Gül hastalığı nedir?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Gül Hastalığı, daha çok ruhsal sıkıntılar, stres sebebiyle ortaya çıkan, sık görülen bir deri hastalığıdır.

Kırmızı yuvarlak güle benzeyen üzeri hafif beyaz kabuklu döküntülerle seyreder. Bazen tek büyük bir lezyonla başlar. Bu; öncü, haberci plaka madalyon denir,hastalık bazen “madalyon hastalığı“ olarak da anılır.

Döküntüler en çok gövde, sırtta ve kollarda görülür. Sırtta çam ağacının dallarını andıran bir görünüm oluşur; bu görünüme “noel çamı deseni” denir.

Gençlerde daha çok olmakla birlikte her yaşta görülebilir. Bahar aylarında sık rastlanır. Virüslere karşı(HHV-7) alerjik bir reaksiyon olduğu üzerinde durulmaktadır.

Hastalık genellikle kalıcı bir iz bırakmaz; fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.

Herkes hayatında bir kere ya da daha fazla gül hastalığı geçirebilir; ancak hastalık kronik değildir. Hastalığın seyrinde kaşıntı görülebilir. Hastalık bazen tek bir madalyonla seyredebildiği gibi; bazen çok şiddetli bir seyirle vücudun %80’ini tutabilir.

Tanı ve tedavisi:

Hastalık bulaşıcı değildir. Tanı, dermatolojik muayene ile konulur. Pitriasis rosea genellikle sırtı, boynu, göğsü, karnı ve kol ve bacakların üst bölümünü etkiler.
Döküntü herkeste farklı seyredebileceği için tanıda bazen zorluk çekilebilir. Döküntünün sayısı ve boyutları kişiden kişiye değişir, ara sıra döküntü vücudun farklı alanlarında, örneğin vücudun alt kısmı ve yüzde görülebilir. Gövdedeki mantar enfeksiyonu, sedef hastalığı ile karışabilir. Bazı ilaç reaksiyonlarında görülen döküntüler de “pitriasis rosea”ya benzeyebilir. Bu durumlarda dermatoloji uzmanı tarafından alınan deri biyopsisi ile tanı konulabilir.

Tedavide; döküntüleri ve kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan veya sürülebilen bir takım ilaçlar kullanılabilir. Nemlendirici losyonlar,antihistaminikler ve kortizonlu kremler sık kullanılan ilaçlardır.

Uz. Dr. Ayfer Aydın
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü
hastane.com.tr
 

verdiğiniz bilgiler için tşk elif hanım a.s.

ben bu hastalığı çocukluğumdan beri yaşıyorum yani 10-15 yıldır
ama biliyor musunuz daha dün öğrendim "gül hastalığı" olduğunu.. :1shok:
cerrahpaşa araştırma hast. gittim bi bakışta hemen teşhis koydu..
şimdiye kadar nasıl anlamadılar hayret doğrusu :sm_confused:
stresten de kaynaklı olabiliyormuş demek bunu örendiğim iyi oldu

dr. eczanede özel hazırlatılan bir krem karışımı verdi.. ve bu hastalığı şu veya bu tetikliyor diyemem dedi.
henüz tespit edilemediğini söyledi..
bunu hastaların kendini gözlemleyerek, yediklerinden vs. ölçüp tespit yapabileceklerini ekledi...
ayrıca nemlendirici tavsiye etti.. cildin nem seviyesi iyi tutulursa koruyucu etki sağlıyormuş
 
5 gündür muzdaribim bu hastalıktan.
15 sene önce de olmuştu bir defa, şimdi tekrarladı.
O zaman 10-15 gün hiç sabun kullanmamıştım kısa sürede geçmişti.
Bakalım şimdi ne kadar sürecek.
Kaşınıyorummmmmmmm..........
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…