Günlük Isleri ve Yapilacaklari Nasil Planliyorsunuz?

MIRILLIA

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2021
85
114
43
Hanımlar merhaba. Benim sorunum islerin siralama ve planlamasini yapamamak.. Bunu yapamadığım için çok zaman kaybediyorum ve işlerde ilerleme sağlamak zaman alabiliyor. Bundan öte zihnen çok yoruluyorum. Örnek vereyim, o gün yapılması gerekenler var mesela ama ben hangisinden başlayacağımı, başlayacağım işi de kendi içinde hangi sıralama ile yapacağımı bilmiyorum, o yüzden ilerleme sağlanamıyor. Zihnim ise birçok şey yapmışım gibi yorgun oluyor, çünkü yapılacak şeyler kafamda dönüp duruyor. Planlama yapsam hem işler güzelce bitecek (ev isleri, kişisel islerim, çocuklarla alakalı şeyler vs ) hem de dinlenmeye zamanım kalacak ama gün sonunda çoğunlukla hallolmayan işler ve aşırı dolu, yorgun bir zihin ve yorgun bir ben ile baş başa kalıyorum. Plan yapamadığım, sıraya koyamadığım, neyi önce neyi sonra yapmam gerektiğine karar veremediğim için işlere girişmek istemiyorum ve erteleme durumum da oluyor. Bu da beni geriyor. Calisiyorum, şu an yarim gun evdeyim ve birkaç haftaya full mesai ye döneceğim, o zaman daha da sıkışacagim. Liste yapmayı denedim, biraz fayda sağlıyor ama sizden de öneri istiyorum. Nasıl duzen sağlayabilirim? Simdiden teşekkürler.

Ben bir program yapmadığım zamanlar günün nasıl geçtiğini anlamıyordum çok verimsiz oluyordu sanki hiçbir şey yapmıyor gibiydim. Daha sonra bir günde neler yaptığımı hangi sırayla yaparsam daha doğru olabileceğini düşündüm. Bir iki kez geceden liste yaptım Sabah ilk uyandığımda kahvaltı ardından temizlik ardından duş ardından kişisel bakım sonra hobilerim dikiş dikmek İngilizce çalışmak el işleri vesaire. Öğleden sonra da son saatler yemeğe kalıyor zaten. Birkaç gün liste ile çalıştım ama sonra kendiliğinden düzenimi oturdu

Bunu ben de yaşadım. Kendi oluşturduğum sıralamadan bahsedeyim. Kahvaltısız başlıyorum ben güne. Kilomu korumama yardımcı oluyor. Sadece kahve içip bir meyve yiyorum. Eşim de aynı şekilde. Eğer yıkanacak çamaşır varsa ilk çamaşır makinesini çalıştırıyorum. Sonra mutfağa gidip dağınıklık varsa toparlıyorum bulaşıkları makineye atıyorum. Sonra süpürme toz alma silme gibi işler yapıyorum. Temiz evimde çay içiyorum :) Bu bitince çamaşırları makineden alıp asıyorum. ütü yapıyorum ardından. Atıştırmalık hazırlayıp onlardan yiyorum aynı esnada aklıma gelen konuda eğitim videoları izliyorum. Makineleri sizin elinizin meşgul olduğu zamanlarda çalıştırmanız zaman kazandırıyor.

Önce kahvaltı edip ,ev temizliği veya düzenliği yapabilirsiniz sonra kişisel bakım duş ,duştan önce çamaşır varsa atarsınız siz banyoda iken o da yıkanır , sonra çocuklarla ilgilenme ödev vs yada her ne ise ,dışarı işi varsa oraya çıkılır ,gelip akşam yemeği hazırlanır vs vs

Diyelim bu gün dışarı çıkmanız gerekiyor ama ev de temizlenmesi gerek ,önce dışarı işinizi halledip diğer gün evi temizlersiniz

Bunun önceliğini duruma göre siz belirlersiniz

Karar veremiyorsanız oturmak yerine bi yerden başlarsanız devamı da gelir ,oturunca sihir değnek olmadığı için yine aynı yerde kalmış oluyorsunuz düşünce olarak ..

Ben ajanda kullanıyorum.
Genelde programım haftalık oluyor ama pazartesiden falan başlamıyorum hangi gün denk gelirse. Mesela Martı planlayacağım dün akşam bitti Şubat bende.
Ne iş yapacağım, kiminle işim var, ne yemek pişecek, kime neyi hangi gün hatırlatacağım yazıyor.
Ajandamı düz ajanda değil ilgili olduğum alana göre seçtim motivasyonum arttı.

Onun dışında sabah erken kalkmak isterdim ama 10.00 öncesi kalkamıyorum pek. Kalk, kahvaltı et, ev toparla, kızına vakit ayır derken 16.00 öncesi pek işe güce bakamıyorum.

Beni gereksiz oyalayan şeyleri yok ettiğimde zamanımın çok arttığını fark ettim. Mesela sadece instagram kullanıyorum sosyal medya olarak, onda da az kişiyle takipleştiğim için girdiğimle çıktığım bir oluyor. İşlerimin arasında kendime ödül olarak sitcom dizileri açıyorum, sonra geri işime gücüme dönüyorum. Bu baya faydalı oluyor bende.

Konuyu takipteyim...Plansız, programsız spontane yaşıyorum. Bu da bitmesi gereken işlerimin bitmemesine neden oluyor. Aşırı ertelemecilik var bir de...

Ev işinin planı mı olurmuş hele çalışanlar için bugün pazara gittim, gözüme hoş gelen sebzelerden aldım. Sırayla pişireceğim. Yorgun olduğum günlerde yemeği kolay olanları, haftasonu yemeği zor (ayıklaması zaman alan ıspanak mesela) olanları… buna bir gün önceden karar verip o sebzeyi yıkar doğrar buzdolabına koyarım canım isterse. markete gidilecekse erken çıktığım günü seçerim. Temizlik mecbur haftasonu.. plana gerek duymuyorum şahsen.

Ajandasi, not defteri, to do list' i olan biri olarak artik plan yapamaz, yapsam da uyamaz hale geldim diyebilirim.
Evde bu duzeninizi bozmayan, aksatmaniza sebep olanlarin olmamasi lazim ya da sizin oldukca esnek olup bu durumdan rahatsiz olmamaniz lazim.

Normal de 8 gibi uyanirim. Yikanacaklari atarim onlar yikanirken odanin birini robot supururken ben de diger yerleri oteki makinayla süpürür, bulasik vs varsa hallederim. Camasirlari astiktan sonra kahvalti yapar, sonrasinda yemegi pisirir, cöpleri götürür ve posta kutusundaki mektup islerimi hallederim. Sonrasi tv, internet, kitap, dizi, yapilacak ozel bir sey varsa onlari yaparim artik her neyse. Gün biter gider.

Neredeyse iki yildir bu rutin bozuldu, pandemiyle hep evdeyiz haliyle gece-gunduz degisti. Biri yatarken oteki kalkiyor, panjurlar kapali yani gun aydi mi karanlik mi bilmeyince isler yoluna da girmiyor. Cocuklu olan ailelerde duzen daha baska isliyordur. Dun erken kalkip islerimi hafifletmistim, bugun de planim o yondeydi ben uyurken gelip panjuru indirmis uyaninca is yapip onun keyfini kacirmayayim diye gunumun yarisini yedi, yataktan cikmak istemedim. Ben isikla calisiyorum, gun isigi gordum mu hemen fisssek gibi firlar, enerjik olurum.

Bir gune cok fazla is yigmayin, asama asama arttirin zihinsel yorgunlugunuz yigilan, biriken islerin sizde yarattigi baskidandir. Erken kalkmak isleri daha yoluna koyuyor ve her seyi yapacak zaman araligi artiyor. Birkac vitamin takviyesi, mod yukselten muzik, oncelikli islerinizle yola koyulun.

Ben çocuk olduktan sonra koyverdim. Ev işlerinde bir düzen yok önceden bir günde tüm heryeri temizleyip çıkardım şimdi çocuk uyurken yapabildiğim kadarını yapıyorum. Yemeği tek çeşit yapıyorum. Ama çocuğun her öğününü ayrı düşünüyorum. Kuaförü evin yakınındakini tercih ederek çözdüm. Alışverişte internetten faydalanıyorum. Kahve içmeye yemeğe ya da arkadaşlarla görüşeceksem eşli organize ediyoruz.

Ben bana motivasyon olması açısından ajanda sipariş etmiştim çiçekli böcekli bir şey oraya bir gece önceden yapacaklarımı yazdıktan sonra o kadar rahatladım ve günüm verimli geçti ki tavsiye ederim kesinlikle. Yazmadan önce sadece işe gidip geliyordum akşamına yemek yapıp tv karşısında uyukluyordum planladıktan sonra 1 dakikam boş geçmedi kesinlikle çok etkisi oluyor tavsiye ederim

Alışverişte internet
Yeşillikleri ve sebzeleri yıkayıp ,kurutup kaldırmak ( yemek yapmaya çok fazla vakit harcamıyoruz bu şekilde )
Evde herşeyin bir yerinin olması ve kullanılan şeyi ortada bırakmamak .
Bazı haftasonlari buzluğa kofte,içli köfte tarzı seyler yapıp,atmak .
Geceden mutfağı dağınık bırakmamak .
Çamaşır yıkama işini ertelememek (kuruyanlari da hemen yerlerine kaldırıyorum geceden )

Ben çalışmıyorum ama kurslarım var . Bizim evde genelde çok iş oluyor . Ekmek , yoğurt ve kefiri de evde yapıyoruz . Ama bunlara dikkat edince kendime de vaktim kalıyor. Bazı geceler uykum yoksa yarının yemegini ocağa koyar ,filmimi izlerim .Ertesi gune kafam rahat olur.

Ben plan yapamıyorum spontane takılıyorum 7 de işten gel biraz otur dinlen kalk evi süpür tekrar otur kalk çamaşır at bulaşıkları diz derken bi bakıyorum zaman geçiyor kendimi bunaltmıyorum şunuda bitireyim bunu da yapayım diye. O an modum nasılsa ona göre şekil alıyorum. Motivem yüksekse müzik açıp 1 saatte evi temizliyorum. Ama yorgunsam ev isterse zindan olsun valla elimi sürmem amaan benden önemli mi

Ben kahvaltidan hemen sonra mutfağı toplarim. Oturma odasi, mutfak ve holu her gun supururum. Sonra yatak odalarina gidip yataklari toplarim. 12,30da evden cikarim. Isten 18.00de donerim. Yemegi sagolsun kayinvalidem yapar. Yemekten hemen sonra mutfagi toplayip bulasik makinesini calistiririm. Oradan banyoya gecip klozet, lavabo vs temizlerim, yeri de duru suyla silerim. Sabahtan yikanmis, katlanmis camasir varsa onlari yerlestiririm. Haftasonlari da 1 gun tum evi siler supururur, mutfakta dolap kapaklari, beyaz esya ustleri vs detayli bir silerim. Utu isim varsa biriktirmeden aksamdan utulerim. Bunlari bu sirayla yapmazsam asla toparlanamiyorum.

asla duzensiz yasayamam. bu benim kirmizi cizgimdir. hali hazirda gunluk rutin islerimin saat saat listesi vardir. farkli bir durum gelisirse yine o listede saatiyle beraber yer alir.

planlamamin bir kismini ekliyorum. devaminda 12:00 - kahvalti (if yapiyorum)
13:00 - 1 saatlik yuruyus
14:00 - cocugu okuldan alis

14:30’dan sonrasinda serbestim aslinda. yapmam
gereken bir is yok. beraber odev yapiyoruz, oynuyoruz. keyif kahvesi iciyorum.

17:00 - aksam yemegi hazirligi
19:00 - yemek saati
20:30 - mutfak toplama
21:00 - haydi cocuklar uykuya

burdan sonrasi anne baba saati zaten.

23:00 itibariyle uykum gelir. hemen kalkip son bir kez ortaligi toplarim. cay bardaklarini, cocugun ortada biraktigi birkac parca seyi falan.

23:30 - kitap seansi
00:00 kapanis.

yillardir boyleyim. yazarken tempolu gibi gorunuyor ama oyle degil. bu siralamada yasayinca hayati evim hep derli toplu, temiz ve duzenli kaliyor.

Eklentiler

• 93A451DF-A269-4BF3-B4B5-ACD1F5BF2A18.jpeg
    66,4 KB · Görüntüleme: 156
Ben 6 da kalkıp gece 11 de yatıyorum , günde 9 saat mesai + yol yapıyorum. Evden çıkmadan ve eve dönünce günlük ev işlerini ve yemeği hallediyorum, haftasonu da planlama, hazırlık ,genel temizlik ve ütüye ayırıyorum . Erken kalkınca tıkır tıkır işliyor

Bu tempoya yürek dayanmaz. Allah kolaylık versin ne deyim

Liste ya da yazılı program yapmam, spontane yaşarım ama belli bir rutinim illa ki var.
Sabah kalkar, kahvaltı, beslenme hazırlar çocukları okula, kocamı işe gönderirim.
Sonra evi, yatakları havalandırırım.
Varsa makineye çamaşır atarım.
Bebeğimin üst baş değişimini yapar, ben de giyinir kahvaltı hazırlarım bebişle yeriz.
Sonra mutfak toplamaca, günün yemeğine karar vermece.
Sonra bir süre oğlumla oynarım.
Ardından tekrar mutfak, yemek yaparım.
Yemek yaparken sesli kitap dinler veyahut izlenecek videolarımı açarım.
Sonra bir süpürge faslı olur.
Öğlen olur. Çocuğunu uykuya yatırırım.
Duş alır, bir kahve-kitap zamanı yaparım kendime.
Arada mutfak işim varsa yaparım falan.
Bebikom uyanır, çocuklarım okuldan gelir.
Bir fasıl öğle yemeği yerler.
Sonra ödev ve çocuklarla vakit geçirme.
Akşam oldu

Bu en işsiz en sıradan günüm.
Dışarıda işlerim olduğunda falan farklı gelişir.
Erken kalkmak günü bereketli kılıyor her şeye vakit kalıyor benim için.
Dışarıda yürüyüş yapmaya küçük alışverişler yapmaya, bir arkadaşla kahve içmeye vaktim olabiliyor.
Vaktim oldukça hamurişi şeyler yapıp dondurucuya atıyorum. Başka zamanlarda vakitten tasarruf oluyor falan.
Akşam yemeğinden sonra işim biter ve zinhar bir daha elimi birşeye sürmem, çocuklarım erken yatar ve tüm akşamı yayılarak geçiririm
Ne uzun yazmışım hoşuma gitti böyle plan yapmak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…