Güvenilir Gıda Hakkında Bilgi Almak İsteyenlerin Sorularını Cevaplıyorum

nilimu

Üye
Kayıtlı Üye
15 Ocak 2014
5
0
6
34
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar,

"Yediğine İçtiğine Dikkat Et Güvenilir Gıda Tüket" sloganıyla gıda denetimi yapan bakanlığımız tüm şehirlerde gıda ile ilgili üretim ve satış alanlarını denetlemekte...

Sizler de sağlıklı gıda ve ALO GIDA 174 hakkında bilgi almak isterseniz bir gıda denetçisi olarak ilgiyle yardımcı olabilirim.:128:
 
alo 174'ün tv'deki reklamlarında salata yiyen bir kız vardı gerçekten dışarıda yemekten en çok imtina ettiğim yiyecek salata vb pişmemiş yiyeceklerdir. bunları nasıl denetliyorsunuz, dikkatli yıkandığı kontrol ediliyor mu yoksa öyle suya daldırıp çıkarıyorlar mı nereden bileceğiz:/
 


malesef ülke standartlarımızda çok az denetiçi sayısı ve çok fazla işletme olduğundan incik cincik edemediğimiz denetimler oluyor.. ancak şu da bir gerçek ki en güzel denetimi yapılan konulardan biri bitkisel ürünlerdeki pestisit (bitki koruma ilaçları) kalıntıları.. bol bol numune alınıp kontrol ediliyor, eğer laboratuvar sonuçları olumsuzsa ürünlere el konulup imha ediliyor..

diyeceğim şudur ki bitki kökenli olduğu sürece dışarıda yediğimiz yemekler hep hayvansal ürünlere nazaran daha sağlıklı daha az risk taşıyor... yıkama kontrolleri de haliyle tek tek marulları kontrol ederek olmuyor.. aldığımız numuneler eğer toplu tüketimde müşteriye sunulacaksa yabancı madde analizi de ekletiyoruz.. rutin denetimlerde ise denetimcinin yöntemine bağlı olarak yıkama riskleri kontrolü de değişiyor.. örneğin ben "yıkanmış yeşilllikleri getirin" deyip normal denetimi yaparken sirkeli suda bekletiyorum, ve aslında meslekte ehlileştikçe çalışanın tavrı, ham maddelerin temizlendiği ortam da olayı netleştirir hale getiriyor..

kullandığınız ürünlerin muhakkak bakanlık kayıtlı olduğuna ve SKT yani son kullanma tarihine uygun zamanda satıldığına, saklama koşullarına dikkat edin.. şüphe duyduğunuz rünlerin ambalaj ve faturasını saklayın, ALO GIDA 174 hattına bildirin, en geç 15 gün içinde size verilen takip numarasıyla 174 intrnet sitesi üzerinden cevaplandığını ve denetimde neler olduğunu yazdıklarını göreceksiniz.. ayrıca bakanlığın afişe ettiği markaları da bakanlık sitesinden görebilirisiniz.. çok faydalı oluyor

nokta atışı ürünlerin cinsini (et, meyve suyu, ekmek, süt, yumurta, çikolata vs vs ) söylerseniz daha net yardımcı olabilirim
 
diyeceğim şudur ki bitki kökenli olduğu sürece dışarıda yediğimiz yemekler hep hayvansal ürünlere nazaran daha sağlıklı daha az risk taşıyor...

sormaya korkuyorum ama et ürünlerinde neden daha büyük riskler var, en azından güzelce piştikten sonra mikrobu bakterisi ölüyordur diye umuyorduk:/
 
merhaalar
devlet bu tavuk üretimini neden tedbir altına almıyor da milletin zehirlenmesine izin veriyor.en güvenilir tavuk firması hangisi acaba?birde sütü ve tereyağını merak ediyorum.marka ismi paylaşabilirmisiniz ve hatta peynirde aynı derece önemli?
birde pazarlarda satılan bulgur baharat peynir gibi gıdaların denetimi yapılabiliyormu?bunlar market ürünlerinden daha sağlıklı olabilirmi?
 
Arkadaşlar en riskli gıda grubu hayvansal kökenli gıdalardır, yani et, süt ve yumurta ürünleri..

Neden?
çünkü hayvanlar da insanlar gibi mikrobiyolojik bir yüke sahiptir. bu küçük canlıların bazıları sıcağa, bazıları soğuğa, bazıları ise hem sıcağa hem soğuğa dayanıklıdır.

çok basit olarak anlatmak gerekirse; hayvan yeni kesildi, et parçalandı o etin üzerinde bazıları sıcağa bazıları soğuğa dayanıklı 1000 bakteri olsun,

eğer o et siz onu mutfağa getirene kadar sıcaklık yeterince düşürülmezse yani az bir soğuk uygulanırsa soğuk seven bakteriler artacak ve 1200 tane olacaklar sonra da istediğin kadar dondur fayda etmez, her soğuk zincir kırıldığında bu bakteriler aracak, üstüne bir de oda koşullarında kaldıysa etimiz oldu mu 1500.. şimdi bir de o eti güzel pişirme 1700... anlayacağınız her ürünün güvenilir olduğu sıcaklık değerleri içerisinde kalması gerekir..

bakterilerin hepsi zararlı değildir, düşünün ki bir de hastalık etmeni olan bakterilerin de içinde olduğunu.. Bakteriler türlerine göre -10 C’ den 100 C’ ye kadar geniş bir sıcaklık aralığında canlılıklarını sürdürebilirler. Patojen bakterilerin en iyi çoğalabildikleri sıcaklık aralığı 5- 65 C ( tehlikeli bölge ) arasıdır. Besinleri dondurma işlemi bakterileri öldürmez, ancak üremelerini durdurur. Belirli bir süre kaynatma ile bakterilerin kendisi ölür, sporları ve toksinleri tamamen yok edilmez.

evde derin dondurucudan çıkardığınız etlerinizi LÜTFEN SUYUN İÇERİSİNDE, KALORİFER ÜZERİNDE, GÜNEŞ ALTINDA ÇÖZDÜRMEYİN, DOLAPTA 4 DERECEDE ÇÖZDÜRÜN YOKSA KENDİNİZE BİR HATA DA SİZ YAPARSINIZ!!!

bakliyatlar risk oranı en düşük gıda gruplarıdır, bundan dolayı tüketimde her gıda ürünü gibi nereden geldiğini, son kullanma tarihini bildiğiniz ürünleri tüketin.. pazarlar belediye ve bakanlık denetçileri tarafından kontrol ediliyor ama paketli ürün kadar üretimi takip edilemiyor..

peyniri, yumurtayı aldığınız yerde dikkatli olun..
1- son kullanma tarihi ve bakanlık kayıt numarası üzerinde olmayan (plastik kiloluk şeffaf kutularda olanlar var, firma o satış yerine peyniri gönderirken tenekeyle gönderir, satıcı da o küçük şeffaf kutulara koyar, ama bir bakın bakalım o kutuların üzerinde söylediğim bilgiler mi var? yoksa öylesine kg belirten saçma bir etiket mi? hatta hiç mi yok?) ETİKETSİZ ÜRÜN TÜKETMEYİN

2- ürünün durduğu yer uygun mu?
peynir 4 derece altında mı duruyor (bunu anlamanız için dereeye ihtiyacınız yok, evlerinizdeki buzdolabına elinizi uzattığınızda ne hissediyorsanız :)
yumurtalar 12 derece ister, adam sıcakta dışarda yumurta mı satıyor? SALMONELLA!!!
yoğurtların ve ayranların uygun sıcaklıkta beklediği daha kolay anlaşılır.. FOLYOSU YUKARI DOĞRU BOMBAJ YAPTIYSA, YANİ BOMBELİYSE BOZULMUŞTUR! istediği kadar son kullanma tarihi çoookk uzaklarda olsun.

3- yumurtaların üzerinde küme numarası bilgisini içeren damga var mı? yoksa ne siz ne de biz biliriz o yumurtanın hangi tavuktan çıktığını di mi?

4- alışveriş yaptığınız bakkali market, fırın, vs vs BAKANLIK KAYIT BELGESİ VAR MI?

5 - eve geldiniz bir açtınız ürünü ürün bozuk! artık tüm güç sizde ALO 174 aranıyor ve kişi etiket bilgilerini, satın aldığı yeri ve şikayetini bildiriyor
en geç 15 gün içinde başvuru numaranızla 174 sitesinde konu ile ilgili denetçiler ne yapmış, ne demiş ceza mı yazmış görüyorsunuz
Not: biz denetçiler kesinlikle sizlerin kim olduğunu bilmiyoruz, içiniz rahat olsun

MARKA İFŞA EDEMİYORUM ancak google da " tarım bakanlığı ifşa edilen markalar" diye arattırın, fikir sahibi olursunuz

işlenmiş ürünler almamaya dikkat edin örneğin "piliç nugget" ( içinde tavuğun eti dışında heryeri var, kimse tavuk totosu yemek istemez dimi ) illahi alıcaksanız işlenmiş ürün meela nugget yerine "parça tavuk" alın, bazı markalar paketlerinde belrtiyor parça etten üretilmiştir diye..

şinitzeli almayın, kendiniz hazırlayın.. nereden bileceksiniz o tavuk etinin uygun sıcaklıkta kesilip dövülüp sağlıklı soslama ürünleriyle hazır hale getirildiğini?

UHT süt içmeyin derim, benim uzmanlık alanım süttü mesela yüksek lisansımda.. insana hiç faydası kalmamış tam terine protein yapısı değiştiği için bağırsak mide problemleri çıkartan, içinde ne kalsiyumu ne vitamini ne de yararlı bakterileri kalmış ÇAKMA SÜTTÜR.. günlük süt alın.. olmadı pastörize bari :)

keçi sütünü tavsiye ederim, içerik olarak ANNE SÜTÜNE YAKIN DEĞERDEDİR daha sağlıklıdır yani
 

Merhaba ben de tavuk eti konusunda içim rahat etmeyenlerdenim. Çocuklar çok seviyor ama çok fazla söylenti var. Biraz araştırdım şöyle bir siteye denk geldim http://www.sagliklibilgi.org/

uzmanlardan açıklayıcı bilgiler var ve içim daha rahat tüketebiliyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…