- 29 Mayıs 2016
- 4.622
- 5.328
-
- Konu Sahibi KarincaKadin
Zamanında bizde Çeyize bir takımda teflon almışız valla zeytinim.Hatta seramik için de aynı mantıkla sağlıksız diyor eklediğim linkte.
Çelik tencere dışında kullanmamak lazım bu durumda
Sorma canım ya bir sürü şeyi bi ton para verip alıyoruz sonra bi bakıyoruz yok sağlıksız yok bilmem ne halbuki nasıl da güzel görünüyor dimi dediğin gibiÇok teşekkür ederim arkadaşlar hemen döneyim bu yanlıştan. Öyle de güzeller ki ahh ah :)
Canım granitler çoğu kaplama olmuyor mesela benim bir tavam var direk heryeri granit kaplama değilBen de düşünüyordum, sizin konunuzu görünce bir bakayım dedim google'a. Bir sayfa buldum, epey ayrıntılı. Teflon ile aynı olduğunu, sadece zemin kaplamasının güçlendirildiğini söylüyor. Hiç aklıma gelmemişti, bayağı yanıltıcı reklam yapıyorlar anlaşılan. Ben almaktan vazgeçtim. Alıntıyı aşağıya ekliyorum, alıntı linkinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bilgi Edinme Yazıları;
GRANİT TAVA VE TENCERELERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ
NEOGRANİT, BİOGRANİT TAVA VE TENCERE
Neogranit, biogranit gibi tanımlarla satılan granit tavave tencerelerin hammaddesi de teflon ile aynı olduğu bilinmektedir. Ancak daha kalın bir zemin kaplamasıyla dayanıklılık arttırılmakta ve bu şekilde çizilmelere ve darbelere karşı daha sağlam olabilmektedir.
Teflon, politetrafloroetilen (PTFE) polimerin ticariadıdır. 1938’de Du Pont tarafından bulunmuş. Isıya, kimyevi maddelere, neme,sürtünmeye dayanıklı olan teflon hiçbir maddeye yapışmıyor. Ancak yüksek sıcaklıkta PFOA denilen zararlı kimyasalların açığa çıktığı belirtiliyor.
Tencere ve tava zemin kaplamalarında dünyaca ünlü üç üretici firma olduğu belirtilmekte. ILAG, Dupont ve Whitford. Türkiye’de Tefal, Esse, Karaca ve Bernardo üretimini yurt dışında yaptırdığı bilinmekte.
Granit tava ve tencerelerin kullanma talimatında; ürünü alttabanından daha geniş ocaklarda kullanmayınız, aksi halde yüksek ateş tencereveya tavaya zarar verebilir; tencere veya tavayı boş halde kullanmayınız; oluşabilecek gerilim tava veya tencere iç tabanının zarar görmesine yol açabilir; bıçak veya diğer kesici aletlerle tava içinde yiyecek kesmeyin; yiyecekleri 1-2 saatten fazla tava veya tancere içinde bekletmeyiniz, tava veya tencereyi ocak üzerinde sürükleyerek taşımayınız, zemine sert bir şekilde koymayınız. gibi öneriler bulunmakta. Granit ve seramik tencere ve tava zemininin gıdaya zarar vermemesi için yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerekiyor. Zehirli kimyasalların 200 santigrat derecenin üzerinde açığa çıktığı biliniyor. Peki bu şartların sağlanması ve uyulması her zaman ve her an mümkün müdür?
Türkiye’de yılda 10 milyon tencere ve tava satıldığı belirtilmekte. Bu pazar bir şekilde değişik tip ürünlerle kontrol altında tutulması gerekiyor. Teflon sağlığa zararlı olduğu anlaşılınca, teflon adı devri bitti. Teflonun başka bir türü, granit veya seramik tabanlı ve kaplamalı tava ve tencereler piyasaya sürüldü. Bir süre bunların satışı yapıldıktan, piyasa doyduktan veya sağlıkla veya kullnmayla ilgili bir sıkıntı yaşandığında sonra, başka bir tür tava ve tencere ürünler muhakkak pazara sunulacaktır. PASLANMAZ ÇELİK TENCERE VE TAVALARA dönüş olacaktır.
Alıntıdır: http://www.esrefatabey.com.tr/bilgiedinme_ayrinti.aspx?id=29
Zaten bunu döküm dediler canim alırken ama granit döküm. Senin döküm dediğin bundan farklı mi?Dokum tencere tava alabilirsiniz o kadar paraya. Onunda bir zarari yok
Ben de evleneceğim, onun gazından mı bilmem ama granit reklamlarına kanmışım meğer ben bileZamanında bizde Çeyize bir takımda teflon almışız valla zeytinim. Ama en sağlıklısı çelik valla Ohh mis
Öyle değilmiş bibibellacım, alt yüzey granitle güçlendirilmişmiş meğer, üst yüzey kaplama olurmuş. 200 derece üstünde granit de seramik de zehir verirmiş gıdaya. İçinde yemek falan bekletilmeliymiş. Teflondan farksızmış meğer bu açılardan, ben de çok şaşırdım.Granit bildiğin taş teflonla ne alakası var çatlasa çizilse bile sağlıksız olmuyor doğal taş olduğundan en azından ben öyle biliyorum
Üst yüzeyde bir kaplama olur diyorlar, belki türüne göre değişir canım ama bir de granitin de kanserojen olduğu tartışılıyormuş şimdi. İç mekanlarda tezgahlarda ya da dekor amaçlı kullanımı bile zararlı diyen uzmanlar varmışCanım granitler çoğu kaplama olmuyor mesela benim bir tavam var direk heryeri granit kaplama değil
Benim aldığım tava fırınada giriyor sapını çikarıncaÜst yüzeyde bir kaplama olur diyorlar, belki türüne göre değişir canım ama bir de granitin de kanserojen olduğu tartışılıyormuş şimdi. İç mekanlarda tezgahlarda ya da dekor amaçlı kullanımı bile zararlı diyen uzmanlar varmış
Ben de çok şaşırdım canım..Benim aldığım tava fırınada giriyor sapını çikarınca200 derecenin üstünde kullanılabiliyor yani bilemedim.
Nasıl ya granit mermer heryer benim tezgahımdadoğal olan taşlar nasıl kanserojen olabiliyor