Genç nüfusu ile övünen Türkiye’de gençlerin yüzde 70’inin kitap okuma alışkanlığı yok. Yetişkin nüfusun yüzde 95’i yalnızca televizyon izlerken, yüzde 5’i televizyon seyretmenin yanı sıra kitap okuyor. Düzenli kitap okuma alışkanlığı ise sadece binde 1 seviyesinde.
Gerilerde kaldık
Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Vakfı verilerine göre, Türkiye kitap okuma alışkanlığında dünya ülkelerinin oldukça gerisinde. Gelişmiş ülkelerde kişi başına kitaba harcanan miktar 100 ABD doları, Türkiye’de ise bu rakam 10 ABD dolarının bile altında. Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken Türkiye’de ise bu rakam sadece 25 milyon. BM İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada. Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında da kitap 235. sırada yer alıyor.
TV tercih ediliyor
Veriler, Türk insanının TV’ye mahkûm olduğunu ve kitap okumaya sıcak bakmadığını gösteriyor. Yetişkin nüfusun yüzde 95’i yalnızca televizyon izlerken, yüzde 5’i televizyon seyretmenin yanı sıra kitap okuyor. Düzenli kitap okuma alışkanlığı ise sadece binde 1 seviyesinde. Gençlerin yüzde 70’i hiç okumuyor. Nüfusun yüzde 40’ı ise hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmemiş.
Görev velilerde
Rakamlar öğretmenler ve velilere de oldukça büyük iş düştüğünü gösteriyor. Öğretmenler genelde kitap okumuyor. Verilere göre öğretmenlerin yüzde 33.4’ü düzenli, yüzde 63.3’ü bazen kitap okuyor. Yüzde 3.3’ü hiç kitap okumuyor. Türkiye’de anne-babaların dörtte biri çocukların okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcarken okuma alışkanlığı ilgisi en yüksek grup eğitim almış okul öncesi velileri.