık aşaması;

1 adet sazan balığı (benimki 2 kiloyu geçikti aslında bunun en az iki katı büyüklüğünde olanla davet sofraları için hazırlanan bir yemektir)
1 yemek kaşığı domates salçası
½ çay bardağı zeytin yağı
b. İç pilav için gerekli malzemeler;

1,5 su bardağı bulgur
3 su bardağı su
1er tatlı kaşığı tuz, pul biber ve kara biber
2 baş orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 domates (rendelenmiş şekilde)
1,5 yemek kaşığı kadar tereyağı
Temizlenirken içinden çıkan yağ dokusu (tercihe göre ama pilavda güzel oluyor)
1 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstık
Balık ve tepsiyi yağlamak için yarım çay bardağı zeytin yağı
c. Salata ve Sunum için;

4 adet havuç
1 turp
1 adet limon
2 adet orta boy domates
Zeytinyağı, sirke
3 yemek kaşığı kadar kapari turşu.
Bir bağ roka
Bir demet kıvırcık marul
6-7 adet taze soğan
Hazırlık Aşaması:

Balık tamamen temizlenip, pullar özenle ayıklandıktan sonra belirtilen miktarlardaki malzeme, içi ve dışı tamamen kaplanıncaya kadar fırça yardımıyla sürülüp streç film eşliğinde sarılarak buzdolabında minimum 4 saat boyunca marine edilmelidir. Ben özellikle pullarını ayıklarken derisini kaldırmamaya çalışıyorum ki üzerindeki sosla birlikte deri tamamen kızarsın diye onun için öncelikli tercihim balığı her zaman evde kendim ayıklamak yönünden olmuştur.
İç Pilavın Hazırlanması:

Balığın Pişirilmesi:

Salatanın Hazırlanması:

Gelelim Sunumaaaa :)))):