Göz seğirmesi nedir? Neden olur?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.916
602.617
43


“Gözüm seğiriyor. Ne yapmalıyım?” sorusu, göz doktorlarının sıklıkla karşılaştığı bir sorudur. Göz seğirmesi, göz kapağı kenarında cilt altında aniden başlayan küçük kasılmalar şeklindedir. Aralıklı olarak tekrar eder ve birkaç dakika içinde aniden durur. Görme, ağrı veya göz kapaklarının hareketi ile ilgili bir sıkıntı yaratmasa bile can sıkıcıdır. Üstelik zaman zaman göz kapağının kenarındaki titreme-kasılmalar karşıdan da görülebilecek kadar belirgin olabilir.

“Göz seğirmesi”, gözü çepeçevre çevreleyen ve gözü açıp kapamaya yarayan adalenin kirpikli kenara yakın olan liflerinin istemsiz olarak kasılmaları ile oluşur. Daha çok alt kapak kenarında oluşur. Çoğu zaman tek gözde olur, zaman zaman taraf değiştirebilir.

Tipik “göz seğirmesi” olayının özellikleri şunlardır:

Gözlerin sıkıca kapanmasına ve açılmasında zorluk çekilmesine (blefarospazm) yol açmaması gerekir.

İki gözde aynı anda oluşmaması gerekir.

Görme ile ilgili sıkıntı yaratmaması gerekir.

Aynı anda göz dışı yüz kaslarında veya vücut kaslarında kasılma olmaması gerekir.



Şimdi hastamızın sorularına sorularla yanıt verelim:

- Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir? Nasıl giderilir?

“Bu günlerde stres, endişe yaşıyor musunuz? “ Göz seğirmesinin en sık nedeni bu sorunun olumlu cevabıdır. Biraz rahatlamakta yarar var.

“Çok yorgun ve uykusuz günler mi geçiriyorsunuz?” Fiziksel yorgunluk kaslarda “fasikülasyon-titreme” olayına yol açar. Biraz dinlenmelisiniz.

“Önemli bir sınava mı hazırlanıyorsunuz? Özellikle yorgunluk ve uykusuzluğa ek olarak çok mu okuyorsunuz? “ Bilmelisiniz ki çok koşunca bacaklarınızın yorulduğu gibi çok kullandığınız gözleriniz de yorulur. Okumaya ara vererek çalışmalısınız.

“Uzun zamandır göz ve gözlük muayenesi olmadınız mı?” Yeterli düzeltilmemiş kırma kusurları dolayısıyla net göremiyorsanız, gözleriniz bu nedenle de yorulur. Sürekli tekrar eden seğirmeler olur. Her zaman, eğer ihtiyacınız varsa, gözlük kullanmalısınız.

“Uzun süreler boyunca bilgisayar ekranı izlemeniz mi gerekiyor? Yoksa akıllı telefonunuzla çok fazla mesai mi yapıyorsunuz?” İnsan dikkatli baktığı zaman göz kırpma sıklığı azaldığından yorgunluğa ek olarak göz yüzeyi ıslanma oranında azalma ve nispi bir göz kuruluğu olur. Bilinçli olarak sık sık göz kırpmaya özen göstermelisiniz.

“Yoksa gerçek göz kuruluğunuz mu var?” Yukarıda bahsettiğimiz nedenler size uymuyorsa göz yaşı tabakasına bakılmalı ve kuru göz testleri yapılmalıdır. Çünkü kuru göz sendromunda göz yüzeyi yeterince yağlı bir gözyaşı tabakası ile nemlendirilmiş olmadığı için, kapak hareketleri gözün saydam (kornea) kısmını irrite eder. Göz yüzeyinin ıslatılması için refleks olarak tam olmayan göz kırpma hareketleri yapılmaktadır. En iyisi suni göz yaşı damla veya jelleri ile göz yüzeyinizi nemlendirin.

“Çok fazla kahve, kola gibi içecekler mi içiyorsunuz?” Bu içeceklerin genellikle uzun süre bilgisayar başında ekrana bakılarak uykusuz geçirilecek bir gecede ne kadar çok içildiğini düşünün. Bu gibi içecekler uyarıcı niteliktedir. fazla alınırsa göz çevresinde kas kasılmasını başlatabilirler. Bu durumda bu içecekleri azaltmalısınız.

Yetersiz besleniyor veya az su mu içiyorsunuz? Suyun önemi yadsınamaz, tabi ki su içilmediği zaman kuru göz sendromu ortaya çıkar. Bunun yanında diyetle yeterli alınmayan magnezyum kas kasılmaları meydana getirebilir. Bol su için ve mineralden zengin beslenmeye dikkat edin.

Göz alerjiniz mi var? Alerjik gözlerin kaşınma nedeniyle ovuşturulması da kas kasılmasını uyarabilir. Alerjinizi tedavi ettirin ve gözlerinizi ovuşturmayın. Fakat bu arada unutmayın, alerji tedavisinde kullanılan göz damlaları da göz kuruluğuna neden olabilirler, ve bunları kullanırken suni göz yaşı damlaları ile gözü nemlendirmek rahatlatıcı olabilir.

Kontak lens kullanıyorsanız lenslerin göz yüzeyi ile uyum içinde olmaması, yeterli refraksiyon düzeltmesi yapmaması ve göz kuruluğuna yol açması da göz seğirmesi nedeni olabilir. Ayrıca kontak lense bağlı alerji ve enfeksiyonlar da gözün seğirmesine neden olur. Kontak lenslerinizi mutlaka bir göz doktoru gözetiminde alınız ve hijyene mutlak surette dikkat ediniz.

Ayrıca blefarospazm, yüz felci, servikal distoni, multipl skleroz, Parkinson hastalığı, Tourette tik sendromu, epilepsi, psikoz veya son iki durum nedeniyle ilaç alımı gibi durumların da göz çevresinde benzer kasılmalar yapması mümkündür, kullandığınız ilaçların buna neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

Sonuç olarak, bu olayı “göz seğirmesi” olarak adlandırmak için, öncelikle göz kırma kusurları, göz enfeksiyon ve alerjileri, göz kuruluğu, göz çevresi tikleri, blefarospazm ve sinir sistemi hastalıklarının olmadığından emin olmak gerekir. Bunun için de iyi bir göz muayenesi şarttır. Çünkü altta yatan bir neden bulunuyorsa, o tedavi edilmeden bu rahatsız edici kasılmalar da düzelmeyecektir.


Kaynak: doktor sitesi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…