Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi'nin Bakanlar Kurulu kararıyla "Yenileme Alanı" ilan edilmesinden sonra meydanın bulunduğu bölgeyi rant odaklı yapılaşmaya açmak isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı mahkeme engeline takıldı. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi'nin belediyenin onayladığı "Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5 bin ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına açtığı davada Ankara 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Ulus Meydanı 2010 yılına Bakanlar Kurulu tarafından "yenileme alanı" ilan edilmiş, ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Sonrasında, kentsel sit alanının aynı zamanda "Yenileme Alanı" olduğu kabulü ile hazırlanmış, "Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı" Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi`nin 15 Mart 2013'te bu plan ve planın uygun olduğuna ilişkin Ankara II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının iptali için ŞPO Ankara Şubesi'nin açtığı davada Ankara 7. İdare Mahkemesi 10 Mart 2015 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Odanın bu kararını dinlemeyen Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, geçen yıl 14 Ekim'de, aynı imar planını bir kez daha onaylamıştı. Oda da aynı planın iptali için açtığı davada Ankara 7. İdare Mahkemesi bu yıl 9 Nisan'da yine yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Oda karar sonrasında yaptığı açıklamada "bu karar ile birlikte, Ulus Tarihi Kent Merkezi için yürürlükte olan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bulunmamaktadır" dedi.
ŞPO Ankara Şubesi açıklamanın devamında şunları kaydetti:
"Söz konusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları temelde planlama ve koruma mevzuatına, üst ölçekli plan kararlarına ve kamu yararına aykırı; plan için esas alınan kentsel sit ve arkeolojik sit sınırları yanlış; tarihi kent merkezinin geleneksel dokusuna ilişkin izler ve yapılaşmalar uyumsuz; yapılan analizler ve değerlendirmeler açısından yetersiz; güncel hâlihazır olmaksızın hazırlanan teknik sorunlar içeren; alan için hükme bağlanan yargı kararlarını görmezden gelen; alan kullanım kararının (ulaşım, kullanım, bölgeleme, yapılaşma) alanın ve dokunun sahip olduğu özellikler ile çelişir niteliktedir. Özetle bu planlar, koruma ilkelerine aykırı olarak hazırlanmış ve tutarsız, ilkesiz, yıkıcı nitelikler taşımaktadır; kent merkezinin piyasa mekanizmalarına terk etmeyi hedeflemekte, kamusal alanların ve kent belleğini oluşturan mekansal biçimlenmeyi yok etme tehdidi taşımaktadır.
http://m.ilerihaber.org/gokcekin-ulus-meydani-plani-mahkemeye-takildi/14159/