GIFT yöntemi nedir? Gamet fallop içi transferi kısaca GIFT olarak biliniyor; tüp bebek sürecine benzer biçimde yumurtaların gelişiminin sağlanması ve izlenmesi olarak tanımlanabilir. GIFT yönteminde tüp bebekte olduğu gibi yumurta laboratuvar yerine, annenin fallop tüplerinde dölleniyor. Bunun için en sağlıklı yumurtalar ve spermler fallop tüpüne konuyor. Böylece döllenme vücudun içinde gerçekleşiyor. Süreç daha doğal gelişiyor.
GIFT size göre mi?
Gamet fallop içi transfer yönteminin başarıyla kullanıldığı bazı durumlar var. Bunlar:
•Açıklanamayan kısırlık
•Anne adayının tüplerinin kapalı ya da hasarlı olmaması
•Baba adayının sperm sayısının az olması; spermlerle ilgili sorunlar
•Tüp bebek yöntemine karşı bazı görüşlerin olması (dini inançlar)
•Tüp bebeğin işe yaramaması
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü ekliyor: Gamet fallop içi transfer yönteminin kullanılmasını önermek için henüz yeterli kanıt yok. Ancak bu yöntem erkek kısırlığında ya da açıklanamayan kısırlık durumlarında tüp bebek yöntemine alternatif olarak kullanılabilir.
GIFT nasıl işliyor?
Kadınlarda
Adım 1: GIFT tedavisine başlamadan önce fallop tüplerinin açık ve sağlıklı olduğu kesin olarak belirlenmeli. Bu amaçla bir açıklık testi gerçekleştiriliyor.
Adım 2: Yumurtaların alımı aşaması tüp bebekte olduğu gibi uygulanıyor.
Adım 3: Doktorunuz anesteziyle sizi bayıltıyor. Göbek deliğinizden açtığı 5 mm’lik küçük kesiden rahminizi ve tüplerinizi kontrol ediyor. Bu sırada laparoskop adında bir görüntüleme aracı kullanılıyor.
Adım 4: Laparoskopla elde edilen görüntüyle yumurtalar yumurtalıktan alınıyor. Bu işlem için alt karında iki küçük kesi daha açılması gerekebilir.
Adım 5: 40 yaşından küçükseniz 3 taneye kadar; 40 yaşından büyükseniz 4 tane yumurta alınıyor; bir kataterde hazırlanan seçilmiş spermlerle karıştırılıyor.
Adım 6: Doktor yine laparoskop yardımıyla katateri bir tüpe ya da iki tüpe birden yerleştiriyor; yumurta ve sperm karışımını içeri boşaltıyor.
Adım 7: Eve gitmeden önce biraz dinlenmek isteyebilirsiniz. Rahim zarınızın oluşması için ilaç almanız da gerekebilir. Bu ilaçlar döllenmiş yumurta için uygun ortamın oluşmasına yardım ediyor.
Kalan yumurtalar: Tedaviden sonra fazladan kalan yumurtanız varsa ve iyi durumdaysa tüp bebek yönteminden faydalanılıp gelecekte kullanmanız için dondurulabilir.
Erkekler için
Yumurtaların alındığı gün baba adayından da sperm örneği vermesi isteniyor.
Türkiye’de yasak olan işlemin ayrıntısını verelim: donörden alınan sperm kullanılacaksa buzu dikkatlice çözülmeli, sonra yumurtayla karıştırılıp tüplere yerleştirilmeli.
Riskleri
GIFT yöntemi tüp bebek yöntemine oldukça benziyor. Riskleri de neredeyse aynı. Çoklu gebelik, ilaçlara reaksiyon gibi riskler tıpkı tüp bebekte olduğu gibi GIFT’te de var.
GIFT yönteminde bunların haricinde genel anesteziden kaynaklanan bazı riskler de söz konusu.
Laparoskopi de risk yaratıcı bir faktöre dönüşebilir. Nadiren de olsa alt karında yerleştirme işlemi sırasında travma belirtileri gözlenebilir.
Başarı şansı
GIFT’e olan talep tüp bebeğe nazaran çok az olduğundan klinikler bu konuda pek deneyimli sayılmaz. Ancak bu yöntemle tüp bebek yönteminin başarılı olmadığı hastalara bir başarı şansı daha doğuyor.
Daha detaylı bilgiyi kliniğinizden almanız mümkün. Yalnız ekleyelim: diğer kısırlık tedavilerine benzer biçimde, GIFT de daha genç yaştaki kadınlarda çok daha başarılı oluyor.